X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaP wrote:
    My mamy. Położna kazała tylko olejkiem migdałowym smarować.
    A to nie jest ciemieniuszka? Są na to preparaty

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_ni gratuluje! Czy czekamy jeszcze na jakies aktywne na forum mamusie?

U nas dalej bez kupy, martwie sie juz nie na zarty :( w ogole mam jakis dol od wczoraj. Znowu kryzys laktacyjny wiec odciaganie co 3 godziny a Mala potrzebuje wiecej uwagi wiec ciezko to pogodzic. Przyrost na wadze slaby, zaczynam myslec czy nie przejsc na mm... ja 8tygodni po porodzie I dalej mam krwawienia, wyszedl polip w macicy wiec czeka mnie zabieg.

Martwie sie czy Julka sie dobrze rozwija. Jednak wczesniactwo chyba troche mnie przerasta... a do tego maz mnie nie rozumie I nie angazuje sie tak jak bym chciala...

Zalpost zaliczony!

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    A to nie jest ciemieniuszka? Są na to preparaty
    U nas to było na rączkach i nóżkach najbardziej, więc nie ciemieniucha, główka odpukać ładna. I przeszło po jakimś tygodniu smarowania 🙂

Karrrrr dzięki za odpowiedź. Może to i nie skok bo dziś tfu tfu spokojna. Będę obserwować. Tak mi tylko jakoś przypasowalo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2019, 13:26

• lena198808 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_ni gratulacje :) urodzilysmy w tym samym dniu nasze długo oczekiwane bobaski :P

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
  • Niezapominajka2 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga ni gratulacje! Długo musiałaś na ten moment czekać, ale to już nieważne ☺️

Ja idę jutro ido szpitala ze skierowaniem, zobaczymy co mi powiedzą. Tylu schodów co na końcówce tej ciąży to w całym swoim życiu nie zrobiłam. Zaczynam podejrzewać, że te dziewczyny, które same zaczęły rodzic, posiadają jakąś tajemną wiedzę, do której ja się nie dokopałam. Albo że moje ciało nie wie, że ciąża to stan tymczasowy tylko i musi się kiedyś skończyć.

• _nova Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_ni, Lena - gratulacje!!
    Kto jeszcze oczekuje?

Monalisa u nas na schodząca skórkę pomogła jedna kąpiel i wysmarowanie emolium. Teraz skórę mamy śliczną.
    Mojemu z kolei teraz wyszły chrostki na twarzy. Niby położna mówi, że to normalne i można po kąpieli posmarować bephantenem. Spróbuję, bo jakoś nieestetycznie to wygląda.

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie wiem co robić. Mały przeszedł na kp i nie miał kupy tydzień, były duze kolki. W końcu po tygodniu zrobił kupę i kolki się skończyły ale cały czas są gazy. Od 2 dni śpi tylko u mnie na rękach, nikt inny nie może go wziąć. Przespi na rękach i cały dzień. Kładziemy do łóżeczka czy do nas do łóżka to zasypia na 10 min i się budzi. W ciągu 2 dni spał może 6 godzin nie więcej. Budzi go prężnie i gazy. Mialyscie tak? Co mogę zrobić? Myślałam, że może jest głodny, że nie najada się na kp ale sprawdzam i cały czas mam mleko..

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2019, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 12:36

• Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nova u nas już kilka kapieli było. Zostaje mi cierpliwie czekać aż zejdzie do końca ta skórka która i tak zejść musi☺️ będę ją dalej smarować raz dziennie balsamem nawilżająco natluszczajacym jak kazała pediatra.
    Dziś ta wizyta poloznej była by se być. Wagi nie przyniosła bo wiedziała że była ważona wczoraj u lekarza. No ok. Ale na kikuta też nie spojrzała tylko się pytała czy coś się tam dzieje i co ewentualnie gdyby się działo jest normalne. Spytała czy coś mnie niepokoi czy mam jakieś pytania popisala to co zwykle w książeczce i poszla🙄 no cóż.
    Kolejna jej wizyta we wtorek. Wtedy też mamy usg bioderek które mnie stresuje po przejściach z najstarsza corka😟

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• japonka Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    Aga_ni gratuluje! Czy czekamy jeszcze na jakies aktywne na forum mamusie?

