Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2019, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję przerwać l4 i wziąć urlop na czas wyjazdu na wakacje, ale głównie dlatego, że mam jeszcze 2 miesiące urlopu do wykorzystania, dostanę wyższą pensję niż mam l4 (miałam podwyzke przed zwolnieniem, ale przy średniej z 12 miesięcy to niewiele daje) i za 2 tygodnie urlopu zgarnę wczasy pod gruszą :) poza tym nie zamierzam się stresować na wczasach jakimiś kontrolami :)

No i mimo wszystko też mam nadzieję, że od kwietnia samopoczucie i lekarz mi pozwolą na powrót do pracy :) więc trochę bym popracowała, potem urlop i na końcówkę ciąży dopiero znowu zwolnienie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2019, 19:30

• .Aleksandra. Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2019, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co sadzicie o wyjezdzie w gory w 1 trymestrze ?

01589vvj37l1te20.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .Aleksandra. wrote:
    To chyba zależy co planujesz tam robić?

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .Aleksandra. wrote:

A jak to rozumiesz? W sensie chcesz chodzic gdzies po gorach czy po prostu sobie do gorskiej miejscowosci wybyc?

Gorski klimat dobrze robi, jezeli np bylas bardzo aktywna fizycznie i myslisz ze dasz rade wejsc na jakas nie duza gore to ok, ale kazda wyprawe i tak bym skonsultowala z lekarzem. Tak proforma. Moze Cie zbadac czy szyjka jest ok, oceni czy wysilek nie bedzie zagrozeniem :)

My jedziemy kolo maja moze do Brennej ale tam to odpoczynek typowo, z pracy meza wypad weekendowy :)

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • .Aleksandra. Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2019, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    To chyba zależy co planujesz tam robić?
    Zadne wspinaczki po gorach tylko tak pochodzic p9 okolicy , odpoczac.
    Pytam Was bo naczytalam sie w necie ze zmiana klimatu roznie wplywa na ciaze.

01589vvj37l1te20.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2019, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chodzi trochę o to, że zmiany ciśnienia mogą sprawić, że się będziesz gorzej czuć, jeśli planowalabys chodzic po górach, a mieszkasz na nizinach całe życie. Ryzyko, że te zmiany ciśnienia zaszkodzą ciąży pewnie jest znikome.
    Skoro planujesz spędzać czas odpoczywając i spacery po okolicy to raczej ok, ale radzę tuż przed wyjazdem się udać do lekarza. Ja miałam zaplanowany wyjazd w góry w 6tc, tydzień wcześniej plamienie i z wyjazdu były nici, a wzięłam opcję noclegu bez możliwości zwrotu, bo nie spodziewałam się takiego obrotu spraw

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .Aleksandra. wrote:
    Zadne wspinaczki po gorach tylko tak pochodzic p9 okolicy , odpoczac.
    Pytam Was bo naczytalam sie w necie ze zmiana klimatu roznie wplywa na ciaze.

Jak jedziesz w jakieś okolice gdzie jest świeże powietrze, spokój, dużo odpoczniesz to taka wyprawa jest dobra dla ciężarówek.
    To chyba chodzi bardziej o drastyczna zmianę klimatu jakieś egzotyki albo długie loty samolotem.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • emikey Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam pod koniec 1 trymestru w Tatrach i Andorze. Chodziłam normalnie po górach. No na Rysy nie weszłam. Możesz sobie pozwolić na tyle na ile zdrowie ci pozwala. Ja z synem świetnie się czułam więc nie ograniczałam się.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Jak jedziesz w jakieś okolice gdzie jest świeże powietrze, spokój, dużo odpoczniesz to taka wyprawa jest dobra dla ciężarówek.
    To chyba chodzi bardziej o drastyczna zmianę klimatu jakieś egzotyki albo długie loty samolotem.
    Loty powyżej 5h są niewskazane. Czyli najdalej można leciec na Kanary :)

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • .Aleksandra. Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2019, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzi mi o polskie gory, dzieki kochane za informacje ;)

