X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Dziewczyny mam pytanie do tych które biorą luteine dopochwowo. Na ostatniej wizycie lekarz mi przepisał w razie twardnienia brzucha. Od poniedziałku miałam jakaś masakre, brzuch codziennie twardy więc brałam codziennie na noc tabletkę. Dziś już jest lepiej i moje pytanie czy brać dalej czy mogę to sobie tak z dnia na dzień odstawić?
    mi lekarz powiedział,że od następnej wizyty będziemy pomału odstawiać. To chyba schodzić z dawki aż do zera,ale nie wiem w sumie..

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do grupy krwi to ja mam sprzed porodu Poli i ten oryginał mam mieć ze sobą.

Aaga jak sytuacja? trzymam kciuki za wyciszenie!
    Nova,kokosowa ja już mam łzy w oczach jak Was czytam z dziećmi... U mnie sa dwie wizje- albo super,mama nie wracaj albo płacze za mną (no i moje za nią)..

Moni to jutro wizyta?

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Ja od początku biorę codziennie po 2 - już mam ich dość. A dopochwowo to też na twardnienia? Myślałam że tylko na szyjke
    No jak mój lekarz był na urlopie to inny na twardnienia przepisał mi podjęzykowa luteine miałam 2×2 tabletki. Później mój na wizycie powiedział że podjęzykowa nic nie daje jedynie odruch wymiotny i równie dobrze mogłam brać mentosy bo pożytek z tego żaden i wtedy przepisał mi dopochwową. Ja nie wiem nie znam się co lekarz to opinia 🤷‍♀️

syy26iye928jhyb7.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    No jak mój lekarz był na urlopie to inny na twardnienia przepisał mi podjęzykowa luteine miałam 2×2 tabletki. Później mój na wizycie powiedział że podjęzykowa nic nie daje jedynie odruch wymiotny i równie dobrze mogłam brać mentosy bo pożytek z tego żaden i wtedy przepisał mi dopochwową. Ja nie wiem nie znam się co lekarz to opinia 🤷‍♀️
    Może i też na twardnienia bo ja w sumie nie mam prawie żadnych- jedynie jak więcej pochodzę albo porobie. Moja to zawsze mówiła że na szyjke żeby się nie skracala, ale zapewne ma i takie i takie zastosowanie.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, jutro wizyta. W sumie tydzień wcześniej, wiec o tyle dobrego, że będzie pełna. Z pomiarem szyjki itd.

przedszkolanka:), sunshine03, Cabrera, ammarylis, kasia1518 lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale często Wam badają szyjke. Ja miałam badana na 3 usg prenatalnych i raz u swojego ale około 26tc. Teraz zupełnie. I każdy lekarz do którego chodzę mówi, że nie będziemy badać bo to przyspiesza poród (tzn każde badanie dopochwowe). W poniedziałek mam wizytę to koniecznie nich mi zbada co i jak

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyszłam dzisiaj na chwilę na spacer. Blisko na plac zabawa przy bloku praktycznie. Jedna alejka i już czekała ławeczka. Moja mama przyjechała jeszcze ostatni raz przed wyjazdem do NL. Niespodziankę zrobiła. Przyjechała z tatą i bratankiem. I chyba tym króciutkim wyjściem dowalilam sobie spojenie... Już przy chodzeniu mnie ciągnie po pachwinie i połowie podbrzusza... :/ w ciągu dnia tego nie czułam. Dopiero teraz jak wstałam z łóżka do WC... Oprócz tego wyjścia to jeszcze wizyta była gdzie też na nóżkach bo to na osiedlu i do auta z mamą poszłam żeby się pożegnać... Więc w sumie 3 razy na 3 piętro wycieczka 🤦 no i dola mam... Bo tak bardzo chciałabym żeby mama była jak urodze. A chyba wyjdzie na to, że przyjedzie dopiero na chrzciny w styczniu :(

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrina max 37 tydzień poród. No myślę że ja dłużej to bym nie wytrzymała. Tyle wód. Pęcherz też ma swoją wytrzymałość. Mam 34 tydzień więc myślę że nawet jak by coś wcześniej to spokojnie dziecko da radę bo to już taki okres wzrostu a nie rozwoju. Mi już ledwo się mieści to wszystko a gdzie jeszcze 3 tygodnie.