U nas dalej bez kupy, martwie sie juz nie na zarty :( w ogole mam jakis dol od wczoraj. Znowu kryzys laktacyjny wiec odciaganie co 3 godziny a Mala potrzebuje wiecej uwagi wiec ciezko to pogodzic. Przyrost na wadze slaby, zaczynam myslec czy nie przejsc na mm... ja 8tygodni po porodzie I dalej mam krwawienia, wyszedl polip w macicy wiec czeka mnie zabieg.

Martwie sie czy Julka sie dobrze rozwija. Jednak wczesniactwo chyba troche mnie przerasta... a do tego maz mnie nie rozumie I nie angazuje sie tak jak bym chciala...

Zalpost zaliczony!
    Aaga przybijam piątkę jako mama wcześniaka, chyba będę się już tak cały czas martwić czy na pewno jest ok wszystko... Ale jakoś damy radę. Ja z kolei karmię tylko MM, też walczymy z brzuchem i kupami, myślałam o próbie rozkręceniu laktacji bo młody czasem mi atakuje bluzkę i próbuje ssać ale jak myślę o ściąganiu znowu co kilka godzin to dosłownie jestem chora z nerwów. Jeden plus że na MM przybiera dobrze, z kolei się martwię za to, że będzie za gruby bo już ma 3400 a tydzień wcześniej miał 3 kg 😳

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • japonka Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_ni, gratulacje :)

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Dziewczyny nie wiem co robić. Mały przeszedł na kp i nie miał kupy tydzień, były duze kolki. W końcu po tygodniu zrobił kupę i kolki się skończyły ale cały czas są gazy. Od 2 dni śpi tylko u mnie na rękach, nikt inny nie może go wziąć. Przespi na rękach i cały dzień. Kładziemy do łóżeczka czy do nas do łóżka to zasypia na 10 min i się budzi. W ciągu 2 dni spał może 6 godzin nie więcej. Budzi go prężnie i gazy. Mialyscie tak? Co mogę zrobić? Myślałam, że może jest głodny, że nie najada się na kp ale sprawdzam i cały czas mam mleko..
    Przeżywam to samo, z tym, ze raz lub dwa razy dostaje małe ilości mm (60-80ml). No i tez nie było u nas długo kupy, wczoraj i przedwczoraj po jednej w wielkich mękach, dzisiaj już dwie. Ale od rana choćby małej turbodrzemki nie miał... od 8 to dziecko cały czas nie śpi. Nic. Pisze, bo wisi na mężu teraz. Już wył z tego zmęczenia ale nadal twardo. Ja już dzisiaj mam dość. Jeszcze spałam na raty ze trzy godziny w nocy... :/ dzisiaj obiad zamówiliśmy. Także wiem, co przezywasz, ale nie wiem jaka jest tego przyczyna. Mam nadzieje, ze trzeba to przeczekać i z czasem się poprawi... zazdroszczę tym, których dzieci jedzą i śpią :)

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Przeżywam to samo, z tym, ze raz lub dwa razy dostaje małe ilości mm (60-80ml). No i tez nie było u nas długo kupy, wczoraj i przedwczoraj po jednej w wielkich mękach, dzisiaj już dwie. Ale od rana choćby małej turbodrzemki nie miał... od 8 to dziecko cały czas nie śpi. Nic. Pisze, bo wisi na mężu teraz. Już wył z tego zmęczenia ale nadal twardo. Ja już dzisiaj mam dość. Jeszcze spałam na raty ze trzy godziny w nocy... :/ dzisiaj obiad zamówiliśmy. Także wiem, co przezywasz, ale nie wiem jaka jest tego przyczyna. Mam nadzieje, ze trzeba to przeczekać i z czasem się poprawi... zazdroszczę tym, których dzieci jedzą i śpią :)
    To zazdroszczę, że wisi na mężu bo u nas tylko na mnie. I się zrobił mały cwaniak bo muszę go bujac na poduszce. Śpi jak aniołek. A nie daj Boże odloze.. Też zazdroszczę jak dzieci śpią w nocy. Ja mówię, że marzę o 3 godzinach snu, to naprawdę teraz dla mnie luksus największy :)

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak ja chwaliłam małego za super noc, tak dzień mamy tragiczny.
    Tez nie ma kupki, tylko bączki. Mały dosłownie wrzeszczy, chyba że na kimś leży. Teraz mój K robi mu za materac.
    Raczej nie ma tak od mm, bo dziś wypił tylko jedną butle mleka dla ulewaczy, a potem pół tego wyrzygał.
    Jak do jutra nie będzie kupki, to chyba czopka zapodam.
    I pomyśleć że narzekałam jak mieliśmy po 9 kup dziennie 😭

