X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 22:29

Aguuula;2525, mia4444 lubią tę wiadomość

• Konieczynka Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.
    W końcu u mnie lepsza noc. Pobudka tylko 2 razy, raz to syn nas obudził, szedł po ciemku z kubeczkiem do kuchni po wodę i się wysgraszyl czegoś w ciemności. Zaskoczeni byliśmy ta nocna wędrówka.

Syn właśnie pojechał do przedszkola, w moim odczuciu przedszkole to super sprawa. Ja w domu w zyciu bym nie wymyśliła takich zabaw i zajęć jak tam mają. Syn poszedł jak miał rok. On płakał i ja płakałam. Nie było wyjścia a nie miałam nikogo zaufanego żeby z nim został w sensie niani lub babci. (moja mama miała pilnować ale się wykrecila jak miał 6m)
    Chorowal w pierwszym roku, przez okres zimowy 3x antybiotyk. Teraz jest super. Daje mu olej z czarnuszki od jesieni. Dużo staramy się żeby był w ruchu i na podwórku. Rozważam basen od nowego roku jak już urodze, bo raczej ja bym z nim chodziła, mąż niecierpi basenu ;P W tamtym sezonie miał wpisany antybiotyk 2x z czego ani razu go mu nie dałam i z zapalenia ucha wyciągnęłam ibuprofenem. Jedyne co szybko włączam to sterydy wziewne bo zaczyna się zazwyczaj od krtani i szczekania.

Obecnie w piersiach nie mam nic, nawet jak przycisne to nic się nie pojawia. A przez 3lata utrzymywalo mi się coś w piersiach, po naciśnięciu wypływala kropla hmmm mleka???

Mi w ciągu 3ostatnich tygodni przybyło 3kg. Mam już +16. Ale ja puchne i myślę że to w dużej mierze woda. Jem cały czas dość normalnie. W III trymestrze musimy dostarczać 500kcal dziennie więcej.
    W pierwszej ciąży bardziej martwiłem się waga, teraz mam to gdzieś. Może ten dodatkowy tłuszczyk pozwoli utrzymać laktacje dłużej.

Włączyły mi się strachy jak to będzie po porodzie. Jak dam radę z njeprzespanymi nocami. Martwię się porodem. Boję się powtórki z poprzedniego...
    I wyobrażam sobie jak córcia może wyglądać. Jaka będzie. Córka to moje spełnienie marzeń, początkowo myślałam że to będzie chłopczyk i tak szkoda mi było tych warkoczykow ;)

My mamy wesele siostry ciotecznej męża 2 tygodnie od mego terminu. Odmowilismy już. Zupełnie tego nie widzę. Najwyżej mąż z synem pojadą do kościoła złożyć życzenia.
    Teściowa tylko przeżywa bo przecież to taka bliska rodzina. I ojojoj Chociaż na początek powinnam iść! Moim zdaniem bezsensu zupełnie. Raz żeby młodzi płacili za nas nie mała kasę. A z drugiej ani ja ani dziecko nie będziemy gotowi na takie spedy. 200osob dyszacych mi nad nowkrodkiem i oceniających mój wygląd po porodzie.

Edit: witam się w 9 miesiącu :) jeszcze tydzień i ciąża donoszona, jeszcze około 4 i będziemy razem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 09:24

Cabrera, silent, Kiniorek91, moni05 lubią tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie do tych obeznanych.

Jak urodzę to idę z aktem do pracy i wypisuje wniosek o udzielenie urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego. I mam na to 14dni. A co z urlopem normalnym który nie jest wykorzystany? Mam z zeszłego roku parę dni, z tego cały urlop też nie wykorzystany. I się zastanawiam co z tym zrobić.

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:

Jak urodzę to idę z aktem do pracy i wypisuje wniosek o udzielenie urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego. I mam na to 14dni. A co z urlopem normalnym który nie jest wykorzystany? Mam z zeszłego roku parę dni, z tego cały urlop też nie wykorzystany. I się zastanawiam co z tym zrobić.
    Zaległy urlop wypoczynkowy będziesz musiała wykorzystać zaraz po urlopie macierzyńskim (i rodzicielskim), czyli po 1 roku. Także wrócisz do pracy de facto jakieś 1,5 miesiąca później :) plus jeszcze dodatkowo bedziesz miec 26 dni urlopu wypoczynkowego za czas urlopu macierzynskiego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 13:20

Cabrera, Aguuula;2525, Neroli lubią tę wiadomość

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:

Hej
    Urlop wypoczynkowy mozesz wykorzystać bezposrednio po rodzicielskim. Pracodawca nie może Ci go.odmowic. masz za 2018 i 2019 oraz nabywasz prawo do urlopu za 2020.czyli złożysz wniosek jakoś pod koniec rodzicielskiego.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2019, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine i inne dziewczyny z donoszoną ciąża - zazdroszczę <3!!

