Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry 🌞
Wczoraj razem z mężem poszliśmy SAMI na spacer ❤️
Bobo nakarmiłam i został z babcią
Dziwne uczucie tak tylko sami,a jak wracaliśmy to mi przesiąkło mleko 😯to już mi się nie zdarzało
Organizm wyczuł,że bobo nie ma blisko
AnSan podziwiam i tak!
He he 15 stopni to u nas super temperatura
A majoweczka teraz z 20 stopni to rarytas 🌞
Wow sama obcielas włosy? Ja też mam długie, sięgają do pośladków i chyba będę musiała trochę skrócić
Oo czyli z laktacją lepiej? Extra 😍
Aneta biedny Maksio z tymi pobraniami
Intensywny weekend 😁
Lolla super,że wycieczka udana 🥰
Aneta8, jaina_proudmoore, mk_bambino, dobuska lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Od kilku lat sama obcinam, chyba że w Polsce jestem to czasem idę do swojej fryzjerki🙂 Ciężko jest z takimi długimi włosami, sama wiesz😉 a u mnie córki też z takimi długimi także roboty i tak co nie miara😁
Z laktacją zdecydowanie lepiej. Wydaje mi się, że niepotrzebnie tyle dokarmiałam. Mimo karmienia na żądanie wkładki mam cały czas mokre, więc mleko musi być i tego się trzymam.
Ja od dziś jestem przez tydzień sama z dziećmi. Mam nadzieję, że mi nie dadzą popalić🙂
Kasiastaraczka super, że Wam się udało wyjść tylko we dwójkę. Czasem nawet krótki spacer może pomóc nabrać dystansu i naładować akumulatory🙂
Aneta co jest nie tak z tym poborem krwi? To wina osoby pobierającej krew czy co? Szkoda Maksia☹️
Lolla zazdroszczę wycieczki😁
Dziewczyny polecicie jakiś krem do ciała dla maluszka i krem z filtrem? Najlepiej coś do kupienia stacjonarnie.jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, mk_bambino, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
cześć, witam się i ja!
majówka w pełni, my zaganiani - to spacery, to wyjścia z bobo na beach bar i pierwsza wizyta u teściów (czyli pierwsza 2,5h jazda samochodem). nie jest lekko, ale znośnie. Mała nam za to wynagrodziła te eskapady i wczoraj odpadła o 21, obudziłam ją o północy na karmienie i później sama się obudziła o 5:30. taaakiej nocy nie mieliśmy...od jej urodzin. dzisiaj już niestety cycowa maruda z niej, więc pewnie i nocka z wybudami się szykuje. Mamy co mają skoczkowe dzieciuszki - zazdroszczę mocno! ja co 2/3 dni podejmuję rękawice, ale nie ma opcji, to nie cyc, więc fujka, wek.
@jaina, jak tam bobas i jego paszkowe odparzenie? nam na takie odparzenie pomogła mąka ziemiaczana i kąpu w krochmalu. 2 dni i było po sprawie.
@kasiastaraczka, a masz jakąś specjalną dietę? ja codziennie wytuptam z 11tys. kroków, posiłki o regularnych porach no i wieczorem troszkę się dopieszczam, czy to kawałkiem ciasta czy torebeczką orzeszków archaidowych, a waga stoi w miejscu.
jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Aneta8, AnSan89 lubią tę wiadomość
-
Chyba muszę napisać że i ja poległam ze smoczkiem. No nie chce żadnego za nic w świecie a próbowałam i ciągle próbuje już chyba 6 różnych. Kauczuk/silikon i kształty różne i nic nie pasuje. Już nawet nie mówię że założyłam sobie przed porodem że mały będzie używał Mam Perfect i nic oczywiście z tego nie wyszło. No nawet nie chce dzioba otworzyć na żaden. No co to za dziecko że smoczka nie chce... Jednak ze smoczkiem było dużo łatwiej przy córce.
