X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetko u nas było to samo. Zbadali później jeszcze raz i wszystko ok ;)

My dzisiaj noc przespana ale razem. Dzisiaj dostawka kupujemy bo do łóżeczka cwaniak w nocy nie daje się odłożyć,wisi na cycku.
    Wieczorem był atak kolki ale na szczęście tylko kilka mocnych skurczy,ale nie spał aż do 23 więc cały wieczór się bujaliśmy na bujaku. A w dzień dziecko aniołek spi i je 😂 jeszcze dzisiaj sprawdzę czy może te kolki to nie po wieczornym pepti i zamienię,dam delicol przed karmieniami a sab simplex dopiero na wieczór.

brunetka91 lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny

U nas też lekka noc nie była. Do 1 siedziałam z małą ale pospala do 6tej więc ok. Na 9.30 mamy wizytę patronazowa u naszej pediatry.
    Mam chyba problem z laktacja. Jak zawsze sciagalam 90-120 ml tak dziś chcąc ściągnąć mleczko by miała w przychodni bo akurat będzie głodna sciagnelam raptem 30ml z obu piersi😪 jestem załamana. Codziennie pije dużo wody do tego herbatka hipp a tu wygląda że laktacja się zmniejsza...

Zazdroszczę że możecie macierzyński mailowo załatwiać. Mi kadrowa każe przyjechać. Czas mi wypada do ostatniego października więc pomału muszę myśleć by jechac🙄

Spokojnego dnia. A ja idę trawic dziś nie lekki dla mnie dzień. Za dużo od rana problemów którymi nie chce zamula ale dam radę. Kto jak nie ja😏

aga_ni lubi tę wiadomość

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Konieczynka Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.

Czytam na bieżąco ale jakoś czasu brak żeby pisać.

Aga trzymam kciuki za Ciebie.

Gratulacje dla nowych mamuś.
    Brunetka duza malutka. Poród za wami, teraz nabierajcie sił. Zdrówka.

Zrezygnowałam z nabiału i jaj. I powiem Wam że chyba jest efekt. Syn był uczulony na te produkty, stąd taka eliminacja u córki. Ale dwa ostatnie wieczory dużo lepsze. Placz był, ale nie aż taki wrzask jakby ze skóry ja obrywac. Nawet moje dziecko polezalo chwilę samo w wózku bez bolujania. Leżała i rozgladala się spokojnie wokół. Później usnela na pół godziny i zbudzila się przez baki. Od 19.30 do 21 placz chyba ze zmęczenia. W nocy w końcu budzi się sama na jedzenie, zazwyczaj koło 1 i 4 i usypia. Więc mam luksus. W porównaniu do syna to jestem wyspana. Ba! Nawet w ciąży zdarzały się bardziej nieprzespane noce.
    Jeśli moja dieta będzie przynosić taki efekt będę przeszczesliwa.

Tylko pomysłów brak co jeść. Na śniadanie owsianka na wodzie której nie lubię lub kanapka z Wedlina. Podpowiecie coś.
    Teściowa któregoś dnia wpadła z prowiantem, fasolka po bretonsku, pizza domowa i salatka z feta. Po czym stwierdziła że zrobiła mi obiad ale nie mogę przez dietę tego zjeść. Bardzo mi przykro było. Była u mnie 10min i o 9 za długo. Jeszcze zapytała czy w czymś mi pomóc bo chyba nie ma co to jedzie do domu.

I nadal mamy pępek!!! Ktoś jeszcze ma tak długo? Zaraz miesiąc 😒

W przyszły poniedziałek mam konsultacje w poradni laktacyjnej. Mała cmoka przy piersi i się dlawi. Chyba za szybko jej leci i się denerwuje. Może też stąd łyka tyle powietrza a też czasem nie mogę jej odbić. Raz beka od razu, a czasem pół godziny i nic a jak ja położę to i po godzinie uleje.
    I kupa tylko po czopku. Co ciekawe według tej kobiety absolutnie czopka nie wkładać tylko laktuloze 2 x 2ml
    Zgłupiec można. 🤷‍♀️

