X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po usg. Jak to lekarz stwierdził Nina jest aż nieprzyzwoitym książkowym średniakiem, które w medycynie rzadko się zdarzają, a które medycyna najbardziej lubi :) waga 2950 tj. 48 centyl, waga idealna na wiek ciąży. Minimalnie mniejszy brzuszek i dluzsze nozki niz z OM. Przeplywy we wszystkim co mozliwe ksiazkowe. Pepowina ladnie dynda miedzy nogami, kilometry od szyji. Poprisilam standardowo o obejrzania nerek, bez zastrzezen. Afi 15, ponoc idealne, choc mi sie jakos duzo wydaje. Lekarz podsumowal, ze dziecko jest fizycznie 'gotowe' teraz trzeba czekac az dojrzeje 'psychicznie' i postanowi wyjsc :D bardzo fajne usg, super miła atmosfera, wynagrodzila to ze czekałam :)

Cabrera, sunshine03, silent, Dominika32, Kookosowa, KasiaP, ManiaM, Milanka, Jupik, Karooo93, nuśka91, japonka lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    Kkkaaarrr daj znać po USG, też się zapisałam,ale póki co się do mnie nie odezwali na umówienie wizyty 🤷

Ja dzisiaj ruszam na rzęsy 😁😍
    Ja tam dzwonilam jakis czas temu i mowili, ze zapraszaja na ok tydz przed badaniem. Wtedy mi powiedzieli, ze badanie bedzie miedzy 5 a 15 i bylo dzis czyli 10 :) dzwonili do mnie w czwartek. Zadzwon do nich to moze tez ci podadza widelki czasowe

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie właśnie lekarze nie sprawdzają szyjki jeśli nie ma kłucia czy bóli bo mówią, że może to sprowokować krwawienie i skurcze

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się czy to jedzenie ananasa na wywołanie porodu jest jakoś poparte naukowo? W internecie część artykułów jest o tym jak dobrze jeść ananasa w ciąży, a część o tym, że nie wolno, bo można wywołać poród 🤷🏻‍♀️ a dzisiaj akurat promocja w biedronce i takie ładne leżały i czekały ☹️

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Zastanawiam się czy to jedzenie ananasa na wywołanie porodu jest jakoś poparte naukowo? W internecie część artykułów jest o tym jak dobrze jeść ananasa w ciąży, a część o tym, że nie wolno, bo można wywołać poród 🤷🏻‍♀️ a dzisiaj akurat promocja w biedronce i takie ładne leżały i czekały ☹️
    Nigdy o tym nie słyszałam A akurat mi w tej ciąży ananas smakuje jak nigdy i jem dużo świeżego -nie urodziłam na szczęście :D

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 10 września 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie,rozwarcie na palec szyjka twarda i z tego co lekarz mówi raczej nie spodziewa się wcześniejszego porodu😉mówi że te bakterie często się zdążają i niebezpieczne jest białko i leukocyty a mi już znikły więc jest ok.Za to waga mnie zaskoczyła bo cały czas mówił że dziecko nie będzie duże a teraz stawia na 3800😁w szpitalu w piątek ważył 3kg a dziś u niego 3300😆więc chyba się nie dziwię czemu jestem głodna😃

moni05, Cabrera, mia4444, kasia1518, Dominika32 lubią tę wiadomość

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja torba nie spakowana, chyba najwyższy czas. Co rusz jakieś skurcze. Może Czarek będzie inny i postanowi przywitać się z rodzicami wcześnie niż jego rodzeństwo😉
    Na przyszły poniedziałek zapisałam się na usg. I z koleżanką mam się spotkać. Mam zamiar się tam jakoś doturlac😉

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wód to tu w Austrii, jeśli odejdą każą się położyć i dzwonić po pogotowie. Zupełnie inaczej niż w Polsce. Właśnie ze względu na ryzyko wypadnięcia pępowiny- w takim wypadku pozostanie w pozycji stojącej może pogorszyć stan. Położna na szkole rodzenia mówiła że coś takiego jest rzadkie, ale mimo wszystko oni wolą żeby przyjechać karetką. Ciekawe jest to, że całą ciążę właściwie podchodzą do wszystkiego na lekko, jest mało wizyt i badań, a na koniec się tak zaczynają przejmować :D

Dziewczyny, takie pytanie, ile macie spiworków do spania? Ja kupiłam tylko 1 ale teraz sobie myślę że jak zasiusia to trzeba mieć na zmianę przecież. Też rychło w czas pomyślałam :D

• XYZ89 Ekspertka

Wysłany: 10 września 2019, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po wizycie..
    Młoda niestety dalej pośladami do wyjścia..ale skoro się uparłam na VBAC to doktor daje mi szansę ;) i kolejne KTG będą u niego 17, 20 i 24 września, a nie w szpitalu (KTG tak często, bo mam cukrzycę ciążową)... i zobaczymy jak będzie ;) Jak się cudem cudaśnym nie obróci, to pewnie 26 września będzie cięcie. Rozwarcie na 1 cm, a szyjki zaczyna mięknąć.
    Waga na dziś 2877 więc całkiem ładnie w porównaniu do jej 'wielkiej' starszej siostry ;) i by była szansa, że tym razem nie będzie braku postępu porodu... no, ale cóż :) czekamy i zobaczymy, co los przyniesie ;)

moni05, Kookosowa, Cabrera, kasia1518, Dominika32, mia4444 lubią tę wiadomość

• Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 10 września 2019, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaP ja też mam 1,w razie W przykryje na chwilę kocykiem i też będzie ok chyba nie ma co kupować na zapas🙃

