Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasia jaka słodka ta Twoja Gabi 😍
U nas już 3 noce też masakra ale wczoraj wyczułam palcem że przebija się ząb więc też się nie dziwie, jojczy i płacze, koło 3 w nocy idzie już do nas do łóżka. Chwilami idzie serio zwariować, po wtorkowej nocy nie widziałam jak się nazywam. Na inne jedzenie chwilowo też jest bunt non stop by pierś ciumkała. -
Ale słodziaki te dziewczyny wasze!
Trzymam kciuki za Czarka!
U nas noce różne, zazwyczaj karmienie koło północy i nad ranem. I jęczenie już sama nie wiem czy zęby tez czy tylko swędzenie skory. Ale potem śpimy jeszcze do około ósmej i potem Władek ma drzemkę od 11tej, godzinkę albo czasem nawet dwie. Dzisiaj go obudziłam o 6 dano bo jechaliśmy do lekarza to juz dwie godziny sobie odsypia.
Byliśmy dzis u dermatologa, biedny ma odparzenia na twarzy, szyi, pod pachami (pękła mu skóra tam niestety) a prócz tego ma AZS na rękach i pod kolanami. Dostaliśmy różne maści, z antybiotykiem i sterydem - mam nadzieje ze mu pomoże.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI ICSI 1 - 01.2018 ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
U mnie Hania pełza już dość długo a siadać samodzielnie zaczęła dokładnie w dzień jak skończyła 8 miesięcy i w tym samym tygodniu zaczęła raczkować i wstawać. Z tym raczkowaniem to jak jej się nie spieszy a jak szybko chce dotrzeć gdzieś to czołga się na brzuchu i robi to z taką prędkością że aż skórę ze stóp obciera 😉
Zębów nie mamy ale chyba od 3 miesięcy ma spuchnięte dziąsła i ciągle prześwituja te zeby. W sumie to 6 miejsc ma takich spuchniętych ale chyba na dniach dolne jedynki się przebija i z tego względu też inne jedzenie niż mleko jest raczej do posmakowania a nie najedzenia. Ze spaniem to ostatnio trochę więcej śpi w dzien bo potrafiła mieć 3x20 minut drzemki ale teraz czasem do godziny się potrafią wydłużyć ale za to w nocy pobudka i nad ranem a potem to już 6:30 muszę wstawać bo nawet u nas w łóżku nie dośpi tylko ucieka stale ☹️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2020, 13:45
wiktoriaa, kasia1518, przedszkolanka:), Karooo93, Kookosowa, Konieczynka, moni05, mia4444, ammarylis lubią tę wiadomość
-
Wiktoria, aga90 piękne królewny 🤩
U nas ze spaniem ostatnio gorzej , było już fajnie pobudki na mleko koło 1 i 5 i spanie do 8, nawet 8.30, a od kilku dni dodatkowe pobudki...srednio co godzinę muszę lulac.
Kilka dni temu chciałam żeby spala bez rożka, bo już dawno z niego wyrosła, ale jak spróbowałam to pobudki były po 2-3 na godzinę, więc spowrotem ja owijam. Myślę sobie, może jej za gorącą... więc zmieniłam pajaca na rampersa , ale to też nie to... rzuca się, przekręca na boki , rozkopuje...i nie wiadomo o co jej chodzi, a ja dziś ledwo widzę na oczy i wstałam z bólem głowy przez to niedospanie.kasia1518
-
Natka dostała się do żłobka do grupy niemowlęcej, ale idzie po skończonym roku. Chciałabym aby rok jeszcze w domu była, tak jak starsza. Z mężem mijaliśmy się ciągle, ale córka w domu była i to był bardzo dobry czas dla niej. Teraz w środę skończyła 4 lata, a w niedziel mamy imprezkę 😉
Myśl o pracy mnie przeraża ponieważ szefowi,, odbiło,, i kadra w 70 % nowa.
Młodsza pełza wokół własnej osi, podpór wysoki ćwiczy i od 2 dni zaczyna leżąc na brzuchu na kolanach się unosić.
We.
Wtorek idziemy na 2 wizytę do fizjo kontrolna czy jest ok i żeby pokazała kolejne ćwiczenia mobilizujace ja.
