X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr, tak, właśnie widzę, że u nas podobnie ;-) starsza to mnie dopiero potrafi wkurzyć- spodziewałam się buntu dwulatka u dwulatka a nie półtoraroczniaka ;-) zresztą nasza córa to ma taki temperament, że naprawdę daje popalić. Chyba po mamie ;-) za to Feli to anioł na ziemi (przynajmniej na razie). I nie wiem po kim, bo raczej nie po mężu, haha ;-)

kkkaaarrr lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    Sara ja też tak mam. Jak Lidka drze się kolejna godzinę a ja nie wiem dlaczego, to mnie aż nosi. Mi też się zdarza puścić taki tekst typu "a zamknij się już wreszcie", mało tego mój mąż nie ma baby bluesa a wczoraj wypalił "no kur.. Zamkniesz sie ?"
    Więc u nas też taka patologia. Moim zdaniem to normalne że człowiek nie wytrzymuje. Ponoć najgorsza tortura to puszczenie płaczu dziecka, można znieść więcej tortur fizycznych Niz samego słuchania płaczu.
    Jeśli czujesz potrzebę idź do specjalisty. Ale widz też że nie tylko ty tak masz!
    Już kiedyś pisałam że miłość do dziecka przychodzi z czasem. Cierpliwości.
    Jeszcze 18 lat i się wyprowadza 😉

Szczepię skojarzonymi plus Prevenar plus rotarix. Syn tak był szczepiony, na rota nie żałuję że zaszczepilam. U syna wirusówka wygląda tak że raz czy dwa zwymiotuje, a my z mężem na dwa końce przez dobę lub dłużej. Więc moim zdaniem działa.

Byłam dziś u cdl. I jej zdaniem problemem może być grzybica. Lidia ma pleśniawki których nie mogę się pozbyć i ona twierdzi że cały przewód pokarmowy może być zajęty, stąd bóle i płacz. Kupiłam nystatyne, zobaczymy jaki będzie efekt.
    Na szybki wpływ mleka zaleciła kapturek lub espumisan do każdego karmienia 5kropli. I zwróciła uwagę że źle odbijam mała po karmieniu. To wszystko powoduje że się zapowietrza i stąd te gazy.

Kupa w końcu była po 7dniach!!! Jakie szczęście młodej matki. I ten dzień był okropny, bo jak już się wyproznila w południe, to liczyłam na spokojny wieczór a od 17.30 do 22 non stop placz. Aż tchu jej brakło. I dlaczego tak?
    Wierzę że dziecko płacze bo coś mu dolega. Przecież nie myśli sobie, a wkurwie dziś matkę, niech wie że jestem. Tylko coś jest nie tak. Najbardziej frustruję że nie wiem co jest nie tak!!!

Lika ma już miesiąc. Czas szybko leci. Planujemy chrzciny na 17.11
    Muszę znaleźć sukienkę 😒
    Konieczynka, a co cdl podpowiedziała Ci o odbijaniu jeśli mogę zapytać?

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik, kkkaaarrr mam to samo... moja ma 7 lat, robi sceny, ja się wkurzam i później wyrzuty 😓 cierpliwości zero a ten gad tak pyskuje... no masakra 😕 i tez co wieczór mam wyrzuty, ze może zbyt wiele od niej wymagam...

kkkaaarrr, Jupik lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • mia4444 Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Ja idę z środę,dziś zaliczyłam ostatnie badania :) Tylko musiałam się wbić bez kolejki bo mi niedobrze było więc średnio widzę siebie bez jedzenia w środę, będę gryźć lekarza najwyżej jak mi się z jedzeniem pomyli :p
    Hehe. A jak się czujesz, masz.rozwarcie?;)

74diwn15bdy1nj9o.png ❤❤❤.
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    Hej
    Chodzi o.okres zasiłkowy. Chorowałas przed ciążą?
    O właśnie mówiła o okresie zasilkowym. Chorowalam w styczniu więc się zgadza😄 teraz się poczułam oswiecona😅

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    Albo może tyle przenosiłas? Nie wiem od kiedy poszłas na zwolnienie ciążowe. Bo teoretycznie 270 dni powinno starczyć. Chyba że wczesniej chorowałaś.

