X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2020, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    A powiedzcie jak u was było po szczepieniu na meningokoki? My mamy we wtorek i już mnie stres zjada jak to będzie..
    My mamy taka super pediatra gdzie jeździmy prywatnie ( tylko jak coś nas bardzo niepokoi i byłam też z pierworodna na kwalifikacji do szczepienia przed meingokokami ( przy 2 dawcece bo pierwsza zniosla skabo ) bo to jednak ciężka szczepionka ) to powiedziała że to jedyna szczepionka przy której zaleca pół godziny przed szczepieniem podać paracetamol i potem 6h po - i tak zrobiłam- zero jakichkolwiek objawów. Przy pierwszej dawce byłam tylko w przychodni i nikt mi nic nie zalecił... 2 dni miałam wyjęte z życia... gorączka, ciągły ryk , marudzenie, noszenie na rękach. Już na koniec sama wyłam bo nie wiedzialam co robić. Gabrysi przy tym szczepieniu na pewno podam coś przeciwbólowego przed

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2020, 23:20

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2020, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Wiecie że u nas nadal problem z jedzeniem... właśnie od godziny próbuje ja nakarmić i jeden wielki wrzask... już sama zwatpilam że to po prevenarze, u Zosi t trwało ok tygodnia, a Gabrysia się męczy już od 8.01. Na śpiocha wciąga butlę 125ml bez problemu, a jak nie śpi to mamy jazdę i szal jak tylko wsadze butelkę do buzi

Kasia to witam w klubie i łącze sie w bólu. Bartek przez sen wciaga a w dzien zje 10 ml i awantura. I ledwo udaje mi sie wcisnac zawrotne 40 ml. A widac ze jest głodny i ze chce. Już mialam tysiac teorii i powodów dlaczego nie je ale to moze poprostu taki etap nam sie trafił

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 03:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Kasia to witam w klubie i łącze sie w bólu. Bartek przez sen wciaga a w dzien zje 10 ml i awantura. I ledwo udaje mi sie wcisnac zawrotne 40 ml. A widac ze jest głodny i ze chce. Już mialam tysiac teorii i powodów dlaczego nie je ale to moze poprostu taki etap nam sie trafił
    Tylko aż tyle czasu ? U nas zaczęło się tydzień po prevenarze bo zaszczepilam 02.01 ( no i tak też było u Zosi, tyle że u niej trwało tydzień i później było ok. ) pediatra mieika że może przez uszy bo miała stan zapalny albo podejrzewała anemie... Ale uszy zdrowe, wyniki z krwi super, nie ma żadnej anemii i to nadal trwa- nie wiem o co kaman. Jak już załapie butlę to i zje nawet jak się przebudzi, ale dawać jak nie śpi żeby załapała to mamy masakre 😥

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny A może spróbujcie inna butelkę podać? U nas Olek jak humoru nie ma to przy cycku tak się buntuje by butle dostać:o

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a moze te problemy z jedzeniem to efekt skoku. Wlasnie w okolicach 4msc jest kolejny skok kiedy m.in. dzieci robia sie ciekawe swiata i nie moga skupic sie na jedzeniu w dzien. Stad tez zeste pobudki w nocy, bo wtedy jest ciemno i nudno i moga sie najesc, stad to wasze karmienie na spiocha, ktore wychodzi i normalne ktore nie wychodzi

U nas z jedzeniem dramatu nie ma, ale zachowuje sie inaczej, odrywa sie od piersi czego nie robila, je duzo bardziej nerwowo i w nocy jak budzila sie 1-2 razy i natychmiast zasypiala tak teraz 3-4 to minimum i czasem problem z zasnieciem. Ja jestem pewna, ze u nas to kwetoa skoku. Nauczyla sie dosc sprawnie obracac na brzuch i ma jakis imperatyw, ktory kaze jej to robic non stop. Nie moze zasnac, bo sie kreci, zmienia faze snu i sie kręci. W dzien nie polezy i sie nie pobawi tylko kreci i zaraz wola aby odwrocic, bo chce sie krecic. No ciezszy to czas teraz, ale minie, jak wszystko. Miejmy tylko nadzieje, ze szybciej niz pozniej.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u nas z karmieniem podobnie tylko Lidia na cycu. Zaczęlo się przed Bożym Narodzeniem. A szczepilam dopiero 7.01 więc bez związku.
    W nocy i na spiocha wszystko super, je ładnie. A w dzien jak nie śpi nie chce złapać piersi, albo łapie i raz pociągnie i wrzask . Czasem przerwa w dzień wyjdzie 5h bo nie sposób jej nakarmic. Zdarza się że zje ładnie, ale większość przypadków to masakra. A nakarmienie jej w miejscu publicznym graniczyłoby z cudem. Z cyckami na wierzchu musiałabym latać.
    I jak już je to wierci się strasznie. Kopie nogami, macha rączkami. Strasznie mnie to denerwuje.
    Trwa prawie miesiąc a butli nie piła od wyjścia ze szpitala po porodzie.
    Skok to raczej też nie jest, za długo by to trwało.
    Z nowych umiejętności przewraca się na boki, na brzuch jeszcze nie umie. I ładnie łapie zabawki pchając je do buzi. Zdarzyło się też śmiać głośno a nie tylko wzdychać lub uśmiechać. U nas za chwilę 4miesiace.

