Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Filip Aleksander od dzisiaj jest juz oficjalnie obywatelem RP😊😊😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2019, 16:44
paulina2811, ammarylis, Aaga, kkkaaarrr, Jupik, sunshine03, moni05, Kookosowa, kasia1518, Spirit, nuśka91, adella1, Karooo93, Cabrera, japonka, Kiniorek91, silent, Kamilka, Kinga82, Atyde, przedszkolanka:), eemmiilliiaa, KasiaP, Zimri, brunetka91 lubią tę wiadomość
13 cs szczęśliwy ❤
25.01 beta 197
28.01 beta 599
31.01 beta 1636 -
Najgorsze jest to,że nasze noworodki są śmiertelnie zagrożone tym cholernym krztuscem póki nie dostaną chociaż pierwszej dawki. A mogą to złapać wszędzie nawet w przychodni właśnie od nieszczepionego, starszego dziecka, albo od rodzeństwa które ma kaszelek przeniesiony z przedszkola.
-
ammarylis wrote:Najgorsze jest to,że nasze noworodki są śmiertelnie zagrożone tym cholernym krztuscem póki nie dostaną chociaż pierwszej dawki. A mogą to złapać wszędzie nawet w przychodni właśnie od nieszczepionego, starszego dziecka, albo od rodzeństwa które ma kaszelek przeniesiony z przedszkola.
sunshine03 lubi tę wiadomość
-
W temacie szczepień zgadzam się z Sunshine.
Ja szczepilam 5w1, Prevenar 13 (ta lepsza na pneumo), Bexero (meningokoki), MMR i jedyne co mnie wkurzyło to, że przez pediatrę zagapilam się z rotawirusami i nie mogłam zaszczepic, i że w mojej przychodni tak skrupulatnie podchodzą do szczepień, że aż za bardzo- przez co na meningi pierwszą dawkę daliśmy jak miała 10 mcy (a chciałam wcześniej i wiem, że można).
U mnie w rodzinie są lekarze i wszyscy swoje dzieci szczepią-skojarzonymi, więc ja w teorie spiskowe też nie wierzę. W to, że istnieją NOPy- oczywiście, ale to bardzo trudna też do stwierdzenia kwestia. Dam przykład. Od teściowej cały czas słyszałam, że mój mąż po szczepieniu w 4 mcu mało im nie zszedł, zrobił się siny, trafił do szpitala, chrzcili go na szybko itd. Przyjaciółka mówi do mnie, znajdź jakaś dokumentację, bo może miał uczulenie ma jakiś składnik szczepionki, żeby uniknąć tego przy Kindze. No i grzebałam i znalazłam- mąż był przyjęty w stanie krytycznym do szpitala, ale z badań wyszło, że miał zapalenie ucha i płuc i stąd reakcja po szczepieniu. Spytałam o to teściów i potwierdzili, że ani oni ani lekarz nie wyłapali i został zaszczepionu jak był chory. A teściowa wszystkim w około opowiada, że to trefna szczepionka była, bo takie się zdarzają. Hmm. Na pewno NOPy są, w koncu po każdym leku jaki się biedze sa działania niepożądane z którymi trzeba się liczyć. Czasem mam jednak wrażenie, że nie ma na co zrzucić winy, więc zrzuca się na szczepienie. Choćby ten słynny po MMR autyzm.
Każdy oczywiście ma swój rozum i robi jak uważa, ale warto poczytać sobie fakty, a nie kierować się emocjami jak to Sunshine napisała. I spojrzeć na drugą stronę medalu, bo ja bardziej od powikłań boję się, że mi dziecko np.takie meningokoki złapie..moni05, sunshine03, aga_ni lubią tę wiadomość
-
Moja nie miała kolek i nie ulewala. Mimo to kladlam zawsze na boku, raz na jednym raz na drugim. Na plecach tylko w ciągu dnia jak ją miałam na oku, czy w wózku na spacerze. Na noc nigdy, bo miałam wizje, że uleje przez sen i się zakrztusi, a ja będę spała i nie zareaguję.