A pytanie z innej beczki- jak u was sprawy łóżkowe? Bo u nas średnio, jakoś czasu i chęci trochę brak. Przy karmieniu piersią to jakoś mi się nie chce za bardzo...jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Seks dla mnie może nie istnieć... Mam takie ostatnio noce że śpie po 4h maks... Jest istna tragedia- przerwy w nocy, nie chce spać nawet na mnie najlepiej tylko w tej pozycji co karmie ale to jest na siedząco. Bo na leżąco wyje jak chce dać cyca. Odłożyć się nie da 😴😫😭
-
Falk ja wieczorem padam na twarz i jakoś może i bym chciała,ale nie dam rady 🙈 jak byłam tydzień temu na popołogowej wizycie lekarz powiedział,że zbliża się owulacja,wiec już w maju będę miała pierwszy okres po porodzie.
Mój starszy chyba zaczyna mówić powoli, dzisiaj wołał męża i powiedział "tata chodź" 🙂jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Majówka, majówka i po majowce.. Muszę przyznać, że mamy idealne dziecko Kajka pięknie współpracowała, ładnie spała w wózku, w foteliku, w łóżeczku turystycznym. Wieczory mieliśmy wolne. Pierwszy raz wyciągnęliśmy ją tez z wózka jak byliśmy na dworze i nie mogła się malutka nadziwić jaki ten świat jest wielki
Falk, jeśli chodzi o seks, to ja mam ogromną blokadę - cały czas czuję, że mam „luzy” i bardzo boję się, że nie będę miala satysfakcji, a mój partner będzie rozczarowany. Rozmawiamy na ten temat, nie mam nacisków. Trochę zastanawiam się nad wizytą u seksuologa.
Mk bambino, garstka orzechów to kalorycznie wychodzi jak dobry obiad może tutaj tkwić Twój problem z zastopowanie
wagi.mk_bambino, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Jeheria wrote:Niutek a jakie mieliście ćwiczenia na mowe? Bo mój 2latek też mało gada 😌
Nie mieliśmy żadnych ćwiczeń, 2 tygodnie temu byliśmy przez tydzień u mojej mamy, a tam dwaj bratankowie jeden rok starszy od mojego,a drugi 4 lata starszy 🙂 spędzał z nimi sporo czasu i wtedy zaczął powtarzać. Niedługo jedziemy na 2 tygodnie, bo mąż do pracy daleko wyjeżdża i nie chcę sama z dziećmi w domu być całą dobę. Powoli mijają mu te piski i krzyki, zaczyna być z nim łatwiej i mam nadzieję,że nie chwalę dnia przed zachodem słońca 🙂jaina_proudmoore, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Mk_Babmino. Oby jak najwięcej takich nocek🙂
Inka-dzięki, krem zakupiony.
Mój smoczka też nie chce, ale przyznam szczerze że jakoś specjalnie nie próbowałam. Żadne z moich maluchów smoczka nie chciało i jakoś nie nastawiałam się, że z nim będzie inaczej.🤷
Niutek- zauważyłam, że przebywanie wśród innych, mówiących już dzieci baaardzo przyspiesza rozwój mowy. Chęć porozumienia się z innymi w trakcie zabawy wymusza praktykę i podejmowanie prób mowy.
Moja najstarsza proste zdania mówiła jak miała trochę ponad 2 lata, średnia niecałe dwa a najmłodsza rok i 8 miesięcy. Teraz ma niecałe 3 lata i buzia jej się nie zamyka. Słyszałam, że chłopcom mowa przychodzi trudniej niż dziewczynkom, ale nie mam porównania jeszcze🙂
Koleżanka ma 2 synów- 4 i 3 latka. Czterolatek mówi proste wyrazy, bardzo niewyraźnie, a 3 latek chyba tylko "mama". Także każde dziecko uczy się we własnym tempie.
Dziewczyny a Wy do swoich dzieci mówicie tak normalnie czy używacie zdrobnień itd.?
jaina_proudmoore, Aneta8, Inkaa85, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
AnSan, ja mówię i tak i tak. Na przykład Kajki części ciała to rączki, nóżki, paluszki itd. Ale sprzęty są normalne - wózek, samochód, szafa, drzwi. Nie używamy seplenienia - mamy słońce albo słoneczko a nie śłonecko
AnSan89, jaina_proudmoore, Aneta8, mk_bambino lubią tę wiadomość
-
Dobry wieczór 😚
My już w wwa, właśnie się karmimy
Majoweczka udana,mam nadzieję,że Wasze również
Tadzio jak nakarmiony to mógł sam zostać z babcią, więc nawet fajny spacer sobie zrobiliśmy z mężem ❤️
Zrobił mi się w jednej piersi lekki zastój, auć. Przystawiam Tadzia i obkładam się kapustą
AnSan mu używamy oliwki z sylveco do ciałka,ma fajną konsystencję,a do buzi krem z momme 50 spf
Mk bambino nie mam ułożonej diety...po prostu czytam składy i wybieram to co mogę przy kp z Tadziem.jest ciężko,bo dużo ograniczeń
Jeheira dzięki za odpowiedź, będę musiała poszukać,bo też słyszałam,że dobry specyfik, ale ciężko dostępny
Niutek ooo super,że Marek zaczyna gadać 💪🙂
Joana super, że malutka tak pięknie współpracowała 🥰
AnSan ja mówię do Tadzia normalnie i też zdrabniam ,ale nie mówię po dziecinnemu
AnSan89, jaina_proudmoore, Aneta8 lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
hej dziewczyny
witam serdecznie po majówce.
u nas była spokojna pomimo siedzenia w domu.
W pon byliśmy na grillu, mały ładnie spał pod drzewem spędził też sporo czasu w naszym ogródku.
Z grilla pierwszy raz wracałam sama, z całym majdanem, mąż został do 22.
Potem mu mówiłam, że coś wolno jechali na jednej drodze to mi pow. że tam policja ostatnio stoi i łapie haha, a ja tam myk 80 km/ h bo mały darł się już, to ja nie wiem jakbym miała policję zobaczyć xD
Czy wam też płacz tak działa na komfort jazdy i mocno rozkojarza?
Wczoraj Alex padł spać o 21.30 i spał do 2 prawie, potem zjadł z piersi, i spał od 3.30 do 7.
Nie było butli po raz pierwszy! teraz znów śpi po porannym karmieniu szok
Dzieci to naprawdę się szybko zmieniają, z dnia na dzień. Zaczął łapać grzechotki i wkłada do buzi.
Dziś przyjdzie piłka oball - dzięki za polecenie
coś nam się suwaczki rozjechały - nie widać wszystkich.
@AnSan - zazdroszczę pogody, uwielbiam taką temp.
Co do smoczków, to mój też nie jest smyczkowy...rodzi to wg mnie problemy na wyjeździe/ wyjściu, bo jak go uspokoić? chciałabym iść do sklepu czy coś, ale on średnio lubi gondole więc nie wiem czy nie trafi wcześniej do spacerówki.
@Joana- super, ze wyjazd udany cieszę się.
@Mk Bambino - dzieci zawsze odsypiają nowe bodźce, w końcu to dla nich wielkie odkrywanie świata.
@Kasia - polecam ciepły okład z tetry przed karmieniem, a po zimny. i przystawiaj Tadeo jak najczęściej, to szybciej minie. zastoje są ble. sama to źle wspominam
@Jeheria - współczuję nocy mam nadzieje, ze mały w końcu zacznie spać dłużej. a jak Maciuś się zachowuje w stosunku do brata?
z tą spacerówką to chodziło mi o to co leży na jej spodzie, czy jakiś materacyk itp. - czy po prostu się wkłada dziecko w ubraniu jedynie, czy coś na spód. nie wiem czy nie wystawić swojego wózka Muuvo, i nie kupić tej polecanej przez Was.
@Niutek - super, ze mały poprawił się z zachowaniem. ty na pewno odpoczęłaś trochę
@Falk - jaki seks, lepiej iść spać hehe kiepsko to wygląda obecnie. przy KP też chyba dodatkowo komplikuje sprawę, takie mam wrażenie.
@Aneta - biedny mały z tym pobraniem krwi, naprawdę nie potrafią tego sensownie zrobić, ciągle go męczą nie podoba mi się to. a Maksiu nie odsypiał swoich wrażeń z wycieczek?
@Dobuska- czekamy na relacje z podróży
ja się tego obawiam właśnie, ze mały nie wytrzyma za długo w wózku, może jednak nosidełko się sprawdzi, bo on lubi oglądać w foteliku na grillu się rozglądał dużo. a potem w gondoli patrzył w ścianę i miał nerwy
@Lolla - super wycieczka też czekam na jakiś górski klimacik, ale to pewniej za rok.
