X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 22:29

Aguuula;2525, mia4444 lubią tę wiadomość

• Konieczynka Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.
    W końcu u mnie lepsza noc. Pobudka tylko 2 razy, raz to syn nas obudził, szedł po ciemku z kubeczkiem do kuchni po wodę i się wysgraszyl czegoś w ciemności. Zaskoczeni byliśmy ta nocna wędrówka.

Syn właśnie pojechał do przedszkola, w moim odczuciu przedszkole to super sprawa. Ja w domu w zyciu bym nie wymyśliła takich zabaw i zajęć jak tam mają. Syn poszedł jak miał rok. On płakał i ja płakałam. Nie było wyjścia a nie miałam nikogo zaufanego żeby z nim został w sensie niani lub babci. (moja mama miała pilnować ale się wykrecila jak miał 6m)
    Chorowal w pierwszym roku, przez okres zimowy 3x antybiotyk. Teraz jest super. Daje mu olej z czarnuszki od jesieni. Dużo staramy się żeby był w ruchu i na podwórku. Rozważam basen od nowego roku jak już urodze, bo raczej ja bym z nim chodziła, mąż niecierpi basenu ;P W tamtym sezonie miał wpisany antybiotyk 2x z czego ani razu go mu nie dałam i z zapalenia ucha wyciągnęłam ibuprofenem. Jedyne co szybko włączam to sterydy wziewne bo zaczyna się zazwyczaj od krtani i szczekania.

Obecnie w piersiach nie mam nic, nawet jak przycisne to nic się nie pojawia. A przez 3lata utrzymywalo mi się coś w piersiach, po naciśnięciu wypływala kropla hmmm mleka???

Mi w ciągu 3ostatnich tygodni przybyło 3kg. Mam już +16. Ale ja puchne i myślę że to w dużej mierze woda. Jem cały czas dość normalnie. W III trymestrze musimy dostarczać 500kcal dziennie więcej.
    W pierwszej ciąży bardziej martwiłem się waga, teraz mam to gdzieś. Może ten dodatkowy tłuszczyk pozwoli utrzymać laktacje dłużej.

Włączyły mi się strachy jak to będzie po porodzie. Jak dam radę z njeprzespanymi nocami. Martwię się porodem. Boję się powtórki z poprzedniego...
    I wyobrażam sobie jak córcia może wyglądać. Jaka będzie. Córka to moje spełnienie marzeń, początkowo myślałam że to będzie chłopczyk i tak szkoda mi było tych warkoczykow ;)

My mamy wesele siostry ciotecznej męża 2 tygodnie od mego terminu. Odmowilismy już. Zupełnie tego nie widzę. Najwyżej mąż z synem pojadą do kościoła złożyć życzenia.
    Teściowa tylko przeżywa bo przecież to taka bliska rodzina. I ojojoj Chociaż na początek powinnam iść! Moim zdaniem bezsensu zupełnie. Raz żeby młodzi płacili za nas nie mała kasę. A z drugiej ani ja ani dziecko nie będziemy gotowi na takie spedy. 200osob dyszacych mi nad nowkrodkiem i oceniających mój wygląd po porodzie.

Edit: witam się w 9 miesiącu :) jeszcze tydzień i ciąża donoszona, jeszcze około 4 i będziemy razem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 09:24

Cabrera, silent, Kiniorek91, moni05 lubią tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie do tych obeznanych.

Jak urodzę to idę z aktem do pracy i wypisuje wniosek o udzielenie urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego. I mam na to 14dni. A co z urlopem normalnym który nie jest wykorzystany? Mam z zeszłego roku parę dni, z tego cały urlop też nie wykorzystany. I się zastanawiam co z tym zrobić.

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:

Jak urodzę to idę z aktem do pracy i wypisuje wniosek o udzielenie urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego. I mam na to 14dni. A co z urlopem normalnym który nie jest wykorzystany? Mam z zeszłego roku parę dni, z tego cały urlop też nie wykorzystany. I się zastanawiam co z tym zrobić.
    Zaległy urlop wypoczynkowy będziesz musiała wykorzystać zaraz po urlopie macierzyńskim (i rodzicielskim), czyli po 1 roku. Także wrócisz do pracy de facto jakieś 1,5 miesiąca później :) plus jeszcze dodatkowo bedziesz miec 26 dni urlopu wypoczynkowego za czas urlopu macierzynskiego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 13:20

Cabrera, Aguuula;2525, Neroli lubią tę wiadomość

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:

Hej
    Urlop wypoczynkowy mozesz wykorzystać bezposrednio po rodzicielskim. Pracodawca nie może Ci go.odmowic. masz za 2018 i 2019 oraz nabywasz prawo do urlopu za 2020.czyli złożysz wniosek jakoś pod koniec rodzicielskiego.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2019, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine i inne dziewczyny z donoszoną ciąża - zazdroszczę <3!!

