Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Aga ja nigdzie nie chodzę 🤷♀️😭
Mam zamrożona porcje, jak idę na basen to tuż po karmieniu. Ostatnio jak do koleżanki szlam to nakarmiłam i czekam na telefon męża kiedy zglodnieje.
Oreo też nie mają mleka.
SA tez takie herbatniki w Tesco na oleju kokosowym i mące.
Kwestia przyzwyczajenia, najgorzej na początku. Potem nauczyłam się zastępować jedne produkty innymi.
Np w Lidlu są planton roślinne jogurty, a w biedrze joguvege czy jakoś tak.
Jajka kurze zastępuje przepiorczymi.
Bez miodu i orzechów da się żyć.
Co do mm to Bebilon pepti kup w aptece, spróbuj coś ściągnąć.aga_ni lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
My po pierwszej dyni😍 smakowalo mojej pannie
nie plula ladnie jadla, smiala sie przy tym tak w glos jak nigdy
teraz kilka dni dynia a potem sprawdze ziemniak I marchewke.
Konieczynka, wiktoriaa, sandrina22, ammarylis, aga_ni, Cabrera, sylvuś, przedszkolanka:), mia4444 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
brunetka91 wrote:Może któraś mi to wyjaśni 🙂
Otóż, od stycznia wzrosło minimalne wynagrodzenie na umowę o pracę. Czy nas też się to tyczy? Kobiet na macierzyńskim? Bo nie dostałam więcej i nie wiem czy tak ma być czy jednak powinnam się odezwać? 🤔 -
brunetka91 wrote:Cześć dziewczyny. Dawno mnie tu nie było 😜 U nas wszystko ok. W sobotę skończyła 16 tygodni. Przekrecac się jeszcze nie przekręca z plecków na brzuszek, ale widać, że próbuje. Kornelka jest już po drugiej turze szczepień. Na meningokoki też zaszczepiłam. Nie wiem, która podesłała linki o tych meningokokach, że to ciężka choroba, że dzieci tyle umiera. Powiem, że zadziałało. Jak tylko teściowa, że tyle pieniędzy, że szkoda to maz zaraz jej liczbami wyjeżdżał że tyle i tyle dzieci na to umiera.
Czy któras z Was szczepi jeszcze na pozostałe meningokoki? A,C, W, Y? Czy tylko na B?
B jest najwięcej przypadków bo 70%
Teraz będę szczepic starsza córkę- ma 18mcy, planowałam wcześniej bo mam szczepionke w lodówce już od listopada, ale najpierw chorowała, a potem było szczepienie z kalendarza szczepień. Koleżanka teraz synka szczepiła i pielęgniarka mówiła jej że to bardzo fajna szczepionka- tzn taka że dzieci ja dobrze znoszą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 20:44
brunetka91 lubi tę wiadomość
kasia1518
-
Dziewczyny, dziś w nocy przypomniałam sobie jak to jest spać na siedząco z mała na rękach- tak mi dała popalić- od 1.30 do 4.30 nie dała się odłożyć, wkurzyłam się i wzięłam do łóżka i spałam na siedząco aż do 5.10, bo potem obudziła się na mleko. No i później usypialam do 5.45, czuje się jak 🧟♀️ ... właściwie to się nie czuje , a dodatkowo w dzień mega maruda- ciągle na rękach, tylko 3 drzemki po 30min ... No wrak ze mnie dziś totalny 🤦♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2020, 17:27
kasia1518
-
kasia1518 wrote:Dziewczyny, dziś w nocy przypomniałam sobie jak to jest spać na siedząco z mała na rękach- tak mi dała popalić- od 1.30 do 4.30 nie dała się odłożyć, wkurzyłam się i wzięłam do łóżka i spałam na siedząco aż do 5.10, bo potem obudziła się na mleko. No i później usypialam do 5.45, czuje się jak 🧟♀️ ... właściwie to się nie czuje , a dodatkowo w dzień mega maruda- ciągle na rękach, tylko 3 drzemki po 30min ... No wrak ze mnie dziś totalny 🤦♀️
-
wiktoriaa wrote:Współczuję nocy. To ile ona zawsze śpi? Moja ma takie spanie w dzień normalnie 20, 30 minut raz zdarzyło się 2 godziny o g dziś 50minut była jedna drzemka nadrobiłam oglądanie watahy 😊kasia1518
-
Dziewczyny, a kiedy wprowadza się kaszki? Widziałam ostatnio w sklepie, że są takie od 4 miesiąca i nie wiem czy też próbować czy za wcześnie?
-
My mieliśmy koszmarną dobę.
Całą noc malutki się rzucał w łóżeczku jak jakiś węgorz. Niby spał, niby się budził.
W dzień tylko jojczenie, cały czas... Wszystko na nie. Zabawki nudne, paluszki nudne,na brzuchu be. No zero radości z życia.
