X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia moja siostra spała tylko na brzuchu,z tyłkiemdo góry ;p
    Polą na mnie, później obok. Olek na mnie nie lubi ale lubi że mną lub przytulony do boczku. Teraz spi obok i trzyma mi rękę bym.nie uciekła bo pewnie jak wstanę to i on;D ale w.dzien mu w ogóle nie przeszkadza nic,zaśnie sam wszędzie, ewentualnie po przytuleniu lub cycku ;p

Kasia na pewno prenalen i tartum verde.

Ja na męża póki co nie narzekam,usypiac potrafi lepiej niż ja(i odłożyć;p).

Jadę dzisiaj z moimi na miasto! Zostawiam ich w aucie i markety moje haha,mamy wychodne 😂😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2019, 08:21

moni05, kasia1518 lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meerici wrote:

Mój tez ma asymetrię, tak twierdzi pediatra, ale jesteśmy przed wizyta u fizjo. Takie straszne te ćwiczenia ? 😕😕 niedobrze

Nam póki co pokazała początkowe jak ćwiczyć, jak rozciągać, dla mnie niektóre straszne, boję się że ją połamie, na początku jej się podobało A potem zaczęła tak płakać że aż się bała bordowa że złości robiła, ja w stresie nawet połowy nie zapamiętałam, zdjęć robić nie wolno, nagrywać nie wolno, dobrze że mąż był ze mną to może on coś więcej zapamiętał

syy26iye928jhyb7.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    My po wizycie u pediatry. Mała ulewa bo się przejada- waży 4780g (i ma 57cm) co daje nam 286g na tydzień a górna granica to 300. Mam przed każdym karmieniem dawać po 6-7 kropli delicol i 5 kropli sab simplex bo w jelitach mamy rewolucję . Kazała nam spróbować smoczka BIBS bo przy takiej przepuklinie dobrze by było żeby mała jednak załapała tego smoka . Mamy W domu obniżyć temperaturę do 20 stopni a nie 23 bo to jest za wysoka i dziecko nam później będzie chorować dużo- hmmm 🤔 ciekawe jak to zrobię jak mija Gabrysia tak lubi ciepełko.
    Ja mam 8 różnych smoczków i żadnego nie weźmie. Kupiłam ostatnio Mam i bibs i Dupa blada. Jak jej robiłam dużo podejść żeby wzięła to zaczęło ją naciągnąć i w konsekwencji się zrzygała. A dla mnie smoczek byłby wybawieniem. Dziś o 17 chrzest i już mam stres bo ona ostatnio tak koło 16 lubi odstawić takie akcje że głowa mała

syy26iye928jhyb7.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was używa/ planuje używać pieluch wielorasowych? 🤔

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoria dziecko na początku nie lubi tych ćwiczeń bo mogą być dla niego bolesne, ale po pewnym czasie mięśnie się już rozluźnią i będziecie traktować to jak zabawę. My zawsze z synem ćwiczyliśmy po kąpieli kiedy ciałko było rozluźnione.Najpierw delikatny masaż oliwką i po pewnym czasie nie bylo tak źle. Ale fakt na początku ten płacz dziecka jest straszny...

wiktoriaa lubi tę wiadomość

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia my tez mamy przepyklinę. Caly czas walczymy plastrami. Teraz drugi raz ma zaklejone przez chirurga. Za tydzień kontrola. Ale o co chodzi z przejadaniem i przepukliną? Pogarsza? Dziwne. Nam kazali tylko na brzuchu dużo trzymać. Ale on tak śpi w ciągu dnia wiec nie problem. Wagowo też dużo przybiera i robi się pucek. Ja nawet nie wiedziałam że jest granica tycia. Moim zdaniem nie ma sensu. Bo inaczej tyje moj grubasek co się urodził 4.2 a inaczej maluch 2.5 to powinno raczej procentowo do masy ciała byc przyrównane moim zdaniem:-). No ale dlatego ja lekarzem nie jestem:-).

Dzis mnie moje dziewczynki znowu obudziły śniadaniem i posprzątaną kuchnią:-). Są cudowne. Pomagają z małym bardzo DUŻO. ZA 4 DNI MĄŻ w końcu wraca ale się ciesze:-)
    Planuje 3 filmy w kinie obejrzeć. Ja też korzystam z kolektora mleka i tak gromadze na to by wychodzic:-) i jest to super bo nie musiałam probowac laktatora.

moni05 lubi tę wiadomość

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    Nie
    Ale podziwiam i szanuje mamy ktore tak robią:-).

Fajnie że ktoś o to dba. Ja jestem zbyt leniwa.

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Ja mam 8 różnych smoczków i żadnego nie weźmie. Kupiłam ostatnio Mam i bibs i Dupa blada. Jak jej robiłam dużo podejść żeby wzięła to zaczęło ją naciągnąć i w konsekwencji się zrzygała. A dla mnie smoczek byłby wybawieniem. Dziś o 17 chrzest i już mam stres bo ona ostatnio tak koło 16 lubi odstawić takie akcje że głowa mała
    Ja mam 5 smoków ale bibs jeszcze nie probowalam. No i mała też żadnego nie chce. Wypluwa. Ponoć ten bibs jest jak rozpulchniona brodawka więc może załapie, choć jak traktuje piersi tylko coś co daje jej jeść to pewnie będzie tak że possie chwile, zorientuje się że mleko nie leci i wypluje ... No ale muszę spróbować wszystkiego 😊

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    Kasia my tez mamy przepyklinę. Caly czas walczymy plastrami. Teraz drugi raz ma zaklejone przez chirurga. Za tydzień kontrola. Ale o co chodzi z przejadaniem i przepukliną? Pogarsza? Dziwne. Nam kazali tylko na brzuchu dużo trzymać. Ale on tak śpi w ciągu dnia wiec nie problem. Wagowo też dużo przybiera i robi się pucek. Ja nawet nie wiedziałam że jest granica tycia. Moim zdaniem nie ma sensu. Bo inaczej tyje moj grubasek co się urodził 4.2 a inaczej maluch 2.5 to powinno raczej procentowo do masy ciała byc przyrównane moim zdaniem:-). No ale dlatego ja lekarzem nie jestem:-).