Przedszkolanka spokojnie da radę te kilka dni. Ty bardziej tym przeżyjesz niż ona. Mąż ją napewno zabawi że nie będzie pamiętała i tęskniła. U nas jest teraz na topie plac z kulkami. Półtora rej godziny plus spacery, zumba, plac zabaw i jakoś im ten czas leci

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, pierwsze słyszę żeby usg dopochwowe przyspieszało poród... na jakiej podstawie?

Kiniorek, a Ty pisałaś co po wizycie? W sensie co z wynikami i spojenie? Bo wagę widziałam ale reszta mi jakoś umknęła. Możesz już tak spacerować i szorować wanny? 😋

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Paulina, pierwsze słyszę żeby usg dopochwowe przyspieszało poród... na jakiej podstawie?

Kiniorek, a Ty pisałaś co po wizycie? W sensie co z wynikami i spojenie? Bo wagę widziałam ale reszta mi jakoś umknęła. Możesz już tak spacerować i szorować wanny? 😋
    Moni chyba bardziej chodzi o badanie palpacyjne na fotelu tej szyjki, a nie o usg.
    Czeste badanie "reczne" moze przyspieszyć trochę poród, niby jak masaż szyjki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2019, 21:38

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:

No właśnie 3 lekarzy już mi mówiło, że każda ingerencja dopochwowa, czy to usg czy to cytologia działa na szyjke niekorzystnie i może przyspieszyć poród, powodować plamienie. Powiedzieli dosłownie:jeśli nie ma Pani żadnych objawów tzn kłucia, boli itp to nie ma powodów żeby badać szyjke. Teraz pewnie będą bo już blisko porodu to już inna sprawa

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co miesiąc mam badanie i na fotelu i przez brzuch 🤔 u mojej gin to standard, że mierzy szyjke na każdej wizycie.

Jakas dziewczyna ostatnio pisała, że zaległy jej się mole, ale nie mogę sobie przypomnieć kto to byl. Jak to czytasz to daj znać, bo mam inwazję i nie wiem co robić, potrzebuję porady 😃

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Ja co miesiąc mam badanie i na fotelu i przez brzuch 🤔 u mojej gin to standard, że mierzy szyjke na każdej wizycie.

Jakas dziewczyna ostatnio pisała, że zaległy jej się mole, ale nie mogę sobie przypomnieć kto to byl. Jak to czytasz to daj znać, bo mam inwazję i nie wiem co robić, potrzebuję porady 😃
    Mi też się wydaje, że to powinien być standard.. Ale żebym tylko u 1 lekarza się z tym spotkała. A 3 u których byłam mówiło mi to samo. Dziwne podejścia.

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szyjki, to ten lekarz dzisiejszy wspomniał, że od 36 tyg to nie ma po co mierzyć. Nie pytałam dlaczego, ale może wychodzi z założenia, że na tym etapie to już można rodzić i długość nie ma znaczenia :)

Co do "ingerencji dopochwowych", to jak miałam w tamtym tyg właśnie cytologię i gbs pobierany, to ja plamienia nie miałam, ze mnie się po prostu krew już gabinecie lała. Także na ten moment wystarczy mi gmerania w tamtych rejonach :P

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    Co do szyjki, to ten lekarz dzisiejszy wspomniał, że od 36 tyg to nie ma po co mierzyć. Nie pytałam dlaczego, ale może wychodzi z założenia, że na tym etapie to już można rodzić i długość nie ma znaczenia :)

Co do "ingerencji dopochwowych", to jak miałam w tamtym tyg właśnie cytologię i gbs pobierany, to ja plamienia nie miałam, ze mnie się po prostu krew już gabinecie lała. Także na ten moment wystarczy mi gmerania w tamtych rejonach :P
    Ja miałam cytologie 2 tyg temu i baaardzo się bałam właśnie, że będę plamiła. Na szczęście nic nie było ale strachu co nie miara.

