Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry dziewczyny
Aga_ni gratuluję 🎊 odpoczywaj😘
Brunetka co do hemoroidow Cię pociesze. Mi wyszlu w ciazy przez zaparcia. Przy szyciu po porodzie lekarz mi powiedział że po połogu mam się zapisać na hirurgiczne usuwanie 🥺🥺 ta świadomość mnie dobija na tą chwilę nie widzę bym się miała dać tam wycinać... Wczoraj podczas wizyty u pediatry wspomniałam o tym mówiła że mam sobie dać czas może same znikną ale jeśli nie to wtedy nie mam wyjścia.
Jestem tym załamana.
Małej zaczęła schodzić skórka z czoła. Wygląda to nieładnie. 😟 Zaczynam się bać że będzie to wyglądać jeszcze gorzej. Ma któraś taki problem? Nie wiem co z tym robić. Dziś wizyta poloznej to liczę że coś sensownego doradzi.
Spokojnego dnia Wam zyczeKarolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
Napisałam wiadomość i skasowałem ehhhhh
Aga ni gratulacje! W końcu się doczekałaś na swoje szczęście! Dużo zdrówka dla Was❤️
Lena dla Was też gratulacje, całkiem duży dzidziuś 💕
Kasiu współczuję szpitala. Uparta ta żółtaczka 😑
Ja od dzisiaj sama, mama pojechała. Może to okropnie zabrzmi ale w końcu odpocznę. Ciężko było mimo obiadów i herbatki.
Wczoraj fatalny dzień miałyśmy. Mała była strasznie nerwowa, właściwie cały dzień przy cycu. Zasypiała na 3 minuty, budziła się z paniką że nie ma nic w buzi i ryk. Nie wiem, może jakieś plamy na słońcu czy co. Mam nadzieję że dziś będzie lepiejmoni05, mia4444 lubią tę wiadomość
-
Monalisa88 wrote:
Małej zaczęła schodzić skórka z czoła. Wygląda to nieładnie. 😟 Zaczynam się bać że będzie to wyglądać jeszcze gorzej. Ma któraś taki problem? Nie wiem co z tym robić. Dziś wizyta poloznej to liczę że coś sensownego doradzi.
Spokojnego dnia Wam zycze -
Aga gratulacje!!! W końcu Władek opuścił lokum, dobrze mu tam było skoro sam się nie zdecydował wyjść. Szkoda że nie dane Ci było rodzic sn tak jak chciałaś ale najważniejsze że wszystko dobrze i maluszek zdrowy. Odpoczywaj. Szybkiego powrotu do domu.
Monalisa ja miałam usuwane hemoroidy po pierwszym porodzie. Zabieg szybki, taka chirurgia jednego dnia, ale następnego dnia masakra. Bardzo bolało. Po czasie byłam zadowolona ze to zrobiłam. Bo nie było problemu. Ale po tym porodzie wyszły nowe 😤
Odpadł nam pępek! 4 tygodnie się trzymał. Ale rana wygląda nie za dobrze. Możecie powiedzieć jak wygląda ten ziarniak. Bo u Lili jest taka żółta kulka w pepku. Nadal coś się tam zbiera. Ogólnie nie dała sobie dokładnie zajrzeć bo darla się od rana. Teraz śpi na mnie. Może wstanie w lepszym nastroju. I już 4 dni bez 💩 baki cuchnace.
A wczoraj padła o 18, pobudki na jedzenie tylko. O 21 ja kapalismy żeby miała trochę aktywności ale tylko wyla ze zmęczenia. Za to o 4 witala nowy dzien.
Będę spać razem z nią. 💤💤💤Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2019, 09:52
-
Monalisa88 wrote:I pomaga? Jest efekt? Zapytam dziś położna co myśli o tym olejku
-
Aga - gratulacje! Ciesz się swoim szczęściem 🤗
Julia jest już obywatelka RP 🤗 dzisiaj zapisujemy się do przychodni i żłobka 😉 a później odbieramy brata z przedszkola, zobaczymy jak panience spodoba
Się spacer 😁KasiaP, sandrina22, Cabrera, Goemi lubią tę wiadomość
-
A w ogóle mamy już łzy! Mała ma 17dni. Czytałam że łzy pojawiają się po pierwszym skoku rozwojowym. Ale on jest w 5 tygodniu a nie 3. Co myślicie?
