Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
ManiaM wrote:Bo ja np. Pracuje w banku więc jasne jest to że zatrudnia powyżej 20 osób i w takim razie ZUS mnie nie kontroluje tylkopracodawca tak? No i jeśli chodzi o wyjazd za granicę to powinnam miejsce pobytu podać u pracodawcy A nie w ZUS?
-
emikey wrote:ZUS kontroluje ciężarne. Ale głównie te na własnej działalności, pracownice małych firm, te które dostały ostanio spore podwyżki bądź pensja jest zawyzona względem stanowiska, niedawno zatrudnione . Szukają machloji. Pracodawca zatrudniający ponad 20 pracowników sam wypłaca L4. Mój np rozlicza się z zusem raz do roku. Więc ZUS dowie się o L4 jak już dziecko będzie na świecie. Tak samo jak z 1.
Jeszcze zależy dlaczego masz L4. Np przy poronienie zagrazajacym mogli by się przyczepić że jeździsz na wakacje. Ale są dolegliwości które nie ograniczają cię mobilne. Ja np mam przez zespół ciesni nadgarstka. Nie mogę pracować na klawiaturze 8h. Ale mogę chodzić itd.
Chyba nie do końca masz rację - teraz L4 (czyli ZLA) wystawiane są elektronicznie przez lekarza i automatycznie przesyłane do pracodawcy i do ZUS. Więc ZUS wie od razu.
przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
-
To widze ze nie jestem sama z tymi objawami, zawsze to razniej
Muli mnie ciagle ze az boje sie cos zjesc zeby znow wieczorem nie wymiotywac.
A jakie bierzecie aktualnie witaminy ?
Ja biore femibion 1, actifolin 0,8 i czasem magne b6.
Ale mysle czy nie zamienic na pregne plus bo tam sa kwasy dha , bierze ktoras ? -
nick nieaktualny
-
ManiaM wrote:Bo ja np. Pracuje w banku więc jasne jest to że zatrudnia powyżej 20 osób i w takim razie ZUS mnie nie kontroluje tylkopracodawca tak? No i jeśli chodzi o wyjazd za granicę to powinnam miejsce pobytu podać u pracodawcy A nie w ZUS?
Polecam Ci (chociaż już nieco stary): http://matkaprawnik.pl/kontrola-zus-w-ciazy/
Zmianę miejsca pobytu musisz zgłosić pracodawcy i do ZUS w ciągu maksymalnie 3 dni https://kadry.infor.pl/wiadomosci/2868379,Zwolnienia-lekarskie-2019-obowiazek-podania-miejsca-pobytu-i-jego-zmiany.html -
.Aleksandra. wrote:To widze ze nie jestem sama z tymi objawami, zawsze to razniej
Ale mysle czy nie zamienic na pregne plus bo tam sa kwasy dha , bierze ktoras ?
https://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/ Poczytaj sobie
Ja osobiście biorę dha od niedawna (korzystam z composita mama), pomimo ze lekarz mówił ze należy włączyć dopiero w 2 trymestrze.Zimri lubi tę wiadomość
🤵🏽♀️34
ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
🤵🏻♂️34 ⭐
2019 - Angelius GM - amh 0,14;
bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
-> ❄ 5BB -> ET ❌
✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
Decyzja o AZ 🔮
Czeka na nas 3BB 🌼-> transfer czerwiec 2025! -
.Aleksandra. wrote:To widze ze nie jestem sama z tymi objawami, zawsze to razniej
Ale mysle czy nie zamienic na pregne plus bo tam sa kwasy dha , bierze ktoras ?
Ja zaczynam od jutra ( akurat skończył mi się kwas foliowy) prenatal uno. Kupiłam ze względu na imbir i osłabia mdłości. Po tym opakowaniu kupię vitaminer prenalen z dha. Jest tańszy i w pierwszej ciąży mi służył bardzo dobrze:)
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
.Aleksandra. wrote:Bralas pregne plus i zle sie czulas w sensie jakie objawy mialas ?
Jak wzielam rano to po okolo godzinir za raz mialam mdlosci...
Ide sie jutro zapisac do rodzinnego... Tak sie fatalnie czuje... Oby mnie przyjela we wtorekWiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2019, 19:18
-
nick nieaktualny
-
Apropo l4 i wyjazdów. Tez chcieliśmy w czerwcu pojechać nad jezioro i zastanawiam się jak to ogarnąć. Muszę pogadać z lekarzem.Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
4xIUI,3x transfer
,1x crio
,1x transfer -biochemiczna
, 1x crio
, drugi crio