X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się tylko melduje że dalej nic z tego ...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek wytrzymacie jeszcze trochę, widocznie na prawdę nie mają jak zorganizować tego cięcia. Rozkoszuj się ostatnimi ruchami Remika w brzuchu ☺️

Ktg zapisuje typowe spięcie mięśnia i to najlepiej na przedniej ścianie brzucha. A skurcze od krzyża są za daleko i za nisko od peloty.

Mania ja na razie kupiłam kilka jednorazowych saszetek mleka Hipp. Czytałam dużo o składach i to mleko wypadało na prawdę dobrze. Oprócz tego polecane jest też mleko kozie Capri care ale podobno w smaku wielu dzieciom nie odpowiada i nie mogłam nigdzie znaleźć tych saszetek na jeden raz. Ja nie kupuje na razie całego opakowania, bo nie wiadomo jak będzie.

ManiaM lubi tę wiadomość

• emikey Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek do poniedziałku blisko. Może tak miało być, może Remik potrzebuje tych 2 dodatkowych dni :) kto to wie.

Cabrera lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynko Jagódka w 32 Tc miała 2000 kg, była lżejsza od Oliwki o 250 g i urodziła się z wagą 3250 :) Taizé teraz liczę tak na 3500:) ale my możemy myśleć, a nasze dzieci swoje :) ja wizytę mam 24 także na prawdę jak dobrze pójdzie będziemy razem rodzic :) ja 30 września mam cc, mam nadzieję że wytrzymam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2019, 10:36

Konieczynka lubi tę wiadomość

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Jaka butelkę antykolkowa polecacie/kupujecie na początek? Kiedy należy zmienić smoczek na inny niż 0+ ?
    I jakie mleko modyfikowane?
    Te pytania tak na wszelki wypadek bo chciałabym karmić piersią.

Używałam avent natural i tommee tippee. Teraz kupiłam lansinoh, zobaczę czy się sprawdzi. Piszesz o smoczku do butelki czy takim uspokajajacym? Co do mm, kupilabym jakieś saszetki, w razie jakichkolwiek problemów z karmieniem.

ManiaM lubi tę wiadomość

• silent Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM, temat rzeka :D czuję się dość doświadczona w tym temacie, bo przechodzilismy wielomiesięczny koszmar z karmieniem, choroba refluksową i w końcu szpital i przetestowałam dużo butelek, smoczkow, mlek zwykłych i specjalistycznych i ostatecznie skończyłam na zwykłej butelce Canpolu, do tego Smoczki anatomiczne, ponoć przyczyniają się do prawidlowego rozwoju zgryzu. Takie też używali w szpitalu. I stwierdzam, że większość butelek obecnych na rynku jest ok, sama butelka nie ma wielkiego znaczenia. Szerokootworowe są wygodniejsze do sypania mleka. Ważniejszy jest rodzaj smoczka, czy okrągły czy ten anatomiczny. Zwłaszcza w perspektywie dłuższego karmienia butelka polecany jest ten drugi, myślę że jak ktoś flaszkuje sporadycznie to okrągły też jest ok. Natomiast jeśli komuś karmienie piersią idzie swietnie i tylko czasami chce dać flaszkę, to do rozważenia butelka że smoczkiem typu Medela Calma, nie zaburza odruchu ssania piersi. Tania nie jest, ale faktycznie się sprawdzała.

Co do mleka , ja jestem zwolenniczką HiPP, ma świetny skład, podobnie jak inne produkty tej marki. Tym razem na pewno kupię puszkę na start, żeby była. Ale jak dzidziuś ma problemy z trawieniem, laktozą czy refluksem to i tak często się kończy na testowaniu mlek specjalnych, bez laktozy itd.

ManiaM lubi tę wiadomość

3uqruv0.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adella, chodzi mi o smoczek do butelki.
    Ja mam 60 ml avent Natural i planuje dokupić jakaś większa jeszcze innej firmy właśnie.
    Edit: mówicie o tym hipp combiotic tak ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2019, 10:42

oar843r8hxms7jm7.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania- te smoczki z aventu są 0+, 1+, 3+, potem 6+. Różnią się szybkością przepływu, im dziecko starsze tym mleko potrafi szybciej płynąć.

ManiaM lubi tę wiadomość

• silent Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Mania :)

Jedyną butelką jakiej nie próbowałam jest polecany dr Brown i nie wiem czy tym razem nie wypróbuję. Ale podobno jeśli dziecko ma problemy z kolkami to żadna butelka nie pomoże. Jeszcze może kupię ze dwie butelki Suavinex, tylko dlatego ze są zajebiście ładne, do tego smoczek anatomiczny. Większość butelek na rynku jest antykolkowa, więc dla mnie to taki trochę chwyt marketingowy. Nie żebym się nie nastawiała na kp... ale po poprzednim razie kiedy stawałam na uszach, nie wierzę, ze uda mi się dłużej niż 2 miesiące.

ManiaM lubi tę wiadomość

3uqruv0.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do butelek to u nas najlepiej sprawdziły się lovi. Avent używałam bo mam laktator z tej firmy i też były ok. Totalnie nie sprawdziło się Tommee Tippee bo miały za miękki smoczek i maly je totalnie wsysal I nie mógł ciągnąć dalej. Innych nie próbowałam. Teraz zakupiłam nowe lovi.

Co do mleka to my używany brytyjskiego. U nas niestety polskie się nie sprawdziło. Jesteśmy w Polsce dość często więc próbowaliśmy bebilonu i bebiko. Po proszku bebiko miał kolki. Bebiko smaczniejsze od bebilonu. Po bebilonie dodatkowo zatwierdzenia po 3 dni. Kupowalismy więc w aptece te malutkie gotowe buteleczki bebiko po 90ml i bebilon 70ml za cenę złota bo jak się przyjeżdżało na 3 tyg to szło tych butelek minimum z 300 :/ na tych butelkach było jeszcze ok chociaż się nie najadl taka sama ilością jak po brytyjskim Cow and Gate więc szlo znów więcej mleka a co za tym idzie więcej kasy.

Ogólnie powiem wam że wschodni rynek dla zachodnich firm jest jakiś gorszy chyba. Jakośc tego samego produkty w UK czy w Niemczech jest totalnie inna. Np pampersow. W Polsce są mniej miękkie i śmierdza (w porównaniu do tych zachodnich) trochę to smutne bo w Polsce zazwyczaj są jeszcze droższe :/

ManiaM lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania w rossmanie są saszetki nan optipro plus hmo i bebilon profutura. Oba mają dobry skład też. Teraz patrze, ze saszetki hipp combiotik też są.

Można też w aptece kupić gotowe buteleczki już z gotowym mlekiem rozmieszanym, też takie z 1 porcją. Wtedy tylko przelewasz do normalnej butelki albo można jakiś smoczek do tych mini buteleczek też domontować, ale nie zgłębiałam tematu.

Tak naprawdę, jak się przejrzy składy tych mlek modyfikowanych to większość ma podobny skład, różnice minimalne. Jedynie enfamil ma znacząco gorszy, bo dają tam syrop glukozowy :/
    Capricare ma w sumie najlepszy, ale skoro to mleko kozie to jednak zostawiłabym je na wypadek alergii dopiero, a nie jako pierwszy wybór.

Jeśli u mnie nie wyjdzie kp to zdecyduję się najprawdopodobniej na bebilon profutura, bo chyba ma najlepszy skład szkoda tylko, że jest najdroższe :/ ewentualnie to nan optipro plus hmo. Bo zależy mi, żeby oleju palmowego w składzie mleka nie było

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2019, 11:15

ManiaM lubi tę wiadomość

• Konieczynka Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Jaka butelkę antykolkowa polecacie/kupujecie na początek? Kiedy należy zmienić smoczek na inny niż 0+ ?

Z doświadczenia najlepiej sprzedające się są lovi i avent. Syn Lovi zupełnie nie chciał, a z aventu natural pił. Teraz canpol ma nowe butelki haberman które nie wpuszczaja powietrza do smoczka.
    I trzeba pamiętać że butelka antykolkowa nie zapobiega kolkom! Chodzi tylko o to że używając tych butelek ogranicza się zasysanie powietrza w trakcie jedzenia. Co powinna zmniejszyć problemy brzuszkowe.

Smoczek kolejny jest zazwyczaj 1+,potem 3+. Zasada jest taka że jak dziecku mleko leje się po policzkach i brodzie, albo dlawi się mlekiem znaczy że za szybko leci i trzeba mniejszy smoczek. Jeśli ssie i się denerwuje, często szarpie za butelkę itd to smoczek może być za mały i trzeba większą dziurkę bo za słabo leci.

Ja kupiłam 1szaszetke Bebilon 1 w razie W. Mam nadzieję że się przeterminuje.

Atyde mam nadzieję że nasze córki uroda się koło 3,5 i nie więcej ;) a nie tak jak mnie lekarz straszył 4kg...

