Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja szczerze mówiąc po swoich przejściach nie mam jeszcze odwagi nic oglądać, choć już od jakiegoś czasu mam wybrane łóżeczko, na którego zdjęcie natknęłam się przypadkiem w internecie. Także na razie marzę sobie o nim skrycie 🤎
https://woodies.pl/produkt/lozeczko-niemowlece-noble-cot-vintage-120x60/Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
dobuska wrote:Mi się junama tez podobał, nawet dzisiaj zwróciliśmy na niego uwagę w sklepie, ale na żywo wydał mi się jakiś taki przekombinowany. Chociaż w sumie ładny. Sama nie wiem. Te wszystkie wózki naprawdę są do siebie podobne w duże mierze. Kwestia wyglądu i szczegółów. Za duży wybór 🤣
Ja mam po pierwszym synu właśnie juname i jeśli chodzi o użytkowanie to bardzo mi się podoba, nie mam się do czego przyczepić a jeździliśmy i po lesie i po plaży i normalnie po chodnikudobuska lubi tę wiadomość
2021:➡️12.02 długi protokół
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
2020: z rozmrożonych oocytów:
4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔
2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤
O Nas:
♀️Ja
Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
👍immunologia
♂️On-
👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91% -
Aneta8 wrote:Ja szczerze mówiąc po swoich przejściach nie mam jeszcze odwagi nic oglądać, choć już od jakiegoś czasu mam wybrane łóżeczko, na którego zdjęcie natknęłam się przypadkiem w internecie. Także na razie marzę sobie o nim skrycie 🤎
https://woodies.pl/produkt/lozeczko-niemowlece-noble-cot-vintage-120x60/
Rozumiem Cię doskonale z tymi przejściami, bo też po tych pięciu latach i po dwóch procedurach nie mogę uwierzyć, że jestem w ciąży, ale uznałam, że w końcu muszę zacząć w to wierzyć. Co prawda ja nie mam za sobą żadnego poronienia, a to pewnie odpowiada za to, że się boisz
Po ostatniej wizycie u lekarza trochę się uspokoiłam i wytłumaczyłam sobie, że już teraz musi być dobrze. Mój mąż wszczepia we mnie pozytywne myślenie.
Koniec złych przeżyć.
Będziemy mamami, zobaczysz. Nawet się nie obrócisz, a będziesz zamawiać to łóżeczko ❤️❤️❤️❤️❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2021, 21:07
Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Pimka wrote:Ja mam po pierwszym synu właśnie juname i jeśli chodzi o użytkowanie to bardzo mi się podoba, nie mam się do czego przyczepić a jeździliśmy i po lesie i po plaży i normalnie po chodniku
Pimka lubi tę wiadomość
-
dobuska wrote:Piękne to łóżeczko! Szkoda, że mam białe meble w pokoju.
Rozumiem Cię doskonale z tymi przejściami, bo też po tych pięciu latach i po dwóch procedurach nie mogę uwierzyć, że jestem w ciąży, ale uznałam, że w końcu muszę zacząć w to wierzyć. Co prawda ja nie mam za sobą żadnego poronienia, a to pewnie odpowiada za to, że się boisz
Po ostatniej wizycie u lekarza trochę się uspokoiłam i wytłumaczyłam sobie, że już teraz musi być dobrze. Mój mąż wszczepia we mnie pozytywne myślenie.
Koniec złych przeżyć.
Będziemy mamami, zobaczysz. Nawet się nie obrócisz, a będziesz zamawiać to łóżeczko ❤️❤️❤️❤️❤️
Po wynikach sanco, dam już upust wszystkim rządzom 😅 wiem, że w końcu musi być dobrze! Każda z nas jest po jakiś przejściach i żadne nie są gorsze czy lepsze ❤️
Ja w sypialni też mam białe meble, ale maluch będzie miał docelowo swój pokój, więc będę szaleć z wystrojem ☺️ -
Ale ładne te wszystkie rzeczy! Wózki, łóżeczka! ❤️❤️❤️❤️
Ooooch można zwariować! ☺️ Ja jeszcze nic nie oglądam na poważnie, choć przyznam że też podglądałam na olx wśród używanych rzeczy, za ile można dostać co i na ile ładne. I powiem Wam - baaaardzo ładne! Ja jestem z natury turbo oszczędna, dlatego takie rzeczy jak wózek, łóżeczko, jakieś bujaczki czy krzesełka do karmienia będę chciała kupować używane (często zupełnie nie widać po nich śladu użytkowania). Wprawdzie moja mama oburzyła się że: "Jak to używany wózek? JA dam na nowy wózek", ale odpowiedziałam, że choćby mi dała milion - to i tak chcę kupić używany. Na jakieś dekoracje, tapety, lampeczki, karuzelki, personalizowane misie - na pewno nie będę żałować - bo to taaaaakie cudne! ❤️❤️❤️ Ale to póki co tylko moje nieśmiałe fantazje, nic nie kupuję jeszcze (u mnie dopiero 10 tydzień, no i płeć nieznana).
