X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • aga90 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jazda tyłem była przez ok tydzień ale też potrzebowałam lżejszego wozka i teraz jeździmy przodem do świata. Pierwsza przejażdżka to była fascynacja a teraz w zasadzie bez większej różnicy. Może trochę dłużej idzie zasypianie bo wszystko trzeba oglądać 😉

sandrina22 lubi tę wiadomość

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My od początku przodem do świata 🙂

A wczoraj nowy zakup dokonany- nie wiem która bardziej się cieszyła 🙂

Solówka będzie na co dzień, a bliźniak na wyjazdy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2020, 22:03

moni05, sandrina22, Konieczynka, wiktoriaa, aga90, Karooo93, Kookosowa lubią tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój cyc mamusiny jezdzi przodem do mnie, musi mnie widzieć 🙈 siada już, więc w spacerowce też nie wożę go na płasko, w niej tez siada sam.
    Img

Cos lżejszego i zgrabniejszego sprezentuję mu na roczek. Teraz używamy części spacerowej z wózka 3w1 i jest ok. Wystarcza nam póki co. Lżejsza będzie konieczna jak zacznie tuptać i w sytuacjach kryzysowych będę musiała nieść i dziecko i wózek pod pachą 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2020, 08:15

sandrina22, kasia1518, Konieczynka, wiktoriaa, aga90, Karooo93, Kookosowa lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agula to możemy sobie przybici piątkę. Kamil dogadał by się z moją Lidka. Randka na stojąco 😊 chociaż moja to nic nie mówi, raz jej się niechcący "mama" udało. A tak nawet nie gaworzy. Tylko aaaaa i ooooo.
    I pluje. Na potęgę! Parska jak konik i pluje. 🤦‍♀️

Przez te kwarantanne i siedzenie w domu Lili odzwyczaiła się od wózka. O ile wcześniej chodziłam godzinę czasem półtorej na spacer,tak teraz nie chodzę zupełnie. Bo młoda się drze jak opętana. Raz nawet udało jej się wstać pomimo że ja zapielam. Jakoś się wykręciła z pasów. Jest makabra, może jak zrobi się zupełnie ciepło i będzie lekko ubrana, może to coś zmieni.

I wczoraj i dziś mam straszne bóle w biodrach. Podobnie w ciąży mnie bolało. Jakby rwa kulszowa bo promieniuje do stóp. Na noc ibuprofen wzięłam. I dałam też ibuprom Lidce bo jej znowu te ząbki idą. Liczę że już wkrótce się przebija (jeden z 4 się przebił). Poprzednia noc dramat od 2 na cycu. O 5 już rozbudzona. Usnelysmy razem o 8 i ja wstałam po 9 i zostawiłam ją na łóżku. Spadła! Wrzask na całe osiedle. Biedna guza ma na czole. Ja mega wyrzuty sumienia, powinnam była ja przełożyć do łóżeczka. A ona się obudziła i zeszła ale głową w dół. Na szczęście poza sińcem nic jej nie jest.

Dziewczyny fajne zdjęcia. Kasia jakie roześmiane córeczki. Moni a Remik jaki poważny.

moni05 lubi tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 03:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka niestety przybijam piątkę z bólem.zaczyna mnie boleć w boku tak samo jak w ciąży co byłam w szpitalu niby na to zapalenie nerki.nawet nie wiem co moge na to teraz przy karmieniu brać

syy26iye928jhyb7.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pierwszy 🦷 😁💪
    Zimir - Jak Natalka z przewrotami itd ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2020, 09:24

kasia1518, Kookosowa lubią tę wiadomość

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez naleze do tych polamanych. Od dwoch miesiecy plecy mi pekaja. Bylam u fizjoterapeuty I okazalo sie ze miednica calkiem zrolowana, spojenie jednak sie rozeszlo no generalnie pokrzywilo mnie na maksa. Mam cwiczenia do domu zobaczyny jak bedzie bo niewyobrazam sobie za miesiac dwa jak corka bedzie ciezsza ja nosic...

U nas cztery zeby w natarciu moze jak wyjda to w koncu wroca jakies w miare normalne nocki bo nie wyrabiam. Wczoraj po szczepieniu I niestety temperatura kolo 38st. Wczesniej przechodzila szczepienia bez objawow wiec teraz juz stres czy wszystko ok.

Jutro w koncu wracamy na rehabilitacje! Pierwsze I ostatnie zajecia byly na poczatku marca... ale mloda zaczela pivotowac I probuje pelzac :)

U nas wozek dalej gondola ale jest jeszcze ok, gorzej z chusta ta nagle zaczela kompletnie parzyc.

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow, gratuluje ze dotrwalyscie w gondoli. Dla mnie to wyczyn.

Ja kupiłam tule i chyba zle zrobiłam bo moje dziecko lubi chodzić przodem do świata. Macie na to jakiś pomysł ?

Mamy przełom z kupami. Odkąd pełza po podłodze i ugniata brzuszek to kupa co chwile.

Jakie pomysły na dzień taty ? W końcu dla wielu to pierwszy

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a i mnie kręgosłup tez nawala. Bardziej biodro. Ale u mnie to standard. Teraz się tylko nasiliło.

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer, moze sprobuj nosic na plecach, wtedy bedzie przodem 'do kierunku jazdy'

moni05 lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2020, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny poratujcie jakimś przepisem na pieczone placuszki dla dziecka. Ale takie co zawsze wychodzą. Czyli pomieszać składniki i tyle

• moni05 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2020, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z cukinii ;) ja daję startą cukinię, marchew czasem też seler czy korzeń pietruszki, koperek lub natkę i jajko, ciut mąki i zawsze robię pieczone :) ostatnio też dawałam Remciowi jajeczne muffiny tylko z jajek i marchewki plus trochę ziół prowansalskich :)

Chyba, że to na „słodko” miało być? :D

EDIT 1. Słodko wzięłam w cudzysłów, bo oczywiście miałam na myśli owoce ;)

EDIT 2: próbuj też babki ziemniaczanej :) w plasterki. Prawie jak placuszki 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2020, 17:12

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2020, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Z cukinii ;) ja daję startą cukinię, marchew czasem też seler czy korzeń pietruszki, koperek lub natkę i jajko, ciut mąki i zawsze robię pieczone :) ostatnio też dawałam Remciowi jajeczne muffiny tylko z jajek i marchewki plus trochę ziół prowansalskich :)

Chyba, że to na „słodko” miało być? :D

EDIT 1. Słodko wzięłam w cudzysłów, bo oczywiście miałam na myśli owoce ;)

EDIT 2: próbuj też babki ziemniaczanej :) w plasterki. Prawie jak placuszki 😅

Bosz... Moni zdradź jak to robisz że zawsze wychodzą. Ale tak jak krowie na rowie.
    Ja piekłam 2 razy i oj daleko do efektu wow. Za pierwszym razem dałam jajko i było w miarę ok. Ciężko było je przewrócić, takie rozpadające się. A wczoraj robiłam na aquafabie - dramat. W smaku nawet spoko mimo braku soli. Ale rozpadały się, nie szło chwycić w rękę normalnie. Może za mało mąki. Sama nie wiem.
    A jak długo pieczesz i w ilu stopniach?

Mufinki też robiłam Lidce. Z marchwi, wpisałam w Google Mufiny z marchwi i z pierwszego przepisu robiłam. Pominęłam tylko cukier, wszyszly extra. Tzn. dałam cukier do połowy ciasta 😉 bobas dostał nie słodkie.

Jutro u mnie akcja ogród. Broniłam się długo przed tujami, chciałam jalowiec (ale chorują) potem myślałam o swierkach. Ostatecznie kupujemy tuje - 50szt 🙊 z jednej strony mamy sąsiada, taki dziadek który dosłownie wisi na siatce i patrzy co robimy. A z drugiej sąsiadka z pretensjami że dzieci słychać 🤣 i że nasz garaż rzuca cień na jej zagon. Plus widok na galerie handlowa. Tak więc sądzimy barierę. 🤦‍♀️
    A popsztykalam się znowu z M. Posprzątałam syfvw jego biurze a ten miał o to pretensje. Bo mu krzesło przestawiłam, dywanik spod biurka podniosłam i pościel zmieniłam. Poryczalam się. Brak sił.

23.07.2015 - synek

event.png
  • Zimri Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2020, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    U nas pierwszy 🦷 😁💪
    Zimir - Jak Natalka z przewrotami itd ?
    Jak już zechce Panna z rąk zejść to przekręca się bardzo szybko na brzuch, e i w drugą stronę jeszcze szybciej. Próbuję z nią ćwiczyć w domu ale wyje a ja mam dość. Więc nie istnieje nawet wysoki podpór. Dziś wok własnej osi robiła kółka.
    23 mamy kontrolę u fizjo i obstawiam, że będziemy już jeździć tam.

Karooo93 lubi tę wiadomość

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • Zimri Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2020, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 a jak u Was?
    Gratuluję 1 zabka 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2020, 23:20

Karooo93 lubi tę wiadomość

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2020, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka, zawsze można też bez tłuszczu na grillowej patelni. Ja najpierw ścieram cukinię i zostawiam ją na trochę (dla nas posoloną) i porządnie odciskam przez tetrę z wody. Dopiero później daję jajko i mąkę plus ewentualną resztę składników. Ciasto musi być lepkie :) daję tej mąki myślę max dwie czubate łyżki na jedną cukinie, ale zwykłą, pszenną. Bezglutenowe to z żadną mi nie wyszło, choć z kukurydzianą może i by mogło... surowe po 10-12 min na stronę z termoobiegiem, 180 stopni standardowo.

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2020, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dajecie te placuszki dzieciom normalnie do ręki,żeby same jadły? U nas tylko papki, jakoś nie mogę się przełamać, żeby dać coś do rączki opróc chrupek kukurydzianych😯Moja gwiazda cały tydzień tak jojczy, jakby mi dziecko ktoś podmienił, no ale dzisiaj rano dojrzałam drugą jedynkę na dole więc to pewnie to.

• moni05 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2020, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, do ręki. Kroję w paski. Wszystko je w kawałkach :) nie masz co się bac ;) spróbuj z czymś miękkim np. Ziemniak, batat, bo skoro z chrupką sobie radzi to na bank załapie o co chodzi :)

ammarylis lubi tę wiadomość

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2020, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też daje do ręki. Właściwie od początku rozszerzenia diety. I nie stosuje blw, tradycyjnie. Nie ufam jej na tyle, ale codziennie dostaje jedzenie do ręki.
    Skoro dziecko do tej pory miało same papki to początkowo może się trochę krztusić, ale spokojnie, w końcu i tak musi się nauczyć. Właśnie na początek dałabym coś miękkiego. Banan? Bułeczka? Brzoskwinia? (jakoś na B mi wyszło 🤣) różyczka rozgotowanego kalafiora lub brokuła.

Moni niby robię podobnie. Może za słabo odciskam. 🤔

Moja też maruda. Z góry zęby idą i męczą. Pobudka o 5 i koniec spania.

ammarylis lubi tę wiadomość

23.07.2015 - synek

event.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2020, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tylko na papkach (ale ryż czy kasza w całości). Mały nie może ogarnąć, że jedzenie z rączki trzeba włożyć do buzi. Jak mu dam chrupka czy banana, to nadal patrzy jakbym go chciała otruć. Za to ziemię z kwiatów czy paprochy z podłogi to bez problemu ładuje do paszczy. Naszym jedzeniem też niezainteresowany.
    Ale z łyżeczki zje wszystko co mu dam, o ile jest papką lub kaszką.

Zmieniłam też bboxa na akuku kubek ze słomką - póki co lepiej się sprawdza, bo łatwiej woda leci.

I mały ma alergię na jajo.
    Moni myślisz, że te placki mogłyby bez jaja się udać?

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
‹‹ 1620 1621 1622 1623 1624 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