01589vvj37l1te20.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też byłam w górach, jeździłam na nartach (Ale nie jakoś długo tylko sporadycznie ) , spacery w doliny gorskie, nic mi nie było, dobrze się czułam:)

oar843r8hxms7jm7.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Ja planuję przerwać l4 i wziąć urlop na czas wyjazdu na wakacje, ale głównie dlatego, że mam jeszcze 2 miesiące urlopu do wykorzystania, dostanę wyższą pensję niż mam l4 (miałam podwyzke przed zwolnieniem, ale przy średniej z 12 miesięcy to niewiele daje) i za 2 tygodnie urlopu zgarnę wczasy pod gruszą :) poza tym nie zamierzam się stresować na wczasach jakimiś kontrolami :)

No i mimo wszystko też mam nadzieję, że od kwietnia samopoczucie i lekarz mi pozwolą na powrót do pracy :) więc trochę bym popracowała, potem urlop i na końcówkę ciąży dopiero znowu zwolnienie :)
    Niestety, aby zmienila sie podstawa do zasilku w ZUS trzeba miec min 3msc kalendarzowe bez ani jednego dnia zwolnienia.. to dosc absurdalne, ale czysto teoretycznie jesli dostaniesz podwyzke i przez caly rok wezmiez 1 dzien zwolnienia raz na 3 msc to i tak srednia wylicza ci z 12msc sprzed pierwszego z tych zwolnien

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski jezeli by wyszlo ze np mam angine albo jakies inne paskudztwo to moze mnie rodzinna do szpitala skierowac czy daje bezpieczny antybiotyk i lezenie a domu?

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2019, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:31

Kiniorek91 lubi tę wiadomość

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Dziewczyny, a co z tym drętwieniem? Miała któraś?

Nie chcialam polubiec.

A caly czas masz zdretwiale czy chwilowo? Moze masz malo magnezu

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dretwienie rąk to tak. Tak zaczyna się zespół ciesni nadgarstka w ciąży. Ale dretwienie twarzy czy języka to nie słyszałam.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2019, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Niestety, aby zmienila sie podstawa do zasilku w ZUS trzeba miec min 3msc kalendarzowe bez ani jednego dnia zwolnienia.. to dosc absurdalne, ale czysto teoretycznie jesli dostaniesz podwyzke i przez caly rok wezmiez 1 dzien zwolnienia raz na 3 msc to i tak srednia wylicza ci z 12msc sprzed pierwszego z tych zwolnien
    Wiem właśnie o tych 3 miesiącach, dlatego chciałabym wrócić właśnie na około 1,5-2 miesiące i potem 2 miesiące urlopu :) ale zobaczymy, nie nastawiam się, bo różnie może być :p

Kiniorek jak angina to antybiotyk i do domu. Musialabys miec jakies hardkorowe zapalenie płuc, żeby iść do szpitala

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2019, 20:51

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .Aleksandra. wrote:
    Dzisiaj wróciłam z Zakopanego. Nie zauważyłam żeby klimat jakos niekorzystnie na mnie wpływał. Wymiotowalam tak samo jak w domu ☺ I też wypad relaksacyjny bo mieliśmy 7mc córeczkę- także głównie spacery, no i wjazd na Gubałówke.

kasia1518

age.png
    age.png
    preg.png
    03.2025 💔 - zatrzymanie serduszka 7t2d - chłopiec - trisomia 15
    09.2025 - 💔 - brak akcji serca do 8tyg

12.01.26:
    beta 1770,51 mUI/mg
    Progesteron 24.4 ng/ml
    14.01.26:
    beta 4425,68 mUI/mg
    Progesteron 28.3ng/ml

Chłopiec 🩵
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Dziewczyny, a co z tym drętwieniem? Miała któraś?
    Ja miałam w pierwszej ciąży że ręce i palce u rąk mi dretwialy ale u mnie pod koniec I trymestru się pojawiło.

kasia1518

age.png
    age.png
    preg.png
    03.2025 💔 - zatrzymanie serduszka 7t2d - chłopiec - trisomia 15
    09.2025 - 💔 - brak akcji serca do 8tyg

12.01.26:
    beta 1770,51 mUI/mg
    Progesteron 24.4 ng/ml
    14.01.26:
    beta 4425,68 mUI/mg
    Progesteron 28.3ng/ml

Chłopiec 🩵
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:

Kiniorek jak angina to antybiotyk i do domu. Musialabys miec jakies hardkorowe zapalenie płuc, żeby iść do szpitala

Pytam bo na fb dziewczyna poszla na ip i zostala w szpitalu a przyszla z katarem i lekka goraczka...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
‹‹ 199 200 201 202 203 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