X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmieszalam z surowym jablkiem. Wlasnie tu jest problem ze kazdy mowi co innego: "koniecznie burak z jablkiem", "jablko I burak zatwardzaja", "podaj herbatke z kopru albo rumianku" "ansolutnie nie herbatke, ona szkodzi!", "daj czopek", "nie podawaj bo sie przyzwyczaji". I ni wazne co ronie to nic nie pomaga. Moze lekarz dzis nas jakos poratuje bo inaczej obie sie wykonczymy. A do tego maz doprowadza mnie do szewskiej pasji. Zaraz wybuchne I mu nagadam.

• moni05 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga, nie mogę pomoc :( mój robi regularnie, po kilka razy, ale on tez umie 100ml wody obrócić z bidonu... jedyne, co przychodzi mi na myśl to błonnik... ale nie wiem co, z czym i jak... jeśli cierpi z tego powodu to czopek jest uzasadniony. Może to przejściowe zatwardzenie... to „nie dawaj bo się przyzwyczai” odnosiłabym raczej do sytuacji, gdzie maluch nie wyproznia się kilka dni, ale nie zauważa się jakichś niepokojących objawów, nie przeszkadza mu to... tak bym myślała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2020, 08:50

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaga, u nas z kupa problemu nie ma, ale zdecydowanie bardziejna rzadko jest po jablku surowym i buraku. Slyszalam o soku z surowej marchwi, ale nigdy nie testowalam. A czy dajesz jakis probiotyk? Moze to by uregulowalo prace jelit na dluzsza mete.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pochwalę się moją królewną. Od kilku dni bije brawo :D i chyba zaczyna rozumieć co to znaczy, bo jak jej się coś uda to sama sobie bije. Jako, że jeszcze nie siada to bije leżąc na brzuchu unosząc ręce nad ziemię, wygląda to uroczo :)
    Oraz, od poniedziałku panienka zaczyna stawiać pierwsze czworakowe kroczki. Sama tyłeczka jeszcze nie chce podnieść, ale jak ją ustawie czworaki to startuje i dziś już nawet z 10 kroków zrobiła. Potem pac na brzuch i dalej sunie po swojemu, ale mamy duuuuży postęp :D

moni05, Karooo93, ammarylis, sandrina22, Aaga, aga90 lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    Zmieszalam z surowym jablkiem. Wlasnie tu jest problem ze kazdy mowi co innego: "koniecznie burak z jablkiem", "jablko I burak zatwardzaja", "podaj herbatke z kopru albo rumianku" "ansolutnie nie herbatke, ona szkodzi!", "daj czopek", "nie podawaj bo sie przyzwyczaji". I ni wazne co ronie to nic nie pomaga. Moze lekarz dzis nas jakos poratuje bo inaczej obie sie wykonczymy. A do tego maz doprowadza mnie do szewskiej pasji. Zaraz wybuchne I mu nagadam.
    Eh mam to samo. Z każdej strony tysiąc złotych rad

syy26iye928jhyb7.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety z zatwardzeniem też nie pomogę. Dzieciaki u mnie po każdym posiłku 💩 podobno błonnik z jabłkiem pomaga, ale myślę że każdemu pomaga co innego. Trzymam kciuki, aby lekarz coś doradził co pomoże ✊✊✊

Ja też się trochę pochwale 😊 Julia jest mega komunikatywna. Swoje potrzeby bardzo zrozumiałe komunikuje. Jeśli czegoś nie chce kręci główka nie,nie
    Odpycha rączkami. Ładnie robi papa, bam bam, zaczyna też robić gdzie kokoszka dziobala 😉
    Jeśli chodzi o sferę ruchową to się nie przekręca, ale kręci się wokół własnej osi równo 👌 do tego od kilku dni robi właśnie pozycję do czworakowania 😊

ammarylis, Aaga lubią tę wiadomość

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga my mieliśmy raz problem, że był płac i naprężanie a kupy brak kilka dni. Wyjęłam sokowirówkę i wycisnęłam sok z jabłka bo surowego nie lubi i nie da sobie wcisnąć.. Pomogło po 3 godzinach.Skoro mówisz, że Twoja nie chce nic pić to pewnie to jest przyczyną problemu.

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z kupami widzę ze problemy. U nas nie było po 3 dni a teraz ruszyło i mam 4 dziennie. Ale nie wiem czy to cztery czy jedna podzielona na kilka podejść.