brunetka91 lubi tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, czytam raz na biezaco raz z tylami ale napisac juz gorzej ;),bo zwykle rece zajete jak nie jednym maluchem to drugim ;).
    Wszystko u nas ok, chlopaki glownie spia i jedza, starszak w przedszkolu wiec teoretycznie mam troche czasu dla siebie, ale zawsze jest cos do zrobienia i jakos szybko te dni leca. Poza tym mam duze wsparcie meza. Generalnie jestem troche zmeczona ale bardzo szczesliwa. Jak patrze czasem na moich chlopakow, to nie moge czasem uwierzyc, ze mam trzech wspanialych synkow <3 ; piszac to rycze, wiec moje hormony dalej postawione na glowie ;). Starszak tez chyba bardzo dobrze to przyjmuje, oby tak dalej. Bliznieta tez fasycnujace, jak klade w jednym lozeczku to czesto przytulaja sie glowami albo chwytaja za raczki- mozna sie rozplynac na ten widok.
    Gratulacje dla wszystkich noworozpakowanych mamus. Aga kciuki za Ciebie, juz niedlugo.
    Kurcze przykro mi, ze tyle z Was ma brzuszkowe problemy, bardzo sie tego boje, ale narazie u nas spokoj, choc boje sie to napisac. Leos tez nie mial klopotow z brzuszkiem wiec moze sie uda i tym razem.
    Konieczynka wspolczuje Ci tej diety, przererabialam z Leonem, naprawde nie ma co jesc, pkazuje sie, ze mleko jest wszedzie, ja wtedy na tej diecie dobilam do wagi 45 kg przy 170 cm wzrostu, byklam sfrustrowana, zmeczona i w koncu laktacja mi zanikla. Mam nadzieje, ze Tobie pojdzie lepiej. Co jesc ? mialam z tym duzy problem, ale staralam sie uzywac mlek roslinnych do gotowania niektorych rzeczy, plus jakies "zamienniki" dla wegan tez mozna wykorzystac, chociaz ze smakiem roznie.
    Ale generalnie na Twoim miejscu jeszcze bym potrzebe tej diety zweryfikowala, bardzo rzadko alergia na bmk jest tak wczesnie, zwykle 4-6 tz, typowo 3-4 miesiac. Musisz obserwowac, moze po kilku dniach eliminacji sproboj czyms zgrszeszyc i zobaczysz. Moze niepotrzebnie sie meczysz.
    Moje ssaki sie chyba budza... milego dnia dziewczyny.

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cdbfa577099e.jpg

Cos dla kazdej z nas ;) miłego dnia dziewczyny

moni05, Klaudia2016, Monalisa88, Goemi, Karooo93, Cabrera, Aaga, sandrina22, przedszkolanka:), kkkaaarrr, Jupik, mia4444, kasia1518, aga_ni, meerici lubią tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka, powiem Ci, że mi trochę pomogła zmiana pozycji karmienia z krzyżowej (klasycznej) do takiej brzuszek do brzucha. Jak leży na mnie na brzuchu to zaciąga mleko „pod górkę” i ono nie leje mu się tak do buzi, mam wrażenie, że on bardziej to kontroluje. No i odchodzi mu więcej gazów podczas karmienia.

A ja mam wyrzuty sumienia, bo kupy nie ma od soboty, czyli dnia, w którym dostał pierwsza butle :( przez te wyrzuty już dzisiaj go co niecała godzinę przystawiam do tych wyschniętych cycków, mam nadzieje na pobudzenie laktacji, bo wkręciłam sobie, ze to mu pomoże się wypróżnić, bo moje mleko jest bardziej lekkostrawne... jeszcze chwila i zwariować można.
    Nocka, hmm... 2,5h snu. Karmienie pół h, odbijanie 10 minut, lulanie godzina, sen 2h, pobudka, karmienie pół h, odbijanie 10 minut, 20 minut bąków i napinania, godzina lulania, pół h snu. I koniec mojej nocy. Już mimo, ze to było 5h spania to wcale tego nie odczułam...

My mamy dostawkę i nie obrażam sobie inaczej. Ta z lionelo ma ścianki z siateczki przez co otworze oczy i go widzę głowa obok głowy. To się przydaje na moje paniczne napady pt. „czy on oddycha?!” 😋

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Spokojnie.bardzo często tak się zdążą A po kilku tygodniach powtórka i ok :) I podobno też dużo ludzi nie umie obsługiwać tego sprzętu od uszu bo Owsiak kupił ale nie zrobili szkoleń ;)
    U nas tez jesno uszko bylo nie ok i dopiero na drugi dzien w porzadku. Jak polozna zajrzala do ucha to mowila, ze golym okiem maz widac i ze to na pewno przez nia i widac miala racje bo po kapieli na 2gi dzien sluch byl ok

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka ja nie jem nabiału juz od dawna. I robie wszystko na roslinnym. Kokosowe czy migdalowe jest pycha. Jak wolisz dobre jest tez ryzowe. Lidl ma fajne i tanie. Najlepsze jogurty roslinne ma tez lidl. Nazywaja sie plant on. Sa z mleka kokosowego.
    Co do jaj to jest weganski zamiennik ale nie stosuje wiec nie pomoge.