Dzis mnie moje dziewczynki znowu obudziły śniadaniem i posprzątaną kuchnią:-). Są cudowne. Pomagają z małym bardzo DUŻO. ZA 4 DNI MĄŻ w końcu wraca ale się ciesze:-)
    Planuje 3 filmy w kinie obejrzeć. Ja też korzystam z kolektora mleka i tak gromadze na to by wychodzic:-) i jest to super bo nie musiałam probowac laktatora.
    4 grudnia mamy wizytę u chirurga. Zobaczymy co powie i zaleci.

A jak duża ta przepuklina? U nas w 2tyg temu na usg miała 15mm.

Przejadanie i przepuklina to oddzielne problemy. Tak może napisałam że z kontekstu wychodzi że to jeden temat. Przepuklina i smoczek to ten sam temat- żeby mniej plakala i się napinala bo ten pępek wyłazi i ma wielką gulke.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2019, 11:23

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.
    Zawiozlam dzieci na weekend do dziadków. Został Czarek. To prawie jak wakacje, jedno dziecko😀 Aktualnie mały śpi. I mąż też, bo pracował w nocy.
    A ja, zamiast robić coś sensownego to siedzę tutaj😉

Jupik, Monalisa88, nuśka91 lubią tę wiadomość

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, piła któraś może tą herbatkę z hippa na laktacje? Dostałam w prezencie i jestem ciekawa czy cos pomoże na mój zanik mleka.

przedszkolanka:), Cabrera lubią tę wiadomość

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podoba mi się tekst, że jedno dziecko to prawie jak wakacje 😂 jakie prawdziwe!
    Dziewczyny z jednym, teraz tego nie czujecie, ale jak będzie drugie zrozumiecie 😜
    Ja mam godzinę tych prawie wakacji, dziadkowie wzięli starszą na spacer. Lecę pod prysznic 🙈

przedszkolanka:), moni05, adella1, ammarylis, nuśka91 lubią tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha,to prawda z tymi dziećmi aczkolwiek i tak nie narzekam bo jakoś nam to idzie ogarnianie ;)

Oliii ja pije ale razem ze słodem i femaltikerem.

Olliiii lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2019, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    Planowałam, ale rzeczywistość mnie przerasta, więc takie pieluchy na pewno odpadają 🤣🤣🤣

I również podziwiam, jak ktoś się na nie decyduje, bo to naprawdę mnóstwo roboty dodatkowej :/ prania tona :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2019, 12:38

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka, i co, pomaga taki zestaw?

Dziewczyny, jak to jest z tą kolką, czy ona musi być regularnie żeby to była faktycznie kolka? U nas tydzień temu w piątek cały dzień taki straszny płacz nie do opanowania i teraz w ten piątek to samo, ewidentnie było widać, że coś małego boli. I teraz nie wiem czy to mogła być kolka czy to tak nie działa że jest sobie np co kilka dni w jakiś dzien🤔

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:

Dziewczyny, jak to jest z tą kolką, czy ona musi być regularnie żeby to była faktycznie kolka? U nas tydzień temu w piątek cały dzień taki straszny płacz nie do opanowania i teraz w ten piątek to samo, ewidentnie było widać, że coś małego boli. I teraz nie wiem czy to mogła być kolka czy to tak nie działa że jest sobie np co kilka dni w jakiś dzien🤔
    U nas nie było cały tydzień a w czwartek mocna. Czasami codziennie, czasami ci kilka dni a czasami raz na jakiś czas.

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:

W definiowaniu kolki obowiązuje „zasada trzech”, dlatego między innymi u nas wyszła dyschezja a nie kolki. Czyli płacz co najmniej 3 fodziny dziennie, przynajmniej trzy razy w tyg i trwający min 3 tyg.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Mogę coś na gardło przy KP? Bo mnie zaczyna boleć 😕

Tantum Verde psikany lub tabletki. Najlepiej działa i jest bezpieczny.

kasia1518 lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • _nova Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adella calutki weekend? 😍 Szczęściara ;)
    Mój jeszcze za malutki na weekendy u dziadków :p

Dziewczyny, mogę mojemu dzidziusiów zrobić inhalacje z soli fizjologicznej? Jest jakaś granicą wieku? Zaczął nam się katar :(

• adella1 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nova wrote:
    Adella calutki weekend? 😍 Szczęściara ;)
    Mój jeszcze za malutki na weekendy u dziadków :p

Dziewczyny, mogę mojemu dzidziusiów zrobić inhalacje z soli fizjologicznej? Jest jakaś granicą wieku? Zaczął nam się katar :(

Calutki😀 Też się cieszę.
    Co do soli i kataru to nie wiem. U nas na katar podzialala woda morska i odciaganie. I kladzenie na brzuszku.

_nova, Karooo93 lubią tę wiadomość

‹‹ 1440 1441 1442 1443 1444 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