Wczoraj spotkałam koleżankę która jak się okazało rodziła w Sokółce i ma straszne wspomnienia. Ze względu na lekarzy, przyjęli ja z nieregularnymi skurcz ami i zaczęli wywoływać poród. Zupełnie tego nie rozumiem dlaczego. Miała balonik i oxy, po 2 dniach skończyło się cc. Moim zdaniem powinni ja odesłać do domu. Pierwszy poród, nie wiedziała co się dzieje. A pewnie były to tylko przepowiadajace. Ci ją męczyli wywoływanie bo była w terminie.
    I znowu się nakrecilam że nie dam rady.

Przeczytałam książkę poród naturalny. I tam jest mega dużo uwagi poświęconej psychice kobiety i naturalnym procesom. Czyli dużo jest w naszych głowach. Jakby któraś chciała to wyśle pdf na pocztę. Tylko podajcie meile

ManiaM, aga_ni, KasiaP lubią tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Jak się zasysa do środka albo jak dziecko się denerwuje że nie leci :p my długo mieliśmy 0 czy tam 1 bo na początku nie ogarnęłam że to się zmienia :p

ManiaM lubi tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:

Butelki antykolkowe to mit. U nas działała jak zwykła. Ja kupuje z canpol babies easy start bo sa tanie a i tak butelki zmieniamy co 3 miesiace.
    Nastepny smoczek to 3+ i 6 + więc zmieniajac butelke kupujesz juz ta wieksza.
    Ja mleki modyfikowane polecam bebilon profutura bo ma super sklad. U nas na poczatku byl ten enfamil i tez smakowal ale zaczely sie kolki wiec przeszlismy na bebilon comfort wiec juz potem zostalam przy jednej marce.

ManiaM lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • silent Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Butelki antykolkowe to mit.

Wreszcie ktoś to głośno powiedział. Dziękuję :D

ManiaM, Kookosowa lubią tę wiadomość

3uqruv0.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynko to miałam podobnie jak twoja koleżanka, rodzilam w Rudzie Śląskiej i miałam balonik i oxy rodzilam 29 h po czym miałam cesarke i teraz wiem, że ze względu na psychikę nie byłabym w stanie rodzic naturalnie, po prostu nie dałabym rady. Mój mąż raczej też już by nie dał rady, bo my kobiety zobaczymy dziecko i zapominamy o bólu, a wydaje mi się że facet jednak jest świadomy tego co się dzieje, widzi wszystko i z pewnością dłużej pamięta to co się wydarzyło... Ale co jak co to mi się wydaje, że każda z nas inaczej przechodzi poród, nie masz czym się stresować, może być nawet tak że będzie dziecko miało 4 kg a urodzisz raz dwa :) wszystko się okaże podczas porodu. Kurcze chciałam Ci napisać żebyś nie czytała o porodach innych kobiet, a sama ci pisze o moim :) u mnie siostra rozmiar XS i urodziła syna, nawet nie wie kiedy :)

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile gotujecie smoczki i butelki?!

A i mogę użyć butelek, które dwa niecałe lata temu były wyparzane już, ale nie używane? Bo wyparzylam wtedy dla córki, a nie miała okazji ich użyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2019, 11:23

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • silent Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atyde wrote:

A i mogę użyć butelek, które dwa niecałe lata temu były wyparzane już, ale nie używane? Bo wyparzylam wtedy dla córki, a nie miała okazji ich użyć.

Czemu nie? Ja nawet zamierzam użyć tych, które były 2 lata temu mocno używane :P Waham się tylko czy wymienić smoczki silikonowe na nowe, ale wyglądają na nienaruszone.

Ja gotowałam teraz 10 minut, bo długo przeleżały w pudłach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2019, 11:29

3uqruv0.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Ja mam avent Natural- mam przy pierwszej córce i teraz też kupiłam. Kwestia zmiany smoczka wg mnie jest indywidualna- my przy wcześniaku zmieniliśmy późno bo się dławiła, ale np już z 2 na 3 to bardzo szybko poszło - denerwowała się że słabo leci i wtedy zmieniłam.

Mleko Bebilon pronutra polecam.
    W przypadku Zosi eksperymentowałam od Pre-nan, NAN, Hipp - przy każdym ulewala wręcz wymiotowała tym mlekiem , a przy Bebilon było ok , dlatego teraz od razu kupiłam to. Wiem że każde dziecko inne o może być tak że się nie sprawdzi.

ManiaM lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atyde wrote:

Ja mam sterylizator i tam wszystko wrzucam więc nie gotuje. Butelki których używałam z Gaba poszly do kosza. Zostały mi Tommee Tippee nowki bo kupiliśmy 8 pack a się nie sprawdziły ale nie wiem czy będę nawet próbować używać. Ogólnie wszystko co używane przy Gabie wywalilam. Nawet ten sylikonwy odciagacz pokarmu. Butelkę do kompletu do laktatora też.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
‹‹ 1143 1144 1145 1146 1147 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