Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
eemmiilliiaa wrote:Dziewczyny mam pytanko - to normalne, że jak kładę Małego po odbiciu na spiocha na wznak z głową obrócona na boczek, to on sam bez niczyjej pomocy przekręca się całym ciałkiem na boczek? Szczególnie upodobał sobie prawą stronę. Wczoraj skończył dopiero 3 tygodnie. I zastanawiam się na ile to przypadek a na ile to obserwować
-
Monalisa88 wrote:To prawda kiedyś się robiło w 6 tyg. Teraz kazali do 4 tyg zrobić. Kontrola nam wypada w 7 tygodniu
Emilia mi mała na boczek sama się kładzie od urodzenia w sumie. Tez na prawy. Położna jak zauważyła na jednej z wizyt mówiła że ja mam przekładac na plecaki bo źle to na bioderka działa. U nas wyraźnie nie bo prawe ma ok lewe jeszcze nie bardzo🙄dzięki
-
Kinga82 wrote:Musisz uważać z tym upodobaniem jednej strony bo mój 5tyg synek też sobie upodobał prawą stronę i wczoraj pediatra kazał nam go kłaść i robić wszystko na lewą stronę bo mu się zrobiła lekka asymetria i jak nasza korekta nie pomoże to czeka nas rehabilitacja😔
-
Cześć dziewczyny! Nadrobiłam w końcu. Miałam pisać ze nasz Władek miał super noc a teraz śpi jak aniołek ale zanim doszłam do końca postów to się rozwył tak ze mi zajęło 40 minut uspokojenie to.
Co do kąpieli, my bedziemy dzisiaj go kapać pierwszy raz! Polozna nam pokazała jak, sugerowała np pn, środa, sobota. Włożyła młodego do wanienki trzymając go na pieluszce. Podoba mi się to bo moczu pieluszkę w cieplej wodzie i obmywa go nią. Podobało mu się. Użyła jakiegoś emloientu z biodermy. Sama mam atopową skore wiec polecam emolium, Oilatum itp. - jakieś dobre emoloenty do kąpieli.
U nas podobnie jak u niektórych, ryk straszny podczas przewijania. I nie tylko kiedy ma odsłonięte jąderka tylko cały czas od momentu położenia na przewijak. Sąsiedzi musza nas nienawidzić (przewijak mam w łazience, pewnie słuchać w całym bloku). Macie jakieś sposoby na mniejszy krzyk przy przewijaniu?
Władek budzi się czasem z wrzaskiem i ewidentnie chodzi o coś z kupa bo się tak pręży. Czy muszę skonsultować z lekarzem podanie czegoś ma brzuszek? Wizytę mam dopiero w poniedziałek. Czy mogę po prostu coś kupić w aptece? Czy nie podawać nic na własna rękę?
Czego mam się spodziewać na pierwszej wizycie u pediatry?23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUIICSI 1 - 01.2018
ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
nick nieaktualnyDzień dobry,
My na bioderkach byliśmy jakos zaraz po skończeniu 4 tygodnia, jedna strona Ok, druga jeszcze nie domknięta, ale ma czas. Tez mamy zalecony masaż stopek
U nas jak nabranie sprawdzają się pampersy, choć 0 były lepsze niż 1. Ale dupka ładna 😊
Agaa, nam cdl pozwoliła nie budzić odkąd dokarmiamy mm, a mały j tak się budzi co 3 max 4 h...
Jeju jak wam tych przyrostów wagi zazdroszczę!!! My po 5 tygodniach mamy niecałe +400 gram i to przy dokarmianiu przez ostatnie dnije pierś i mm i dalej słabo przybiera...chyba nie odstawimy jednak mm
-
Nocka tragedia. A do 23:00 była awantura ze starszą... masakra. Ze stresu pokarm nie naszedł mi w ogóle przez 24h już praktycznie. Mimo przystawiania i wspomagaczy mały nie przełyka, tylko się denerwuje.
Dzisiaj mam za to posprzątane, ugotowany obiad, mam makijaż i umyte włosy. Wszystko w godzinę. Na młodego działa dźwięk suszarki. Ale żałuje, ze zamiast tego się nie przespałam.
Dzisiaj mam nefrologa... aż się boje co zawyrokuje w tymi nerkami. 🙈Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Cześć dziewczyny
Mia powodzenia, będzie dobrze 👍
Ja też strasznie dużo jem słodyczy, ciągnie mnie do nich bardzo.
A u nas na buzi wyszło łojotokowe zapalenie skóry i ciemieniucha na brwiach 😮 buźke mam smarować clotrimazolem. Jak na razie posmarowałam na noc i nie widzę różnicy... Chyba będę jeszcze przemywać rumiankiem.