W sumie jej wczorajsze zachowanie by pasowałoWiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2019, 10:06
-
Konieczynka właśnie obawiam się tego bólu po zabiegu i co wtedy z wypróżnianiem? Zabieg jest na jakimś znieczuleniu chociaż? Może jak więcej będę do informowania to się zdecyduje jak będzie trzeba. Na tą chwilę przeraża mnie ta myśl.
Kasiu dziękuję za odp. I nas w sumie najgorzej na tą chwilę wygląda skóra na nóżkach rączkach i pleckach. Takie duże płaty suchej skóry jej schodzą. Mam nadzieję że się z tym szybko uporamy
My dziś kończymy 2 tyg. Leci ten czas niesamowicie. Kikut się jeszcze trzyma ale wygląda mi na to że odpadnie lada dzień.Karolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
nick nieaktualny
-
Monalisa, KasiaP, na schodzaca platami skórę ja moge polecic jakis dobry emolient np. Z Emolium (kapiel + smarowanie), ale po czesci jest jak KasiaP pisze, co ma zejsc toni tak zejdzie, barziej chodzi o nawilzenie tego co pod spodem, aby 2 warstwa nie schodzila. Mialam to samo u Borysa i u Niny. Mala ma 5 tygodni i jiz skorka ladniutka
Karooo, myslisz ze jest sens zapisywac do zlobka juz teraz, a nie w styczniu? Jak to jest z tymi rekrutacjami, one ida w trybie rocznym? Teraz na stronie zlobkow waw jest harmonogram rekrutacji tylko na 2019. Oraz, ja to sie zastanawiam, czy te nasze maluchy to sie w ogole na zlobek 2020 lapia, bo jak to dziala, przyjecia niby od 1.09 i w 90% zlobkow, ze dla dzieci powyzej roku.. Syn chodzil do prywatnego, wuec w ogole nie orientowalam sie w temacie, a teraz jeden super prywatny kolo domu dodali do tej listy panstwowej i chcialabym tam sprobowac sie dostac z Nina.
KasiaP, na e skoki rozwojowe to patrz tak mniej-wiecej. Po pierwsze one nie koniecznie musza wystapic w tym okresie, umiejetnosci nie koniecznie jak w ksiazce. Borys baaaardzo dlugo lez nie mial, a typowy skok rozwojowy z darciem sie przez 2 dni bez powodu mial tylko ten pierwszy, potem wszystko sie jakos rozjechalo i umiejetnosci przychodzily zgodnie z jego prywatnym kalendarzem.KasiaP lubi tę wiadomość
-
Konieczynka wrote:Aga gratulacje!!! W końcu Władek opuścił lokum, dobrze mu tam było skoro sam się nie zdecydował wyjść. Szkoda że nie dane Ci było rodzic sn tak jak chciałaś ale najważniejsze że wszystko dobrze i maluszek zdrowy. Odpoczywaj. Szybkiego powrotu do domu.
Monalisa ja miałam usuwane hemoroidy po pierwszym porodzie. Zabieg szybki, taka chirurgia jednego dnia, ale następnego dnia masakra. Bardzo bolało. Po czasie byłam zadowolona ze to zrobiłam. Bo nie było problemu. Ale po tym porodzie wyszły nowe 😤
Odpadł nam pępek! 4 tygodnie się trzymał. Ale rana wygląda nie za dobrze. Możecie powiedzieć jak wygląda ten ziarniak. Bo u Lili jest taka żółta kulka w pepku. Nadal coś się tam zbiera. Ogólnie nie dała sobie dokładnie zajrzeć bo darla się od rana. Teraz śpi na mnie. Może wstanie w lepszym nastroju. I już 4 dni bez 💩 baki cuchnace.