Myślimy z mężem o wakacjach, byłyście w Grecji, może polecacie jakieś miejsce na rodzinny wyjazd?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2020, 08:54

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi, kiedy szczepi się na menongokoki? Zgłupiałam. Jesteśmy po 2giej dawce podstawowych i pneumokoków. Myslałam ze zaszczepimy jakos na dniach na meningo a pielęgniarka mówi ze teraz nie i mam dzwonic za 8 tygodni, wtedy kolejna dawka podstawowych i ustalimy meningo. Nie po to kupowałam szczepionke by kolejne 2 miesiace leżała u nich w lodówce. Chciałam szybko szczepic a ona nam odwleka. Nie wiem czemu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2020, 09:31

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w nowym tygodniu😁Moja Laura to takie popisy przy piersi robi, że wstyd cucka wyciągać jak ktoś obcy w domu bo tak ryczy. Masakra po prostu. O wakacjach już myślimy ale raczej tylko polskie morze biorę pod uwagę. Większą ekipą planujemy jechać do takiej małej miejscowościhttp://www.dom-nad-morzem.com.pl/galeria/taras

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj też niechęć do jedzenia. Co u mojego syna jest dziwne, bo nigdy nie opuszcza ani jednej kropelki mleka 😀

Ja też muszę napisać #żalpost. Ostatni pisałam chyba w ciąży 😄 wczoraj wieczorem coś tam się zanosiło z mężem na amory. Poszłam się wykąpać i ubrałam w piżamę,ktora noszę zawsze czyli bluzka i takie polarowe spodnie. W sypialni w nocy jest chłodno, więc jak wstaje dać mleko to mi zimno, więc muszę mieć coś cieplejszego. A ten jak mnie zobaczył to się zaczął wyśmiewac i z taką niechęcią, że mam wyrzucić te spodnie. Nosz kurde. Będę teraz w nocy zamarzać w seksi koronkach, bo go zniechęcam moimi piżamami. Sam chodzi w starych, dziurawych spodenkach, a ode mnie wymaga seksi stroju. Więc z amorów nici, bo prędzej wyrzuce jego niż moje piżamy 😂 chce mieć modelkę victoria's Secret to niech sam wygląda jak model Calvina kleina 🙄

aga_ni, Kookosowa, sylvuś lubią tę wiadomość

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w końcu zaszczepione. Uf najwyższa pora. 60cm i 5800 w zasikanym pampersie.

Ostatnio też miała jazdy z jedzeniem i po paru łykach był krzyk, ale już je normalnie, tylko wystarczy żeby ktoś coś powiedział, pies za oknem zaśzczekał albo coś i już się odrywa i słucha co się dzieje.
    Jak leży na macie to zaczyna przewracać się na boki i śmieje się w głos aż piszczy. Często też mówi ej.
    No i oprócz witaminy d mamy dawać bioaron baby bo ma jakieś miękkie kości potylicy czy coś

syy26iye928jhyb7.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguuula;2525 wrote:
    Powiedzcie mi, kiedy szczepi się na menongokoki? Zgłupiałam. Jesteśmy po 2giej dawce podstawowych i pneumokoków. Myslałam ze zaszczepimy jakos na dniach na meningo a pielęgniarka mówi ze teraz nie i mam dzwonic za 8 tygodni, wtedy kolejna dawka podstawowych i ustalimy meningo. Nie po to kupowałam szczepionke by kolejne 2 miesiace leżała u nich w lodówce. Chciałam szybko szczepic a ona nam odwleka. Nie wiem czemu?

