X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    Rany Kokosowa to co to za lekarz??

Kiniorek jak masz to z nfz to ja bym i tak zrobila badanie, nic nie tracisz a bedziesz miala altualne i sie nikt o nic nie przyczepi. A szkoda potem nerwow w szpitalu.

Ktoras z dziewczyn pytala.o skurcze ja moge porownac.jak u mnie bylo te brixtona czy jakos tak to u mnie bylo tylko twardnienie brzucha, byl.dyskomfort ale bez boli. A teraz te porodowe to mam tez mocne.twardnienie brzuch przybiera rozne dziwne figury i bardzo intensywny bol w podbrzuszu/ miednicy. Taki na mega mocny okres ale nie czuje ze te skurcze schodza jakos z gory. I kilka razy rownolegle bolaly mnie ledzwia.

Ale to brzuch Ci twardniał podczas ruchów, wypinania dziecka?

syy26iye928jhyb7.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Dziewczyny jak Wy wrzucacie zdjęcia na forum?
    Fotosik. Pl

paulina2811 lubi tę wiadomość

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • _nova Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grr. Napisałam post gigant i mi się skasował...no nic. Mam dużo czasu, to napiszę jeszcze raz.

Dziękuję za kciuki i słowa otuchy :"
    Aga,. Kokoosowa trzymam za was kciuki! Aga super, że podchodzisz do tego ze spokojem i że jest zgoda na poród sn. Powodzenia! Będzie dobrze!

Ja właśnie leżę pod kroplówką z magnezem. Zostalam sama na sali, bo jedna dziewczyna poszła rodzić. Miałam ktg. Dość dużo skurczy na poziomie 40-50 się pisało. Czułam je jako twardnienie brzucha, bez takiego bólu, jak w nocy. Po badaniu lekarskim wieści nie najgorsze: szyjka niby skrócona, ale ponoć bez tragedii (27mm). Czarek waży ok.2200g. mają mnie trzymać, aż nie wyciszą tych skurczy :( lekarz powiedział, że co najmniej trzy dni, ale może być więcej... :( Położne tutaj są super! Mam nadzieję, że kolejna zmiana też taka będzie. Wszystko jest pięknie, ladnie, dopóki nie pomyślę o moim Nikosiu... Najbardziej boję się nocy i tego, że będzie mnie szukał :( mąż chce go tu przywieźć, a ja mam mieszane uczucia... Nie wiem, czy szpital to dobre miejsce dla takiego maluszka.

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy ciśnienie 112/44 jest Oki? Bo to drugie wydaje mi się ciut małe 🤔 zmierzylam bo krew mi z nosa poszła i myślałam, że będzie za wysokie a tu jakieś takie dziwne.

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Goemi Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pOla34 wrote:
    Caberera a mialas przepływy oceniane, lozysko?? Rozumiem, ze to jakies zastępstwo było, najbardziej obstawiam blad pomiaru, wystarczy, ze trochę się przesunie ta ramke i głupoty wychodzą, ten mój magik usg dwa trzy razy ocenia każdy parametr, bo jedna jest coraz trudniej, dzieci coraz większe, kreca się. Kiedy masz wizyte u swojego?
    Jeśli ma Cie to uspokoić idz gdzies dodatkowo. Ja chodze na te super hiper usg do medartu do dr Szymanskiego ( specyficzny w konktakcie ale usg mega dokładny) tylko tam raczej szybko się nie dostaniesz, jest jeszcze tam dr Kruszynski, latwiej się dostać, mega sympatyczny i tez dobrze robi usg z przepływami. Czasem ktoś zrezygnuje akurtat, te panie sa mile w rejestracji, może uda się szybko dostać.
    Goemi kiedys wrzucalam tu fajne linki o boreliozie, moge poszukac, Doktor powiedzial Ci polprawde, nie daje sie antybiotyku profilaktycznie, zreszta kleszczowe zapalenie mozgu jest wirusowe, na wirusy antybiotyki nie dzialaja, kleszcza sie nie bada, to tylko biznes laboratoriow, metody nie sa zwalidowane, nie ma takich wytycznych. Wrodzona borelioza tez budzi watpliwosci. Mysle, ze nie ma co sie martwic. A mieszkasz na terenie endemicznym boreliozy> Ktory masz tydzien. Mozesz zrobic przeciwciala za 4 tyg, zeby sie uspokoic, o ile zdazysz. Ja bym sie nie martwila mnaprawde. Szukac tych artykulow? sa naprawde rzetelne, nie jakis dr google.

edit i oczywoscie obserwuj skore, bo jesli pojawi sie rumien wedrujacy to wtedy od razu antybiotyk, juz bez gadania

