WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni, Konieczynka - you made my day 😂

moni05 lubi tę wiadomość

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny. Ale fajnie się czyta ze już u wielu z nas lepiej, dzieci złapały jakoś rytm, lepiej je rozumiemy :)
    Monj jak fajnie ze znaleźliście z mezem system, który wam pasuje.

Ja dzisiaj mam równe 6 tyg od porodu j idę do ginekologa sprawdzić jak tam. Zdążyłam się tez dzisiaj 51,7 kg. 2 kg do wagi sprzed ciąży, ale w sumie nie o kg chodzi tylko ta skóra na brzuchu :/ trudno mi zaakceptować to, ze się ciało zmieniło.

A, no i mam do was pilne pytanie. Pierwszy raz wychodzę z domu tak, że nie będę miała opcji nakarmić młodego. Odciagnelam mleko w niedziele wieczorem. Czy ono się jeszcze nadaje żeby dzisiaj wieczorem nakarmić nim młodego? Stoi w lodowce. W internecie czytam sprzeczne info. Rozwarstwiło się, wyglada jak zepsute. Czy takie mleko można podać?

moni05 lubi tę wiadomość

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga z tego co ja wiem w lodówce może stać max 24h.wiec ja bym już wylała.

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do rozwarstwiania to nasze Mleko się rozwarstwia i przez czas kiedy jest do spożycia trzeba delikatnie rozmieszac i podgrzać i to jest zupełnie naturalne☺️

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, ja trzymam z reguły 24 h, max 48 h. Niby piszą, ze do 72 h, ale ja bym nie ryzykowała...:/

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    Aga, ja trzymam z reguły 24 h, max 48 h. Niby piszą, ze do 72 h, ale ja bym nie ryzykowała...:/

O nie :(:(:( tak mi szkoda je wylać, nie znoszę laktatora a tu się okazuje ze na marne je odciągałam?

Może któraś z was podaje takie mleko, które stało w lodowce 72 h i potwierdzi, że można? W necie na różnych stronach czytałam ze do 4 dni nawet...

starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agani ja bym od niedzieli nie podała z lodówki.

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra, przekonalyscie mnie :( wyleje to mleko.

Mam jeszcze porcje zamrożonego. Jak najlepiej je rozmrozić, żeby było do podania dzisiaj ok 18tej? Sorry za te podstawowe pytania, ale to dla mnie nowość, a w necie jest dużo sprzecznych informacji.

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak mam mrożone porcje z dwóch różnych dni to mogę je podać podczas jednego karmienia?

• Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Błagam o sposób odkładania dziecka tak by sie nie obudziło. Na mnie smacznie śpi, odkładam i za 3 minuty ryk. Tak jest w dzień a wieczorem w miare...
    I jestem w szoku bo tej nocy spał od 21.30 do 6 rano! Ja od 5 wisiałam nad nim patrząc czy oddycha i co najlepsze, byłam WYSPANA.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2019, 13:14

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś jest środa ja bym już nie podała

syy26iye928jhyb7.png
  • eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguuula;2525 wrote:
    Błagam o sposób odkładania dziecka tak by sie nie obudziło. Na mnie smacznie śpi, odkładam i za 3 minuty ryk. Tak jest w dzień a wieczorem w miare...
    I jestem w szoku bo tej nocy spał od 21.30 do 6 rano! Ja od 5 wisiałam nad nim patrząc czy oddycha i co najlepsze, byłam WYSPANA.
    Mam to samo i też szukam sposobu :) na razie przestałam walczyć i daje mu spać na mnie lub mężu.
    Aga_ni wlej to mleko dziecku do kąpieli :) ja tak robiłam - na codzien myjemy w samej wodzie bez niczego. Jedynie jak sciagalam przed karmieniem takie małe ilości, żeby Olek się nie zachłysnął, to wlewalam to do wanienki :) ci do rozmrażania, to hafija z tego co pamiętam to pisala, że rozmrażać 24h w lodówce. Niech mnie ktoś popraei jeśli coś pomyliłam

aga_ni lubi tę wiadomość

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    No dobra, przekonalyscie mnie :( wyleje to mleko.

Mam jeszcze porcje zamrożonego. Jak najlepiej je rozmrozić, żeby było do podania dzisiaj ok 18tej? Sorry za te podstawowe pytania, ale to dla mnie nowość, a w necie jest dużo sprzecznych informacji.

Można je też rozmrozic w temp pokojowej, kapieli wodnej ale nie gorącej, czy podgrzewaczu jak tak na wieczór potrzebujesz. ☺️ Po rozmrozeniu 24h w lodówce może stać lub do 4h w temp pokojowej.