Ale mam nadzieję że jeszcze chwilka chwilunia i wszystkie będziemy wymieniać się fotkami i linkami do tych wszystkich cud-akcesoriów (chyba każda kobieta dostaje ślinotoku na ich widok 😅)Aneta8 lubi tę wiadomość
-
Aneta8 wrote:Po wynikach sanco, dam już upust wszystkim rządzom 😅 wiem, że w końcu musi być dobrze! Każda z nas jest po jakiś przejściach i żadne nie są gorsze czy lepsze ❤️
Ja w sypialni też mam białe meble, ale maluch będzie miał docelowo swój pokój, więc będę szaleć z wystrojem ☺️
Ja niestety dopóki nie wybudujemy domu to będę miała lokatora w sypialni
Prenatalne i ewentualne sanco (zależy czy mi lekarka zaleci) też zacznę działać. 🥰🥰🥰Aneta8, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, jeśli chodzi o wózki, to moge wam napisać, na co bym dzisiaj zwróciłam uwagę po dwóch latach użytkowania. Po pierwsze rozmiar po złożeniu i bagażnik samochodu. Warto przymierzyć w sklepie, czy się zmieści. Mój pierwszy faworyt nie mieścił się do mojego auta. Tak wiem, zawsze można zmienić samochód na większy
Po drugie waga: jeśli macie jakiekolwiek schody do pokonania, to każdy kilogram robi różnicę. Nasze kręgosłupy od ciągłego noszenia i bujania maluszków będą i tak w opłakanym stanie. Idealnie jest, kiedy gondola jest odczepiana od stelaża i można ją wnieść oddzielnie: wtedy tez może służyć jako tzw. łóżeczko turystyczne i całość robi się lżejsza. Ja mam 1 poętro do pokonania i znosiłam sobie najpierw stelaż, a potem gondolę. Akurat moja cicho i delikatnie wskakuje na miejsce, tak więc nawet Stasio nie zdążył się obudzić.
Kolejna sprawa to popularne wózki 3w1, czyli gondola, spacerówka i fotelik samochodowy. Do spacerówki zazwyczaj przenosiny dzieci w wieku ok 5-6 miesięcy. Wg mnie powinna być rozkładana na płasko, bo wtedy dzieci jeszcze dużo śpią w wózku (niektóre w ciągu dni śpią już tylko (!) w wózku). Moją spacerówkę można było obraca przodem i tyłem do kierunku jazdy, co było bardzo wygodne w początkowych miesiącach, kiedy co 2 minuty chcesz poprawić kocyk, pogłaskać po główce czy po prostu ppzachwycać się, jak ten malec cudnie śpi. W wieku ok roku Staś już chciał tylko jeździć przodem i oglądać sobie mijamy świat. Spał na spacerkach w wózku do ok. 1,5 r.ż. Wtedy tez kupiłam drugą, leciutką spacerówkę, której główną zaletą jest kompaktowość (mieści się w bagażu podręcznym). Używam jej do tej pory. Synek już doskonale sam chodzi i biega, ale za bardzo lubi uciekać własnymi ścieżkami i jak mam jakieś zakupy to za nim nie nadążam. Wozek jest teraz wygodą dla mnie. Większość dzieci używa jeszcze sporadycznie wózków na dłuższe wyjscia do Ok. 3 roku życia, ale to dużo zależy jaki nam się egzemplarz trafi.
Fotelik: warto sobie poczytać jaka jest różnica między atestowanymi fotelikami a tzw. antymandatami. Do wielu zestawów wozkow 3w1 dodawane są niestety właśnie te drugie, więc warto to sprawdzić przed zakupem. Do mojego wózka można było dopłacić chyba ok. 300 zl i dokupić super, bezpieczny fotelik, który pasuje do ramy wózka (jest specjalna przejściówka) dzięki czemu do samochodu w ogóle nie zabierałam nigdy gondoli. Taki fotelik wystarczył nam do ok. 1 roku życia. Potem kolejny fotelik to już niestety duży wydatek za bezpieczeństwo, ale od czego jest rodzina, dziadkowie itp. Do pierwszego fotelika można dokupić bazę, żeby montować go za pomocą kliknięcia, ale my jeździliśmy w zasadzie bardzo niewiele w tym okresie i zapinaliśmy go pasami, co było trochę upierdliwe. Teraz chyba sobie tę bazę dokupić, bo nie wyobrażam sobie samotnego mocowania się z dwójką dzieci i fotelikiem na pasy. Do fotelika warto od razu nabyć lusterko na zagłówek, żeby kierowca mógł kontrolować co się dzieje z dzieckiem, które podróżuje tyłem do kierunku jazdy.
Z bajerów do wózka to bardzo przydaje się duży, łatwo dostępny kosz na zakupy (ja w nim woziłam zawsze zapasowy kocyk, teraz zabawki do piaskownicy), super duża torba z wieloma przegródkami (kupiłam osobno bota z zestawu była do niczego), jeśli jesteście wysokie to wygodna, teleskopowa rączka (mam 1,80 i większość wózków miała dla mnie za krótką rączkę i musiałam się garbić), duża rozkładana budka, która nawet po rozłożeniu spacerówki na płasko chroni dziecko przed słońcem), folia przeciwdeszczowa, moskitiera, uchwyt na kubek. Mi się zupełnie nie sprawdziły doczepiane do wózka parasolki przeciwsłoneczne i nigdy ich nie używałam.
Ps. Mam koleżankę, która co chwilę kupuje i sprzedaje wózki. Wypróbowała już chyba z 5 i jeszcze nie znalazła idealnego. Jeśli kupujemy nowy to warto wybrać już docelowy, ale jeśli bierzemy pod uwagę używane, to wybór jest ogromny i nie trzeba tak się czaić przed zakupem, bo jak coś nie podpasuje to zawsze można wymienić.
Trochę się rozpisałam, ale może komuś się przyda.
KaroKaro, Stokrotka 86, Kasiastaraczka, Gosia Rumi, po_prostu_ja, Aneta8, Miamonia lubią tę wiadomość
-
Alfa idealnie to napisałaś, chciałabym tylko jeszcze dorzucić jeśli pozwolisz że, warto pamiętać o tym żeby fotelik dopasować do samochodu bo kanapy mają różny kąt nachylenia a żadna z nas nie chciałaby żeby dzidzi główka leciała do przodu podczas np. zaśnięcia w samochodzie, ale od tego są, fachowcy np w 8gwiazdek lub tyłem.pl i polecam udać się do nich albo chociaż poczytać na ich stronach internetowych.
Jeśli chodzi o sam wózek to fajną bajerą jest możliwość złożenia spacerówki razem że stelażem, ułatwia to życie i nie zajmuje tyle miejsca w bagażniku. Dzięki temu że my kupiliśmy właśnie wózek z taka opcją nie czuliśmy potrzeby żeby kupować w późniejszym czasie innej kompaktowej spacerówki bo nasza się mega sprawdziła 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2021, 08:20
po_prostu_ja, Kasiastaraczka, Aneta8 lubią tę wiadomość
🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza -
Aneta8 wrote:Ja szczerze mówiąc po swoich przejściach nie mam jeszcze odwagi nic oglądać, choć już od jakiegoś czasu mam wybrane łóżeczko, na którego zdjęcie natknęłam się przypadkiem w internecie. Także na razie marzę sobie o nim skrycie 🤎
https://woodies.pl/produkt/lozeczko-niemowlece-noble-cot-vintage-120x60/
Aneta, super to łóżeczko. Jeśli dobrze widzę to później może posłużyć za normalne łóżko na nieco większego bobasa. I bardzo przystępne cenowo 👍
Wózki też fajne🙂 ogólnie jest taki wybór że osoba bez doświadczenia ( czyli ja) zupełnie się w tym gubi.
Ja z myśleniem o wyprawce jeszcze czekam- jeszcze za dużo leku mam w sobie. Pewnie zacznę powoli kupować w 2 trymestrze żeby nie zarżnąć się finansowo.dobuska, jaina_proudmoore, Aneta8 lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Miłej niedzieli drogie panie 🙂💗wpisy o wózkach bardzo ciekawe i cenne porady. Jeszcze przeganiam te myśli i zacznę chyba myśleć dopiero pod koniec sierpnia po badaniach prenatalnych. Jest jeszcze czas. Nie chce tez zapeszać bo mnie to stresuje lekko. Jedyne co oglądałam w internecie to łóżeczko bo na grupie na fb ktoś podał fajne łóżeczko 7w1, które rośnie z maluchem. 🙂skompletowanie wyprawki itp w obecnych czasach to nie problem. Dużo rzeczy można zamówić z internetu, znajomi tez pewnie wesprą ubrankami wiec będzie handel wymienny 😂w temacie wózka to chciałabym taki, który sprawdza się na wielu nawierzchniach i ma pompowane koła. Fotelik warto mieć na stałe w aucie raczej. 🙂powoli się rozglądam, ale jednak stres czy Hm niepewność robi swoje. Chyba każda z nas tak ma, że kupiłaby już kocyk czy coś ale po prostu wewnętrznie się boi.😢Pieluchy - tu chyba warto zapisać się do klubu Rossman i mieć zniżkę. Są tez strony, które wysyłają drobiazgi dla maluszków - karty do foto sesji, chusteczki itp. 🙂 W temacie badań prenatalnych. Wybieram się 2 sierpnia na Usg genetyczne. To lekarz ma zdecydować czy będzie test pappa i sanco. Boje się pappa z racji na wiek plus Ivf ze wyjdą jakieś kwiatki 🤷♀️Czy Samco mogę już teraz zrobić z krwi? Z mężem ustaliłam, że pomimo ceny warto to badanie zrobić 🙂czy któraś z was robiła tylko Usg genetyczne i zaufała opinii lekarza? Ile czeka się na wynik Sanco/ Nifty? Z góry dziękuje za opinie 🙂
-
jaina_proudmoore wrote:Miłej niedzieli drogie panie 🙂💗wpisy o wózkach bardzo ciekawe i cenne porady. Jeszcze przeganiam te myśli i zacznę chyba myśleć dopiero pod koniec sierpnia po badaniach prenatalnych. Jest jeszcze czas. Nie chce tez zapeszać bo mnie to stresuje lekko. Jedyne co oglądałam w internecie to łóżeczko bo na grupie na fb ktoś podał fajne łóżeczko 7w1, które rośnie z maluchem. 🙂skompletowanie wyprawki itp w obecnych czasach to nie problem. Dużo rzeczy można zamówić z internetu, znajomi tez pewnie wesprą ubrankami wiec będzie handel wymienny 😂w temacie wózka to chciałabym taki, który sprawdza się na wielu nawierzchniach i ma pompowane koła. Fotelik warto mieć na stałe w aucie raczej. 🙂powoli się rozglądam, ale jednak stres czy Hm niepewność robi swoje. Chyba każda z nas tak ma, że kupiłaby już kocyk czy coś ale po prostu wewnętrznie się boi.😢Pieluchy - tu chyba warto zapisać się do klubu Rossman i mieć zniżkę. Są tez strony, które wysyłają drobiazgi dla maluszków - karty do foto sesji, chusteczki itp. 🙂 W temacie badań prenatalnych. Wybieram się 2 sierpnia na Usg genetyczne. To lekarz ma zdecydować czy będzie test pappa i sanco. Boje się pappa z racji na wiek plus Ivf ze wyjdą jakieś kwiatki 🤷♀️Czy Samco mogę już teraz zrobić z krwi? Z mężem ustaliłam, że pomimo ceny warto to badanie zrobić 🙂czy któraś z was robiła tylko Usg genetyczne i zaufała opinii lekarza? Ile czeka się na wynik Sanco/ Nifty? Z góry dziękuje za opinie 🙂
Ja też powoli zacznę kompletować wyprawkę po prenatalnych. W środę mam w szpitalu USG i od razu krew na PAPP-ę, a potem, po tygodniu lekarka zdecyduje czy warto robić Sanco. Ja ogólnie bym chciała zrobić, bo spokój głowy jest najważniejszy. Sanco możesz robić chyba od 10 tygodnia ciąży, nie wiem w którym jesteś. I czeka się coś około tygodnia, ale tu nie jestem pewna. Kilka dziewczyn już na grupie robiło.
