X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    A powiedz mi, jak ich buzie wyglądały? Bo u nas są czerwone poliki jakby miał gorączkę, ale po kilku dniach są ok, i tak w kółko. Plus na tych policzkach coś pomiędzy trądzikiem a potowkami.

I jakie mm podajesz?

Bo ja nie jestem przekonana, że u nas jest skaza. Mamy przejść na Bebilon pepti :( a dopiero co zmieniłam nan plus na zwykłe nan, i w końcu mamy kupki co dzień ( fakt że zielone) i brzuszek nie boli. A tu taka rewolucja znowu...

Mi się marzy trójką dzieci, ale nas nie stać a poza tym pewnie o drugie znowu będziemy miesiącami walczyć:(
    Czerwone policzki (u nas to były zgiecia pod nozkami),zdarza się że błyszczą są ja ogół przy AZS (córką ma). Olek też ma wysypane policzki i domyślam się że przez to,że zjadłam owsianke na zwykłym mleku i twaróg.
    Jesteśmy na bebilon pepti DHA bo po zwykłym miał brzydkie kupki i był mega wysypany. U nas całą czwórka ze skaza ;)

Co do postanowień to mam tylko takie,Że kontynuuje ćwiczenia i dietę:p

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie czucie nad blizna już wróciło, ale wałek jest nadal ... tak mnie to denerwuje. Schudłam 15kg więc 7kg mniej niż waga sprzed ciąży, a ta skóra wisi . Zaczęłam nosić pas poporodowy i liczę że się wchłonie- tak było przy pierwszej ciąży. Rada mojego męża... musisz przytyć to się wypełni 😂😂😂

aga_ni, Konieczynka lubią tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    U mnie czucie nad blizna już wróciło, ale wałek jest nadal ... tak mnie to denerwuje. Schudłam 15kg więc 7kg mniej niż waga sprzed ciąży, a ta skóra wisi . Zaczęłam nosić pas poporodowy i liczę że się wchłonie- tak było przy pierwszej ciąży. Rada mojego męża... musisz przytyć to się wypełni 😂😂😂
    Kasia gdzie kupiłaś pas? I na co on konkretnie jest?

syy26iye928jhyb7.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrina, dzięki za odpowiedź :) nie będę go już dłużej męczyć i dzisiaj zaczęłam dawać stare mleko. Przynajmniej nie płacze po jedzeniu tak jak po tamtym.

Aga_ni, wiktoriaa, a może byście się wybrały do fizjoterapeuty? Ja też chodzę z moją blizna po nacięciu i polecam :)

Czy u którejś z Was dziecko strasznie się wygina do tyłu? Tzn głównie głowę. Wygląda to jak literka U. Nasz tak mocno wygina, że prawie sięga głową do pleców i płacze przy tym. Dzisiaj będę u pediatry to się zapytam, ale wątpię, że pomoże bo zapisali nas do takiej glupiej baby :/

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Kasia gdzie kupiłaś pas? I na co on konkretnie jest?
    W aptece gemini - poporodowy pas brzuszny. Wzmacnia nadmiernie rozciągnięte powłoki brzuszne, zapobiega wystąpieniu przepukliny i ułatwia wczesne wykonywanie ćwiczeń- generalnie przyspiesza powrót do sylwetki sprzed ciąży 😉 po pierwszej ciąży pomogl- wszystko wróciło do normy, tylko trochę mniejszy brzuch miałam bo wtedy 32tc urodziłam. Liczę że teraz też pomoże.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2020, 10:24

wiktoriaa lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliiii u nas jest takie wyginanie jak ja nosimy w pionie ale nie az tak jak opisujesz. Za kilka dni mamy fizjoterapeute bo smierdzi mi to jakims wzmozonym napieciem czy asymetria. Wole sprawdzic.

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po pierwszej cc mialam wałek 3 lata i uczucie odretwienia w okolicy blizny. Po 2 cc mam czucie i brak wałka. Za to brzuch po wielowodziu niestety jest obwisly i skora jak galareta. Ale to dopiero 3 i pol miesiąca. 10 miesiecy skora sie rozciagala to ma tyle samo czasu na powrot do normy. Tak poprawdzie to wrzesniowe porody dopiero rozpuscily nam sie szwy w środku. Na wszystko mamy czas. Dzieci zaczna raczkowac u biegac to wtedy dopiero będziemy chudnąć

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga, u nas to samo, ale to wyginanie jest znacznie gorsze. Wygląda to mniej więcej tak:

a5cef095a104.jpg

I zaczął tak robić z dnia na dzień. I w nocy i w dzień. W nocy jak się budze to jest w poprzek łóżeczka albo do góry nogami, bo ciągle się wygina 🙁 no i do tego płacz przy tym.

