X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Dyśka Debiutantka

Wysłany: 2 marca 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jestem taka szczęśliwa! Byłam wczoraj na usg. Dzidziuś ma 2 mm. Widziałam malutki tykający punkcik, lekarz też na badaniu napisał FHR-(+). To chyba znaczy że mamy serduszko 😁

Dominika32, Cabrera, Jupik, przedszkolanka:), Krakuska, nuśka91, borsuk, meerici, kasia1518 lubią tę wiadomość

• moni05 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek tak, tu niestety masz rację... Tez czekam do środy ze strachem. Wizyta Na chwile pomoże :)

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni, właśnie spojrzałam na dół swojego brzucha i linia tam jest...a to moja pierwsza ciąża....trochę śmiesznie to wyglada ;)

W kwestii seksu, to mój eM. ma libido ogromne jak nigdy, u mnie raczej marne, kilka razy było <3 i w sumie było fajnie. Ale jak eM. zapytał lekarza o seks, to ten jednak zalecił wstrzemięźliwość...wiec ograniczyliśmy się mocno :/
    Ale eM. już kazał mi się zapytac w poniedziałek ma wizycie, czy juz możemy ;)

moni05 lubi tę wiadomość

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zauwazylam ze brzuch jest twardszy. Niby nie zmienil sie duzo jezeli chodzi o obwod, ale jest wyraznie bardziej napieta skora. Jakby bariera sie zrobila grubsza ze skory.
    Lubie to uczucie gdy brzuszek jest wyczuwalny.
    Wiecie, ja 4lata meza namawialam na drugie dziecko.
    Duzo bylo rozmow, glownie wzgledy finansowe. Pozniej ob troche sie pochorowal. Tesciu udar mial. I w koncu sie przekonal. Sam stwierdzil ze dorosnal do tego. Bo jak zaszlam w ciaze to mialam 19lat a on 23... Ale bylismy ze soba juz 4lata :)

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja póki co nie znalazłam serduszka detektorem,myślę źe tego dźwięku nie pomyle z innym. Może mieć wpływ tyłozgięcie czy raczej za szybko?

Dziewczyny a które maja juź słabsze objawy ? Np.piersi przestają bolec,mdłosci mniejsze lub wiecej "lepszych" dni?

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jestem tak padnięta, że nawet nie mam siły tu pisać. Syn słabo śpi ostatnio, wstaje o 4. Ja praktycznie nie sypiam :( dni mi mijają strasznie wolno.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Kaktusia Znajoma

Wysłany: 2 marca 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku piszecie tak ze ciezko wszystko ogarnac. Na caly tydzien zdychalam, mdlosci plus wymioty, dzis juz ciut lepiej ale za to doszla mi emocjonalnosc. Placze i wzruszam sie ze wszystkiego. Poza tym to juz moja 4 ciaza (2 pierwsze niestety stracilam) i mam brzuch jak balon juz. Caly marzec u mnie o fituje w wizyty, a ze mieszkam w Portugalii to tu calkiem niezla opieka zdrowotna, choc prywatnie tez ide. A wiec 6.03 mam kontrole, 12.03 wizyta w szpitalu polozniczym (endokrynolog+diabetolog), 21.03 wizyta u lekarza prowadzacego a 25.03 usg genetyczne.
    Poprzednia choc udana ciaza byla cukrzycowa na insulinie plus cholestaza, dlatego tak kontroluja. A po ciazy zapalenie poporodowe tarczycy, ktore skonczylo sie jej wycieciem. Takze boje sie tej ciazy jak nie wiem. Czekam do srody.
    Milej soboty ;)

• ManiaM Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Ja póki co nie znalazłam serduszka detektorem,myślę źe tego dźwięku nie pomyle z innym. Może mieć wpływ tyłozgięcie czy raczej za szybko?

Dziewczyny a które maja juź słabsze objawy ? Np.piersi przestają bolec,mdłosci mniejsze lub wiecej "lepszych" dni?

U mnie objawy jakby mniejsze też właśnie... Nie wiem czy to przez te witaminy, biorę od 4 dni

oar843r8hxms7jm7.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:

Ja nie wiem czy nie za wczesnie na szukanie? ;) Gdzies mi mowila znajoma ze okolo 15tyg wyraznie slychac

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny troszke prywaty.
    https://www.fundacjaavalon.pl/nasi_beneficjenci/szymala_maciej.html
    To jest moj szwagier. Jezeli nie macie pomyslu komu przekazac 1% to mozecie dla niego cegielke przekazac? :)

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie było kilka dni już bardzo dobrych od zeszłego weekendu, ale po tłustym czwartku znowu było gorzej. Natomiast od tego tygodnia, jak mdłości nie było dopiero zaczęły mnie boleć piersi, wcześniej nic a nic.

Co do detektora to polecają dopiero od 12.tygodnia słuchać, bo wcześniej może nie być słychać.

Ja to przemyślałam i żadnego detektora nie kupuję, tylko dodatkowy stres dla mnie.

No i też odliczam, najpierw do poniedziałku, a potem do 19 marca, będę na pewno spokojniejsza :)

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

• Holibka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do objawów to ja na razie nie mam prawie żadnych. Jedynie jak szybko wstaję to mam mroczki przed oczami. Mam też wzdęcia, włosy szybciej się przetłuszczają i cera... "uroki" pierwszego trymestru eh.
    Mam też wrażliwe sutki, ale karmię jeszcze pierwszego, więc nie ma tragedii, w pierwszej ciąży o wiele bardziej mi doskwierały, do tego stopnia że prawie od początku ciąży chodziłam w sportowym staniku bawełnianym.

krechy jeszcze nie mam, poprzednio pokazała się około połowy ciąży.