Co do jedzenia to było słabo u nas dopóki ja chciałam karmić. Zaczęłam dawać jej w kawałkach i to był strzał w 10. Nie siedzi sama jeszcze, e do fotelika wkładam ja na czas jedzenia i możemy wszyscy razem jeść.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2020, 00:38
wiktoriaa, aga90, kasia1518, Kookosowa, Konieczynka, aga_ni, moni05, Aaga, przedszkolanka:), Karooo93, mia4444, ammarylis lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, czy którejś maluszek sypia już tylko raz dziennie? Moja Sara coraz częściej ma tylko jedna drzemkę w ciągu dnia godzinę - półtorej i zaczynam się martwić. Często widać, że chce spać a ja nie potrafię jej uspac, czasami rundki samochodem po mieście pomagają, ale to też nie zawsze13 cs starań o drugie dziecko - szczęśliwy ❤️
Termin: 06.11.2019 - Dziewczynka ❤️
CC - 22.10.2019
10.09 - 1990g
15.10- 2837g
-
Weronikaaa wrote:Dziewczyny, czy którejś maluszek sypia już tylko raz dziennie? Moja Sara coraz częściej ma tylko jedna drzemkę w ciągu dnia godzinę - półtorej i zaczynam się martwić. Często widać, że chce spać a ja nie potrafię jej uspac, czasami rundki samochodem po mieście pomagają, ale to też nie zawsze
-
Remi też śpi 3-4 razy od pół h do godziny 🤔 może to za dużo? Ale śpi tylko na kimś... 🤷🏼♀️ To dziwne, nie mogę go ni cholery odłożyć w dzień. Wieczorem bez problemu, kładzie się na boku i lulu. Dziwny ten dzieć. 😅Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Moja Sara od piątego miesiąca miała już tylko dwie drzemki a teraz albo są dwie i jedna trwa 1- 1,5 a druga pół godziny albo właśnie ma tylko jedną która trwa 1-1,5h. Czytając wasze wpisy zaczynam się jeszcze bardziej martwić. W poniedziałek chyba wybiorę się do pediatry.13 cs starań o drugie dziecko - szczęśliwy ❤️
Termin: 06.11.2019 - Dziewczynka ❤️
CC - 22.10.2019
10.09 - 1990g
15.10- 2837g
-
Moje dziecko ma 4 ale za to turbo drzemki, każda trwa pół godziny, chyba że śpi na mnie to wtedy dłużej. Parę razy zaszalała i było godzinę. Wydaje mi się że to indywidualna kwestia każdego dziecka, jedno śpi więcej, drugie mniej. Moja kuzynka ma córkę która ma 3 miesiące i śpi tylko u niej na rękach A ostatnio przez cały dzień spała jej 20 minut. A koleżanki dziecko ma 10 miesięcy i ma dwie drzemki po 3 godziny
-
Weronika a jak długa jest przerwa nocna? Może odrabia sobie w nocy.
U nas dzień wygląd mniej więcej tak że około 5.30 - 6.00 już wstaje i nie ma zmiłuj. O 8 zasypia na pół godziny. Potem koło 12-13 i 16 drzemki. Często jedna z nich jest dłuższą ale to max godz. Myślę że łącznie w dzień śpi 2h w tych trzech drzemkach. A na noc usypia ok 21.
Więc snu na dobę ma 11h. Może są dni że uzbiera się 12h ale to rzadko. A mojej koleżanki 5latek śpi 12-13h/dobe.
I co ja jej zrobię. Pediatra też mi raczej w tym nie pomoże.
Ostatnio tylko was czytam. Brak mi czasu na wszystko. Mam wrażenie że tylko sprzątam i gotuję.
Był temat spacerów i pobytu na świeżym powietrzu. Ja bym bardzo chętnie spędzała więcej dnia na podwórku ale mój starszak się nudzi! Nie ma z kim pobiegać więc chce do domu. A Lidia w wózku wytrzymuje 15min chyba że ma flipsa to dłużej. Ale nie chce jej nic dawać i wyrabiać jej takiego nawyku jedzenia na nudę.
Co do umiejętności to Lidka zaczyna się puszczać i chwilę stoi bez trzymanki. I zapierdziela po schodach z prędkością światła. Raz poszłam do łazienki i nie zabezpieczyłam schodów. Wychodzę i słyszę ja na piętrze. Weszła w tym czasie na 1pietro do starszaka pokoju.
