X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2019, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki :*

Kurka od początku tego tygodnia mdli mnie strasznie. Wczoraj i dziś żyje na samych krakersach i wodzie. Każdy zapach jedzenia powoduje odruch...

Chciałabym iść chociaż 2 tygodnie na L4 ale mając działalność i płacąc na razie tylko składki preferenyjne raczej nie dostanę prawie nic...

• kalcia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni, no z tym zlobkiem to cie zmartwie, bo w rekrutacji ci pesel nie przejdzie jesli dziecko nie ma roku :D hehe chyba, ze prywatnie :P takze wszystko pod gore :P

moni05 lubi tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuśka kciuki. U mnie w poniedziałek minie 2 tyg.mdłości ;p
    A na działalności jestes na ryczałt?

Paolka cisnienue 70/100 to moje normalne w ciąży z Pola :D

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2019, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech, moja córa chodziła tylko do przedszkola, więc na żłobach się nie znam :D

Nuśka, spróbuj coś kwaśnego, u mnie woda z cytryną daje radę, zabija ten metaliczny posmak... Też nażarłam się krakersów teraz i muszę stawić czoła zakupom w biedronie :D

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019

Wysłany: 15 lutego 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja nie idzie do przedszkola ;)
    Moni masz chociaź metaliczny,ja mam dosłownie kapcia w buzi..
    Powodzenia w biedronce! Dla mnie to za duzo :D

moni05 lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    A moja nie idzie do przedszkola ;)
    Moni masz chociaź metaliczny,ja mam dosłownie kapcia w buzi..
    Powodzenia w biedronce! Dla mnie to za duzo :D

No moja chodzi już do zerówki, to był obowiązek, bo od września szkoła :) mają urodzinki tego samsgo dnia, ale dzielą je 3 lata :)

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka, nie, na zasadach ogólnych. Dziś gadałam z księgową i wg niej jedynym wyjściem byłoby płacenie wyższych składek, ale potem za bardzo nie mogłabym wrócić do niższych.

Dodatkowo pracuje normalnie na etat, tylko w grudniu rozwiązaliśmy z szefem umowę (żebym mogła płacić mniejszy zus, bo nie można współpracować z pracodawcą jeżeli otworzyło się działalność w tej samej branży i płacić mniejszego zusu). Więc pracuje na czarno a w styczniu zaszłam w ciążę akurat jak już rozwiązaliśmy umowę więc od pracodawcy mam zero L4 a nawet zero urlopu. I oczywiście jak nie pracuje to pieniędzy też zero ;)

Wysłany: 15 lutego 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni planujecie jakies przyjecie? U nas niestety Wroclaw odpada..nadrobimy w majówkę a teraz kombinujemy inne atrakcje gdzie będę w stanie dojechac ;p
    Przed wizyta w czwartek jade po torta(bo sama juz tez nie zrobię) ;p

Nuśka podobno conajmniej rok wyzsze skladki trzeba płacić by wyliczyli jakąs średnia. Ja dlugo planowałam co zrobić w przypadku ciazy,póki co zostaną mi grosze ale teraz pracować nie daje rady..moze w drugim trymestrze bedzie lepiej ;)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Agu1 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2019, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalcia wrote:
    Agu, telefon do NFZ lub powolanie sie na ustawe i po temacie. Musicie pamietac, ze to ich zasrany obowiazek was przyjac, tak mowi ustawa. Nie ma czegos takiego, ze jak pani nie pasuje to prywatnie. Po to place skladki, zeby skorzystac z funduszu. Ja sie nie daje nigdy w takich sytuacjach. W tamtym chyba roku albo w tym- nie pamietam, weszla ustawa, ze jesli jestes w ciazy i masz zaswiadczenie lub karte ciazy to specjalista ma obowiazek przyjac cie w terminie 7 dni- dermatolog, dentysta, endokrynlog, tylko trzeba o swoje stanowczo walczyc :)
    Owszem a jezeli chodzi o pptwierdzenie ciazy ? I konkretnego ginekologa- tego do ktorego chodzilam prsed ciaza...

oar8csqvruh93gj7.png
    km5scwa1vgft2op7.png
  • nowa na dzielni Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2019, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuśka też właśnie jestem na działalności i zastanawiam się, co zrobić bo będę miała jakieś grosze a nie macierzyński i L4 :P, zwłaszcza, że płacę jeszcze ten preferencyjny ZUS. Musze się skontaktować z księgową bo nie wiem jak to najlepiej rozegrać, zastanawiam się nawet, czy się nie zatrudnić na umowę o pracę bo mam teoretycznie możliwość. Masakra na tej działalności z macierzyństwem ;P

2019 początek - strata, 10 tc

Lato 2019 - druga ciąża, tym razem wszystko ok, synek z nami ❤️❤️

Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj troche sie za bardzo nalazilam i przy tych ciastach nastalam. A dzisiaj jeszcze sie za prasowanie wzialam.
    No i teraz bok i podbrzusze boli troche. Za 3godz jedziemy do taty. Poleze troche i moze przejdzie

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2019, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na dzielni to jakbyś cokolwiek się dowiedziała, albo jak księgowa da Ci jakąś dobrą radę to pisz.