Między 3 a 6mc można to będzie się szło innym trybem tej szczepionki niż po 6mc. U nas kazała odczekać 2 tyg po ostatnim szczepieniu , a że mała chorowała to dziś nie szczepimy - jutro mam wizyte kontrolną to zapytam pediatry ile teraz odczekać po chorobie- nie miała antybiotyku, wyniki z krwi są ok więc liczę że za tydzień się uda, bo już w tym tyg nie chce bo w niedzielę chrzcimy.

Aguuula;2525 lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • meerici Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z tym jedzeniem u nas tez tak było - praktycznie z dnia na dzień mały przerzucił się na jedzenie co 4/5 godzin, próbowałam go karmić po staremu (co jakieś 2 h) i był bunt. W końcu odpuściłam i przystawialam rzadziej i wtedy jadł bez ekscesów. Widocznie nadszedł etap ze wystarczy mu mniejsza ilość karmień. Teraz potrafi sobie zrobić przerwę 5 godzinna a czasem po 1,5 chce trochę. Także jest różnie, ale zdecydowanie zmniejszyła sie ilość karmien. To wszystko zbiegło się w czasie z ustaniem bólów brzuszka, wszelkie kolki bye bye, kupki już nie 10 razy dziennie a raz, ale tez jest przy piersi zainteresowany wszystkim dookoła. Ten przełom 3/4 miesiąca to chyba bardziej dojrzały układ pokarmowy i stad te zmiany.

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> wonder baby 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> 4.2025 ?
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny podrzućcie jakieś strony z sukienkami na chrzest dla naszych księżniczek.Chrzciny w marcu ale z moim budyniowym mózgiem to juz muszę się zorientować w temacie.

kasia1518 lubi tę wiadomość

• meerici Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My Szczepimy na meningokoki po ukończeniu 6 miesiąca. Po pierwsze wtedy jest luka wiec nic innego nam tam nie wskoczy, a ja jednak pilnuje żeby szczepić oddzielnie. Po drugie czynnik ekonomiczny - wtedy dziecko dostaje 3 dawki a nie 4. Po trzecie mniej ukłuć = mniej stresu i dla małego i dla mnie. Oprócz tego 5w1 i prevenar 13. Edit: no i jesteśmy już po 2 dawkach rotarixu.

Generalnie nie bulo u nas żadnych nopów. Ani gorączka ani obrzęk, nic się nie pojawiło, aczkolwiek te meningo przed nami wiec nie chce zapeszyć... 😬

Co do meningokoków - szczepicie tylko na B czy te pozostałe również? Podobno coraz więcej ich w Polsce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2020, 10:39

🤵🏽‍♀️34
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    Decyzja o AZ 🔮
  • meerici Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetka, niech sobie mąż z teściową zerkną na chociażby te artykuły:

https://mamapediatra.pl/2017/06/02/budzace-strach-meningokoki/

https://mamapediatra.pl/2019/01/08/sepsa-historia-oliwiera/

brunetka91 lubi tę wiadomość

🤵🏽‍♀️34
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    Decyzja o AZ 🔮
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ammarylis wrote:
    My szczepimy tak samo. Kolejna dawka za tydzień i już się denerwuje jak będzie.
    A poprzednio było źle? Ja się zastanawiam czy teraz nie zrobic wszystkiego w jeden dzień.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u nas ciężka noc, spal tylko 1h ale od rana trzyma już sam główkę jak go noszę, już nie opiera się. Nowa umiejętność ale cala noc ssania

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szczepie tylko 6w1 plus pneumokoki

syy26iye928jhyb7.png
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    A poprzednio było źle? Ja się zastanawiam czy teraz nie zrobic wszystkiego w jeden dzień.
    Ostatnio było o.k., jedynie więcej spała. Dopiero na trzecią dobę miała kryzys, ale nie wiem czy to łączyć ze szczepieniem. Teraz nie będzie męża przez tydzień co już mnie stresuje, a do tego w mojej przychodni zawsze do szczepienia czeka się ponad 2 godziny bo nie wyznaczają godzin.

• Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meerici my na b tylko. Na c podobno szczepionka jest tańsza ale chyba zostaniemy tylko przy b.
    B częściej występują.

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
‹‹ 1514 1515 1516 1517 1518 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