X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2019, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję przerwać l4 i wziąć urlop na czas wyjazdu na wakacje, ale głównie dlatego, że mam jeszcze 2 miesiące urlopu do wykorzystania, dostanę wyższą pensję niż mam l4 (miałam podwyzke przed zwolnieniem, ale przy średniej z 12 miesięcy to niewiele daje) i za 2 tygodnie urlopu zgarnę wczasy pod gruszą :) poza tym nie zamierzam się stresować na wczasach jakimiś kontrolami :)

No i mimo wszystko też mam nadzieję, że od kwietnia samopoczucie i lekarz mi pozwolą na powrót do pracy :) więc trochę bym popracowała, potem urlop i na końcówkę ciąży dopiero znowu zwolnienie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2019, 19:30

• .Aleksandra. Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2019, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co sadzicie o wyjezdzie w gory w 1 trymestrze ?

01589vvj37l1te20.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .Aleksandra. wrote:
    To chyba zależy co planujesz tam robić?

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .Aleksandra. wrote:

A jak to rozumiesz? W sensie chcesz chodzic gdzies po gorach czy po prostu sobie do gorskiej miejscowosci wybyc?

Gorski klimat dobrze robi, jezeli np bylas bardzo aktywna fizycznie i myslisz ze dasz rade wejsc na jakas nie duza gore to ok, ale kazda wyprawe i tak bym skonsultowala z lekarzem. Tak proforma. Moze Cie zbadac czy szyjka jest ok, oceni czy wysilek nie bedzie zagrozeniem :)

My jedziemy kolo maja moze do Brennej ale tam to odpoczynek typowo, z pracy meza wypad weekendowy :)

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • .Aleksandra. Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2019, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    To chyba zależy co planujesz tam robić?
    Zadne wspinaczki po gorach tylko tak pochodzic p9 okolicy , odpoczac.
    Pytam Was bo naczytalam sie w necie ze zmiana klimatu roznie wplywa na ciaze.

01589vvj37l1te20.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2019, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chodzi trochę o to, że zmiany ciśnienia mogą sprawić, że się będziesz gorzej czuć, jeśli planowalabys chodzic po górach, a mieszkasz na nizinach całe życie. Ryzyko, że te zmiany ciśnienia zaszkodzą ciąży pewnie jest znikome.
    Skoro planujesz spędzać czas odpoczywając i spacery po okolicy to raczej ok, ale radzę tuż przed wyjazdem się udać do lekarza. Ja miałam zaplanowany wyjazd w góry w 6tc, tydzień wcześniej plamienie i z wyjazdu były nici, a wzięłam opcję noclegu bez możliwości zwrotu, bo nie spodziewałam się takiego obrotu spraw

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .Aleksandra. wrote:
    Zadne wspinaczki po gorach tylko tak pochodzic p9 okolicy , odpoczac.
    Pytam Was bo naczytalam sie w necie ze zmiana klimatu roznie wplywa na ciaze.

Jak jedziesz w jakieś okolice gdzie jest świeże powietrze, spokój, dużo odpoczniesz to taka wyprawa jest dobra dla ciężarówek.
    To chyba chodzi bardziej o drastyczna zmianę klimatu jakieś egzotyki albo długie loty samolotem.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • emikey Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam pod koniec 1 trymestru w Tatrach i Andorze. Chodziłam normalnie po górach. No na Rysy nie weszłam. Możesz sobie pozwolić na tyle na ile zdrowie ci pozwala. Ja z synem świetnie się czułam więc nie ograniczałam się.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Jak jedziesz w jakieś okolice gdzie jest świeże powietrze, spokój, dużo odpoczniesz to taka wyprawa jest dobra dla ciężarówek.
    To chyba chodzi bardziej o drastyczna zmianę klimatu jakieś egzotyki albo długie loty samolotem.
    Loty powyżej 5h są niewskazane. Czyli najdalej można leciec na Kanary :)

