X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meerici wrote:
    Dziewczyny z tym jedzeniem u nas tez tak było - praktycznie z dnia na dzień mały przerzucił się na jedzenie co 4/5 godzin, próbowałam go karmić po staremu (co jakieś 2 h) i był bunt. W końcu odpuściłam i przystawialam rzadziej i wtedy jadł bez ekscesów. Widocznie nadszedł etap ze wystarczy mu mniejsza ilość karmień. Teraz potrafi sobie zrobić przerwę 5 godzinna a czasem po 1,5 chce trochę. Także jest różnie, ale zdecydowanie zmniejszyła sie ilość karmien. To wszystko zbiegło się w czasie z ustaniem bólów brzuszka, wszelkie kolki bye bye, kupki już nie 10 razy dziennie a raz, ale tez jest przy piersi zainteresowany wszystkim dookoła. Ten przełom 3/4 miesiąca to chyba bardziej dojrzały układ pokarmowy i stad te zmiany.

Tylko u mnie nawet 6h przerwy i jest ryk... widzę że jest głodna, płacze, ale coś jej przeszkadza i smoczek ja parzy

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ammarylis wrote:
    Dziewczyny podrzućcie jakieś strony z sukienkami na chrzest dla naszych księżniczek.Chrzciny w marcu ale z moim budyniowym mózgiem to juz muszę się zorientować w temacie.
    Polecam mayoral- mają piękne sukienki ( tylko drogie) - właśnie kupiłam w sobotę wszystko i wiecie co dałam 600zl 😮 tyle że wszystko z tego mayoral... sukienka, kurteczka (futerko), buty, czapkę, plus rajstopy , skarpety, body i opaska - no ale cudne 😍 i kupowałam w sklepie stacjonarnym innej firmy, bo ba necie mały wybór z obecnej kolekcji.

ammarylis lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meerici wrote:
    My Szczepimy na meningokoki po ukończeniu 6 miesiąca. Po pierwsze wtedy jest luka wiec nic innego nam tam nie wskoczy, a ja jednak pilnuje żeby szczepić oddzielnie. Po drugie czynnik ekonomiczny - wtedy dziecko dostaje 3 dawki a nie 4. Po trzecie mniej ukłuć = mniej stresu i dla małego i dla mnie. Oprócz tego 5w1 i prevenar 13. Edit: no i jesteśmy już po 2 dawkach rotarixu.

Generalnie nie bulo u nas żadnych nopów. Ani gorączka ani obrzęk, nic się nie pojawiło, aczkolwiek te meningo przed nami wiec nie chce zapeszyć... 😬

Co do meningokoków - szczepicie tylko na B czy te pozostałe również? Podobno coraz więcej ich w Polsce.
    My szczepimy na B, a jej skończy 13mcy to nimenrix na pozostałe szczepy ( wtedy jest 1 dawka ).
    Mimo ze pierworodna szczepilam po 8mc w tej przerwie, to Gabrysie teraz szczepie bo ciągle w głowie mam śmierć szwagierki syna w 7mc życia.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia też czasami nie chce zbytnio ssać, wtedy po prostu jej nie daje piersi 😉
    Też już pomału zauważa,że ma paluszki i nieśmiało zaczyna po coś sięgać 😉
    My w oatek mamy drugie szczepienie, my szczepimy pojedynczymi + penumokoki 13.

Jeśli chodzi o wakacje to u nas w tym roku na bogato 😂
    W lutym jedziemy z mężem na dwa dni do Mediolanu. Dzieciaki zostają z babci. I tu mam pytanie. Co myślicie o mleku w tych butelkach, co dają w szpitalu?
    Ogólnie Julia jest na piersi cały czas, z butelki potrafi pić, bo czasami zostawiam jej mleczko tak. Teraz mocno ścigam pokarm i mroze,żeby miała jak mnie nie będzie, ale mm też chce kupić w razie w. I zastanawiam się czy kupować całe opakowanie, ktorego prze miesiąc na pewno nie wykorzystamy,czy właśnie może kilka tych buteleczek ? 🤔

W kwietniu jedziemy na weekend na Litwę, w maju też raczej będzie Grecja 😉 w czerwcu planuje odwiedzić moja koleżankę w Berlinie, w lipcu Mazury. No i w październiku też chcieliśmy jeszcze gdzieś pojechać, ale zobaczymy jak to wszystko się ułoży 😊

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo to faktycznie obszerne plany wyjazdowe :) ja dzis kupilam bilety do Wloch na marzec, zobaczymy jak mloda zniesie podroz samolotem.

