WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nanu Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jestem mamą z Krakowa, do tego od niedawna ruszyłam ze swoją działalnością fotograficzną :)
    Jeśli jesteście z okolic Krakowa lub samego Krakowa i planujecie ochrzcić swoje dziecko to z wielką przyjemnością oferuję swoje usługo fotografa :)
    Jeśli jesteście zainteresowane to piszcie do mnie prywatną wiadomość :)

• nuśka91 Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga mój je tak 10 min, że słyszę że przełyka a potem sobie ciumka jeszcze z 10-15 min, ale nie mogę mu wyciągnąć cyca, bo się buntuje. Czasem zasypia przy pierwszej piersi i sam puszcza więc już też nie daje drugiej, a czasem zasypia na 5-10 min budzi się i szuka dalej to daje drugą. Czasami wyciągnie wszystko z drugiej ale jest też tak że zje tylko trochę ☺️

10-15 min w zupełności wystarczy dziecku,zdąży opróżnić całą pierś.

A i karmie na żądanie więc je co ile chce. Zazwyczaj co 2,5 h. Czasami się zdarza, że i 4h śpi ale nigdy go nie budzę. A często przed południem ma tak że cały czas wisi na cycu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2019, 16:05

aga_ni lubi tę wiadomość

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera, czyli można na spokojnie iść prywatnie zrobić to usg? Ja też nie chce małego ciągnąć po przychodniach, zresztą zawsze wszędzie chodzę prywatnie.

U nas mały tak ładnie przesypiał noce, a od 3 dni budzi się w nocy lub nad ranem i płacze dopóki go nie weźmiemy do siebie do łóżka (mamy dostawke). Z jednej strony nie chce go tego uczyć, bo nie wyobrażam sobie cały czas spać z dzieckiem, ale z drugiej jak mam słuchać jego ryku to odpuszczamy i go bierzemy 😓 dzisiaj to nawet mąż go na śpiocha wziął, a rano się pytał czy brałam małego do łóżka 😅

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak myślicie, czy z podejrzeniem zapalenia pęcherza zgłosić się do ginekologa biorąc pod uwagę, że jestem w połogu? Od 3 dni mam stan podgoraczkowy, czuję się jak bym miała grype i boli tak jakby cewka moczowa i podbrzusze.

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Dziewczyny, jak myślicie, czy z podejrzeniem zapalenia pęcherza zgłosić się do ginekologa biorąc pod uwagę, że jestem w połogu? Od 3 dni mam stan podgoraczkowy, czuję się jak bym miała grype i boli tak jakby cewka moczowa i podbrzusze.

Oliii zdecydowanie poszłabym go ginekologa, zwłaszcza w połogu warto to sprawdzić.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usg- ja robię prywatnie. U dobrego speca, bez kolejki i zapisywania się z dużym wyprzedzeniem (u nas to trzeba dzwonić niemal po porodzie, żeby na NFZ się zapisać).

Karmienie- próbujcie karmić 1 karmienie 1 pierś. Nawet jak z przerwą to dostawić potem do tej samej, żeby dobrze z niej ściągnąć- będzie się lepiej mleczko produkować. Dobrze nie zostawiać, bo mleka się produkuje tyle ile trzeba, jak nie jest ściągane do końca to potem wolniej się będzie zbierać. Jeśli rzeczywiście nic nie ma, a dziecko głodne, dawać drugą.

Karmienie nocne- Kini nie budziłam, spała ok.7-8 godz.bez przerw. Z czym się to wiąże? Żeby utrzymać laktację wstawałam i tak 1 raz w nocy ściągając mleko laktatorem. Bez tego laktacja od razu leci na łeb (cyce nie produkują tyle ile powinny). W dzień trzeba było częściej przystawiać, żeby nadrobić (a musiałam często, bo miała małe przyrosty). Wieczorem cyce były wręcz puste i wtedy szła w ruch butelka z mlekiem ściągnięta z nocy. Zalety? Dziecko spało spokojnie bez pobudek chyba aż do 6-7 mca (wtedy dopiero zaczęła się budzić na karmienie). Feli mi się budzi w nocy, więc teraz działam inaczej.