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • .Aleksandra. Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2019, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzi mi o polskie gory, dzieki kochane za informacje ;)

01589vvj37l1te20.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też byłam w górach, jeździłam na nartach (Ale nie jakoś długo tylko sporadycznie ) , spacery w doliny gorskie, nic mi nie było, dobrze się czułam:)

oar843r8hxms7jm7.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Ja planuję przerwać l4 i wziąć urlop na czas wyjazdu na wakacje, ale głównie dlatego, że mam jeszcze 2 miesiące urlopu do wykorzystania, dostanę wyższą pensję niż mam l4 (miałam podwyzke przed zwolnieniem, ale przy średniej z 12 miesięcy to niewiele daje) i za 2 tygodnie urlopu zgarnę wczasy pod gruszą :) poza tym nie zamierzam się stresować na wczasach jakimiś kontrolami :)

No i mimo wszystko też mam nadzieję, że od kwietnia samopoczucie i lekarz mi pozwolą na powrót do pracy :) więc trochę bym popracowała, potem urlop i na końcówkę ciąży dopiero znowu zwolnienie :)
    Niestety, aby zmienila sie podstawa do zasilku w ZUS trzeba miec min 3msc kalendarzowe bez ani jednego dnia zwolnienia.. to dosc absurdalne, ale czysto teoretycznie jesli dostaniesz podwyzke i przez caly rok wezmiez 1 dzien zwolnienia raz na 3 msc to i tak srednia wylicza ci z 12msc sprzed pierwszego z tych zwolnien

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski jezeli by wyszlo ze np mam angine albo jakies inne paskudztwo to moze mnie rodzinna do szpitala skierowac czy daje bezpieczny antybiotyk i lezenie a domu?

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2019, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:31

Kiniorek91 lubi tę wiadomość

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Dziewczyny, a co z tym drętwieniem? Miała któraś?

Nie chcialam polubiec.

A caly czas masz zdretwiale czy chwilowo? Moze masz malo magnezu

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dretwienie rąk to tak. Tak zaczyna się zespół ciesni nadgarstka w ciąży. Ale dretwienie twarzy czy języka to nie słyszałam.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2019, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Niestety, aby zmienila sie podstawa do zasilku w ZUS trzeba miec min 3msc kalendarzowe bez ani jednego dnia zwolnienia.. to dosc absurdalne, ale czysto teoretycznie jesli dostaniesz podwyzke i przez caly rok wezmiez 1 dzien zwolnienia raz na 3 msc to i tak srednia wylicza ci z 12msc sprzed pierwszego z tych zwolnien
    Wiem właśnie o tych 3 miesiącach, dlatego chciałabym wrócić właśnie na około 1,5-2 miesiące i potem 2 miesiące urlopu :) ale zobaczymy, nie nastawiam się, bo różnie może być :p

Kiniorek jak angina to antybiotyk i do domu. Musialabys miec jakies hardkorowe zapalenie płuc, żeby iść do szpitala

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2019, 20:51

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .Aleksandra. wrote:
    Dzisiaj wróciłam z Zakopanego. Nie zauważyłam żeby klimat jakos niekorzystnie na mnie wpływał. Wymiotowalam tak samo jak w domu ☺ I też wypad relaksacyjny bo mieliśmy 7mc córeczkę- także głównie spacery, no i wjazd na Gubałówke.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Dziewczyny, a co z tym drętwieniem? Miała któraś?
    Ja miałam w pierwszej ciąży że ręce i palce u rąk mi dretwialy ale u mnie pod koniec I trymestru się pojawiło.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:

Kiniorek jak angina to antybiotyk i do domu. Musialabys miec jakies hardkorowe zapalenie płuc, żeby iść do szpitala

Pytam bo na fb dziewczyna poszla na ip i zostala w szpitalu a przyszla z katarem i lekka goraczka...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
‹‹ 199 200 201 202 203 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