X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Miśka06 Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2021, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie czy Wy, dziewczyny na 100% tego chcecie. Bo ja miałam opory... radzili mi odstawić od razu do zera ale ja sama nie byłam na to gotowa a co dopiero roczne dziecko...

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z jedzeniem pol na pol ... tzn Gabrysia chce wszystko ale niestety przez brak dwojek na dole ( a ostatnio wyszła czwórka na dole) nie ze wszystkim daje rade . Nawet kanapke musze jej działać bo nie ugryzie. Apetyt ma , chxe wszystko. Daje jej ,ale ona tez się denerwuje jak z czymś nie daje rady . Je dużo owoców, warzyw. Słodycze... hmm je chrupki i czasami jakiś jogurt /serek, ostatnio Zosia jej dala spróbować Kinder czekoladkę to pluła 😁 Ja warzywa przemycam w zupach, często tre i wcina to bez problemu. Niestety wspierany się jeszcze słoikami bo nie jest wstanie zjeść np fileta z kurczaka... jak rozdrobnie kurczaka w rosole to zje , ale kotleta nie. Myślę że jak te dwójki na dole wyjdą to już w 100% będzie jadla to co my. Aaaa i kaszki juz jej się znudziły, nie chce ich jeść

Za to nocki kiepskie od tygodnia. Dk tej pory jak poszła spać do siebie było super albo znośnie... a teraz jest tragedia, budzi się często i chce żebym się kładka obok niej , robie to i jak juz mi się,wydaje ze spi mocniej to próbuje wyjść... i tak czasami się 2h schodzi bo za każdym razem jak juz jestem przy drzwiach to się podnisi. Wczoraj udało mi się wyjść po 2h to po 30min się obudziła i znowu to samo ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2021, 23:28

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas kotlecik to bardzo chętnie wchodzi. Nie chciałam dawać smażonego ale jak ma jeść sam chleb to już wole żeby trochę mięsa zjadł. Cóż znowu wygrał. A jak dostał pierniczki w swieta to pamięta do teraz gdzie były. Prowadzi mnie do szafki, wystawia rękę i stęka żeby mu znowu dać. Zdecydowanie lubi to co słodkie i słone.

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśka06 wrote:
    Pytanie czy Wy, dziewczyny na 100% tego chcecie. Bo ja miałam opory... radzili mi odstawić od razu do zera ale ja sama nie byłam na to gotowa a co dopiero roczne dziecko...
    I nie pije Ci mleka w ogóle? Ja chce zakończyć karmienie, męczy mnie to już, moje dziecko jest ewidentnie na nie. Tylko nie chce żeby w tym wieku całkowicie zrezygnowała z mleka

syy26iye928jhyb7.png
  • Miśka06 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2021, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pije w ogóle, w nocy czasem wode, w dzień tez lub herbatę do śniadania. Je 5 posiłków wiec głodna nie jest takze nie wmuszam jej jeszcze mleka

• aga90 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja co prawda butelkowa była ale też już nie pije mleka. W tym wieku jeśli dziecko ma zbilansowaną dietę i posiłki mleczne typu kasza, jogurt, sery to nie musi mleka pić.

• Karooo93 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka też już od jakiegoś czasu je wszystko co i my. Zdecydowanie lubi ostrzejsze smaki, do tego stopnia,że wyjada mi sos czosnkowy, albo cebulę 🙄
    Słodkie oczywiście też lubi. Ja zazwyczaj daje jej suszone owoce, paluszki, ale dżem np też czasami dostaję. Tak to staram się jej dawać musy. Ogólnie je wszystko 😁
    Niestety dziadkowi zaczęli przynosić żelki, misie lubisie i inne takie dziadostwo ...
    Mleka Julka nie pije jakoś od października.
    My jesteśmy na etapie rezygnacji ze smoka 🙈

Jeśli chodzi o postanowienia/plany to na pewno muszę schudnąć ... Wyjechać na wakacje poza Polskie, jeśli to będzie możliwe 🙈 no i bierzemy się za domek na działce, ewentualnie kostkę na niej. Zobaczymy co wyjdzie 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2021, 16:34

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam odczucie ze nie dostarczam młodemu odpowiedniej ilości nabiału w zastępstwie za mleko. Je ser żółty. Czasami jogurt. Lubi masło i nalesniki. To chyba jednak za mało.