@Stokrotka - co u was słychać?
@Morwa- odezwij się!
@Prosiulek - jak wasza mała? kiedy macie kontrolne usg bioderek?
miłego dnia
majówka czy nie, z dzieckiem to dzień prawie tak samo wygląda bo jednak są obowiązki.
jak śpi to można coś więcej zrobić w domu, albo jak się gdzieś jedzie to też inaczej czas płynie.
ale chyba im starsze tym lepiej, teraz już czuje lekką różnicę
nawet psychika mi lekko odżyła chociaż czasem dzień do dnia niepodobny
udało się napisać dłuuuugiego posta na forum z laptopa.
aaa póki pamiętam, od jakiej temp. krótki rękaw dla dziecka?
czasem nie wiem jak ubrać małego serio, zwłaszcza jak te temp. są takie dziwne.
na grillu miał pajacyka, na to dresowy kombinezon, bez czapki, potem dostał kaptur i kocyk bo lekko wiało.
zaraz mi wyskoczy z 62 bo niektóre rzeczy na długość są już na styk, za to na szerokość luźne.
a nie wiem co kupić. mam jakieś ubranka dla niego - dostaliśmy, ale chyba będą za ciepłe już.
Stokrotka 86, Aneta8, AnSan89, Kasiastaraczka, Jeheria, Lolla lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny! Witam z kawką.
U nas całkiem dobrze. Wróciliśmy z majówki. Mała okazała się super podróżnikiem. W aucie spokój, na wyjściach spokój, nocki przesypiała całe w łóżeczku turystycznym (ta funkcja dostawki jest genialna, aż pożałowałam, że nie mogliśmy mieć dostawki) Wieczorami, około godziny 19, codziennie płacz. Taki nie do utulenia. Czasem przez godzinę, czasem dwie.
Nie wiem czy w tej sposób nie odreagowywała całego dnia, chociaż to troszkę wyglądało jak sprawy brzuszkowe. Tak czy inaczej, najczęściej pomagały krople na wzdęcia. No i mamy zaliczone przebieranie kupy w ekstremalnych warunkach. 😂
Ogólnie rutyna fajnie na nią działa. Budzi się rano, jest czas na jedzenie, przebranie, gadanie. Potem widzę, że jest zmęczona i odkładam ją do spania. Drzemka, znowu pobudka na zabawę i jedzenie, potem długa drzemka na spacerze. Po powrocie zdarza się jeszcze jedna drzemka, albo dwie i kąpiel/przebieranie i do spania około 21. Wtedy już śpi do 4-6 rano. Odkładam ją częściej, bo teraz na wyjeździe to się sprawdzało i nie chcę znowu pozwalać jej zasypiać za każdym razem na rękach, żebym mogła jakoś funkcjonować. Zresztą dla niej też jest wygodniej na płaskim, chociaż pewnie wolałaby na rękach. Na rękach u mnie śpi pół wieczoru, jak jest ta akcja z płaczem.
Ja używam rano i wieczorem tego kremu https://allegro.pl/oferta/bubble-co-organiczny-krem-do-twarzy-dla-dzieci-11471968677?snapshot=MjAyMi0wNC0wNFQxNToyMDowOC4yNTdaO2J1eWVyOzU4ODFiZWE1MjcwYmRjMzVlNzBkZjZmMWM4MGYyZmQwOTNiYTU2NTE5NDE1MDU4MjEyZTZjYzk4NGRmYjUwM2Q%3D
Jest świetny! I ma naturalny skład!
Jeśli chodzi o kremy na wyjścia to mam Momme, spacerowy z filtrem 25 i na słoneczko z filtrem 50.
Lili powoli wraca do siebie po szczepieniach. Sytuacja się powtórzyła, znowu przybrała nieco mniej, ale już jej apetyt się rozkręcił (pomijając kwestię tego, że ciężko ją nakarmić w ciągu dnia, bo wszystko ją interesuje).
Karmię ją nadal swoim mlekiem i dokładam mm. Niestety jednak ograniczyłam ściąganie laktatorem do 4-5 sesji, ponieważ mimo zmiany lejków w laktatorze, boli mnie okrutnie. Już muszę sciagac na najniższej mocy. Póki co ściągam około 700 ml mleka, więc niewiele brakuje. Liczę się z tym, że moje KPI powoli będzie zanikać, ale ile będzie, tyle będzie. Uznałam, że gdzieś musi być granica.