mia4444 lubi tę wiadomość

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • meerici Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Aaga, u nas to samo, ale to wyginanie jest znacznie gorsze. Wygląda to mniej więcej tak:

a5cef095a104.jpg

I zaczął tak robić z dnia na dzień. I w nocy i w dzień. W nocy jak się budze to jest w poprzek łóżeczka albo do góry nogami, bo ciągle się wygina 🙁 no i do tego płacz przy tym.
    U nas tak było na początku, teraz już w mniejszym stopniu. Tylko ze oprócz głowy wyginał tak cały tułów, fizjoterapeutka stwierdziła, o dziwo, obnizone napięcie mięśni brzucha, wiec tułowiem rekompensuje sobie wszystkie ruchy. Teraz walczymy żeby wzmocnić mięśnie brzucha. Ja bym z tym poszła do fizjoterapeuty, ttym bardziej ze tak jak mówisz pojawiło się to z dnia na dzień.

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> wonder baby 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> 4.2025 ?
  • meerici Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    Oliiii u nas jest takie wyginanie jak ja nosimy w pionie ale nie az tak jak opisujesz. Za kilka dni mamy fizjoterapeute bo smierdzi mi to jakims wzmozonym napieciem czy asymetria. Wole sprawdzic.
    No to pierwsze co powie fizjoterapeuta to nie nosić w pionie 😜 dostaliśmy tez opieprz na leżaczek 🙈

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> wonder baby 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> 4.2025 ?
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha merici pewnie tak bedzie :D licze sie tym ze ogolnie noszenie I pielegnacja nie jest idealne u nas ale licze ze nam pokaze co I jak :) niestety internety wprowadzaja tylko zamieszanie :/

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Sandrina, dzięki za odpowiedź :) nie będę go już dłużej męczyć i dzisiaj zaczęłam dawać stare mleko. Przynajmniej nie płacze po jedzeniu tak jak po tamtym.

Aga_ni, wiktoriaa, a może byście się wybrały do fizjoterapeuty? Ja też chodzę z moją blizna po nacięciu i polecam :)

Czy u którejś z Was dziecko strasznie się wygina do tyłu? Tzn głównie głowę. Wygląda to jak literka U. Nasz tak mocno wygina, że prawie sięga głową do pleców i płacze przy tym. Dzisiaj będę u pediatry to się zapytam, ale wątpię, że pomoże bo zapisali nas do takiej glupiej baby :/

Może rzeczywiście się wybiorę. Zaczekam jeszcze trochę, zapytam jeszcze ginekologa na wizycie.

Co do wyginania, u nas tez tak! Tylko ze młody przy tym nie płacze. Wygina się tak zawsze po jedzeniu, przy czym podnosi jeszcE ręce do góry, tak się mocno przeciąga. Wtedy leży na plecach. No j wygina się tak przy noszeniu pionowo. Ja wiem, że niby tak nie wolno ale pomaga mu to na kolki. Daj znać jak się coś dowiesz, my mamy nie bardzo kompetentna pediatrę i się nic nie dowiedziałam czy to jest ok.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Po pierwszej cc mialam wałek 3 lata i uczucie odretwienia w okolicy blizny. Po 2 cc mam czucie i brak wałka. Za to brzuch po wielowodziu niestety jest obwisly i skora jak galareta. Ale to dopiero 3 i pol miesiąca. 10 miesiecy skora sie rozciagala to ma tyle samo czasu na powrot do normy. Tak poprawdzie to wrzesniowe porody dopiero rozpuscily nam sie szwy w środku. Na wszystko mamy czas. Dzieci zaczna raczkowac u biegac to wtedy dopiero będziemy chudnąć

I po 3 latach samo przeszło?

W ogóle jak tam Bartus? Na co teraz czekacie?

starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:

Aaga daj znać co powie fizjoterapeuta.

Dziewczyny a Wy chodzicie do fizjo z maluchami prywatnie czy na NFZ?

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My byliśmy u fizjo prywatnie.
    Ale to była tylko jedna wizyta - prawie godzina ćwiczeń dla bobasa + fizjo pokazał nam jak ćwiczyć w domu.
    Gdyby na tej wizycie okazało się, że potrzebujemy regularnej rehabilitacji, to może szukalibyśmy kogoś na NFZ.

U nas jest drobna asymetria + problem z leżeniem na brzuchu, i fizjo powiedział, że za 3 tyg przy regularnych ćwiczeniach zobaczymy różnicę.