Z tym wywarem ze niby nie wolno na kościach to już podobno nieaktualne. Ali jacz ( czy jakoś tak, w każdym razie lekarka celebrytka) miala o tum pogadankę ostatnio i twierdzi ze można :)

Nam z woda dalej nie idzie. Drugi miesiąc się uczy i nie może zakumać. Zasmakowały borówki bardzo i truskawki :) rybę i kalafior wypluł 🙈🙈🙈 i mega mu idą tubki z owocami. Zamówiłam już takie wielorazowe. Potrafi wciągnąć bez pomocy cała w minutę.

I uważajcie na kleszcze. Bo zimy nie było i plaga.

moni05 lubi tę wiadomość

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są jakieś biszkopty dla dzieci bez cukru ?

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, których dzieciaczki nie chcą pić wody, próbowalyscie bbox? U nas to się okazało zbawieniem, młody największy przeciwnik wody teraz ciągle pije i nie chce oddać:D

Dreamer, też szukam, ale jeszcze nie znalazlam. Jak są bez cukru to za to mają maltitol. Ja spróbuje sama upiec. Ale nawet na alaantkowym blogu jest z cukrem przepis :/ ma jeszcze niby jeden z syropem daktylowym, ale daktyle strasznie słodkie, więc chyba szukam dalej.

Wasze dzieci biją brawo, robią papa, a mój synek większość dnia leży i pluje 😂

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas był szał na bboxa na początku. Teraz ma etap awersji do wody. Jak tylko poczuje w buzi to pluje.
    Nowych umiejętności brak. A nie, raz się za siusiaka złapał, ale się wystraszył i więcej nie próbował 😂
    Poza tym nie siedzi, nie raczkuje, zębów brak🤷

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja coś właśnie piekłam z alaantkowe no i zakalec.
    U nas kiepsko z bboxem. Spróbuje jesZcze nalać wodę do pełna. Może będzie łatwiej ciągnąć

• aga90 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi umiejętnościami to każdy ogarnia w swoim tempie i ja już się specjalnie nie porównuję. Jako że moje dziecię było niedotlenione to na początku też porównywałam. Jak pani fizjoterapeutka stwierdziła, że nie ma się do czego przyczepić mimo że inne dzieci już miały duże osiągniecia i Hania w końcu opanowała obroty to sobie odpuściłam.

• Konieczynka Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga na zaparcia możesz podać laktuloze. Nie pamiętam co jest na ulotce ale ja już dawałam jak Lidia miała miesiąc i robiła kupę co 10-14dni. Są też wlewki doodbytnicze na bazie glicerolu Melilax pediatric.
    Albo doustnie coś z macrogolem. Np xenna junior w saszetkach od 6m. lub pod nazwą dicopeg (moim zdaniem lepszy) albo innych producentów. Nie mylić z herbatkami z senesem które są od 12 rż.

Dreamer firma Hipp i holle ma jakieś przekąski dla dzieci ale nie wiem co jest w składzie. Nie kupowałam, a widziałam w Tesco i rosmanie.https://biobaby.pl/product-pol-823-Holle-BIO-Orkiszowe-Ciasteczka-z-Gruszka-Jablkiem-i-Marchewka.html?rec=301002102

U nas też kubek z słomka, z canpola więc taki "zwykły". Fajnie załapała co z tym zrobić ale za dużo nie wypija.

Mam siostrę po dietetyce. Według obecnych badań nie ma przeciwskazań do gotowania na kościach choć ponoć lepiej na samym mięsie.
    A Moni co do sloiczkow to też od niej info ze jak jest wywar mięsny to wekowanie może nie zapewnić bezpieczeństwa mikrobiologicznego. I trzeba y 3 dni z rzędu zagotowywać. Ogólnie ponoć lepiej mrozić. W zamrożonym nie ma prawa nic się stać.

Dzieci ciężko porównywać. Od mniej więcej 6m.rozwoj już idzie indywidualnie. Oczywiście są jakieś widełki. Ale np mój syn chodził mając 9,5m a mojej koleżanki 14m. Za to mój bardzo mało mówił i późno(mama w prawie 2 lata) a koleżanki mając 1,5r mówił zdaniami.
    Lidia nic z komunikacji, żadnego brawo, papa, bach nic z tych rzeczy. Jedyne co ja interesuje to stanie przy meblach i krzyk jak się nie udaje. A krzyczy tak że aż w uszach dzwoni.