Dodatkowo od początku lutego byłam na zwolnieniu 70% 2 tyg od wizyty u gin co niepotwierdzila ciąży i skierowała na betę po której wyszło że jestem w 4 a nie 6 tyg ciąży. Od Walentynek byłam już na 100% zwolnieniu. Urodziłam w dniu terminu ale teraz mi się wszystko zgadza więc dziekuje🌷😄

Uwemhe lubi tę wiadomość

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co u Was się sprawdza - Dicoflor, Biogaja, czy może Espumisan, Bobotic czy jeszcze coś innego? Jak często stosujecie? Przed, w trakcie czy po karmieniu?

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mam chyba kryzys laktacyjny młoda wisi na cycu, sama się odrywa i później zaczyna się drzeć i muszę dokarmić mm. Mam wrażenie że ona by tylko jadła. W środę była położna i ważyła ją, miała 2915, a dzisiaj 3165 także widać miłość do jedzenia 😁

Bratowa była i w prezencie przyniosła wydre usypianke, muszę powiedzieć że na moje dziecko działa, jak już długo nie może zasnąć A wczoraj była aktywna przez 4 godziny to wydra pomogła.

Dziewczyny co ile dni kąpiecie maluchy?

syy26iye928jhyb7.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mia4444 wrote:
    Kochane kto jeszcze został na październik bo mój maluch nie chce wyjść, jutro idę do szpitala i zobaczymy co mi powiedzą. 3majcie kciuki... ;).

Mia znam to kiedy maluch noe chce wyjść ;) w szpitalu lekarze na obchodzie mi powtarzali, no kiedyś pani urodzi, jeszcze się tak noe zdarzyło żeby ktoś nie urodził, haha. Będę trzymać kciuki!

mia4444 lubi tę wiadomość

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy możecie mi napisać jak po kolei wyglada wasz rytuał karmienia? Ja chyba coś złe robię. Władek się budzi wiec go karmie z jednej piersi. Je maks 15 min i zaczyna przysypiał. - za nic nie chce jeść dalej . Odbijam go. Czasem coś jeszcz swoje- zwykle nie. Idę go przebrać, wtedy się budzi. W trakcie przebierania ulewa, po przebieraniu karmie go z drugiej piersi, zwykle jeszcze krócej bo już nie chce jeść dalej.

Albo go odkładam na śpiocha, wtedy oczywiście zaczyna się drzeć j okazuje się ze chce jescze, albo go odbijam j i tez zwykle się okazuje ze chce jeszcze. I tak się to powtarza, aż naprawdę sie nie zmęczy najedzony. w międzyczasie słyszę ze chyba znowu coś zrobił i pieluchę (ale nie wiem czy na pewno) ale go już nie przebieram żeby go znowu noe rozbudzać. Ostatecznie go odkładam a jemu się ulewa w łóżeczku. Całość trwa godzinę. Co robię źle? Czy wy przebieranie maluchy przed i po karmieniu?

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilia że za bardzo sadzam Mała na ręku. Powinna być wysoko, ucho do mego ucha. Żeby była przezucona przez ramię a nie oparta o mnie. Trudno opisać, bo niby wiem że nie może siedzieć, ale cdl stwierdziła że za nisko ja podnosze.

Ja daje biogaie. Ponoć ma lepsze działanie i w badaniach klinicznych wykazuje lepsze działanie niż simeticon.
    Ale simeticon też podaję, u nas espumisan. Po wizycie dzisiejszej u cdl mam zalecenia zwiększyć dawkowanie do 5 kropli do każdego karmienia. Z tego względu że ona dlawi się mlekiem, łyka powietrze w trakcie, jest tylko KP i za szybko jej leci.

Szumisia też mamy, czasem działa ale lepsza jest suszarka na YouTube. Polecam, choć ten dźwięk nawet po wyłączeniu słyszę.