-
ammarylis wrote:Plan porodu ostatnio miałam ale nie wiem czy ktoś na niego patrzył. Ostatecznie i tak skończylo się CC. Co do szczepień to ja z racji swojego zawodu jestem za. Na własne oczy codziennie widzę te różne bakteryjki mniej i więcej groźne i wiem, że po prostu opowieści o nich to nie bajki i legendy sprzed 100 lat. Ale równocześnie szanuje decyzję o nie szczepieniu, każdy musi zdecydować sam a nawet powinien.
-
Kokosowa, przykro mi 😪 trzymaj się jakoś ✊🏻✊🏻😘
Kookosowa lubi tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
kasia1518 wrote:A miałam pytać, mam które mają już maluszki- odra, świnka, rożyczka - co lepsze MMR czy Priorix?
-
kasia1518 wrote:A miałam pytać, mam które mają już maluszki- odra, świnka, rożyczka - co lepsze MMR czy Priorix?
Moja miała priorix. Według mojej pediatry nie spotkała się z objawami poszczepiennymi a z mmr tak. Ale ile ludzi tyle opinie na ten temat.
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Matka30+ wrote:Ja syna długo kładłam raz na jednym raz na drugim boku, czy to w nocy czy w dzień. teraz na szkole rodzenia mówili, że tylko w szpitalu na boczku, a w domu już można na plecki i tylko głowa żeby była na boku... I bądź tu madry...
-
Dziewczyny, a znacie jakies rzetelne strony gdzie jest napisane jakie szczepionki dziecko powinno dostać obowiązkowo i kiedy, jakie warto zrobić dodatkowo itp? Nic nie wiem na ten temat co, jak i kiedy i wolałabym sobie doczytać.
-
Nuśka w nocy przeważnie spał na boczku buzia skierowana do mnie 😉
Jasio mmr dostał miał delikatnie odroczone, też nie zauważyłam jakiś problemów poza tym,że z tydzień po zlapal opryszczkowe zapalenie jamy ustnej,więc gorączka miał, ale bardziej od wirusowki 😉
My się szczepilismy na NFZ, jakoś za mną z kolie skojarzeniowe nie przemawiają 🙄
Na dodatkowe też nie był szczepiony.
Dokładnie temat szczepień jest teraz bardzo ma tropie. Ale tak jak kilka z Was zauważyło, kazdy ma jakieś swoje zdanie i opinie ma damy temat 😉
Kokosowa już do rozwiązania będziesz w szpitalu? -
nick nieaktualnyDziewczyny, bo ja tez miałam zakodowane, ze najbezpiecznuejsza pozycja do spania to plecy z główka obrócona raz na jeden, raz na drugi bok (ze kładzenie całkowicie na boku niewskazane bo a) większe ryzyko, ze buźkę wtuli w materac i się udusi b) niezdrowe dla bioderek...
I teraz mam zagwozdke 🤔🤔ManiaM lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOlliiii wrote:Dziewczyny, a znacie jakies rzetelne strony gdzie jest napisane jakie szczepionki dziecko powinno dostać obowiązkowo i kiedy, jakie warto zrobić dodatkowo itp? Nic nie wiem na ten temat co, jak i kiedy i wolałabym sobie doczytać.
Olliiii lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCabrera wrote:Dziewczyny, bo ja tez miałam zakodowane, ze najbezpiecznuejsza pozycja do spania to plecy z główka obrócona raz na jeden, raz na drugi bok (ze kładzenie całkowicie na boku niewskazane bo a) większe ryzyko, ze buźkę wtuli w materac i się udusi b) niezdrowe dla bioderek...
I teraz mam zagwozdke 🤔🤔
Co do kładzenia na boczki to w ciągu dnia lub po karmieniu powinno się kłaść na boczki, ale pod kontrolą tzn. Ty nie śpiszżeby się dziecko właśnie nie obróciło na twarz i nie udusiło z nosem w materacyku. Dla prawidłowego rozwoju dziecko powinno leżeć w różnych pozycjach.
Natomiast do spania zalecana jako najbezpieczniejsza ze względu na sids jest pozycja na pleckachkasia1518, Cabrera, Matka30+ lubią tę wiadomość