Dziewczyny dziś przechodzę załamanie. Miał być fajny dzień bo męża urodziny.
    Na śniadanie zrobiłam jajecznicę - jego ulubiona 😉 i pomyślałam że Lidii też zrobię. Ścięłam na suchej patelni 3 jaja przepiorcze. Już wcześniej jajko jej dawałam ale ugotowane i do rączki. Z tej swojej jajecznicy zjadła może połowę. Położyłam ją na drzemke koło 11 i wstała z tak czerwona buzia. Policzki jak poparzone. Zaczęła to drapać, potem stękała przy kupie aż mi jej szkoda było.
    I ja wprowadziłam jajka przepiórcze jak odstawilam kurze. Nic nie po kojarzyłam, początkowo było ok. Nawet jak jej dałam pierwszy raz to nic nie zauważyłam żeby było niepokojącego, tyle że wtedy zjadła może pół tego jajeczka.
    Teraz nie wiem czy sama mogę je jeść. A w lodówce zapas koło 100szt bo promocja w sklepie była 🤦‍♀️ może od tych nieszczęsnych jajeczek mamy te zmiany cały czas, bo ja z nimi i kotlety i naleśniki i placki, sałatki, pasty na kanapki. Wrrrr
    Mała biedna zasnac nie mogla tak drapała po policzkach. Dałam jej zyrtec, mam nadzieję na spokojna noc...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2020, 23:01

moni05 lubi tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za wszystkie rady :) Lekarz przepisal nam Debridat, podajemy od czwartku. Biedna byla juz tak zablokowana ze robila wszystko zeby nie zrobic kupki. Troche jej pomoglam na sile I sie udalo. Jest troszke lepiej. Zaczela tez sie przekonywac troszke do picia wiec licze ze bedzie ok.

Konieczynka zrob sobie tydzien przerwy od tych jajek I zobaczysz czy to cos da. Najwyzej maz bedzie wcinal :)

moni05 lubi tę wiadomość

• moni05 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka, polubiłam za radę dotycząca wywaru... jak malutka? Biedna :( właśnie, najwyżej mąż będzie jadł jajka do każdego posiłku 😅

Aga, to dobrze, ze się udało. Oby teraz zachowała regularność 🤞🏻🤞🏻

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biszkopty bez cukru nie wiem, ale polecam babeczki: https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowe-muffiny-z-mango/
    Słodzenie czymkolwiek po prostu omijam, mango było miękkie i słodkie. Mąki używałam tylko kokosowej. :) ciężko żeby nie wyszły w takim razie.

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adela jak tam u Was?

Konieczynka, współczuje tych problemow skórnych, u nas tez coraz większe. Widzę ze młody ma dokładnie to co ja czyli AZS. Macie do polecenia jakieś dobre rmolienty?

My zaliczyliśmy pierwszy mały wypad w małe góry. Młody zadowolony, całymi dniami wygrzewal się do slonka i obserwował otoczenie. Niestety przestał lubić jazdę samochodem.

Aaga byłam pewna ze debridat jest na ulewanie. Tak nam lekarka przepisała ale zanim zdążyłam użyć młody przestał ulewac. A z kupą tez mamy problemy. Póki co raz pomógł słoik gotowanego buraka z odrobiną oliwy, a raz surowa śliwka. I zamówiłam dzisiaj bboxa, może go zachęci do picia wody bo to jednak podstawa. Jak na razie młody chętnie pije tylko z łyżeczki.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej kuzynce debridat został przepisany dla dziecka na kolki

syy26iye928jhyb7.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 24 maja 2020, 06:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrych wiadomosci niestety koniec :( wczoraj przy kupie obkupionej lzami pojawila sie krew... podam dzis jeszcze laktuloze. Zaczelismy podawac picie strzykawka. Czuje sie jak w szpitalu jak tak ja karmilismy. Do tego pobudki w nocy co godzine. Jestem na maksa zdolowana tym wszystkim.
    Mam ostatnio wrazenie ze ciagle cos nie tak. Jak nie ulewanie, to zatwardzenie przez problemy ze snem czy powolne przybieranie na wadze itd. Lekarze nie widza nic niepokojacego a ja zamiast czerpac radosc z macierzynstwa martwie sie non stop. I kolejny zal post wyszedl :(

Adella jak po operacji? Kiedy wracacie do domu?

‹‹ 1617 1618 1619 1620 1621 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