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2019, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, już rano pisałam Wam mały zalpost, który skasowałam...ciężko mi było zrozumieć kp i potrzeby mojego dziecka (co spowodowało z kolei mały kryzys emocjonalny ;))
    ale...znalazłam prywatna cdl, zadzwoniłam, okazało się, ze ma okienko i może do nas przyjechać...nie chce chwalic dnia przed zachodem słońca, ale wiele ta wizyta mi dała :)
    Mamy plan działania, rozpisany sposób karmienia (teraz przez kilka dni dokarmiamy Staśka mm, bo jednak musi nabrać masy, ale później bedziemy z niego schodzić), generalnie takiego planu działania było mi potrzeba!!
    Cdl obejrzała Staśka, moje piersi i to jak się karmimy i jak Staś reaguje...Co nie co skorygowała, ale uspokoiła, ze powinno być dobrze 😊
    Oczywiście, nie wiem czy i jak to wszystko wyjdzie w praktyce, ale na pewno mam nieco spokojniejsza głowę ❤️

Także dziewczyny, jak macie wątpliwości, to polecam taka wizytę 😊!!

Aaaa, Aga-ni, ogroomne gratulacje 🥳🥳

kalcia, sunshine03, KasiaP, sandrina22, Jupik, meerici lubią tę wiadomość

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    Dziewczyny jak ja chwaliłam małego za super noc, tak dzień mamy tragiczny.
    Tez nie ma kupki, tylko bączki. Mały dosłownie wrzeszczy, chyba że na kimś leży. Teraz mój K robi mu za materac.
    Raczej nie ma tak od mm, bo dziś wypił tylko jedną butle mleka dla ulewaczy, a potem pół tego wyrzygał.
    Jak do jutra nie będzie kupki, to chyba czopka zapodam.
    I pomyśleć że narzekałam jak mieliśmy po 9 kup dziennie 😭
    Jeśli większość pije Twojego mleka to mi pediatra kazała reagować jak kupy nie będzie 14 dni. U nas po czopku nie było nic

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Jeśli większość pije Twojego mleka to mi pediatra kazała reagować jak kupy nie będzie 14 dni. U nas po czopku nie było nic
    No przez 14 dni to ja nie dam rady psychicznie na taką mękę patrzeć. A właśnie z moim K się na jutrzejszy wieczór na czopek umawialiśmy.
    Położna w szkole rodzenia mówiła, że będziemy kupą żyć. Takie to było śmieszne wtedy 😅

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    To zazdroszczę, że wisi na mężu bo u nas tylko na mnie. I się zrobił mały cwaniak bo muszę go bujac na poduszce. Śpi jak aniołek. A nie daj Boże odloze.. Też zazdroszczę jak dzieci śpią w nocy. Ja mówię, że marzę o 3 godzinach snu, to naprawdę teraz dla mnie luksus największy :)
    Mąż ma na sobie tetrę, którą zabezpieczam się podczas karmienia, pachnie mu mną i mlekiem, może to pomaga. Też ma dni, że totalnie nie chce do niego, wrzeszczy i przestaje dopiero u mnie. Bardzo Ci współczuje :( bo ja po tych 3h snu i tak usypiam na siedząco, a co dopiero Ty... :( musimy przetrwać, wkrótce będzie lepiej. Oby. 🙌🏻

Dotarła do mnie chusta. Zamówiłam taką:
    92580ffd7bc1.jpg
    Moze dzięki niej jutro powstanie ta ogórkowa 😬

KasiaP, paulina2811, Aaga lubią tę wiadomość

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni chętnie odkupie mleko ;)

Na brzuszek u nas od 3 dni działa delicol przed każdym karmieniem,plus na wieczór sab simplex. Kupa co 2 dzień póki co i bąków dużo jest. Mam jeszcze herbatkę specjalną po 2 tygodniu ale jeszcze nie używałam.
    Ale mały wyczail i wieczorem aż do rana najlepiej spi się z mamą na cycku A w dzień potrafi w wózku i łóżeczku sam😂

paulina2811 lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanko, ja chce ODDAĆ to mleko :) jeśli chcesz to bardzo chętnie, nie lubię marnować rzeczy. Napisz mi tylko na priv dane do wysyłki 😊

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
‹‹ 1364 1365 1366 1367 1368 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