To mój obecny cel :)

A tymczasem pytanie o plamienie po badaniu. Wczoraj się ono bowiem pojawiło, lekarz napisał, że to po badaniu szyjki, uspokoił...
    Dziś pojechałam tylko do labu oddać mocz, do sklepu i znowu mocne plamienie (brunatne)...do tego uczucie w pozycji stojącej ucisk na pęcherz i kłucie w szyjce :/
    Młody się rusza (wypina).
    Miała któraś z Was takie mocne plamienia po badaniu?? Jak długo się one utrzymywały?

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za informaxje :) dzisiaj idę po wniosek do pracy i sobie wypisze. Jeszcze mi powiedziały w pracy że jak złoże np dziś to już wyślą i mogę donieść w przyszłym tyg akt urodzenia. Ale chyba zrobię tak że zaniose wszystko od razu. A powiem w szpitalu, jakbym jeszcze nie urodziła w pt żeby mi wystawili L4 na te dni bo nie będę tracić urlopu.

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • silent Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój obecny cel to 34 tc, czyli przekroczenie granicy skrajnego wcześniactwa.

Kciuki za wizyty i dziewczyny w szpitalach.

Basiu, co tam u Was? Jeśli nas czytasz to naskrob coś :)

3uqruv0.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) u nas paskudna pogoda..

Właśnie zamarłam jak chyba Kookosowa wczoraj o ile dobrze pamiętam. Też usłyszałam takie strzelenie jakby kości i tylko czekałam czy wody lecą 😂

Dzisiaj rano miałam załamanie nerwowe. Wyciągnęłam moje ukochane buty jesienne i 20 minut się z nimi szarpałam żeby je założyć. Nie to, że się nie mieściłam, ale taka już jestem zgrabna, że ni huhu nie szło. W końcu rzuciłam nimi o ścianę i się na nie obraziłam🤷🏻‍♀️

Mnie natura też jeszcze nie przygotowuje do nocnego wstawania. Moze z raz w nocy wstaje na siku. Ale za to mam bardzo czujny sen jak nigdy.

Kookosowa lubi tę wiadomość

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • XYZ89 Ekspertka

Wysłany: 10 września 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już odliczam do KTG i wizyty :D Jeszcze tylko 4 godziny :D

Aguuula;2525, Kiniorek91, Cabrera, mia4444, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ollii oj mozna cisnienie sobie podnieść hehe z jednej strony juz czekam az sie zacznie a z drugiej to jest stres bo znowu szpital a w domu tak dobrze :)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam pod gabinetem na wizytę na NFZ na 11.50. Po zwolnienie i pobranie wymazu. A godzinę temu odszedł mi kawałek czopa z krwią, zobaczymy co powie lekarz.

Kiniorek odpuść imprezę- naciesz się noworodkiem i dbaj o jego spokój u zdrowie.

Co do spiworkow to również polecam beztroska. Córka w zimie do spacerówki miała i zawsze ściągała buty na spacer, mimo mrozu -10 stopy tylko w skarpetkach a były ciepłe. Do tego super jakość, dobrze przemyślane i możliwość zaprojektowania sobie i wybrania rozmiaru pod wózek.

Więcej grzechów nie pamietam, bo nie nadążam odpisywać :) ogólnie to powiem wam skrycie, ze czuje się jakby miało się zacząć coś na dniach... czuje skurcze z krzyża od kilku dni i ból jak na miesiączkę, czuje nisko Ignasia i czuje ze mój organizm się już przygotowuje. Dużo śpię, dużo śluzu, nie mam ochoty na ciężkie rzeczy, od kilku dni czuje ze się oczyszczam i częściej robię kupę... brzuch bardzo nisko naciska na szyjkę przy chodzeniu- to takie moje obserwacje...