Zaraz będzie miała 9 miesiący.
Nam nadal te 4 zęby z góry psują nocki. Choć już 2ki się przebiły a jedynki delikatnie czuć pod palcem. Dziąsła tylko nadal podkrwawione.
Przegapiłam wasze zdjęcia. Zimri tylko Twoja widzę malutka. Jakie ma włoski śliczne. Moja to taka lysa 🤣 -
Weronikaaa wrote:Moja Sara od piątego miesiąca miała już tylko dwie drzemki a teraz albo są dwie i jedna trwa 1- 1,5 a druga pół godziny albo właśnie ma tylko jedną która trwa 1-1,5h. Czytając wasze wpisy zaczynam się jeszcze bardziej martwić. W poniedziałek chyba wybiorę się do pediatry.
U nas podobnie tj jedna drzemka, od 11:00 trwa 1h (czasami maks 2h) a potem ma druga od 17.00 do 18.00 ale nie zawsze, zdarzają się dni ze tej drzemki nie ma i to zależy od tego czy mu zapewnimy odpowiednie warunki. Ja mysle ze się nie masz co martwić, każde dziecko jest inne i przecież w nocy niektóre dzieci słabo śpią i się budzą wiele razy a inne przesypiają cała noc (nigdy nam się to noe zdarzyło jeszcze).23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI ICSI 1 - 01.2018 ICSI 2 - 08.2018
Mój ma tylko jedną drzemkę. Nie widzę problemu. Widocznie taka ilość snu mu wystarcza 🤷
Zasypia o 22 wstaje o 8 (w tym 2 pobudki na mleko). Przestawił się przez upały. Śpi w bodziaku na krótki rękaw, przy otwartym oknie. Ja pod kołdrą 🤦
Z nowości - mamy zęby 😍 2 dolne jedyneczki.
Nadal nie pełza, nie siedzi i nie raczkuje. Za to otwiera szuflady jak się doturla. Zabezpieczenia to pestka.
Nadal je papki. Kawałki są bleee. Oszalał za to na punkcie gryzaka do podawania owoców.
Śliczne te wasze bobasy 😍😍
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2020, 22:19
moni05 lubi tę wiadomość
-
wiktoriaa wrote:Moje dziecko ma 4 ale za to turbo drzemki, każda trwa pół godziny, chyba że śpi na mnie to wtedy dłużej. Parę razy zaszalała i było godzinę. Wydaje mi się że to indywidualna kwestia każdego dziecka, jedno śpi więcej, drugie mniej. Moja kuzynka ma córkę która ma 3 miesiące i śpi tylko u niej na rękach A ostatnio przez cały dzień spała jej 20 minut. A koleżanki dziecko ma 10 miesięcy i ma dwie drzemki po 3 godziny
Dokładnie, indywidualna kwestia każdego dziecka i do tego zmienia się z wiekiem. Władek przez pierwsze 4 mce bardzo mało spał w dzień, maks 30 minut i chodził późno spać. A teraz odkąd kolki się skończyły zasypia o 20:30 i śpi do około 8 rano z 2-3 pobudkami. No chyba że ma gorsza noc i ciagle jęczy. To się tak dynamicznie zmienia że nawet noe ma sensu się przywiązywać
Władek się dzisiaj obudził z gorączka 39stopni, cały dzień podaje paracetamol i ibuprom i teraz spadła. Mam nadzieje ze to trzydniówka a nie coś poważniejszego.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
Aga jak młody dzisiaj, przeszło? Dużo zdrówka dla niego!
Ja dziś padam na twarz. Jeden ząb się przebija i jak wczoraj ładnie spała całą noc z jedna pobudka tak dziś co godzinę się budzi i pierś non stop w buzi. O 4 już wzięłam do siebie bo to wstawanie nie miało sensu. Eh strach myśleć co będzie przy innych zębach -
Kookosowa wrote:Aga ni zrob mocz ma wszelki wypadek. U nas była lekka temperatura. Zawaliłam wine na zęby a okazalo sie ze to zum.
Tak, od razu zrobiliśmy badanie moczu, zwłaszcza ze Władek już przeszedł infekcje układu moczowego raz. Nic nie wyszło ale pewnie i tak zrobimy jeszcze raz za kilka dni. Wtedy miał niższa gorączkę i od razu dostał antybiotyk.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!