Wow Kasia to corcia bedzie prawdziwa gwiazda na chrzcinach :D ja za sukienke zaplacilam cale 39zl a do tego koronkowa opaseczka za 15 zl. A ze sukienka jest prosta to miala ja jeszcze na kilka innych okazji :)

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo my na samym początku podaliśmy właśnie to z buteleczek mleko. Nawet w kartonie dostępne jest mleko gotowe już.
    Spoko rozwiązanie w kryzysowej sytuacji, ale musisz porównać czy składu nie mają gorszego te mleka płynne no i czy nie wyjdzie Cię drożej. Bo buteleczki są małe i raz napoczetej jak nie zużyjesz to wyrzucasz. A otwarta puszka proszkowanego może ze 3 tyg stać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2020, 14:33

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Polecam mayoral- mają piękne sukienki ( tylko drogie) - właśnie kupiłam w sobotę wszystko i wiecie co dałam 600zl 😮 tyle że wszystko z tego mayoral... sukienka, kurteczka (futerko), buty, czapkę, plus rajstopy , skarpety, body i opaska - no ale cudne 😍 i kupowałam w sklepie stacjonarnym innej firmy, bo ba necie mały wybór z obecnej kolekcji.
    Wstaw zdjęcie

syy26iye928jhyb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2020, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jutro mamy druga dawkę Hexacima + Prevenar13+Rotarix.
    Meningokoki mamy polecone tez jakos po 6 miesiącu, ale jutro dopytam tez o kolejność (b/c)

Ostatnio byliśmy u naszej prywatnej pediatry i długo rozmawialiśmy o rozszerzaniu diety...stanęło na tym, ze będziemy powoli podawać warzywka (gdyby było kp na pewno czekałabym do 6 miesiąca).
    Dziś byłam w Ikei i zakupiłam miseczki, łyżeczki etc.
    Pewnie zaczniemy w tym tygodniu 😱
    Trzymajcie kciuki 😊

Ps. Bardzo polecam Grecję, głównie wyspy. Albo Krete (lepsza Kreta Zachodnia) albo wyspy jońskie (Kefalonia, Zakynthos czy Korfu). Super ceny są zawsze na ostatnia chwile w maju (po weekendzie majowym), ale woda w morzu wtedy jest jeszcze zimna...
    No ale moja ulubiona to Majorka Północna (zatoka alkudyjska) - biały piasek i turkusowe morze😊 No i tylko 3h lotu!

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, na co Wam to wygląda? Odparzenie? To jest z tyłu na szyjce, pod włosami. Słaba jakość, ale mały ma zły dzień i ciężko było zrobić foto 🙄

99a43cba893b.jpg

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olli super podejscie. Najpierw trzeba wymagac od siebie potem od innych.

U nas dramat je tak jakby nie jadl rok. A zje dwa łyki i pluje zaraz. Po czym az ssis palce bo chce jesc

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Dziewczyny, na co Wam to wygląda? Odparzenie? To jest z tyłu na szyjce, pod włosami. Słaba jakość, ale mały ma zły dzień i ciężko było zrobić foto 🙄

99a43cba893b.jpg
    Mi wygląda na naczyniaka ale może na zdjęciu tylko tak.

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:

99a43cba893b.jpg
    Ja bym też obstawiała naczyniaka

syy26iye928jhyb7.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow Kasia niezła cena, koniecznie pokaż mała w kreacji 😁
    Ja zamierzam Julii z Ali sukienkę zamówić 😂 planujemy chrzciny pod koniec sierpnia.
    Olii mi też to wyglada na naczyniaka.
    Sandrinia22- a jakiego używaliście? Ja potrzebuję mleka tylko na ten w sumie jeden dzień w razie jakby nie starczyło mojego zamrożonego 😉
    I waham się czy cała puszke czy właśnie te buteleczki 😉

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo u nas było nan opripro plus ale tylko dlatego,że takie było w szpitalu. Jak na jeden dzień tyko potrzebujesz to może uda Ci się zapasy zamrożonego zwiększyć?

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    Karooo u nas było nan opripro plus ale tylko dlatego,że takie było w szpitalu. Jak na jeden dzień tyko potrzebujesz to może uda Ci się zapasy zamrożonego zwiększyć?

Tak, będę próbowała 😉
    Został mi jeszcze miesiąc ściągania,także może mi się uda nazbierać wystarczająca ilość. Chociaż nawet nie wiem ile mam mniej więcej ściągnąć ? 🤷
    2 litry ? 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2020, 20:46

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2020, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 12:43

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2020, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 12:43

meerici lubi tę wiadomość

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Wstaw zdjęcie
    22dc7c6dd139.jpg

Też raczej taka prosta sukienka, a kosztowała aż 197zl. Jak już będę miała zdjęcia z chrztu to coś wrzucę, bo tak na łóżku to nie ma uroku.

sandrina22 lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    22dc7c6dd139.jpg

Też raczej taka prosta sukienka, a kosztowała aż 197zl. Jak już będę miała zdjęcia z chrztu to coś wrzucę, bo tak na łóżku to nie ma uroku.
    Będzie księżniczka! To czekam na zdjęcia małej królewny 😊

syy26iye928jhyb7.png
  • Zimri Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2020, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem co mają dzieci z tym jedzeniem. U nas wyjść na miasto to wsytd bo się rzuca, płaczę nie może miejsca znaleźć Pr, y piersi. Mało tego panna ponad 3 Msc a poraniła mi skutki jak na samym początku. Płytki łapie, puszcza tragedia

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
‹‹ 1515 1516 1517 1518 1519 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