To mój obecny cel :)

A tymczasem pytanie o plamienie po badaniu. Wczoraj się ono bowiem pojawiło, lekarz napisał, że to po badaniu szyjki, uspokoił...
    Dziś pojechałam tylko do labu oddać mocz, do sklepu i znowu mocne plamienie (brunatne)...do tego uczucie w pozycji stojącej ucisk na pęcherz i kłucie w szyjce :/
    Młody się rusza (wypina).
    Miała któraś z Was takie mocne plamienia po badaniu?? Jak długo się one utrzymywały?

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za informaxje :) dzisiaj idę po wniosek do pracy i sobie wypisze. Jeszcze mi powiedziały w pracy że jak złoże np dziś to już wyślą i mogę donieść w przyszłym tyg akt urodzenia. Ale chyba zrobię tak że zaniose wszystko od razu. A powiem w szpitalu, jakbym jeszcze nie urodziła w pt żeby mi wystawili L4 na te dni bo nie będę tracić urlopu.

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • silent Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój obecny cel to 34 tc, czyli przekroczenie granicy skrajnego wcześniactwa.

Kciuki za wizyty i dziewczyny w szpitalach.

Basiu, co tam u Was? Jeśli nas czytasz to naskrob coś :)

3uqruv0.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) u nas paskudna pogoda..

Właśnie zamarłam jak chyba Kookosowa wczoraj o ile dobrze pamiętam. Też usłyszałam takie strzelenie jakby kości i tylko czekałam czy wody lecą 😂

Dzisiaj rano miałam załamanie nerwowe. Wyciągnęłam moje ukochane buty jesienne i 20 minut się z nimi szarpałam żeby je założyć. Nie to, że się nie mieściłam, ale taka już jestem zgrabna, że ni huhu nie szło. W końcu rzuciłam nimi o ścianę i się na nie obraziłam🤷🏻‍♀️

Mnie natura też jeszcze nie przygotowuje do nocnego wstawania. Moze z raz w nocy wstaje na siku. Ale za to mam bardzo czujny sen jak nigdy.

Kookosowa lubi tę wiadomość

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • XYZ89 Ekspertka

Wysłany: 10 września 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już odliczam do KTG i wizyty :D Jeszcze tylko 4 godziny :D

Aguuula;2525, Kiniorek91, Cabrera, mia4444, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ollii oj mozna cisnienie sobie podnieść hehe z jednej strony juz czekam az sie zacznie a z drugiej to jest stres bo znowu szpital a w domu tak dobrze :)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam pod gabinetem na wizytę na NFZ na 11.50. Po zwolnienie i pobranie wymazu. A godzinę temu odszedł mi kawałek czopa z krwią, zobaczymy co powie lekarz.

Kiniorek odpuść imprezę- naciesz się noworodkiem i dbaj o jego spokój u zdrowie.

Co do spiworkow to również polecam beztroska. Córka w zimie do spacerówki miała i zawsze ściągała buty na spacer, mimo mrozu -10 stopy tylko w skarpetkach a były ciepłe. Do tego super jakość, dobrze przemyślane i możliwość zaprojektowania sobie i wybrania rozmiaru pod wózek.

Więcej grzechów nie pamietam, bo nie nadążam odpisywać :) ogólnie to powiem wam skrycie, ze czuje się jakby miało się zacząć coś na dniach... czuje skurcze z krzyża od kilku dni i ból jak na miesiączkę, czuje nisko Ignasia i czuje ze mój organizm się już przygotowuje. Dużo śpię, dużo śluzu, nie mam ochoty na ciężkie rzeczy, od kilku dni czuje ze się oczyszczam i częściej robię kupę... brzuch bardzo nisko naciska na szyjkę przy chodzeniu- to takie moje obserwacje...