I jest taki branzowy zarcik, jak ktos przychpdzi z wynikiem badania kleszcza, ze kleszcze leczy sie u weterynarza ;), w tych badaniach naprawde wychodza glupoty, moja kolezanka tez w ciazy zrobila ostatnio kleszczowu full wypas za 350 zl- masakra. Z kolei komus tam innemu wyszlo, ze kleszcz mial hiv, no i co wtedy z takim wynikiem . Naprawde niewarto.
    Tak właśnie kojarzyłam, że na początku ciąży sporo było tu mowy o boleriozie. Jeśli nie będzie problemu to poproszę o link do tych artykułów. Podejrzewam, że kleszcza przywiozłam od rodziców to jest pogranicze woj. Mazowieckiego i podlaskiego. Niestety moi rodzice oboje mieli bolerioze. Ja przed ciążą też się badałam bo bez powodu puchło mi kolano ale wtedy było ok. Niestety dość często dopadają mnie kleszcze oczywiście będę się obserwować i pozostaje mieć nadzieję że będzie ok. A jestem w 34 tc więc może zanim zacznie się coś złego dziać to już urodzę

pOla34 lubi tę wiadomość

• pOla34 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa a ordynator na obchodzie ? nic nie mowi? bez przesady informacja musi być, ja bym cisnela ta lekarke, a jeśli nie da to efektu to zapytala, o rzecznika praw pacjenta ;), w każdym szpitalu jest.
    Tak potrzebne sa dwa wyniki grupy krwi, od jakiegoś czasu, przy okazji oznaczają alloprzeciwciala. Ale jak ktoś nie ma, to my robimy tak, ze jak już ta krew jest potrzebna to przy proboie krzyżowej i oznaczają grupe jeszcze raz, wiec to generalnie nie problem , jakby ktoras z nas nie zdazyla

• Atyde Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliiiii ja się tam na ciśnieniu nie znam, ale bardzo wg mnie jest niskie, zdecydowanie za niskie

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.mp.pl/pytania/pediatria/chapter/B25.QA.19.1.29.
    https://www.mp.pl/pytania/pediatria/chapter/B25.QA.19.1.26.
    https://www.mp.pl/reumatologia/wywiady/119164,kilka-slow-o-boreliozie.html
    https://www.mp.pl/pytania/pediatria/chapter/B25.QA.19.1.
    https://podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/012/463/original/112-114.pdf?1473239394
    Goemi proszę
    Oliiii spokojnie, zmierz jeszcze raz za chwile.

Goemi lubi tę wiadomość

• meerici Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliii może przy tych upałach się trochę odwodniłaś i stąd takie niskie ciśnienie? Ja też miewam to drugie takie niziutkie (najmniej miałam 48), zresztą pierwsze też nie powala i zawsze lekarze uspokajali, żeby się nie martwić, bo z dwojga złego lepsze zbyt niskie niż zbyt wysokie. Jedyne co mi proponowano to właśnie więcej pić i uważać z ciepłymi kąpielami, żeby czasem nie paść pod prysznicem.

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> transfer czerwiec 2025!
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też się właśnie na ciśnieniu za bardzo nie znam, przed ciąża prawie nigdy nie mierzylam. Teraz trochę polatałam przy garach to podskoczyło, może faktycznie za mało wody, bo ciągle czuje, że chce mi się pić chociaż się nie rozstaje z butla wody.

meerici lubi tę wiadomość

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    Wyszło to mniej więcej tak:
    6e007d81279c.jpg
    Ekstra masz te komode, mnostwo malych szufladek, super praktyczna!!

Cabrera lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola no właśnie to jest doktorka chyba przelozona. Pani jest tak miła jak rozwolnienie. Pytasz jej jej o coś a ona patrzy i nic nie mówi albo cię zbywa " yhym".
    Roszkowski kazał mi się zgłaszać z każdym twardnieniem i uczuciem pełności. Duszności. Czym kolwiek. Mówię jej dziś że mnie strasznie zebra Cisna. Akurat na obchodzie miałam ktg i Skórcz na 80 a ona że ktg ładne a zebra mają prawo boleć. I poszła. Liczę że jutro będzie taka inna lekarka. Ona jest taka że się nie pięści tylko wszystko mówi.

Nova jak ja cię rozumiem. Właśnie miałam wideo czat z córką. Całowała ekran że niby mi daje buzi. No mówię wam jakbym mogła to bym uciekła oknem i na piechotę teraz do niej poszła. Bo buzi przez ekran to jakby mi ktoś dał cukierka w papierku. :( ;( Płakać się chce ale nie będę bo obok leży mama też ma córki w tym samym wieku i też byśmy zaraz obie wyły.

Sandrina to liczyć na to że to zwykły zator i że po porodzie zwykle badanie i będzie dobrze. A robiłaś przed ten badania genetyczne albo amniopunkcje? Dzidziuś napewno zdrowy a to to zwykła anomalia.
    Jeden zespolak na forum wystarczy :) trzymam kciuki

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Cabrera idź dla swojego spokoju :) lepiej dla Ciebie i małego żeby się nie denerwować.