I pochwalę moja mame. Jak zobaczyła akcje wieczorem Lidki to dziś zupę przyniosła, sałatkę i schabowe go utlukla 😃🍴

Aga wszystko dobrze. Miałam tak z synem. Spróbuj dłużej trzymać do odbicia skoro ulewa, a jak nie ma 💩 to nie przewijam. Nie rozbudzam.
    I ja z tych złych matek które spia z dzieckiem, przewijam i karmie na łóżku. Syna odkladalam do łóżeczka, teraz mi się pozmieniało i te 5 min snu mam dłużej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2019, 15:05

eemmiilliiaa lubi tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    Emilia że za bardzo sadzam Mała na ręku. Powinna być wysoko, ucho do mego ucha. Żeby była przezucona przez ramię a nie oparta o mnie. Trudno opisać, bo niby wiem że nie może siedzieć, ale cdl stwierdziła że za nisko ja podnosze.

Ja daje biogaie. Ponoć ma lepsze działanie i w badaniach klinicznych wykazuje lepsze działanie niż simeticon.
    Ale simeticon też podaję, u nas espumisan. Po wizycie dzisiejszej u cdl mam zalecenia zwiększyć dawkowanie do 5 kropli do każdego karmienia. Z tego względu że ona dlawi się mlekiem, łyka powietrze w trakcie, jest tylko KP i za szybko jej leci.

Szumisia też mamy, czasem działa ale lepsza jest suszarka na YouTube. Polecam, choć ten dźwięk nawet po wyłączeniu słyszę.

I pochwalę moja mame. Jak zobaczyła akcje wieczorem Lidki to dziś zupę przyniosła, sałatkę i schabowe go utlukla 😃🍴

Aga wszystko dobrze. Miałam tak z synem. Spróbuj dłużej trzymać do odbicia skoro ulewa, a jak nie ma 💩 to nie przewijam. Nie rozbudzam.
    I ja z tych złych matek które spia z dzieckiem, przewijam i karmie na łóżku. Syna odkladalam do łóżeczka, teraz mi się pozmieniało i te 5 min snu mam dłużej.
    U mnie jest taka sytuacja, że to przerzucenie przez ramię i wykorzystanie kolan do odbicia w ogóle się nie sprawdza. Jedynie szybka pionizacja po skończeniu jedzenia i przytulenie do klatki na tą chwilę najbardziej się sprawdza i martwię się, że ta pozycja jest nieodpowiednia dla Maleństwa. Karmimy tylko KP.

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • mia4444 Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    Mia znam to kiedy maluch noe chce wyjść ;) w szpitalu lekarze na obchodzie mi powtarzali, no kiedyś pani urodzi, jeszcze się tak noe zdarzyło żeby ktoś nie urodził, haha. Będę trzymać kciuki!
    Dziękuję, mam nadzieję że się uda jak najszybciej,ale stres jest ....

74diwn15bdy1nj9o.png ❤❤❤.
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik, moni, jakos mi tak lepiej wiedzac, ze nie ja jedna z takimi reakcjami, czuje sie dzieki temu 'mniej wyrodna matka' :)

Jupik, ten bunt 2latka to sie zle nazywa, powinien byc 'bunt malego dziecka'. Tak na moje oko zaczyna sie w okolicy 2 lat i jak patrze na mojego to nie mija z wiekiem tylko pojawiaja sie jego nowe odslony.. w swoje 2 urodziny byl chory, do 2.5 roku szpitale itd., wiec mial taryfe ulgowa, ale od czerwca zyjemy 100% normalnie, a on potrafi zrobic absolutna histerie o to, ze dostal do jedzenia niebieska a nie zolta lyzke (gdy np. Zoltej w domu w ogole nie ma na stanie) lub ostatnio M szedl do sklepu i proponowal mu 20 razy, aby szli razem, prawie sila go ubieral. Ten w ryk, ze nie chce isc. Ok, zostal. M wrocil ze sklepubi histeria, ze on poszedl bez niego, hosteria dobtego stopnia, ze posikal sie na srodku pokoju...