Mój "mały" w miesiąc przybrał 1,5 kg. Najniższą wagę miał 3300g a teraz 4800g. Pampersy zaczęliśmy zakładać dwójki. Przy każdym ważeniu pytają mnie czy nie dokarmiam a ja tylko jak do tej pory kp ☺️
Muszę zgłębić tajemną wiedzę ściągania i mnożenia mleka, bo nie mam o tym pojęcia. Nie wiem nawet kiedy ściągać, żeby małemu nie brakło... -
Cabrera wrote:Dzień dobry,
My na bioderkach byliśmy jakos zaraz po skończeniu 4 tygodnia, jedna strona Ok, druga jeszcze nie domknięta, ale ma czas. Tez mamy zalecony masaż stopek
U nas jak nabranie sprawdzają się pampersy, choć 0 były lepsze niż 1. Ale dupka ładna 😊
Agaa, nam cdl pozwoliła nie budzić odkąd dokarmiamy mm, a mały j tak się budzi co 3 max 4 h...
Jeju jak wam tych przyrostów wagi zazdroszczę!!! My po 5 tygodniach mamy niecałe +400 gram i to przy dokarmianiu przez ostatnie dnije pierś i mm i dalej słabo przybiera...chyba nie odstawimy jednak mm
Jak masz robić ten masaż stopek? I dlaczego masz zlecone?
Gdzie robiłaś usg bioderek?bo jak się nie mylę też byłaś z Poznania czy okolic.
Karolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
Dziewczyny jakie macie jeśli w ogóle macie leżaczko-bujaczki bo zastanawiam się nad kupnem jakiegoś.
Nam położna kazała dzwonić się umawiać na bioderka koło 5 tyg żeby tak w 7 zrobić.
Moje dziecko też lubi bardziej prawą stronę ale kładę ją raz na jednej raz na drugiej. Na plecach się boję bo mimo odbijania czasem uleje -
U nas bioderka według wypisu ze szpitala 6-8 tydzień, idziemy za 3 tygodnie. Może dlatego, że wcześniak. A przekrecanie się na tym etapie to bym sprawdziła napięcie mięśniowe. My idziemy do neurologa z asymetrią główki to i to będziemy sprawdzać.
No a tak ogólnie to dziś mój synek skończył miesiąc i waży 3800, urodzeniowa 2700, teraz przybiera prawie 400g na tydzień na MM i nosi już 56i od nocy z niedzieli na poniedziałek raczej śpi w nocy za to w dzień mniej, nie wiem czy już się mogę przyzwyczaić że jestem w miarę wyspana czy nie
tyle że śpi z nami albo na nas (głównie na mnie), dostawka do łóżka nie widziała go już dawno
-
nick nieaktualnyMonalisa88 wrote:Jak masz robić ten masaż stopek? I dlaczego masz zlecone?
Gdzie robiłaś usg bioderek?bo jak się nie mylę też byłaś z Poznania czy okolic.
Masaż robimy kciukiem po zewnętrznej stronie stopki, od góry do dołu, tylko stopa powinna leżeć na dłoni (żeby jej nie trzymać). Na szczęście młody to lubi 😊
A na usg byliśmy prywatnie u Dr Timmler’a (przyjmuje na Katowickiej). Jakos wolałam uniknąć przychodni z ogromem ludzi...(choć położna dała nam wykaz placówek na NFZ w naszej okolicy, jak chcesz to mogę ci podesłać na priv)
-
nuśka91 wrote:Cześć dziewczyny
Mia powodzenia, będzie dobrze 👍
Ja też strasznie dużo jem słodyczy, ciągnie mnie do nich bardzo.
A u nas na buzi wyszło łojotokowe zapalenie skóry i ciemieniucha na brwiach 😮 buźke mam smarować clotrimazolem. Jak na razie posmarowałam na noc i nie widzę różnicy... Chyba będę jeszcze przemywać rumiankiem.
Mój "mały" w miesiąc przybrał 1,5 kg. Najniższą wagę miał 3300g a teraz 4800g. Pampersy zaczęliśmy zakładać dwójki. Przy każdym ważeniu pytają mnie czy nie dokarmiam a ja tylko jak do tej pory kp ☺️
Muszę zgłębić tajemną wiedzę ściągania i mnożenia mleka, bo nie mam o tym pojęcia. Nie wiem nawet kiedy ściągać, żeby małemu nie brakło...
Nuśka a jak długo go karmisz za każdym razem? I jak często? Ja tez tylko kp, i się zastanawiam czy 10-15 minut przy każdym karmieniu to nie za mało. On już potem przestaje jeść. Nie wiem czy dlatego ze już nic noe ma czy mu wystarczy. I zasypia wiec drugiej piersi już mi nie daje, chyba ze czasem widzę ze szuka to jeszcze mi daje druga pierś j z niej albo je krócej albo wcale.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
ICSI 2 - 08.2018
wiktoriaa wrote:Dziewczyny jakie macie jeśli w ogóle macie leżaczko-bujaczki bo zastanawiam się nad kupnem jakiegoś.