Teściowa dzwoniła do znajomej z ZUS
    Powiedziała że mam się nie martwić bo lekarz orzecznik, jak nie płaci ZUS tylko zakład pracy, od razu klepie takie zwolnienie wsteczne :) powinni się szybko uwinąć :)

A mnie lekarka dała na kolejne badanie grupy krwi chociaż mam z poprzedniej ciąży i się zastanawiam czy iść czy nie...bo trochę bez sensu. Przecież się to nie zmienia...
    A cieszy się że mały tyle waży bo przynajmniej będzie miał ładna wagę urodzeniową mimo że wychodzi wczesniej
    Ja mialsm ciąże rok temu i wtedy grupę krwi miałam zleconą 2 razy- na początku i po 30tc - mimo że to 0 Rh+ , teraz to samo- też dwa razy ... myślałam że jak ciąża była niedawno to nie będzie trzeba A tym bardziej jak jest plus A nie minus - ale szpital wymaga

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Ha ha Kasia mam nadzieję że paznokcie jakieś stonowane kolory mają A nie neonowe 😉
    Spokojnie - kolor nude - nie rzuca się w oczy teraz już takie tylko będę robić, a od października bezbarwna hybryde 🙂

wiktoriaa lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Dziewczyny mam pytanie do tych które biorą luteine dopochwowo. Na ostatniej wizycie lekarz mi przepisał w razie twardnienia brzucha. Od poniedziałku miałam jakaś masakre, brzuch codziennie twardy więc brałam codziennie na noc tabletkę. Dziś już jest lepiej i moje pytanie czy brać dalej czy mogę to sobie tak z dnia na dzień odstawić?

Ja od początku biorę codziennie po 2 - już mam ich dość. A dopochwowo to też na twardnienia? Myślałam że tylko na szyjke

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Dziewczyny mam pytanie do tych które biorą luteine dopochwowo. Na ostatniej wizycie lekarz mi przepisał w razie twardnienia brzucha. Od poniedziałku miałam jakaś masakre, brzuch codziennie twardy więc brałam codziennie na noc tabletkę. Dziś już jest lepiej i moje pytanie czy brać dalej czy mogę to sobie tak z dnia na dzień odstawić?

Ja od początku biorę codziennie po 2 - już mam ich dość. A dopochwowo to też na twardnienia? Myślałam że tylko na szyjke

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do picia to ja dzisiaj ze 3 litry wypiłam. I non stop się pocę. A opuchlizna jak nie schodziła tak nie schodzi. Na szczęście dostałam odpowiedz, ze jutro mam się stawić na dodatkowa wizytę.

ammarylis, meerici, aga_ni, Cabrera lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie przyszła babka na obchodzie. Lekarz siadła pogadała.
    Max 37 tydzień i będą chcieli rozwiązać mi ciążę. Jeśli coś by się działo to wcześniej. Jak im powiedziałam że żebra to mówi że jutro postaram się o USG. No lekarka cud.

kasia1518, sunshine03, ammarylis, moni05, Atyde, wiktoriaa, Goemi, KasiaP, Spirit, japonka, Dominika32, aga_ni, mia4444, Cabrera, Matka30+, ManiaM, Jupik, eemmiilliiaa, nuśka91 lubią tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atyde wrote:
    Przedszkolanka strasznie upalno się, pol godzinki i ciuszki suche..

A jak ty go pierzesz?? Ten materiał ściągasz? Bo ja myślałam tylko żeby chusteczkami przetrzeć, mam nieużywany, tylko zakurzony trochę, bo w sumie kupiłam do pierwszej córki, ale jagodka nie miała okazji go używać, więc stał tylko zakryty folią.
    Kochana skończyło sie na tym,ze jak posprzątałam mieszkanie,zrobiłam obiad i ogarnęłam Polę to lunęło :P w przerwie umyłam stelaż,pościągałam wszystko ,ale niestety do prania w pralce nadaje się tylko to górne przykrycie.. na szczęście gondolka jest w stanie igła,więc też go odświeżę tylko,ale gąbeczką i wodą z płynem lovela :) ale to jutro lub w sobotę jak pogoda będzie by od razu wysechł :)

Atyde lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni dobrze, że Cię przyjmie jutro; lepsze to niż zalecenia przez sms.

Kokosowa no zobaczymy jak ze mną będzie :*
    A ty wychodzisz to domu, czy będziesz do tego 37tyg pod obserwacją w szpitalu?

Co do grupy krwi, mam wynik z ubiegłego roku, gin mnie nie wysyła ponownie, ja się upominać też nie zamierzam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2019, 20:15

moni05 lubi tę wiadomość

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
‹‹ 1038 1039 1040 1041 1042 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