A wczoraj padła o 18, pobudki na jedzenie tylko. O 21 ja kapalismy żeby miała trochę aktywności ale tylko wyla ze zmęczenia. Za to o 4 witala nowy dzien.
Będę spać razem z nią. 💤💤💤
My mielismy taką rozową wystawjącą ranę. Takie przedluzenid pępka ktore nie wyschło. I przez to że nie wyschło to też tska jakby przepuklina jest. -
U nas na łuszcząca się skórę zabraniali stosowania czegokolwiek poza kąpielami w emoliencie. Ja nie wytrzymałam i nogi posmarowałem oliwka.
Co do olejku, ja też mam go, ale pediatra mnie ostatnio nastraszyła że często uczula i póki co się cykam z jego użyciem.
Wczoraj zmieniłam mleko mm na nan ar i jakby mi dziecko podmienili. Je i śpi. Bez histerii. Ale kupy brak. No ciekawa jestem co z tego wyniknie.
-
Kkkaaarrr - wiadomo,że w roku 2019 już w rekrutacji nie będzie brała udziału, ale dokładnie nie wiem czy kolejność zgłoszenia też nie jest brana pod uwagę 😉
Dlatego wolę to od razu załatwić.
My się zapisujemy do żłobków państwowych od 20 tygodnia, tzw. grupa niemowlęca.
Jest ich znacznie mniej niż tych od 12 miesiąca no, ale jak sama zauważyłaś, że we wrześniu nie przyjmą wtedy tam dzieci z października 🤷
Więc siłą rzeczy musi być żłobek z grupą niemowlęca 😉
Zobaczymy czy tym razem się uda 🤔kkkaaarrr lubi tę wiadomość
-
Monalisa88 wrote:Konieczynka właśnie obawiam się tego bólu po zabiegu i co wtedy z wypróżnianiem? Zabieg jest na jakimś znieczuleniu chociaż? Może jak więcej będę do informowania to się zdecyduje jak będzie trzeba. Na tą chwilę przeraża mnie ta myśl.
Miałam znieczulenie Ogólne. Położyłam się na fotelu podobnym do ginekologicznego a obudziłam na sali.
Już dokładnie nie pamiętam ale była dieta zupna przez pierwsze dni żeby nie było co wyróżniać. Nie chcę straszyć ale najgorsza była pierwsza noc po operacji, ketonal nie pomagał. I był taki opatrunek założony jak tam pon w odbycie, coś okropnego. A tego zupełnie się nie spodziewałam. Wyjelam sama następnego dnia rano. Potem już było dobrze. I z perspektywy czasu nie żałuję bo hemoroidy wyskakiwaly mi co chwilę przy zaparciu, biegunce lub przeziębieniu. Ale jak po pierwszym porodzie miałam jak śliwki węgierki. Teraz coś się pojawiło po porodzie ale już teraz nie przeszkadza. Nie czuję. I raczej nie będę z tym nic robić. -
Konieczynka my też mamy taka żółta krople jakby na środku pępka- każą tylko przebywać octaniseptem, mówią że się wysuszy.
Ale niestety przepuklina okolopępkowa się robi, jak się drze to pępek na wierzchu taka kulka normalnie. Oczywiście jeszcze jest czas żeby weszło do środka.kasia1518
-
Hej dziewczyny gratulacje dla nowych mamuś, niby nadrobiłam ale nie odniosę się do wszystkiego bo nie dam rady. Majka przez 2 dni i dwie noce dała niezłe popalić, wczoraj była położna, przybrała na wadze ładnie, ale było mleko mieszane. Wczoraj dostałam nawału do piersi myślałam że umrę. Duże, twarde, na szybko pożyczyłam laktator od kuzynki i z jednej ściągnęłam prawie 50 i to ręcznym. Pewnie coś trzeba będzie kupić.
Małej też schodzi skóra na dłoniach i stopach, brzydko to wygląda, kiedy robiłyście pierwsza kąpiel?