Ja na sniadanie jem platki ryzowe na mleku z suszonymi owocami ( mozna tez bez)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Dominika32 Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry dziewczyny:-)
    Dawno się nie odzywalam,ale macierzyństwo pochlonelo mnie calkowicie.
    Gratuluje wszystkim mamcia którym jeszcze nie pogratulowalam:-)
    U nas ok,Miska waży 3,700
    Karmimy się mieszanie,bardzo chcialam kp ale na samej piersi mala wcale nie tyla,więc musieliśmy wprowadzic butelkę(Aptamil)
    Teraz mala przy cycku wcale nie chce być,wyje aż podam butle,dlatego ściągam mleczko,niestety ciagle mi tego mleka brakuje...pije herbatki,piwko i inne bzdety na laktacje ale nic to nie daje..bylam już gotowa zrezygnować z podawania mojego mleka,położna kazala jechać do pediatry powiedzieć jaka sytuacja i on mi wypisal na receptę pompe elektryczna medela taka jak mają w szpitalach,Dziewczyny 15min i mleko ściągnięte z dwóch cycow:-)
    Dłużej zajmuje mycie i dezynfekowanie tych akcesoriow,no ale jakoś trzeba się przemeczyc.
    Na problemy brzuszkowe mamy sabsimplex,wprawdzie użyłam go tylko 2 razy doraźnie ale sprawdzil się super,mała po godzinie tak się wypierdziala że potem spala spokojnie 3 godz( Co wcześniej się nie zdarzało)
    Odkrylam też super butelke,pewnie wy już ja znacie bo nie mialyscie tak dlugiej przerwy pomiedzy dziećmi jak ja:-)no ale jak ktoś nie zna to polecam butelkę firmy Mam Baby antykolkowa.
    Profilaktycznie zaopatrzylam się też w czopki ktore polecila mi położna,na szczęście nie bylo jeszcze potrzeby ich użycia (carum carvi)
    A czy wy macie jakieś sposoby,na zaparcia u takich malenstw??
    Moja wczoraj nie mogla zrobić ale nic nie podawalam bo jeden dzień to nie tragedia,ale wolalabym coś mieć tak w razie Wu:-)

Monalisa88 lubi tę wiadomość

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika masz rację ta butelka jest świetna. Dostałam ta butelkę 150ml gratis do wyprawki która robiłam na allegro i jak daje małej swoje mleczko to właśnie z tej Butelki mimo że mam jeszcze Butelki tomme tippe😊

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Goemi Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka my też mamy jeszcze pępek. Jak byłyśmy drugi raz w szpitalu to oglądał go chirurg. U nas jutro mija 3 tygodnie. Mam skierowanie do usunięcia ale to po miesiącu, a teraz nie używam octeniseptu tylko takie nawilżona alkoholem "bibuły"

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Nam pepek odpadł 2 tyg tenu ale za szybko bo mamy takiego ziarniaka. Czyli taką tkankę miękką nie wyschnietą. Byliśmy 2 razy u chirurga i używa tlenky azotu by wyszuszyć. Może teraz bedzie ok.

Dziś mamy kardiologa bo mały ma mieć echo bo mu się coś nie domknęło w serduszku wiec mamy kontrolowac. Moim małym po roku się zamknęło wiec jestem spokojna.

U nas nocki są okropne. Nie płacze ale viągle je, czesto sie budzi
    A wczoraj chyba mu bąki przeszkadzały
    Co lepiej dawac zapobiegawczo na brzuch. Sabsimplex czy delicol? Albo tą biogaję?
    Corka jest przeziebiona. Mama też była i ogolem mały już kicha a mnie gardło boli
    Oby się nie rozkręciło:-(. Choroby maluszkow mnie przerażają:-(

• moni05 Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe, jeśli zapobiegawczo to biogaia właśnie, bo reszta jest raczej już lecznicza, a biogaia zapobiegawcza.

Uwemhe lubi tę wiadomość

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • _nova Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_ni jak tam? Nocne skurcze ustały, czy się rozkręcają?

Dziewczyny, wszystkie piszecie o problemach z kulkami, a raczej o braku kupek. U nas znowu odwrotnie. Czarek wali w pampersa z nadmiarem. Zaczynam się martwic, czy to jednak normalne. Czy któreś dziecko też robi kupy non stop? Mam wrażenie, że nie robię nic innego, tylko zmieniam pieluchy ;/

Mój mały kończy dziś dwa tygodnie 😍 nie wiem, kiedy to zleciało.
    Z tej okazji idziemy dziś na USG główki. Staram się o tym nie myśleć, bo na pewno będzie dobrze, ale jakiś tam strach jest...

mia4444 lubi tę wiadomość

• Aaga Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nova u nas byla kupa praktycznie w kazdej pieluszce tak do 6 tygodnia I bylo ok a od tygodnia kupy brak :/

Moni my jestesmy tylko na moim mleku a I tak mamy problem z kupa wiec nie zamartwiaj sie ze to wina mm. Na kazdym mleczku moga byc problemy.

Bylysmy dzis u pediatry I mam jej podawac 5x ktople dicoflor I wode przegotowana do picia a jak do konca tygodnia dalej kupy nie bedzie to mamy wrocic.

Co do laktacji u nas tez raz wiecej mleka raz mniej I cycki takie sie robia sflaczale ale poki mloda sie najda to nie panikuje.

moni05 lubi tę wiadomość

• moni05 Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga, pewnie masz racje. A malutka cierpi z powodu kupki czy tylko jej nie ma? U nas niby trzeci dzień, ale strasznie się meczy... 😕 a niby na piersi 7 dni a na mm 4 to norma.

Nova, tez do 2tyg była po każdym karmieniu i wręcz każdy bączek z kleksem. A teraz lipa.

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na mm kupa była 6 razy dziennie, odkąd przeszliśmy na kp kupa pojawiła się dopiero po tygodniu. Ale synek jest zdecydowanie spokojniejszy. Tylko ja mam problem bo strasznie bolą mnie brodawki. Dosłownie prawie płacze jak mam karmić. Nie są ani popękane, ani nie krwawia.nie wiem co się z nimi stało.. Macie jakieś rady?

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nova u nas też od urodzenia kupki są non stop. Po powrocie ze szpitala zaczęłam myśleć czy może biegunki nie ma 😅
    Ale tak jak ty mam wrażenie że cały czas te pieluszki jej zmieniam. Każdy baczek od razu też kleksik. Przez te 12 dni może 2 razy przebierająć jej pieluszki miała same siusiu.

Paulina witam w gronie bolacych brodawek. Nie wiem co się nagle stało ale od wczoraj masakrycznie mnie bolą dziś też mam łzy w oczach jak przychodzi pora karmienia. Zastanawia mnie to bo w zasadzie bolą najmocniej pierwsza min karmienia może mocniej ssie ten czas a później ból jest mniejszy😏 też mam już piersi sflaczale szczególnie jak ja nakarmie. Spanikowalam po dzisiejszym odciaganie rano ale mała póki co (odpukać) się najada śpi spokojnie więc jej wystarcza. A ssie aktywnie około 10 min. Więc chyba z tym mogę odetchnąć.

Pisałam wam że dziś jedziemy do pediatry na patronazowa wizytę ale wróciłam z kwitkiem bo pani w rejestracji zapisała nas na środę a mi wczoraj mówiła "jutro". Więc narazilam malutka na zarazki bo dziś przyjmują chorych 😣
    U nas też jeszcze kikut nie odpadł i mi nie wygląda by miał chęci na dniach...

Dziewczyny która z Was też walczy z maluszkiem bo śpi na jednej stronie? Dziś w końcu już drugi raz trzyma główkę spiąć na boku który unikala. Ale co się nakombinowalam to moje. A nie mam pojęcia od kiedy powinno się tym martwic😅

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Zimri Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nova wrote:
    Aga_ni jak tam? Nocne skurcze ustały, czy się rozkręcają?

Dziewczyny, wszystkie piszecie o problemach z kulkami, a raczej o braku kupek. U nas znowu odwrotnie. Czarek wali w pampersa z nadmiarem. Zaczynam się martwic, czy to jednak normalne. Czy któreś dziecko też robi kupy non stop? Mam wrażenie, że nie robię nic innego, tylko zmieniam pieluchy ;/

Mój mały kończy dziś dwa tygodnie 😍 nie wiem, kiedy to zleciało.
    Z tej okazji idziemy dziś na USG główki. Staram się o tym nie myśleć, bo na pewno będzie dobrze, ale jakiś tam strach jest...
    Nam też dziś mija 2 tygodnie ♥️
    Natka robi 5-8 kup dziennie

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj wracamy do domku z wagą większa niż urodzeniowa 😍🤗

mia4444, KasiaP, Zimri, moni05, Niezapominajka2, Monalisa88, Dominika32, Goemi, Cabrera, japonka, brunetka91, kasia1518, wiktoriaa lubią tę wiadomość

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
‹‹ 1356 1357 1358 1359 1360 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