Je normalnie, gorączki brak, brzuszek miękki, mega kupa była wczoraj, więc też nie to, zęby też nie.
Się dziś popłakałam bo nie wiem o co chodzi mojemu dziecku.
-
Może to pełnia (była w niedzielę) tak działa na te nasze maluchy. Moja noc też kiepska, Lidia jadła co godzinę, nawet już nie pamiętam ile razy to było. I nie po każdym posiłku usypiała, machała rączkami, lapala smoczka i wypluwała na zmianę. W dzień była dość płacząca ale to przez niewyspanie. Kladlam ja 6 razy po 20-30min. Teraz padła o 19.30 i aż się boję jak będzie wyglądała dzisiejsza noc.
Olii producenci tak piszą ale obecne zalecenia mówią o 6m a według metody blw nie ma żadnej kolejnlsci. Oczywiście każdy robi jak uważa. Ja będę zaczynać od warzyw 😃
Moje zdanie na temat kaszek instant jest takie że to raczej wyjście awaryjne niż codzienność. Bo np w kaszce morelowej od 4m jest olej palmowy, cukier i inne dodatki a samej moreli jest 0,9%.
Składniki kaszki morelowej
Mąka ryżowa 47 %, mleko modyfikowane 38 % [odtłuszczone mleko w proszku, odmineralizowana serwatka w proszku (z mleka), oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, kokosowy, słonecznikowy), lecytyna sojowa], cukier, maltodekstryna, owoce 1,1 % (morela w proszku 0,9 %, pomarańcza w proszku 0,2 %), witaminy i składniki mineralne (C, E, tiamina (B1), B6, A, biotyna (B7), D, wapń, żelazo, jod), naturalne aromaty owocowe.
Każdy musi sam rozważyć czym chce karmić swoje dziecię. Ja wolałam kupić kleik ryżowy lub kaszę manne i dodać owoc. Tarkowalam lub blendowalam synkowi jabłka, gruszki, banana, maliny, morele... Co tam akurat było dostępne na rynku. -
Szczerze mówiąc nawet nie sprawdzałam składu, tylko tak mi się przewinęło na półce, że jest kaszka od 4 miesiąca. I pytam, bo właśnie wszędzie czytam o warzywach, a każdy się mnie ciągle pyta czy już daje kaszkę 🤨
-
My zaczynamy w sobotę rozszerzanie i też planuje warzywa, owoce, kaszki- ja kupuje z firmy holle- są dużo droższe ale mają dobry skład i do nich dodaje sama owoce na początku blendowane, później już rozgniatam widelcem i na końcu kroję na kawałki.kasia1518
-
O to to!! Smoczek! ,Tzeba siedzieć obok i milion razy wkładać do paszczy, bo a to wypluje a to łapą wyciągnie. Patrzy się prosto w oczy i wyciąga 🤦🤦🤦🤦 a potem ryk bo zasnąć nie może bez.
Ja kaszki zamierzam podawać po warzywach i owocach, i bez smakowych dodatków. I tak będą lepsze niż mleko z puszki 🤮
A kaszek z prostym składem jest całkiem sporo na szczęście.
Edit: ja też z firmy holle, ale też mamuko i helpa są ok jeśli chodzi o składy.
Zobaczymy co małemu posmakuje 🤔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2020, 21:34
-
Oli właśnie zwróć uwagę na składy. Czasem człowiek się nie spodziewa jak bogaty skład może mieć wydawałoby się zwykła Kaszka. To jest straszne ze produkty przeznaczone dla Dzieci są na pchane cukrem od samego początku. Już tak odbiegając od tych dla niemowląt. Same reklamy sugerują jaki to cud np kanapki mleczne, a jak się przeczyta skład można się za głowę złapać.
Ja teraz jestem wyczulona na składy bo nie jem nabiału. Kupiłam ciasto francuskie i taka trochę zła byłam że nie zjem bo przecież to z masłem. A bardzo lubię. W domu dopiero czytam skład a tam masła ni ma, za to jest olej palmowy. Więc w sumie mogę zjeść 🤦♀️ czy lepiej nie 🤷♀️
Też mnie ludzie męczą kiedy ona zje coś normalnego. Bo przecież mleko nie jest normalne. A przeczytałam taka anegdotkę w necie że jak zwraca ktoś uwagę że dziecko patrzy tak na talerz z jedzeniem aż ślinka cieknie, i sugerują żeby dać dziecku kotleta bo głodne. To trzeba odpowiedzieć że idzie się o zakład że z taką samą lubością będzie patrzeć na sandał postawiony na stole, ślinka też poleci a jak pozwolimy wziasc w rękę to wpakuje do buzi. Ale to chyba nie oznacza że chce zjeść buta 🤔sandrina22, kasia1518 lubią tę wiadomość