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eemmiilliiaa wrote:
    Mam to samo i też szukam sposobu :) na razie przestałam walczyć i daje mu spać na mnie lub mężu.
    Aga_ni wlej to mleko dziecku do kąpieli :) ja tak robiłam - na codzien myjemy w samej wodzie bez niczego. Jedynie jak sciagalam przed karmieniem takie małe ilości, żeby Olek się nie zachłysnął, to wlewalam to do wanienki :) ci do rozmrażania, to hafija z tego co pamiętam to pisala, że rozmrażać 24h w lodówce. Niech mnie ktoś popraei jeśli coś pomyliłam

Dzięki za porady! A jak mam dwie różne porcje z dwóch różnych dni zamrożone i chce je dać w jednym karmieniu to nie łączyć po rozmrożeniu tylko podać najpierw jedna a potem druga?

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    Dzięki za porady! A jak mam dwie różne porcje z dwóch różnych dni zamrożone i chce je dać w jednym karmieniu to nie łączyć po rozmrożeniu tylko podać najpierw jedna a potem druga?
    Mi mówili żeby nie łączyć. W szpitalu mówili że mleko może stać 24h w lodówce i 4h w temperaturze pokojowej.

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Mi mówili żeby nie łączyć. W szpitalu mówili że mleko może stać 24h w lodówce i 4h w temperaturze pokojowej.

Dzięki! Doczytałam właśnie na hafija (mam nadzieje ze to wiarygodne źródło informacji) ze może stać 96h ale postaram się i tak odciągnąć świeże jednak. A łączyć można jak już są w tej samej temperaturze. Ma to sens.

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Przyszłam powiedzieć że żyję :D trochę podczytalam do tyłu ale wszystkiego nadrobić nie mam szans. Mam nadzieję że u wszystkich wszystko ok :)
    Aga, nie wylewaj mleka, do kąpieli daj :)

aga_ni, Kookosowa lubią tę wiadomość

• lena198808 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny czytam Was regularnie ale zawsze jakos brak czasu żeby napisać. Będąc w ciąży liczylam że Antek będzie przeciwieństwem siostry, niestety jest nawet gorzej ale znam juz przyczynę..
    Zacznę od poczatku, pierwsze 2 tyg w domu to Armagedon wieczorami dwójka krzyczacych dzieci czasami nawet do północy. Olka bardzo zazdrosna wieczorami widziala ze zajmuje sie malym to krzyczala plakala bo chciała zebym ja sie polozyla obok niej. Nie ma mowy zeby spala u siebie w lozku i spi ze mna i mezem a Antka odkladam do lozka. Strasznie ulewa, co jest efektem ze za duzo wisi na piersi.
    Antek bardzo nerwowy byl czesto nie spal w ciagu dnia plakal krzyczal. Tylko pierś go uspokajala. Z mezem przez te krzyki dzieci nie moglismy sie dogadac. Mąż Duzo zajmuje sie Olka, Antkiem bardzo malo.
    Ze względu na ciagle krzyki, płacze stwierdzilam że tak nie moze byc i umówiliśmy sie do pediatry. Zlecila badania moczu bo dupka czerwona czesto i on taki nerwowy. Okazalo sie ze mial duzo leukocytow i bakterii. Zastosowala domowe leczenie na 10 dni. W poniedzialek robilam kontrolny mocz i niestety nadal leukocyty i bakterie. Jestemy w szpitalu. Maly ma ecoli. Leczenie 10 dni :( widac ze jak robi siusiu to sie denerwuje placze. Kupki sluzowate, adenowirus wykluczony, pewnie przez ta infekcje.
    Trzymajcie kciuki zeby to cholerstwo zostalo wyleczone i nie powrocilo. Wizje bycia tyle dni w szpitalu jest straszna, znowu Olka ucierpi na tym, ale maly musi byc zdrowy..

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy starszaków, jakieś pomysły na prezent dla roczniaka? Jeśli temat był to przepraszam

• Paulina099 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja cały czas czytam ale jakiś nigdy nie mogę wbic się w wątek.
    U nas wszystko dobrze. Syn jest spokojniejszy od pierwszego. Jak czytam te wszystkie wasze problemy to strasznie wspolczuje. W piątek mamy pierwsze szczepienie. Jesteśmy już po wizycie bioderek i wszystko Ok. Dlaczego niektóre z Was chodzą po kulka razy? Nam już nie kazali przychodzić.
    Był ostatnio temat mężów. Mój naprawdę barfzo się angażuje. U nas zrobił się taki naturalny podział, ze on zajmuje się głównie starszym i w nocy tez do niego wstaje a ja młodszym. W sumie to sobie nie wyobrażam ze musiałabym sama się dwójka zajmować. W końcu oboje się decydowaliśmy na dzieci, nie tylko ja
    Aga_ni Hafija jak najbardziej wiarygodne źródło. Ma chyba nawet grafikę do wydrukowania odnośnie przechowywania i zamrażania mleka.

aga_ni lubi tę wiadomość

‹‹ 1461 1462 1463 1464 1465 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