Ściąganie i mrożenie- Nuska, chyba Ty pisałaś. Ściąga i się mrozi jak czujesz, że masz dużo, a dziecko nie przejada ;-) jak masz na styk to raczej nie. Generalnie są takie momenty, że ma się nadmiar (wtedy trzeba ściągać), na styk, i są kryzysy - wtedy fajnie mieć zapasy w zamrażarce. Ja właśnie kupiłam torebeczki do mrożenia i pewnie ruszę z tematem.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Kasia, jesz normalnie słodycze przy kp? Ja jedyne co to biszkopty i chałke, albo jabłko na parze z ryżem i cukrem...🤔
    Jem wszystko. Mamy delikatne problemy z brzuszkiem ale to po antybiotyku, z każdym dniem jest lepiej bo już normalnie puszcza gazy A wcześniej tego nie robiła. I kupę mamy kilka razy dziennie- robi bez problemu.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanko z czego masz herbatkę dla mam karmiących? Bo widziałam że hipp ma

syy26iye928jhyb7.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poplakalam sie... moja corcia w, trakcie zabawy swiadomie sie do mnie usmiechnela <3

Ja sciagam okolo 5 razy dziennie laktatorem bo nie wiem ile zjada z piersi a panicznie boje sie ze bede miec mniej mleka. Dzis w nocy nie sciagnelam I rano piersi prawie eksplodowaly.

Konieczynka, Cabrera, przedszkolanka:), kkkaaarrr, aga_ni, Kookosowa, nuśka91 lubią tę wiadomość

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zołtaczka chyba się zatrzymała... W poniedziałek wynik 15.3 , dziś 15.4. Do szpitala nie jedziemy bo z takim poziomem nas nie przyjmą. Będziemy obserwować czy żółknie i powtórzymy wyniki w sobotę albo poniedziałek. W czwartek za tydzień mamy k8nyrole w szpitalu i wtedy też zrobią badania w labolatorium szpitalnym . Mam nadzieję że teraz będzie już tylko lepiej.

aga_ni, wiktoriaa, KasiaP lubią tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoria miałam z hipp teraz mam jakąś z Rossmann.

Aaga super;) nasz Olek często się uśmiecha jak się do niego uśmiechamy i mowimy"no uśmiechnij się do mamy/taty". Niby szybko ale działa:D
    Kasia dobrze,że się zatrzymała;)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Synek urodzony 11:45 przez planowe Ciecię -w porównaniu z pierwszym razem było super :)śmigam już jak gazela po oddziale,sama się sobie dziwię :D

Kookosowa, Konieczynka, kkkaaarrr, wiktoriaa, moni05, nuśka91, silent, Aaga, Jupik, sandrina22, meerici, Goemi, _nova, Karooo93, KasiaP, sunshine03, kasia1518, Matka30+, japonka, kalcia lubią tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Synek urodzony 11:45 przez planowe Ciecię -w porównaniu z pierwszym razem było super :)śmigam już jak gazela po oddziale,sama się sobie dziwię :D

No i super!!! Gratulacje! :)

Spirit lubi tę wiadomość

starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
  • Zimri Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro przychodzi położna na kolejną wizytę. Mam album zdjęć w telefonie podoisany,, kupy,,. Niestety zielone i pienista mamy coraz częściej 😑 mam wrażenie, że po karmieniu z KP to wyje z bólu i trwa trochę nim. Się uslokoi6i zaśnie. Pomijając fakt, że jak nie śpi to wyje. 2 dzień daje probiotyk bo mam nadzieję, że to tylko niedojrzaly układ, a nie nietolerancja laktozy. Jak wyje to. Płaczę razem z nią z bezsilności.

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my jesteśmy po pierwszej kąpieli. Wiadomo w wodzie to tylko kilka minut a poza tym trochę trwają inne czynności pielęgnacyjne: mycia twarzy, oczy, pępek, przewijanie. I przez ten cały czas Władek darł się niemiłosiernie jakby go obdzierali za skory. Tylko w wodzie się uspokoił. Masakra. Macie może na to jakąś poradę?

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    Japonka a ile śpi w nocy? Ja to się zastanawiam czy na pewno się budzę za każdym razem jak on płacze. Tez tak macie? Podziwiam za spanie w łóżku, ja bym się bała. No ale Władek ma dopiero tydzień, może z czasem uznam ze nie jest taki łatwy do uszkodzenia ;) u nad dostawka się fajnie sprawdza, za to dobija mnie przewijanie w nocy.
    A musisz przewijać za każdym razem jak karmisz? Ja przewijam o 20, potem o 2 i potem ok 8. Czasami naz, o 23 przewinue wtedy przewijam o 4 i 8.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    A musisz przewijać za każdym razem jak karmisz? Ja przewijam o 20, potem o 2 i potem ok 8. Czasami naz, o 23 przewinue wtedy przewijam o 4 i 8.