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    Sunshine i inne dziewczyny z donoszoną ciąża - zazdroszczę <3!!

To mój obecny cel :)

A tymczasem pytanie o plamienie po badaniu. Wczoraj się ono bowiem pojawiło, lekarz napisał, że to po badaniu szyjki, uspokoił...
    Dziś pojechałam tylko do labu oddać mocz, do sklepu i znowu mocne plamienie (brunatne)...do tego uczucie w pozycji stojącej ucisk na pęcherz i kłucie w szyjce :/
    Młody się rusza (wypina).
    Miała któraś z Was takie mocne plamienia po badaniu?? Jak długo się one utrzymywały?

Ja miałam, ok 3 dni, z dnia na dzień mniejsze

Cabrera lubi tę wiadomość

oar843r8hxms7jm7.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa, dokładnie, u mnie dodatkowo stres, bo pierwszy poród i mąż pracuje godzinę drogi z domu, a szpital dodatkowe 30 minut, więc balabym się, że nie zdążę, bo po odejściu wód to pewnie szybko idzie :P

Dziewczyny, a jak wygląda takie ktg w szpitalu? Za tydzień mam dostać skierowanie, żeby chodzić już do porodu na ktg i jestem ciekawa jak to wygląda dokładnie, ile trwa itp.

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ollii no u mnie po odejściu wod jeszcze 12 godzin nie bylo dziecka :) takze spokojnie. U pierworodek to tak szybko nie idzie.

Ktg masz w szpitalach o ustalonych godzinach. U mnie jest od 12 do 18 codziennie. Czekasz w kolejce na izbie na swoja kolej. Minimum pol godziny lezysz podlaczona. Potem czekasz na badanie lekarza i do domu.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U koleżanki w tamtym tygodniu wody odeszły o 5 rano, skurcze miała o 24 i o 7 rano urodziła następnego dnia

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to faktycznie nie tak szybko 🤨 położna na szkole rodzenia tak nas nastraszyla żeby po odejściu wód zaraz natychmiast jechać do szpitala, że myślałam, że poród będzie w biegu 😅

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    No ja sie zakochałam w tym kocyku Molomoco :) polowałam na taki szary z Jollein, ale był bardzo trudno dostępny :/ z lżejszych polecam z firmy Sleepee.
    Mi sie udalo dostac Jollein na allegro (normalny, nowy, chyba mieli wiecej), bo rzeczywoscie we wszystkich sklepach internetowych byl niedostepny

Cabrera lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zakochałam się. Oto mój nowy przyjaciel 66491efc83fc.jpg
    66491efc83fc.jpgq
    On sprząta a ja pije herbatę :D
    To xiaomi z funkcją mopa. Choć mop to tylko dodatek, wygląda to tak że pod spód przyczepia się mokra szmatke i on jadąc i odkurzajac ciągnie ja z sobą. Więc to raczej przetarcie podłogi. I jak się chce dokładniej to trzeba by go zatrzymywać, myć szmatke i puszczać dalej. Ale odkurza spoko. Jest do niego apka i po pierwszym razie jak odkurzy zapamiętuje mapę, potem można go wysłać na konkretne miejsce i odkurzy np tylko korytarz. Nie wiem jeszcze czy można mu zapamiętać mapę dwóch pięter bo jak go przeniosłam to zczytywal pomieszczenia od nowa.

Co do wód to mi odeszły o północy a urodziłam o 12.46. Więc z podlaskiego mogłabym do Krakowa zajechać jeśli brać pod uwagę tylko czas trwania porodu. Teraz o ile nie odejdą wody wolę być dłużej w domu. Myślę że domowa atmosfera bardziej sprzyja niż szpital.
    Olii trzeba po odejściu wód jechać do szpitala dla bezpieczeństwa swojego i dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 13:23

sunshine03, kasia1518, Kookosowa, Cabrera lubią tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2019, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera zobaczysz, że bez problemu do 37.tygodnia dobijesz :D

mnie też straszyli porodem przedwczesnym, różne po drodze były historie z szyjką, a wczoraj byłam na wizycie i co? i porodu ni widu ni słychu ;)

Konieczynka, xiaomi mój najlepszy przyjaciel w domu, hehe :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 13:27

Konieczynka, Cabrera lubią tę wiadomość

‹‹ 1115 1116 1117 1118 1119 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