U mnie początek roku przyniósł dwie kreski na teście ciążowym. Zaraz się znowu zacznie obsesja czy się ciąża utrzyma czy nie...

przedszkolanka:), Konieczynka, Zimri, Karooo93, moni05, Kookosowa lubią tę wiadomość

• aga90 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer gratulacje i trzymam kciuki żeby wszystko było jak najlepiej.💪
    Skąd Wy dziewczyny bierzecie siłę na te kolejne dzieci? Ja niby bym chciała jak Hania będzie większa kolejne dziecko ale przeraża mnie wizja przechodzenia przez to wszystko od nowa kiedy w końcu zrobiło się trochę łatwiej.

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo i jak walczysz z elominacja smoczka? Tez się przymierzam, ale boję się że w nocy już w ogóle nie będę spać, z drugiej strony zaraz wracam do pracy i później będzie gorzej. A z kolei smok przy ząbkowaniu przynosi ulgę... i takie dylematy

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer gratulacje😀To pewnie znowu będzie jesienna dzidzia 😁 Moja Laura je wszystko to co my. Jednak gotując obiad myślę głównie o niej żeby zjadła zdrowo , smacznie i różnorodnie. Raczej nie jemy słodyczy, dżemów, nutelli, parówek i fast foodów więc Laura też tego nie zna.Ogolnie Laura jest bardzo kochana i nie sprawia większych kłopotów. Chciałabym żebyśmy w Nowym Roku byli po prostu zdrowi i szczęśliwi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2021, 18:18

wiktoriaa, Karooo93 lubią tę wiadomość

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer gratuluję i trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze ✊✊✊

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powiedziałam że o kolejnym dziecku będę myśleć jak Gabrysia będzie miała min. 3 lata... mąż się ze mną zgadza 😁

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga90 szczerze ?
    U mnie to głos rozsądku. Nie chce jedynaka. A z moim zdrowiem nie jest super kolorowo. Ja w tym roku 34 lata. Mąż 40. To na co czekać ? Ja żałuje ze tak późno się decydowaliśmy na dziecko.
    Dwa lata temu byłam idealistka. Myślałam ze po narodzinach dziecka to sielanka w domu. Tak bardzo się myliłam. Jest trudno. Będzie trudniej. Ale może nastanie lepszy czas. Widzę w rodzinie ze im starsze dzieci to jest lżej.
    I boje się. Nie ukrywam. A ciąża to dla mnie okres wyjęty z życiorysu.

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer gratulacje!!!

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer gratulacje!

syy26iye928jhyb7.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2021, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer - super! Gratulacje! ♥️ Ja bym chciała 3 dziecko, nawet 4 😉 ale też najwcześniej jak Julka będzie miała jakieś 3/4 latka 😉 no, ale mąż jest kategorycznie na nie, więc no, zobaczymy🤷🙄
    Kasia - najpierw zaczęłam od zabrania smoka w ciągu dnia. Zasypia w dzień bez smoka, niestety na rękach no ale. Wcześniej miałam dla spania, ale jak strasznie marudziła to dostawała. Do wieczornego spania jeszcze dostaję i w nocy też ciąga i to sporo ... Dlatego też się boje tych nocek 🙈
    Zamierzam od lutego zabrać jej w nocy. Niedługo Julka ruszy do żłobka i też chyba chce,żeby była bez smoka no i chce ją do Jasia wyeksmitować i też chce,
    Żeby była wtedy bez smoczka. Ale tak jak mówisz smok jednak jest ulga dla zębów, a u nas teraz na horyzoncie dolne czwórki.

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2021, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak z waga u Waszych maluchów ? U nas 10 kg od 4 miesięcy. Nic nie chce drgnąć. Wiem ze chodzenie i te sprawy ale to jednak długo już.

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2021, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja jeszcze nie chodzi bo robi samodzielnie parę kroków dziennie A waga też już od jakiegoś czasu 9.8kg

syy26iye928jhyb7.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2021, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też waga i rozmiar od dłuższego czasu bez zmian. Ale po roku maluchy nie przybierają tak szybko.

My też byśmy chcieli trójkę dzieci😍 No ale to będzie nasze ostatnie niestety.

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
‹‹ 1707 1708 1709 1710 1711 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