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    Sunshine i inne dziewczyny z donoszoną ciąża - zazdroszczę <3!!

To mój obecny cel :)

A tymczasem pytanie o plamienie po badaniu. Wczoraj się ono bowiem pojawiło, lekarz napisał, że to po badaniu szyjki, uspokoił...
    Dziś pojechałam tylko do labu oddać mocz, do sklepu i znowu mocne plamienie (brunatne)...do tego uczucie w pozycji stojącej ucisk na pęcherz i kłucie w szyjce :/
    Młody się rusza (wypina).
    Miała któraś z Was takie mocne plamienia po badaniu?? Jak długo się one utrzymywały?

Ja miałam, ok 3 dni, z dnia na dzień mniejsze

Cabrera lubi tę wiadomość

oar843r8hxms7jm7.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa, dokładnie, u mnie dodatkowo stres, bo pierwszy poród i mąż pracuje godzinę drogi z domu, a szpital dodatkowe 30 minut, więc balabym się, że nie zdążę, bo po odejściu wód to pewnie szybko idzie :P

Dziewczyny, a jak wygląda takie ktg w szpitalu? Za tydzień mam dostać skierowanie, żeby chodzić już do porodu na ktg i jestem ciekawa jak to wygląda dokładnie, ile trwa itp.

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ollii no u mnie po odejściu wod jeszcze 12 godzin nie bylo dziecka :) takze spokojnie. U pierworodek to tak szybko nie idzie.

Ktg masz w szpitalach o ustalonych godzinach. U mnie jest od 12 do 18 codziennie. Czekasz w kolejce na izbie na swoja kolej. Minimum pol godziny lezysz podlaczona. Potem czekasz na badanie lekarza i do domu.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U koleżanki w tamtym tygodniu wody odeszły o 5 rano, skurcze miała o 24 i o 7 rano urodziła następnego dnia

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to faktycznie nie tak szybko 🤨 położna na szkole rodzenia tak nas nastraszyla żeby po odejściu wód zaraz natychmiast jechać do szpitala, że myślałam, że poród będzie w biegu 😅

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    No ja sie zakochałam w tym kocyku Molomoco :) polowałam na taki szary z Jollein, ale był bardzo trudno dostępny :/ z lżejszych polecam z firmy Sleepee.
    Mi sie udalo dostac Jollein na allegro (normalny, nowy, chyba mieli wiecej), bo rzeczywoscie we wszystkich sklepach internetowych byl niedostepny

Cabrera lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zakochałam się. Oto mój nowy przyjaciel 66491efc83fc.jpg
    66491efc83fc.jpgq
    On sprząta a ja pije herbatę :D
    To xiaomi z funkcją mopa. Choć mop to tylko dodatek, wygląda to tak że pod spód przyczepia się mokra szmatke i on jadąc i odkurzajac ciągnie ja z sobą. Więc to raczej przetarcie podłogi. I jak się chce dokładniej to trzeba by go zatrzymywać, myć szmatke i puszczać dalej. Ale odkurza spoko. Jest do niego apka i po pierwszym razie jak odkurzy zapamiętuje mapę, potem można go wysłać na konkretne miejsce i odkurzy np tylko korytarz. Nie wiem jeszcze czy można mu zapamiętać mapę dwóch pięter bo jak go przeniosłam to zczytywal pomieszczenia od nowa.

Co do wód to mi odeszły o północy a urodziłam o 12.46. Więc z podlaskiego mogłabym do Krakowa zajechać jeśli brać pod uwagę tylko czas trwania porodu. Teraz o ile nie odejdą wody wolę być dłużej w domu. Myślę że domowa atmosfera bardziej sprzyja niż szpital.
    Olii trzeba po odejściu wód jechać do szpitala dla bezpieczeństwa swojego i dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 13:23

sunshine03, kasia1518, Kookosowa, Cabrera lubią tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2019, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera zobaczysz, że bez problemu do 37.tygodnia dobijesz :D

mnie też straszyli porodem przedwczesnym, różne po drodze były historie z szyjką, a wczoraj byłam na wizycie i co? i porodu ni widu ni słychu ;)

Konieczynka, xiaomi mój najlepszy przyjaciel w domu, hehe :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 13:27

Konieczynka, Cabrera lubią tę wiadomość

‹‹ 1115 1116 1117 1118 1119 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