KasiaP lubi tę wiadomość

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaP wrote:
    Co do wód to tu w Austrii, jeśli odejdą każą się położyć i dzwonić po pogotowie. Zupełnie inaczej niż w Polsce. Właśnie ze względu na ryzyko wypadnięcia pępowiny- w takim wypadku pozostanie w pozycji stojącej może pogorszyć stan. Położna na szkole rodzenia mówiła że coś takiego jest rzadkie, ale mimo wszystko oni wolą żeby przyjechać karetką. Ciekawe jest to, że całą ciążę właściwie podchodzą do wszystkiego na lekko, jest mało wizyt i badań, a na koniec się tak zaczynają przejmować :D

Dziewczyny, takie pytanie, ile macie spiworków do spania? Ja kupiłam tylko 1 ale teraz sobie myślę że jak zasiusia to trzeba mieć na zmianę przecież. Też rychło w czas pomyślałam :D
    Ja kupiłam 2:jeden malutki a drugi rozmiar standardowy. I dostałam chyba 3

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Ja kupiłam 2:jeden malutki a drugi rozmiar standardowy. I dostałam chyba 3
    No to chyba muszę dokupić :)

• ammarylis Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a kupowała któraś torbę do wózka i może coś polecić?Szwagierka mi oddała wózek bez torby bo stwierdziła że się zniszczyła już. Więc zostałam bez niczego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 18:28

• _nova Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Ale natrzaskalyscie postów.
    Fajny ten robot od Xiaomi. Jestem bardzo ciekawa tej funkcji mopa. Sama z niej zrezygnowałam właśnie dlatego, że jakoś mi się nie wydaje, żeby na jednej szmacie wymopowal podłoge. Ogólnie taki odkurzacz to złoto. Ja mam też chińczyka, ilife a4s. Kosztuje ok. 700zl, a też daje radę. Jedynie brakuje mi w nim aplikacji i wirtualnej ściny, ale za te pieniądze i tak jest boski!

Mi dzisiaj przyszła cześć paczek z Chin

5bfa2aa02bd3.jpg

Zawieszka jest super wykonana. Dla starszego też taką miałam, tylko w wersji z drewnianymi literkami. Te są silikonowe.
    Kolektor mleka wygląda porządnie. Porównywałam go z tymi z allegro z atestami, czy z tym od wróżki cycuszki i na moje oko są identyczne. Nie ma wcale zapachu, niby jest bez bpa, ale jakoś mam opory, żeby zbierać do niego mleko i podawać dziecku. Kusi mnie, żeby zamówić u wróżki i namacalnie je porównać. Używałybyscie takiego laktator a z Chin?

Spojenie coraz bardziej daje mi w kość. Dobrze, że jutro mam wizytę, to poproszę, żeby sprawdził, czy się nie rozchodzi... Strasznie boję się, że będę musiała przez to mieć cesarkę. Nie chcę i już!

Edit: śpiworki!
    Ja mam 1 na 68. Wcześniej będę układać do snu w rożku. Zamierzam poprosić o jeszcze jeden w ramach prezentu na odwiedziny. Oczywiście, jak ktoś zapyta, co kupić :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 18:30

moni05, KasiaP, Cabrera lubią tę wiadomość

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaP wrote:

Ja mam tylko jeden, kupiłam w smyku, zmechacil się trochę już po pierwszym praniu :/ nie kupuje na pewno drugiego, mam tez rożek j moja teściowa robi dla młodego 2 kocyki❤️ Wydaje mi się, że można optilic dziecko w kocyk i tez mu będzie dobrze, może nawet lepiej, jak się go ciasno owinie.

KasiaP lubi tę wiadomość

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz po wizycie. Dostalam skierowanie ze wskazaniem na cc ale powiedzial ze w przypadku wad genetycznych i tak decyduje szpital wiec musze jechac 16 do tego dziada na usg i on mnie skieruje na oddzial i beda decydowac o rozwiazaniu.
    W badaniu wszystko dobrze. Serduszko posluchane. Juz mnie nie zapisywal. Nastepna wizyta po połogu.

Tak więc odstawilam magneznu no spe i czekam na pelnie. A najlepiej w piatek. I niech sie dzieje.

Cabrera, mia4444, przedszkolanka:), ManiaM, Atyde, aga_ni, kasia1518, Aaga, japonka, Dominika32 lubią tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa to co rodzimy razem? :D ja mam 3 śpiworki. Co kolejny to większy. Tak więc spoko. Jutro ostatnie dopinki i mogę rodzić. W czwartek mam czill :)
    Tzn "siostra" wpadnie żeby doprasowac ciuszki co dostaliśmy. Aaaa bo w końcu dojechal kosz Mojżesza z ubrankami. I dzisiaj prałam wszystko żeby na jutro wyschło żeby można było wyprasować. Pokrycie kosza już wyprane i zalozone. Na materacyk dałam też przescieradelko. Kocyk otulacz na nosidełko :) no i mogę iść rodzić :)

kalcia, Kookosowa, Kinga82, KasiaP, mia4444, moni05 lubią tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek chetnie :) porod jest zaraźliwy wiec jak sie jeden zacznie ti zaraz pojdzie fala :)

Witaj synku
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa ja się boje jedynie że w ta pełnię będzie wysyp i tak będą rodzić że w końcu moja CC przełożą. Liczę na to że ta cukrzyca mnie uratuje trochę i nie będą chcieli żebym tyle była na czczo

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz pelnia 14 więc dzień wcześniej rano jeszcze nie bedzie tak źle :) przyjedz bardzo wczesnie na izbe żeby byc w pierwszej kolejności.

Witaj synku
‹‹ 1118 1119 1120 1121 1122 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