Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
meerici wrote:Dziewczyny z tym jedzeniem u nas tez tak było - praktycznie z dnia na dzień mały przerzucił się na jedzenie co 4/5 godzin, próbowałam go karmić po staremu (co jakieś 2 h) i był bunt. W końcu odpuściłam i przystawialam rzadziej i wtedy jadł bez ekscesów. Widocznie nadszedł etap ze wystarczy mu mniejsza ilość karmień. Teraz potrafi sobie zrobić przerwę 5 godzinna a czasem po 1,5 chce trochę. Także jest różnie, ale zdecydowanie zmniejszyła sie ilość karmien. To wszystko zbiegło się w czasie z ustaniem bólów brzuszka, wszelkie kolki bye bye, kupki już nie 10 razy dziennie a raz, ale tez jest przy piersi zainteresowany wszystkim dookoła. Ten przełom 3/4 miesiąca to chyba bardziej dojrzały układ pokarmowy i stad te zmiany.
Tylko u mnie nawet 6h przerwy i jest ryk... widzę że jest głodna, płacze, ale coś jej przeszkadza i smoczek ja parzykasia1518
-
ammarylis wrote:Dziewczyny podrzućcie jakieś strony z sukienkami na chrzest dla naszych księżniczek.Chrzciny w marcu ale z moim budyniowym mózgiem to juz muszę się zorientować w temacie.
ammarylis lubi tę wiadomość
kasia1518
-
meerici wrote:My Szczepimy na meningokoki po ukończeniu 6 miesiąca. Po pierwsze wtedy jest luka wiec nic innego nam tam nie wskoczy, a ja jednak pilnuje żeby szczepić oddzielnie. Po drugie czynnik ekonomiczny - wtedy dziecko dostaje 3 dawki a nie 4. Po trzecie mniej ukłuć = mniej stresu i dla małego i dla mnie. Oprócz tego 5w1 i prevenar 13. Edit: no i jesteśmy już po 2 dawkach rotarixu.
Generalnie nie bulo u nas żadnych nopów. Ani gorączka ani obrzęk, nic się nie pojawiło, aczkolwiek te meningo przed nami wiec nie chce zapeszyć... 😬
Co do meningokoków - szczepicie tylko na B czy te pozostałe również? Podobno coraz więcej ich w Polsce.
Mimo ze pierworodna szczepilam po 8mc w tej przerwie, to Gabrysie teraz szczepie bo ciągle w głowie mam śmierć szwagierki syna w 7mc życia.kasia1518
-
Julia też czasami nie chce zbytnio ssać, wtedy po prostu jej nie daje piersi 😉
Też już pomału zauważa,że ma paluszki i nieśmiało zaczyna po coś sięgać 😉
My w oatek mamy drugie szczepienie, my szczepimy pojedynczymi + penumokoki 13.
Jeśli chodzi o wakacje to u nas w tym roku na bogato 😂
W lutym jedziemy z mężem na dwa dni do Mediolanu. Dzieciaki zostają z babci. I tu mam pytanie. Co myślicie o mleku w tych butelkach, co dają w szpitalu?
Ogólnie Julia jest na piersi cały czas, z butelki potrafi pić, bo czasami zostawiam jej mleczko tak. Teraz mocno ścigam pokarm i mroze,żeby miała jak mnie nie będzie, ale mm też chce kupić w razie w. I zastanawiam się czy kupować całe opakowanie, ktorego prze miesiąc na pewno nie wykorzystamy,czy właśnie może kilka tych buteleczek ? 🤔
W kwietniu jedziemy na weekend na Litwę, w maju też raczej będzie Grecja 😉 w czerwcu planuje odwiedzić moja koleżankę w Berlinie, w lipcu Mazury. No i w październiku też chcieliśmy jeszcze gdzieś pojechać, ale zobaczymy jak to wszystko się ułoży 😊 -
Karooo to faktycznie obszerne plany wyjazdowe
ja dzis kupilam bilety do Wloch na marzec, zobaczymy jak mloda zniesie podroz samolotem.
Wow Kasia to corcia bedzie prawdziwa gwiazda na chrzcinachja za sukienke zaplacilam cale 39zl a do tego koronkowa opaseczka za 15 zl. A ze sukienka jest prosta to miala ja jeszcze na kilka innych okazji
-
Karooo my na samym początku podaliśmy właśnie to z buteleczek mleko. Nawet w kartonie dostępne jest mleko gotowe już.
Spoko rozwiązanie w kryzysowej sytuacji, ale musisz porównać czy składu nie mają gorszego te mleka płynne no i czy nie wyjdzie Cię drożej. Bo buteleczki są małe i raz napoczetej jak nie zużyjesz to wyrzucasz. A otwarta puszka proszkowanego może ze 3 tyg stać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2020, 14:33
-
kasia1518 wrote:Polecam mayoral- mają piękne sukienki ( tylko drogie) - właśnie kupiłam w sobotę wszystko i wiecie co dałam 600zl 😮 tyle że wszystko z tego mayoral... sukienka, kurteczka (futerko), buty, czapkę, plus rajstopy , skarpety, body i opaska - no ale cudne 😍 i kupowałam w sklepie stacjonarnym innej firmy, bo ba necie mały wybór z obecnej kolekcji.
-
nick nieaktualnyMy jutro mamy druga dawkę Hexacima + Prevenar13+Rotarix.
Meningokoki mamy polecone tez jakos po 6 miesiącu, ale jutro dopytam tez o kolejność (b/c)
Ostatnio byliśmy u naszej prywatnej pediatry i długo rozmawialiśmy o rozszerzaniu diety...stanęło na tym, ze będziemy powoli podawać warzywka (gdyby było kp na pewno czekałabym do 6 miesiąca).
Dziś byłam w Ikei i zakupiłam miseczki, łyżeczki etc.
Pewnie zaczniemy w tym tygodniu 😱
Trzymajcie kciuki 😊
Ps. Bardzo polecam Grecję, głównie wyspy. Albo Krete (lepsza Kreta Zachodnia) albo wyspy jońskie (Kefalonia, Zakynthos czy Korfu). Super ceny są zawsze na ostatnia chwile w maju (po weekendzie majowym), ale woda w morzu wtedy jest jeszcze zimna...
No ale moja ulubiona to Majorka Północna (zatoka alkudyjska) - biały piasek i turkusowe morze😊 No i tylko 3h lotu! -
Wow Kasia niezła cena, koniecznie pokaż mała w kreacji 😁
Ja zamierzam Julii z Ali sukienkę zamówić 😂 planujemy chrzciny pod koniec sierpnia.
Olii mi też to wyglada na naczyniaka.
Sandrinia22- a jakiego używaliście? Ja potrzebuję mleka tylko na ten w sumie jeden dzień w razie jakby nie starczyło mojego zamrożonego 😉
I waham się czy cała puszke czy właśnie te buteleczki 😉 -
sandrina22 wrote:Karooo u nas było nan opripro plus ale tylko dlatego,że takie było w szpitalu. Jak na jeden dzień tyko potrzebujesz to może uda Ci się zapasy zamrożonego zwiększyć?
Tak, będę próbowała 😉
Został mi jeszcze miesiąc ściągania,także może mi się uda nazbierać wystarczająca ilość. Chociaż nawet nie wiem ile mam mniej więcej ściągnąć ? 🤷
2 litry ? 🤔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2020, 20:46
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny