Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
To tylko u nas z młodego taki Cygan ze do każdego pójdzie ? Do każdego się śmieje. Może ze mną coś nie tak ze tylko on nie jest w tym okresie maminy. ...
Wasze dzieci jedzą naleśniki w których jest mleko albo leniwe które maja twaróg ?
A z tym absolutnym zakazem cukru to chodzi o względy zdrowotne czy żeby się dziecko nie przyzwyczajalo? Bi dostał na dzień dziecka cały wór kaszek. Wszystkie z cukrem skoro takie produkują i to wiodące firmy to może nie jest to takie śmiercionośne (jak koronawirus) -
Dreamer moja tez sprzedajna zeby sie do kogos usmiechnela to sie musi napracowac ale noszona Panienka moze byc przez kazdego. Smieje sie tak sama znie siebie tylko do mnie I meza albo jak kogos regularnie widuje.
U nas alergia czas star... pyli wszystko co moze a ja ledwo dycham. -
aga_ni tak dałam wczoraj małe różyczki brokuła i słupki marchewki. Wszystko bardzo miękkie. Zabawy było co niemiara, wszystko rozgniecione na tacy od krzesełka i w rączkach, ale coś tam do buzi trafiało😃 Ale ogólnie mała zainteresowana bardzo i zadowolona. Potem na dojedzenie dostała jeszcze krem z brokuł🙂 Moja też się śmieje do każdego i każdy ją może nosić. .Mam nadzieję, że jej się nie odmieni. Jeśli chodzi o twarożek czy jogurt to na razie dawałam takie gotowce z Hippa razem z musem owocowym. Bardzo smaczne, nawet mój siedmiolatek to wcinał😃
-
aga90 wrote:A u nas dzisiaj nowość. Hania rozpłakała się jak wzięłam córkę szwagierki na ręce aż 2 razy więc nie był to przypadek. Nie sądziłam, że takie maluchy mogą być zazdrosne.
-
Dreamer jeśli chodzi o cukier to jedno i drugie. Dzieci słodki smak znają od urodzenia - mleko jest słodkie 😉 ale chodzi o to żeby wyrobić dobre nawyki żywieniowe, żeby lotorośl chciała jeść buraki i rzodkiewki a nie tylko paczki i słodkie serki.
Do roku nie powinno się podawać mleka krowiego zamiast KP lub mm. Ale jako dodatek do potraw jest ok, chyba że jest alergia na bmk. Wtedy roślinne oby nie ryżowe bo ze względu na możliwa zawartość arsenu można od 5rż.
Tym co produkują wiodące marki nie możesz się sugerować. To biznes. Nic więcej. Będą zalecać wszystkim rozszerzenie diety od 4m i robić mnóstwo produktów specjalnie dla niemowląt w 3xwyzszej cenie. Produkowana jest żywność z masą cukru i wysoko przetworzona. A składy produktow dla dzieci są czesto tragiczne. Te wszystkie zdrowe żelki, serki, batony. Trrzba zawsze czytać skład żeby wybrać te spoko wśród masy innych.
Ja też kiedyś dla syna dostałam takie kaszki i sprzedałam na olx 😉 ale nie tylko ze względu na cukier. Qqrw.. Mnie ze np kaszka bananowa ma 1% bananów.
Nie mówię że nie jemy słodyczy, bo jemy. Ale staram się je mocno ograniczać i wybierać te w miarę.
Oli moja Lidia też ma już trochę ząbków. Na dole 2 jedynki od kilku tygodni. Na górze lewa 1 i 2 się przebiły a prawev1 i 2 zaraz będą.
Amarylis to super. Młoda wszystko sprawdziła. Musi załapać ze to się zjada. Ale radzi sobie a to najważniejsze.
Aga ja jeszcze nie musiałam interweniować.
I dawaj tak duże kawałki jak Twój palec. Żeby nie było opcji włożenia całego do buzi. Wtedy Władek będzie miał szansę nauczyć się odgrysc tyle ile potrzebuje. Jak dasz "gotowa porcje" to włoży i przemieli ale nie będzie miał szansy sam oszacować ile w tej buzi się faktycznie powinno znalesc. To trudne zadanie. Od grysc ile trzeba, przeżuć i połknąć 😉 początkowo może się krztusić ale twojej pomocy potrzebuje tylko przy zadławieniu. Poczytaj o różnicach i sposobie pierwszej pomocy. -
Julia je normalnie nabiał (nie stricte mleko, ale jako dodatek tak)
Jogurty normalne, naturalne (bieluch, ew. Z Lidla te vege)
Za kaszkami tak średnio przepada, woli np. manne niż Holle 🙈
Uśmiecha się do każdego, z pójściem na ręce już różnie, ale jeszcze dużego problemu nie ma 😉
I też jest zazdrosna. Jak Jasio jest na kolanach to potrafi rozpłakać się na zawołanie, albo się po mnie wspinać 🙈
Jasio taki nie był, chyba to dlatego że od początku musiał się dzielić mama 😂 -
Dzisiaj byłam na tatuażu który trwał 10 godzin i od 11 nie widzialam młodego. A jak wróciłam to już spał. Matko, jak ja się stęskniłam 😂
Do naleśników daje normalne mleko, dostaje normalny twaróg.
Co najlepsze od urodzenia miał alergię na bmk, jak tylko dostawał zwykle mleko, A nie pepti to była jakaś tragedia. Do 6 miesiąca próbowaliśmy mu dawać zwykle i nic. A po mleku i twarogu zupełnie nic się nie dzieje 🤨
Ja już o tym myślę jak ugryźć temat slodyczy. Nie chce żeby dziecko myślało, że słodycze to jest coś tak wyjątkowego,że może je dostawać tykko w weekend lub tylko w święta. Ale też się boję, że jak słodycze będą traktowane normalnie to będzie je chciał codziennie. -
Z tą witaminą D to trzeba uważać. Mi u pierworodnej po 6mcu kazała pediatra zwiększyć do 800j bo ciemiączko się nie zrastało. Po jakiś 2mc byłam na prywatnej wizycie i tam pediatra zapytała skąd takie zalecenie i czy był sprawdzany poziom Wit. D. Oczywiście nie ... jak sprawdziłam okazało się że ma ponad norme-85 , a norma do 80 więc ta pediatra kazała wrócić do 400j, bo powiedziała że dziecko w tym wieku powinno mieć około 55. I że wysoki poziom może negatywnie wpłynąć na pracę nerek. Po braniu przez 2mc zrobiłam kontrole i miała 56.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2020, 21:54
kasia1518
-
Olii pochwal sie tatuażem ja juz mam plan ale zanim go zrobię to minie kolejne 10 lat hehe
Dreamer nie trzeba się sugerować marką bo to mylne. Te wiodące czesto robia syf i kase niz cos zdrowego. Co do cukru w kaszce czy innych produktach dla dzieci to trzeba uważać. Bo tu łyżka cukru tam druga i sie okazuje ze na dobę dziecko zje 300 procent normy. Zamiast smakowych kaszek lepiej kupic kleik ryzowy albo manna bezsmakowa i dodac wlasne owocki albo mus a nawet domowy sok. Zamiast cukru mamy fruktoze i duzo witamin.
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Kokosowa, jesteś jak mój mąż, on już się zbiera dobre 7-8 lat 😀 dopiero narodziny Ignasia go zmotywowaly i też idzie zrobić podobny.
Rodzina męża dostanie palpitacji serca jak mnie zobaczą 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2020, 13:57
wiktoriaa, aga_ni, Kookosowa, ammarylis, Karooo93, moni05 lubią tę wiadomość
-
Dzięki za porady dot jedzenia w kawałkach, będę próbować powoli. A dajecie dziecku do reki chleb?
Moje dziecko tez chętnie spędza czas z innymi ludźmi. Śmieje się do tych, których zna, ewentualnie do obcych jak się postarają Każdy go może wziąć na ręce i o ile ja albo mąż jesteśmy, to się wszędzie dobrze czuje. Wczoraj byliśmy obejrzeć żłobek (prywatny bo do publicznego nie ma szans, chociaż go zapisałam jak tylko dostał pesel) i tez był tam bardzo zadowolony, gaworzył cała wizytę.
Już mnie rodzina terroryzuje ze jak ja mogę dziecko do żłobka „oddać”. 🤷🏻♀️23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI ICSI 1 - 01.2018 ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
Aga_ni u nas identycznie z tym zlobkiem! Nie potrafia zrozumiec ze potrzebujemy tez mojej wyplaty do zycia. A dziadkowie wszyscy pracuja.
Olii super tatuaz
Kokosowa jak Bartus? Myslalam o Was wczoraj.
My chlebek dajemy do raczki, pomulda cos a potem oczywiscie go gdzies rzuca. W zasadzie jak wiekszosc rzeczy w kawalku. Ciamka, jak cos odgryzie to wysuwa to na jezyku az wypadnie, a potem rzuca na zienie. Jeszcze nie ogarnia do konca tematu. Lyzeczka zjada wszystko pieknie. -
A jak dajecie chleb to taki ze sklepu? Czy same pieczecie? Bo w tych sklepowych jednak jest sól to chyba nie bardzo 🤔
U nas to samo ze żłobkiem. Bo jak ja mam Dać takie małe dziecko i przecież wirus jest i co jak się zarazi. Wirus będzie jeszcze długo, a dziecko będzie siedzieć w domu i czekać aż minie, a potem nie będzie potrafił nawiązać żadnych kontaktów z innymi dziećmi. Nie wspominając o tym, że ciężko wyżyć za jedną wypłatę. -
Agaa dziękuję juz lepiej. Jutro kończymy antybiotyk. W sobote musiałam zmieniac bo dostał uczulenia na pierwszy. Od początku ma dobry humor i gorączkę mial tylko 2 dni. Troche słabiej pije i je ale to normalne u niego przy lekach. No i zaczął wstawać na czworaka jak kotek wiec moze zaraz zacznie raczkowac.
Olii super tatuaż. Ja bym sie bala bólu na taki duży. Kiedys siebie obiecalam tatuaż na osiemnastke. Chciałam delikatny kwiatek na kostce. Ale wszystkie moje koleżanki taki sobie zrobily wiec ja zrezygnowałam. I długo nie znalazlam idealnego. A teraz z mezem chcemy miec 3 strzałki na nadgarsku. Podobno pol godziny roboty. To jest symbol rodziców dzieci z zespołem.Aaga lubi tę wiadomość
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Olii ekstra tatuaż!
Kookosowa, super pomysł z tym tatuażem Bartus już na czworaka wstaje, super ja tez czekam na ten moment u nas a jednocześnie cieszę się jeszcze ze mogę młodego położyć na macie, pójść coś zrobic a on daleko nie odejdzie
Mnie babcia zapytała czy nie idę na urlop wychowawczy. No spoko, tylko on jest bezpłatny 🤷🏻♀️ Te z Was które posyłają dzieci do żłobka, wybralyscie prywatny? W ogóle strasznie to drogie! Tzn ja nie mówię ze za drogie bo rozumiem ze pensje pedagogów kosztują, no ale generalnie systemowo, przynajmniej w Krakowie, słabo jest to rozwiązane ze nie ma szans na państwowy żłobek.
Umowilam nas właśnie na szczepienie - meningokoki. Muszę zamówić szczepionkę w aptece, ale nie wiem jaka? Doradźcie proszę, czym szczepilyscie? Bexsero? Tych rodzajów meningokoków chyba jest kilka?Kookosowa lubi tę wiadomość
23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI ICSI 1 - 01.2018 ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
My mamy oplacone miejsce w prywatnym. Mimo ze zapisalam nas do publicznego w pazdzierniku I spelniamy wszystkie warunki to ciagle spadamy na coraz dalsze miejsce... nie wiem jakim cudem no ale co zrobic. U nas to koszt ok 700zl miesiecznie.
Kokosowa dobrze sie jest lepiej. Bartus jest mega dzielny I silny, pokazuje to na kazdym kroku.
Mam nadzieje ze Filipek od Basi tez tak pieknie ze wszystkim sobie radzi.Kookosowa lubi tę wiadomość
-
Kokosowa, super pomysł na tatuaz. Pół godziny to jest moment, nawet nie zauważysz, że Ci coś zrobili
Ja właśnie się dowiedziałam, że nie mam szans tym roku na zlobek. Dopiero przyszły semestr. Nie wiem co z młodym zrobimy
I mamy z małym problem od wczoraj. Nie chce pić mleka wczoraj na noc mąż zrobil mu 2 butelki, żadnej nie chciał. Dzisiaj rano wypił i teraz znowu nie chce. Bawi się butlą i wypluwa. Normalne posiłki je bez problemu i pije wodę. Mieliście tak kiedyś?Kookosowa lubi tę wiadomość
-
Olii Lidka gdy miała 3 miesięce odmówiła jedzenia. Od 4 nad ranem nie jadła do 16.a jak myślałam że zwariuje, tak małe dziecko i za cholere nie szło jej nakarmic. Dopiero na śpiąco. Do tej pory nie wiem co to było.
Aga ciesz się chwilą. Moja dziś weszła na 4 schodki jak byłam w toalecie. Grunt że nie spadła.
My też do żłobka prywatnego. U nas koszt podobny 730zl. W tamtym roku z gminy były pieniądze i z programu Maluch+ więc wychodziło 550 ale teraz po tym wirusie nie sądzę że tak będzie kolorowo. A grupa ma być fajna : 6 dzieci i 2 panie.
Dziewczyny jak radzicie sobie z dwójką w domu. Starszak chce się ze mną bawić. Układamy lego na biurku - Lidka przy nodze krzyczy.
Duplo na podłodze - syn krzyczy że mu slini i rozwala.
Puzzle, karty itp trzeba bronić przed małym terrorysta chętnym żeby wszystko to zjeść.
Nie ogarniam.
A Młody zaczyna jak tulic i podnosić, ona krzyczy bo jej nie wygodnie tak. Albo sama idzie do niego jak się syn bawi i mu psuje. To On ja odpycha niby nie mocno ale jednak. Zaczyna się wrzask. I tak w kółko...