Dobre pytanie. Prawienzawsze jak go przewijam ma kupę. No wiec nie wiem czy to ignorować? Jakby po tym młody stękał i nie chciał zasnąć pewnie o tak był go poszła przewinąć.

Sarrra a w ogóle jak u Ciebie? Jak samopoczucie psychiczne?

• moni05 Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit, gratulacje! 😘💐

Ja tylko napisze... dół. Mega dół i płacz. Zespół nerczycowy i sterydy. Koniec karmienia piersią... 😭 płaczę. Jedno dziecko ma mnie w dupie, a drugiego nie umiem nawet wykarmić... nie wiem, czy to dobre decyzje. Zmarnuje tym dzieciakom życie tylko. Nic nie wychodzi 😢🙁

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny potrzebuje porady. Temat teściowa więc z tych trudnych.
    Otóż moja teściowa od zawsze robi memu synowi prezenty z używanych rzeczy. I nie to że mam coś przeciwko uzywkom, bo czasem sama kupuje używane przedmioty za niższą cenę ale sobie lub dzieciom, a nie komuś w prezencie. Do tego ona pakuję to w kolorowy papier lub torebkę. Żenujące.
    Teraz wymyśliła że syn miał imieniny, ona obchodzi wszystkie takie okazje, więc dobra babcia zaproponowała że odbierze go z przedszkola i kupi mu "symboliczny prezent" . Powinnam się była spodziewać że nie kupi mu nic fajnego. Ale takiego scenariusza się nie spodziewałam. Zabrała go do lumpeksu i pozwoliła wybrać sobie zabawkę. Wydała 20zl. Wiem bo nie oderwala ceny spod spodu. Widać że zabawka używana.
    4latek się cieszy, wybrał sobie jakąś rakietę i niby spoko. Ale tak jest co okazję. Już jak był niemowlakiem dostał od babci używana grzechotke! Na Boże Narodzenie to samo! A swoim dzieciom potrafi zrobić prezenty za niemałą kasę.
    O sobie nie wspomnę bo też się nie wysila, ale ja nie muszę dostawać od niej prezentow na urodziny. Ale wnuk, do niedawna jedyny. A ma kierownicze stanowisko, zarabia dużo więcej niż średnia krajowa.
    Pytanie czy ruszać ten temat z nią???
    Do tej pory prosiłam męża żeby z swoimi rodzicami rozmawiał. Efekt marny. Na urodziny prosiłam męża żeby w ich imieniu synowi prezent kupił, nawet nie wiem czy kasę mu oddali.

Ze mnie wyrodna matka bo są noce kiedy nie przewijam. Rano pampers pełny po brzegi. Tylko moja kup nie robi, tylko zasilany.

Aga moja też się drze. Myślę że jej zimno. Staram się szybko otulic ręcznikiem. Wcześniej nagrzac łazienkę. I jak najszybciej ubrać. Wiadomo że pępek itd zajmuje chwilę.

Silent ogromne gratulacje! A jak waga i wzrost?

Moni co ty wygadujesz. Twoje dzieci lepszej mamy mieć nie mogły. Tyle dla nich robisz, tyle znosisz. Wszystkie tu pamiętamy jak walczyłas o Ale żeby ją przenieść do innej klasy. Potem te tygodnie w szpitalu. Robiłaś wszystko żeby synek urodził się zdrowy. Karmienie mm to nie koniec świata. Ta sytuacja to siła wyższa, żadna Twoja w tym wina. Wiem że chciałaś inaczej. Do tego jesteś jeszcze świeżo po porodzie a hormony nie pomagają. Zespołu nerczycowego nie możesz bagatelizować, Twoje dzieci potrzebują zdrowa mamę.
    A Ala musi się odnaleźć w nowej sytuacji. Kiedyś na szkole rodzenia położna nam powiedziała że rodzeństwo w domu to tak jakby mąż przyprowadzil nowa kobietę i powiedział że od tej pory mieszka z nami i bardzo ją kocha.
    Mój 4latek zaczął moczyc się w nocy, a w dzień spoko. Zagląda do Lidii, chce potrzymać. Itd.
    Bardzie lepiej z każdym dniem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2019, 22:27

moni05 lubi tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • silent Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:

Oo wielkie gratulacje! <3 Podziwiam, ja się spionizowalam dopiero na drugi dzień i przez 4 dni smigalam jak paralityk :)

3uqruv0.png
‹‹ 1383 1384 1385 1386 1387 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