Poprzednio mdłości i napady głodu dopadły mnie w 7 tygodniu, także "czekam z niecierpliwością" :P
    Mdłości były zawsze popołudniowe, tak od 14tej do późnego wieczora, utrzymywały się do 11 tyg. W najgorszym momencie woda potrafiła u mnie wywołać wymioty.

Dziewczyny czym smarujecie brzuchy? Mnie poprzednio ratował olej migdałowy i chyba zrobię powtórki z rozrywki :D Tylko boję się że to za mało, bo jednak skóra nie jest tak elastyczna jak w pierwszej ciąży :/

age.png

age.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Cholernie nie lubie gdy na jakims watku wyskakuje ze ktoras stracila :( czuje wtedy taka niemoc (na fb przed chwila) :( ze jestesmy chuchamy
    Dmuchamy a i tak nie jestesmy w stanie zapobiec temu ze cos sie moze stac :(
    Tak mi sie smutno zrobilo

Dlatego ktoś wymyślił tą stronę: https://datayze.com/miscarriage-reassurer.php :) pokazuje ile szans jest na nie-poronienie, zamiast na poronienie. I wiecie co? Te liczby naprawdę pocieszają! przynajmniej mnie.

Ale całkowicie rozumiem Twojego dola, ja mam ogólnie naturę „zamartwiacza” i obiecuję sobie teraz trochę odpuścić. Bo te zmartwienia nie kończą się na pierwszym trymestrze, można zwariować. U mnie było tak:

Pierwszy trymestr - czy nie poronię (O nie, wypiłam herbatę z hibiskusem / strasznie trzęsło w autobusie / zachorowałam / wzięłam gorący prysznic)
    Drugi - czy się dobrze rozwija (o nie, przeziernosc wyszła troche na granicy)
    Trzeci - czy nie urodzę przedwcześnie. (O nie, mam ciągle twardnienie brzucha)
    Poród - Czy po porodzie będzie zdrowe. (O nie, wyszła asymetria ulozeniowa, bedzie krzywy - wyrównane rehabilitacjami).
    Dalej - czemu nie ma jeszcze kontaktu wzrokowego? Czy to odruch moro czy coś gorszego? Czy będzie mieć zdrowe bioderka? Czemu jeszcze nie siedzi? Czemu sie dalej slini? Cdn.

Oczywiście wszystko sie dobrze skończyło, ale i tak człowiek się bedzie zawsze martwić. Masakra :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2019, 13:20

meerici, moni05, nowa na dzielni, Nanu7 lubią tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska to prawda... od dwóch kresek obawy będą z nami przez całe życie, taki los matki :) Na pewne sprawy nie mamy wpływu i trzeba to zaakceptować, zamartwianie na zapas tylko szkodzi dziecku!

age.png

age.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie smaruję, ale chyba zacznę, bo mnie bebech szybko w pierwszej rósł. Już jest wiekszy. W pierwszej ciąży miałam ogromny i o dziwo zero rozstępów..ale zeby nie było tak różowo, cały tyłek miałam w rozstepach ;)

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie po kilku dniach spokojnych lekkich mdłości wróciły silne. Landrynki, serek topiony i herbatniki pomagają. Reszta albo wejdzie i zostanie albo nie.
    Ja smaruje zwykłym balsamem nawilżającym. Jak całe ciało. Mi rozstępy zrobiły się dzień przed porodem. A brzuch rósł powoli dopiero w dziewiątym wystrzeliło z dnia na dzień.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie najgorszy był tydzień 7+0-7+6. Teraz już trochę lepiej. Są dni całkiem spoko, są też fatalne. Ale w porównaniu z tym najgorszym tygodniem jest lepiej.

• emikey Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Krakuska to prawda... od dwóch kresek obawy będą z nami przez całe życie, taki los matki :) Na pewne sprawy nie mamy wpływu i trzeba to zaakceptować, zamartwianie na zapas tylko szkodzi dziecku!
    Moja największa codzienna obawa teraz to ta czy pójdzie spać przed północą :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2019, 14:00

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska, moja córa ma 7 lat, a ja przed swoim pójściem spać zaglądam do niej co najmniej raz, sprawdzić czy oddycha. Siedmiolatka... ;) taaaakżeeee tegoooo...

Krakuska lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusia wrote:
    Jejku piszecie tak ze ciezko wszystko ogarnac. Na caly tydzien zdychalam, mdlosci plus wymioty, dzis juz ciut lepiej ale za to doszla mi emocjonalnosc. Placze i wzruszam sie ze wszystkiego. Poza tym to juz moja 4 ciaza (2 pierwsze niestety stracilam) i mam brzuch jak balon juz. Caly marzec u mnie o fituje w wizyty, a ze mieszkam w Portugalii to tu calkiem niezla opieka zdrowotna, choc prywatnie tez ide. A wiec 6.03 mam kontrole, 12.03 wizyta w szpitalu polozniczym (endokrynolog+diabetolog), 21.03 wizyta u lekarza prowadzacego a 25.03 usg genetyczne.
    Poprzednia choc udana ciaza byla cukrzycowa na insulinie plus cholestaza, dlatego tak kontroluja. A po ciazy zapalenie poporodowe tarczycy, ktore skonczylo sie jej wycieciem. Takze boje sie tej ciazy jak nie wiem. Czekam do srody.
    Milej soboty ;)
    Ale wkstra z ta Portugalia! A gdzie dokladnie mieszkasz? Ja mieszkalam przez rok w Porto i mam wielki sentyment do tego okresu. Chcialabym tam spedzic starosc :)

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
‹‹ 166 167 168 169 170 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