W ogóle dziewczyny jeżeli któraś z Was ogarnia takie sprawy jak moja czy Nowej to bardzo proszę o radę.

nowa na dzielni lubi tę wiadomość

• Paolka_25 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2019, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooooo jaaaa! Ugotowałam dzisiaj zalewajkę, nie gotowałam chyba przez 3 lata :-P zjadłam 2 talerze i ciągle mi pachnie i mam ochotę na kolejny talerz :-P

Paolka _25
  • Agu1 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2019, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie wzielam za leniwe... masakra nie ogarniam zycia. ciasto lezy ja tez... bo mdlosci przyszly. Dziecko z kupa czeka na ojca bo ja tego nie przetrwam i nie przewine :/dobrze ze zrobila teraz a maz bedzie za 5 min...

Jupik lubi tę wiadomość

oar8csqvruh93gj7.png
    km5scwa1vgft2op7.png
  • pukola Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2019, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również dzisiaj po wizycie. Serduszko bije a maleństwo rośnie i wszystko jest w porzadku. Chyba czeka mnie zmiana lekarza bo ten mój ma problem ze zrobieniem usg na poczatku ciąży. Pani doktor nie rozumiała dlaczego lekarz prowadzący nie widział serduszka bo jej udało sie znaleźć od razu :)

Paolka_25, moni05, Dominika32, przedszkolanka:), nuśka91, Jupik, sunshine03, mila_88, Matka30+, kkkaaarrr lubią tę wiadomość

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2019, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agu1 wrote:
    Ja sie wzielam za leniwe... masakra nie ogarniam zycia. ciasto lezy ja tez... bo mdlosci przyszly. Dziecko z kupa czeka na ojca bo ja tego nie przetrwam i nie przewine :/dobrze ze zrobila teraz a maz bedzie za 5 min...
    Ja w ogóle nie mam na nic siły. Leżę i patrzę się w ścianę. Debrecha pełna. Dziecka nie mam przy sobie prawie wcale i czuję się jak gówno. Przepraszam za wyrażenie.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Agu1 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2019, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Ja w ogóle nie mam na nic siły. Leżę i patrzę się w ścianę. Debrecha pełna. Dziecka nie mam przy sobie prawie wcale i czuję się jak gówno. Przepraszam za wyrażenie.
    Sarrra zazdroszcze mi nie ma kto pomoc jak maz w pracy :( moja mama za granica tata pracuje na dwa etaty a tesciowie maja nas gdzirs i przyjezdzaja raz na jakis miesiac na pol h

oar8csqvruh93gj7.png
    km5scwa1vgft2op7.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2019, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowa na dzielni wrote:
    Nuśka też właśnie jestem na działalności i zastanawiam się, co zrobić bo będę miała jakieś grosze a nie macierzyński i L4 :P, zwłaszcza, że płacę jeszcze ten preferencyjny ZUS. Musze się skontaktować z księgową bo nie wiem jak to najlepiej rozegrać, zastanawiam się nawet, czy się nie zatrudnić na umowę o pracę bo mam teoretycznie możliwość. Masakra na tej działalności z macierzyństwem ;P
    Ja jestem na działalności ale nie na preferencyjnym. Mój księgowy mówił że jak się jeszcze jest na małym zusie to można przerwać składki od razu zapisać się znowu i zgłosić wysokie społeczne. Do k4 i macierzyńskiego będzie brany okres od ponownego zgłoszenia. Ja będąc na normalnym zusie musuakam przez 5 miesięcy płacić 3 800 zł całego zusu i wtedy dostałam 4 tys zł na 6 miesięcy i 60 proc na kolejne. L4 też 4 tys zł.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • nowa na dzielni Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2019, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo, dzięki Sarrrra za konkrety :). Potwierdzę u swojej czy cos się nie zmieniło i w oparciu o te dane ustalę strategię :D. Generalnie nie wybieram się na razie na L4 ale gdybym miała nie dostać kasy na końcówce i na macierzyńskim czułabym się oszukana :P.

W ogóle mnie trochę straszycie, że się tak kiepsko czujecie, bo ja czuję się naprawdę ok. Wiem, że większość objawów pojawia się od 7 tygodnia w górę ale poza zmęczeniem jestem naprawdę w dobrej formie. 5 tydzień był najgorszy

2019 początek - strata, 10 tc

Lato 2019 - druga ciąża, tym razem wszystko ok, synek z nami ❤️❤️

Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2019, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie cieszylam bo od rana nic mi nie bylo. Zjadlam rosolek na obiad. Polezalam. Wyszlam z psem. Piekna pogoda. Ale nie wiem czy to chodzi o chodzenie po schodach i to ze szybciej sie oddycha, czy o swieze powietrze ale wystarczy ze wroce do domu i za chwile mnie muli i wszystko do kibelka :( to jest mega meczace :(

f2w3dqk3m66a9e1d.png
‹‹ 104 105 106 107 108 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