W ogóle to rok temu zaczynaliśmy procedurę. Melancholijny ten maj dla mnie będzie.
Rozmawiacie o włosach, lecą garściami...
Jaina, pięknie napisałaś "czasem jeden dzień przynosi duże zmiany, a czasem krok w tył rozpędza do dalszego skoku." U nas dokładnie tak było. I mało tego, przez kilka dni nie ćwiczyłam, jak powinnam z małą, a ona nagle leży z nogami w górze, palce w buzi i inne drobne zmiany.
W ogóle, jeśli mam jakieś ćwiczenie, na daną umiejętność, a dziecko ją osiąga, to to ćwiczenie już mogę odrzucić? W sumie tak zrobiłam.
Tak jak pisałam na priv, a może innym dziewczynom też się przyda. Duży wacik, na niego troszkę oliwki i trzeba wytrzeć białą maź za uszkiem, pod szyjką, pod paszkami i w pachwinach. Inaczej właśnie może dojść do odparzeń.
Położna nam mówiła, że jak bez delicolu jest okej, to mamy nie kupować nowego opakowania.
Kasia, to prawda z tym pakowaniem. Nasze rzeczy z niezbędnym minimum, a mała jak nie powiem kto...
Mam nadzieję, że lekarz szybciej Wam odpowie!
Powiem CI, że tez nie wiem, jak z tym ubieraniem, ale wychodzę z założenia, że jak jej będzie ciut za chłodno to sie nic nie stanie. Ostatnio pojechałam do lekarza i mała miała kurtkę tylko, a inna pani przyniosła synka, który miał DWA (powtarzam: DWA!) kombinezony...
Magg, nie pomogę z tym spacerkiem, bo ja swoją wkładam po jedzeniu, ale ona mi nie zasypia. Przez chwilę płacze, jak ją ubieram, ale w wózku już spokój.
Ja mam wózek Bebetto i jestem mega zadowolona.
AnSan, ja też mówię normalnie do dziecka i proszę wszystkich, żeby też tak mówili.
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, AnSan89, Aneta8, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Witam się po majówce 🙂🙂
U nas od dwóch dni krok w tył, mała bardziej płaczliwa, jeszcze większy kłopot z zaśnięciem w ciągu dnia ale zaczęła gadać i łapać przedmioty, jak opętana pcha piąstki do buźki i uwaga śpi na spacerach, w domu nie może przysnąć a na spacerze od razu po wyjściu z klatki 😏 w poniedziałek to chodziłam z nią po osiedlu w tą i spowrotem, czekałam aż się obudzi bo spała ponad 4h ale w końcu wylądowała na balkonie 🙈z każdym dniem to dziecię jest inne 🙂
Dobuska, tak jak piszesz, rutyna jest dobra i czasami mnie zaskakuje jak mała jest zaprogramowana godzinowo, mimo, że obudzi się wcześniej to i tak pierwsza drzemka będzie o 9, wcześniej tylko takie 15 minutowe, wybija 9 i jest godzinna drzemka, wieczorem to samo, 18 30/19 i maruda się włącza bo już czas spać.
Przeraża mnie myśl o odstawieniu od cycka bo mała w większości tak zasypia i krótkie drzemki w ciągu dnia najczęściej na poduszce do karmienia 😏 doświadczone mamy, jakieś rady jak odcycolić i nauczyć zasypiać w łóżeczku ?
Dobrego dnia mamusie 🌞jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8, dobuska lubią tę wiadomość
-
Mój Andrzej przesypia jeszcze sporą część dnia. Nie lubi być na rękach, zasypia sam odłożony do łóżeczka.
Za tydzień mamy wizytę u fizjoterapeuty, bo on coś źle na brzuszku leży, nie opiera się łokciami i potrafi wywrócić się na bok. Brałam mu ręce tak jak pokazał pediatra,ale jak tylko puszczę on znowu je źle układa. Może pokaże mi jak z nim ćwiczyć.jaina_proudmoore, Aneta8, Kasiastaraczka, Lolla, dobuska, MyŚliwa lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