moni05, Jupik lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eemmiilliiaa wrote:
    Dziewczyny, co u Was się sprawdza - Dicoflor, Biogaja, czy może Espumisan, Bobotic czy jeszcze coś innego? Jak często stosujecie? Przed, w trakcie czy po karmieniu?
    Daję bioGaię 1 raz dziennie, no i espumisan doraźnie, jak jest problem, np wychodzi 2-3 razy dziennie.

eemmiilliiaa lubi tę wiadomość

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja moze napisze cos kontrowersyjnego, ale... przy Borysie zajelo mi mniej wiecej miesiac, aby dojsc do wniosku, ze sen dla malego dziecka jest najwazniejszy. Jest on wazniejszy od czystej pupy, czystych ubran itd. W nocy dzieci nie przewijam, w ogole gdy zasypiaja w trakcie czy po jedzeniu to nie przewijam. Tak, spia z kupa wiele godzin. Czy sa nieszczesliwe? Nie wiem, ale zakladam, ze nie. Nina, owszem z kupa i litrem siuskow spala dzis od 21 do 10 z 2 przerwami o 2 i 6, kazda po 10 minut. Ja wyspana, ona wyspana.
    Podobnie z odbijaniem, nie odbijam, najwyzej uleje, owszem, bedzie brzydko pachnialo, przebiore jak sie wyspi.
    Ja wiem, kazde dziecko inne, ale u mnie przy obydwu to podejscie sie sprawdzilo, moze na poczatku swiadomosc tej kupy jest trudna, ale tak dlugo jak pupa sie nie odparza to moim zdaniem warto sobie w glowie poprzestawiac i dac dziecku spac

moni05, kalcia lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_ni ja mała najpierw przebiera potem karmie i odkładam do łóżeczka. No chyba że słyszę że kupka to przebieram jeszcze raz ale te kupki w trakcie karmienia były pierwsze dni. Teraz przeważnie jak się przebudzi robi albo w trakcie drzemki😅

Konieczynka ja przy trzeciej się trzymam twardo i karmie siedząc, a nie jak obie cory w łóżku na lezaco co się kończyło moim zaśnięciem i wspólne spanie w lozku😅 młodsza cora bodajże po 3 roku zycia uwziela się na spanie z rodzicami a że niewygodnie było to ostatecznie spalismy z mężem osobno przez 2(!) lata. Co oczywiście źle wplywalo na relacje małżeńskie ciągle kłótnie itd.. Więc teraz nie uczę najmniejszej spania w naszym łóżku. Ma swoje😏 tak samo unikam bujania czy usypiania na rękach. Aż czasem mam wyrzuty że taka konsekwentna się zrobiłam przy trzecim dziecku.. 🙄 Ale malutka jeszcze ze mną współpracuje. Podkreślam... Jeszcze😅

Konieczynka lubi tę wiadomość

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Aaga Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My sie przewijamy przed karmieniem zawsze. I tez zle odbijam z tego wynika. Nawet nie wiedzialam ze jest jakas technika... Tak samo nie podnosze malej "rotacyjnie" , jakos w lozeczku mi to nie wychodzi... na lalce w szkole rodzenia bylo latwiej.

• moni05 Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr, Remi jest „francuskim pieskiem” wśród dzieci i ledwo purtnie z kleksikiem wielkości groszka to już marudzi. Za to Ala najlepiej spała z kupą przy tyłku, wiec potwierdzam 😅

sunshine03, kkkaaarrr, ManiaM lubią tę wiadomość

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr zazdroszczę tego przewijania. U nas pasek na pieluszce się zabarwić nie zdąży a już wrzaskun domaga się zmiany.
    Ostatnio zastanawiałam się czy przebierać po ulewanie czy nie. No jak mi się cały obleje to nie ma o czym mówić, ale jak tylko trochę?
    Ja też źle odbijam, bo na klatce a nie ramieniu. Nie umiem go tak wysoko zarzucić 😅

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
‹‹ 1374 1375 1376 1377 1378 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