X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 01:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merici I Kiniorek wielkie gratulacje! Cudownie ze jest nas coraz wiecej z maluszkami, za reszte trzymam kciuki aby ciaze byly donoszone!!

Adella koniecznie skonsultuj to z innym lekarzem, czasami dzidzia sie tez tak ulozy ze badanie jest utrudnione I lekarz wszystkiego nie dojrzy.

ManiaM co do ksiazek to jest fajna "Mamo,tato co ty na to" choc instynktownie sie chyba wie co trzeba zrobic. Nas Mala sama uczy ze chce jesc czy przebrac pieluszke. Poki co jest bardzo grzeczna, sama zasypia I malo placze.

Odnosnie diety przy kp jest masa mitow co pielegniarka czy lekarz albo doradca laktacyjny to opinia. Trzeba samemu sprawdzac. Jedni beda w Ciebie wlewac mleko na laktacje inni zabronia Ci je pic bo uczla. Ja w szpitalu jadlam lekkostrawnie I bylo ok, od wczoraj jem normalnie I poki co tez jest ok.

Tak apropp jedzenia pozdrawiamy z nocnej sesji :D

kasia1518, sandrina22, przedszkolanka:), nuśka91, Kookosowa, Cabrera lubią tę wiadomość

• kalcia Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 04:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejna noc budzą mnie mocne skurcze, idą z krzyza i zaciskają się na dole i w tym momencie czuje bardzo mocne parcie na szyjkę, a nawet bym powiedziała na pochwę i odbyt. Uczucie rozpierania w szyjce i to silne. Nie śpię od 2 w nocy. Godzinę leżałam w łóżku, ale ból był tak silny, ze poszłam pod prysznic i się ogolić... przeszło, ale czuje ciagle te rozpieranie i ból miesiączkowy... czy mój organizm robi sobie ze mnie jaja? Jestem już trochę rozstrojona... to 3 taka noc z rzędu, ze myśle ze to już...

Aaga lubi tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adella, u mnie tydzień temu nie znaleźli pęcherza i jednej nogi wcale... to wszystko przez ułożenie małego. Tak się chowa, jeszcze do tego niezbyt jest położony tak, jak by chcieli. Wczoraj już był pęcherz. Dzieci są teraz duże, powyginane strasznie w tych brzuchach... zobaczysz, że wszystko jest na miejscu 😘

No i ja mogę przybić pionę ze zdiagnozowaną na SI nadruchliwością i nadwrażliwością dotykową w komplecie 😋 ale teraz przynajmniej szaleje sama, nie ciągnie mnie wszędzie za sobą 😁 wiec z wiekiem będzie lepiej 😉

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.
    Dziękuję dziewczyny za dobre słowa. Mąż też mnie uspokaja, jego zdrowy rozsądek mnie ratuje. Ale i tak wybiorę się do lekarza, tym razem sprawdzonego, u którego już byłam.

moni05, aga_ni, ammarylis, Cabrera lubią tę wiadomość

• emikey Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    Oj, to pewnie masz podobne obawy przed ewentualnym wyjściem na spacer samej z takim szatanem i noworodkiem w wózku :D nie ma szans, żebym poszła z dwójką sama przez najbliższe pół roku, albo do czasu aż młodemu przejdzie uciekanie. Mówię o tym niby żartobliwie, ale tak naprawdę to poważny problem, juz teraz odpuściłam spacery, jak zaczął mi uciekać na te 200m na jakis parking, koło ulicy, myślałam że zawału dostanę. Z brzuchem nie jestem w stanie go dogonić, już parę razy musiałam dzwonić po męża żeby przyszedł na spacer i spacyfikował uciekiniera. Który oczywiście doskonale wykorzystuje teraz fakt, że mamusia w obecnym stanie nic nie wskóra.
    No nie da się. Bo albo będę musiała jednego zostawić w wózku i lecieć za 2,slbo czekać az mi tego starszego policja do domu dostarczy :P mąż chce mu nadajnik GPS zamontować gdzieś przy ubraniu. My mamy ogródek więc na początku na pewno będę wychodziła na podwórko. Mały będzie spał w gondoli a ja latala za dużym. Bo nawet w ogródku trzeba za nim latac bo robi wszystko czego nie powinien oczywiście.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Emikey,silent,Kasia ja tylko czekam na te wezwania do szkoły by badać moje dziecko pod kątem ADHD (swoją drogą nie wiem za którą strona jesteście,ale coś takiego nie istnieje dla mnie)🙈🙈. Pola nie usiądzie przy stole podczas posiłku, je w biegu. Jak maluje farbami to też musi wstać,podskoczyć,obejść stolik i maluje dalej. Nie wyobrażam sobie jej w szkolnej lawce na ten moment. Ja wiem,że trochę tego jej "noszenia"jest po mnie bo mnie też zawsze nosiło i nosi no ale same wiecie jak to wygląda teraz ,zwłaszcza przed porodem.😏 mi to nie przeszkadza, ja jedynie to wyciszanie i zasypianie od 4 lat katuje..
    Swoją drogą znam takie dzieci jałowe: spokojne,posłuszne i zupełnie niezyciowe i po obserwacji wiem,że muszę się cieszyć z tego,że Pola jest przeciwieństwem:p
    A u umie die skupić na czymś? Bo te dzieci z ADHD nie bardzo. Był czas, że też się zastanawiałam czy mój nie ma i właśnie kazali mi sprawdzić czy umie die na czymś skupić. No i umie, jak chce :P np potrafi resoraki ustawiać rzędami, przestawiać je, robić "korek". Umie też zabawić diety i puzlami co łączy się 3 elementy. Więc raczej ADHD sie nie martwię. Jest żywy.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:

Jeeej ja się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć jak mój Kubuś wygląda... Z mężem jesteśmy od siebie inni pod względem urody i nie wiadomo na kogo się poda. Czy będzie miał oczy brązowe po mnie czy zielone po mężu. Czy będzie miał włoski ciemne czy blond. Parę razy mi się śnił, ale za każdym razem wyglądał inaczej 😊
    U nas jest tak samo. Ja mam ciemno brązowe włosy i piwne oczy, mąż mimo że Węgier ma skandynawska urode - blondyn z zielonymi oczami. Gabriel odziedziczył włosy po nim. Ale oczy wygrały moje :) mam blondynka o piwnych oczach co nie jest bardzo typowe.

nuśka91 lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślicie, że w 39 tyg jest sens iść na prywatne usg żeby sprawdzić czy głowa dziecka jest nadal w siatce centylowej? Główka już mega nisko więc nie wiem czy będzie widać. A to 70£. Ciagle siedzi mi w głowie, że w 34 tyg był dużo poza siatka I straszył mnie tymi 5kg a w 36 już wrócił na siatkę I do 4kg. Ale cos mu się nie spieszy wyprowadzic z brzucha i boję się, że znów wywali poza siatkę.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzieś mi mignelo, że Kate nazwała dzieci Maja i Mikołaj? Na 1 stronie nie ma więc pytam czy mi się już takie rzeczy śnią czy co :D

Bo dziś np śniło mi się tęczowe tornado lol normalnie z tęczy zrobiło się tornado na moich oczach...

przedszkolanka:), nuśka91 lubią tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni a jak u Was wykryto SI? Polą jest bardzo źywiolowa ale nadwrazliwa również. Sporo rzeczy się boi,dużo sobie w główce lubi uroic(np.boi się do pokoiku iść po zabawkę ale na weselu obtanczy na parkiecie wszystkich obcych i wyjdzie za drzwi nie patrząc na nas haha;p).

Emikey ja miałam 2 doby takich skurczy,bóli. 2 doby przed w nocy odszedł czop,kolejny dzień ktg i skurcz 70% i tyle. W sobotę brak apetytu,spałam tylko i w nocy urodziłam;p więc może się już oszukujesz. Ja stawiam,że tym razem będzie podobnie.
    Co do Poli to tak,ona się potrafi skupić bo jak się zabawi to dziecka pół dnia nie ma 😂
    Co do usg to mojemu też główka wychodzi duża,a mierzona miał juź w kanale. Mam teraz w czwartek wizytę i pewnie też zmierzy ale nie wiem czy to ma na tym etapie sens jeszcze ;)

A dzień dobry po dobrej nocy ;) U nas cisza,więc czekamy do czwartkowej wizyty;)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka ale jak mierzyl? Dopochwowym? Bo w uk robią tylko przez brzucho.

U nas też noc super. Gabeusz przespal od 21:00 do... Nadal :P jakieś nienormalne wstać przed dzieckiem :P ale się wyspałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2019, 08:00

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przez brzuch,normalnie usg. Dopochwowo juź nawet szyjki nie mierzył,bo na tym etapie juź bez sensu. Spytam o to w czwartek jeszcze.

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Maja I Mikolaj - swoja droga Kate sliczne imiona, my tez mielismy gdyby byl chlopak wybranego Mikolaja :)

• emikey Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Przez brzuch,normalnie usg. Dopochwowo juź nawet szyjki nie mierzył,bo na tym etapie juź bez sensu. Spytam o to w czwartek jeszcze.
    To jak się dowiesz czy jest sens daj znać bo my byśmy szli dopiero po niedzieli jak coś na to usg.

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Myślicie, że w 39 tyg jest sens iść na prywatne usg żeby sprawdzić czy głowa dziecka jest nadal w siatce centylowej? Główka już mega nisko więc nie wiem czy będzie widać. A to 70£. Ciagle siedzi mi w głowie, że w 34 tyg był dużo poza siatka I straszył mnie tymi 5kg a w 36 już wrócił na siatkę I do 4kg. Ale cos mu się nie spieszy wyprowadzic z brzucha i boję się, że znów wywali poza siatkę.

Ja bym wolała wydać te 70£ na przyjemności ;) bo w sumie co to zmieni? Może akurat w dniu badania będzie w siatce to się się uspokoisz, może będzie poza, to się zastanawiać będziesz czy jeszcze wskoczy na siatkę i czy to czasem nie od sprzętu zależy, bo trudno porównywać pomiary na różnych aparatach. Wiec jeśli wynik nie będzie wiążący tj nie będzie decydował o sn czy cc to bym nie robiła tego badania.

Tak, Kate dała dzieciakom na imię Maja i Mikołaj, pięknie 😍. U nas na pierwszej stronie jest Franek, ale mysle ze ostatecznie będzie Władek.

Kookosowa lubi tę wiadomość

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Nuśka to się wszystko bardzo szybko zmienia. U nas na początku Zosia to skóra zdjęta z taty- na intensywnej terapii położne się śmiały, że nie musi pokazywać, które dziecko to jego. W wieku 6-8mc to była czysta ja, a teraz to taki mieszaniec trochę- częściej słyszę że podobna do taty ale i są osoby które mówią że do mnie ( szczególnie z rodziny męża tak mówią). Na początku dzieciątko potrafi się zmieniać z dnia na dzień 😊

Nie chodzi mi o rysy twarzy, bo tego nawet nie potrafię sobie wyobrazić, zwłaszcza, że na usg 3d siedział z rękami na twarzy 😉 Bardziej takie rzeczy po kim będzie miał oczy itd ☺️

• nuśka91 Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, przyszłam zobaczyć, czy są już dziś nowe dzidziusie hyhyhy 😁

Ja dziś wizytuje, pewnie ostatni raz 😉

Dla mnie codziennie najbardziej stresujący punkt dnia to wstanie z łóżka. Brzuch jak skała, zastana po nocy miednica i pełny pęcherz to straszne połączenie 😮

Wczoraj się pogibałam na piłce z 15 min i dziś rano mąż mi mówi, że śniło mu się, że cały czas siedziałam na tej piłce, żeby wywołać poród a on był przerażony 😂

moni05, Cabrera lubią tę wiadomość

• emikey Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    Ja bym wolała wydać te 70£ na przyjemności ;) bo w sumie co to zmieni? Może akurat w dniu badania będzie w siatce to się się uspokoisz, może będzie poza, to się zastanawiać będziesz czy jeszcze wskoczy na siatkę i czy to czasem nie od sprzętu zależy, bo trudno porównywać pomiary na różnych aparatach. Wiec jeśli wynik nie będzie wiążący tj nie będzie decydował o sn czy cc to bym nie robiła tego badania.

Tak, Kate dała dzieciakom na imię Maja i Mikołaj, pięknie 😍. U nas na pierwszej stronie jest Franek, ale mysle ze ostatecznie będzie Władek.
    No jakby mi głowa wywalila 4 tyg do przodu jak ostatnio w cemtylach to możliwe że bym rozwazala cc :P

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adella nie przejmuj się na zapas, ja powtórzę to co kilka stron temu pisałam - na tym etapie, na którym jesteśmy trudno dokładnie wszystko zobaczyć. Dzieciaczki poskładane w brzuchach jak origami, a tłuszczyk na naszych i na ich brzuchach też badań nie ułatwia.
    A jeżeli rzeczywiście ma tylko jedną nereczkę - to też nie dramat, ludzie czasami po latach się przypadkiem dowiadują, że mają jedną i nie przeszkadza to w funkcjonowaniu. Także bądź dobrej myśli, niezależnie jak jest 😘

adella1, nuśka91, Milanka lubią tę wiadomość

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka - przez problemy z ubieraniem. Rozciągała rzeczy, płakała, miała bardzo wąski zakres ciuchów, które akceptowała... zaczęłam podejrzewać, że to głębszy problem a nie zwykle widzimisię i stukałam w google aż natrafiłam na podstawowe symptomy, sygnały zaburzeń SI. Nadruchliwość wyszła już w konsultacji 😉

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
‹‹ 1164 1165 1166 1167 1168 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