Nam położna kazała dzwonić się umawiać na bioderka koło 5 tyg żeby tak w 7 zrobić.
Moje dziecko też lubi bardziej prawą stronę ale kładę ją raz na jednej raz na drugiej. Na plecach się boję bo mimo odbijania czasem uleje
Ponoć dziecko nawet jak ulewa to się noe zachłyśnie bo da głowę na bok. Władek tak robi i sama nie wiem czy go kłaść na plecach czy na boku. U nas tez usg wypadnie później, 5-6 tydzień. Chyba ze pediatra każe to zrobic szybciej.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
ICSI 2 - 08.2018
Aga_ni u nas na pierwszej wizycie u pediatry było ważenie, mierzenie, oglądanie ciemiączka, pępka, bioderek, paszczy i jajek. No obejrzany został mały z każdej strony. Pytali o karmienie, kupy. Plus 100 pytań z naszej strony.
Też umówiliśmy się wtedy na szczepienie, i była rozmowa o szczepionkach.
Na bioderka idziemy w 6 tyg.
Idziemy też pod koniec listopada do kardiologa. Mimo cukrzycy nie zrobili nam echa w szpitalu, i mimo że się nie spodziewam niczego złego, chcę profilaktycznie przebadać.
Dziś z kolei zaczynamy kolejny antybiotyk na zaropiale oczy. Małemu dosłownie kapie ropą z kącików i już sami nie wiemy co robić.
Lekarz mówi żeby nie masować póki są bakterie, położna by masowała żeby się kanaliki nie przytkaly. I nie wiadomo kogo słuchać.
No i nasz okruszek osiągnął spektakularną wagę 3700. Dietetycznie coś nam karmienie mieszane wychodzi😂moni05, aga_ni lubią tę wiadomość
-
Aga ni - moja Lidia je 5 minut, max 7. I ma tak od urodzenia. Więc skoro się najada to nie masz się czym martwić. Z czasem nauczymy się naszych dzieciaków.
Carbera moja urodzona 4kg,teraz waży 4,5. Ma miesiąc. Też nie przybiera jakoś zbyt szybko. Ale w normie.
Co sądzicie o skokach rozwojowych. Wczoraj i przedwczoraj był dramat. Dziś lepiej. A mąż stwierdził że mała jakoś bardziej się rozgląda. I skupia wzrok na mojej twarzy. Myślicie że to skok?aga_ni lubi tę wiadomość
-
Cabrera wrote:Masaż robimy kciukiem po zewnętrznej stronie stopki, od góry do dołu, tylko stopa powinna leżeć na dłoni (żeby jej nie trzymać). Na szczęście młody to lubi 😊
A na usg byliśmy prywatnie u Dr Timmler’a (przyjmuje na Katowickiej). Jakos wolałam uniknąć przychodni z ogromem ludzi...(choć położna dała nam wykaz placówek na NFZ w naszej okolicy, jak chcesz to mogę ci podesłać na priv)
Nie ma potrzeby trafiliśmy na fajnego lekarza☺️ ja z kolei mam masować wewnętrzna stronę stopek albo raczej prostowac te n łuk co na że stopki. Nie wiem jak to opisac🙄
Karolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
japonka wrote:U nas bioderka według wypisu ze szpitala 6-8 tydzień, idziemy za 3 tygodnie. Może dlatego, że wcześniak. A przekrecanie się na tym etapie to bym sprawdziła napięcie mięśniowe. My idziemy do neurologa z asymetrią główki to i to będziemy sprawdzać.
No a tak ogólnie to dziś mój synek skończył miesiąc i waży 3800, urodzeniowa 2700, teraz przybiera prawie 400g na tydzień na MM i nosi już 56i od nocy z niedzieli na poniedziałek raczej śpi w nocy za to w dzień mniej, nie wiem czy już się mogę przyzwyczaić że jestem w miarę wyspana czy nie
tyle że śpi z nami albo na nas (głównie na mnie), dostawka do łóżka nie widziała go już dawno
Japonka a ile śpi w nocy? Ja to się zastanawiam czy na pewno się budzę za każdym razem jak on płacze. Tez tak macie? Podziwiam za spanie w łóżku, ja bym się bała. No ale Władek ma dopiero tydzień, może z czasem uznam ze nie jest taki łatwy do uszkodzeniau nad dostawka się fajnie sprawdza, za to dobija mnie przewijanie w nocy.
23.10.2019 urodził się Władek ❤️
ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!