• moni05 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach, bo ja myślałam, że o USG chodzi. Ale w sumie od połowy ciąży USG mam co miesiąc dopochwowe i przez brzuch, badanie na fotelu tez. Nie wiem, badanie szyjki przez usg to chyba korzyść przewyższa jakiekolwiek ryzyko (jeśli w ogóle jest). Poza długością można sprawdzić czy nie ma rozwarcia wewnątrz niej itd.

Oli, musisz wszystko powyrzucać. Wszystko, co w paczkach. Totalnie. Nowe jedzenie umieść już w plastikowych pojemnikach. Porządnie umyj szafki, nawet środkiem dezynfekującym. Wystarczy :)

Olliiii lubi tę wiadomość

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni dzisiaj mi nie sprawdzałam tego spojenia w koncu. Wyniki miałam takież że hematokryt w dół ale na granicy. Mam łykać witaminy. A co do zalecen, wszystko w granicach rozsadku dzisiaj uslyszalam. Szyjka długa (nie wiem ile) zamknięta i o to mam się nie martwić, na ktg ani jednego małego odchylenia od normy. Żadnych skurczy. Byle wytrwać te dwa tygodnie :D za tydzień powtórne ktg i zmiana skierowania CC na dobry adres ;] ale to tak poza kolejką będzie.

No ale powiem wam, że ta waga jego to trochę mnie przerosła..wiedziałam że bd pewnie koło 3kg ale klocek ma 3100. Jak tak pójdzie to w 38tc urodzi się większy niż Kasper w 40stym

moni05, sandrina22, Cabrera lubią tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:

A może nie zauważyłaś larw w jakimś opakowaniu jak nie wyrzuciłaś(ja miałam motylki w liściu laurowym i grzybkach, a larwy dla odmiany w ryżu. Jak powyrzucałaś jedzenie i jeszcze latają, to możesz kupić kratę owadobójczą - co zostało to padnie.

A i jak masz nienapoczęte opakowanie ryżu czy mąki, to też musisz sprawdzić czy tam nie ma - przez kartoniki dziady przelezą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2019, 22:02

Olliiii lubi tę wiadomość

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na każdej wizycie sprawdza szyjke na fotelu i usg.

Kokosowa ja wiem,że ja bardziej przeżyję to tak samo jak odstawienie kp😀 mam dla niej prezent o którym juz dawno marzyla i zapewne u mnie nuda bedzie siedzieć bo zabawka bedzie czekac 😀 ale juz mowilam mężowi ze póki sie zabawi to po co o mnie wspominać itp. Szybciej jej zleci.

Kookosowa lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Ach, bo ja myślałam, że o USG chodzi. Ale w sumie od połowy ciąży USG mam co miesiąc dopochwowe i przez brzuch, badanie na fotelu tez. Nie wiem, badanie szyjki przez usg to chyba korzyść przewyższa jakiekolwiek ryzyko (jeśli w ogóle jest). Poza długością można sprawdzić czy nie ma rozwarcia wewnątrz niej itd.

Oli, musisz wszystko powyrzucać. Wszystko, co w paczkach. Totalnie. Nowe jedzenie umieść już w plastikowych pojemnikach. Porządnie umyj szafki, nawet środkiem dezynfekującym. Wystarczy :)
    Kurczę, nawet jak coś jeszcze nie otwarte? ☹️ A tyle zapasów miałam wszystkiego..

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
‹‹ 1039 1040 1041 1042 1043 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