Z tych stron z prezentami skorzystałam, ale w obecnej chwili nie ma jakiś super ofert. Póki co dostałam karty do zdjęć i jakieś karty do pokazywania dla dziecka. Pieluchy pewnie będę kupować w Lidlu lub w Biedronce, podobno sa okej, ale to się jeszcze okaże. Tak daleko myślami nie wychodzę. -
Tematu fotelika na razie nie ogarniam - za dużo informacji dla mnie co i jak. Na pewno dzięki forum będzie łatwiej o decyzje 🙂wczoraj koleżanka mi mówiła o foteliku i bazie, oddzielnie ma wózek a fotelik w aucie jest ciagle albo coś źle zrozumiałam. Muszę na własne oczy to zobaczyć 🙂We wtorek na Usg wyszło 11w4d 🙂z aplikacji kilka dni mniej. 🙂ja chyba poczekam do 2 sierpnia do badań u lekarza i wtedy najwyżej kolejnego dnia zrobię Sanco. Stresuje mnie to, nie powiem 😳🙉porównując do robienia testów czy bety czy pierwszego Usg to jest to większy stres jednak.
-
jaina_proudmoore wrote:Tematu fotelika na razie nie ogarniam - za dużo informacji dla mnie co i jak. Na pewno dzięki forum będzie łatwiej o decyzje 🙂wczoraj koleżanka mi mówiła o foteliku i bazie, oddzielnie ma wózek a fotelik w aucie jest ciagle albo coś źle zrozumiałam. Muszę na własne oczy to zobaczyć 🙂We wtorek na Usg wyszło 11w4d 🙂z aplikacji kilka dni mniej. 🙂ja chyba poczekam do 2 sierpnia do badań u lekarza i wtedy najwyżej kolejnego dnia zrobię Sanco. Stresuje mnie to, nie powiem 😳🙉porównując do robienia testów czy bety czy pierwszego Usg to jest to większy stres jednak.
Chyba dobrze robisz z tym czekaniem na Sanco, w każdym razie ja tak robię 🤣🤣🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2021, 11:03
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
My mamy wózek anex cross caramel, po synie. polska firma, pompowane koła, idealnie do mnie na wioske
Bebetto miały moje dwie przyjaciółki tylko nie wiem jaki model ale wiem ze jedna z nich reklamowała 5 razy bo rama jej pękła i koło
A junama jest piekny tez na niego zwrocilam uwage kiedys ale czytalam opinie ze sie rysuje rama, no ale kazdy wózek sie uszkodzi troche predzej czy pozniej
mi odpowiada w moim ze jest beżowy to w lato nie nagrzewa sie buda
jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość
-
Naprawdę mnie to cholernie stresuje fakt tych badań 🙉🙉a w dzień badań to chyba padnę przed wejściem do gabinetu 🙊czytam i oglądam te foteliki Cybex- bardzo ciekawe rozwiązania oferują. Nawet jeden fotelik od noworodka do 4 lat plus baza. Podoba mi się to i sobie zapisze 🙂
-
jaina_proudmoore wrote:Naprawdę mnie to cholernie stresuje fakt tych badań 🙉🙉a w dzień badań to chyba padnę przed wejściem do gabinetu 🙊czytam i oglądam te foteliki Cybex- bardzo ciekawe rozwiązania oferują. Nawet jeden fotelik od noworodka do 4 lat plus baza. Podoba mi się to i sobie zapisze 🙂
Nic nie mow o stresie. Ja mam za trzy dni i już mi ściska jelita ze stresu…