Edit: być może jeszcze z raz się wybierzemy poćwiczyć, bo tam mały nie ośmielił się nawet zakwilić a w domu dziki wrzask 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2020, 14:04

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • _nova Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w Nowym Roku!🎉 Wszystkiego najlepszego mamuśki!

Ja mam pytanie o sposób na ciemieniuchę. Ostatnio któraś pisała (Kasia?) o jakims dobrym specyfiku. Przerabialiśmy olejuszkę Skarbu Matki i spray na ciemieniuchę. Efekty są, ale to cholerstwo ciągle nawraca :/ już nawet myślę, czy ta ciemieniucha nie ma podłoża alergicznego. Zauważyłam, że jak Czarek zaczyna więcej ulewać, skóra na buzi robi się czerwona, to pojawiaja się też strupy na głowie. Tylko jeszcze nie odkryłam, co jest tym alergenem :/

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_ni, wiktoriaa, ten bolacy waleczek nad blizna to zrosty. Taka blizne nakezy opracowac, cwiczyc. Przyda sie wam fizjoterapeuta przynajmniej na start, a potem kontynuacja cwiczen w domu. U mnie jest juz plasko jak stol, a byl bolesny walek, tylko ja sie za to zabralam 6/7tyg po porodzie.

Oliii, Aaga, takie wyginanie swiadczy o nieprawidlowym napieciu miesniowym, przewazaja prostowniki, miesnie grzbietu przy oslabionych miesniach brzucha. Lekarstwem jest wzmacnianie brzucha i promowanie wszystkich pozycji zgieciowych, noszenie na fasolke, albo przy dobrej kontroli glowy orzodem do swiata z podwinietymi nogami, absolutnie nie w pionie, nie podnosic dziecka i nie nosic trzymajac pod karkiem, bo wtedy dajecie impuls do wygiecia glowy w tyl i tylko poglebiacie wade. Pomocne bedzie tez turlanie i duzo lezenia na brzuszku. Po 3 msc zycia dziecko powinno byc juz symetryczne i powoli zaczynac w lezeniu na plecach bawic sie raczkami w przestrzeni z nozkami ugietymi i miedjica podniesiona, na brzuchu, ladny, symetryczny podpor na przedremionach, rece pchaja w podloze, a nie glowa ciagnie do gory/tylu

aga_ni, meerici lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nova wrote:
    Witam się w Nowym Roku!🎉 Wszystkiego najlepszego mamuśki!

Ja mam pytanie o sposób na ciemieniuchę. Ostatnio któraś pisała (Kasia?) o jakims dobrym specyfiku. Przerabialiśmy olejuszkę Skarbu Matki i spray na ciemieniuchę. Efekty są, ale to cholerstwo ciągle nawraca :/ już nawet myślę, czy ta ciemieniucha nie ma podłoża alergicznego. Zauważyłam, że jak Czarek zaczyna więcej ulewać, skóra na buzi robi się czerwona, to pojawiaja się też strupy na głowie. Tylko jeszcze nie odkryłam, co jest tym alergenem :/
    U nas na ciemieniuche ostatecznie najskuteczniejsza okazala sie najzwyklejsza oliwka kosmetyczna, wynalazki roznych znanych marek nie robily na niej wrazenia...

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze wracajac do tematu fizjoterapii to ja sie tak mądraluje, bo najpierw przez pol roku rehabilitowalam starszaka z obnizonym napieciem, a teraz mamy asymetrie, wiec temat mi dosc bliski...

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na ciemieniuche stosowałam olian i mustele, nie pomogło. Oliwka też się nie sprawdziła. Teraz zamówiłam baby cap, zobaczymy czy da radę. Podobno dermicin jest dobry ale brak na hurtowniach i nie idzie go kupić.
    Moja tak od urodzenia wyginała głowę, byliśmy prywatnie u fizjo, stwierdziła jej asymetrie, stwierdziła że tą głową do tyłu to by się póki co nie martwiła bo napięcie jest ok. Zleciła ćwiczenia i na początku żeśmy ćwiczyli ale teraz wstyd się przyznać już dawno nie miała ćwiczeń. Nie wiem od czego to zależy ale już tak głowy do tyłu nie daje tylko moja nigdy aż tak daleko nie wygięła. W przyszłym tygodniu mąż ma 2 zmianę to nie pojedziemy ale w połowie stycznia pojedziemy znów na wizytę i zobaczę co i jak

lena198808 lubi tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
‹‹ 1491 1492 1493 1494 1495 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