Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
My też mieliśmy zasadę, że nic z pierwszej 10. Przy Kini było tak, że na chłopaka nie mieliśmy żadnego imienia, a na dziewczynę miała być Emilia. Tyle że jak dowiedzieliśmy się, że to dziewczyna to za Chiny ta Emilia mi nie pasowała i szukaliśmy dalej. Mieliśmy parę typów aż ni stąd ni zowąd wpadła Kinga i od razu poczułam, że to to
Teraz zanim zaszłam śniło mi się, że będziemy mieć 2 córę Wiktorię. Więc mi to imię chodzi po głowie, choć niestety jest popularne. Ale pewnie jak dowiem się płeć to będę wiedziała, czy to to czy nie to, a jak nie to liczę, że znów nam coś znienacka wpadnie co poczuję, że gra -
A co myslicie o imieniu Franek czy zarejestruja w urzędzie? Nie chciałabym żeby dziecko w dowodzie miało Franciszek, nie bardzo mi sie podoba. Wg was są to dwa różne imiona czy zdrobnienie po prostu ?
Chociaż mam przeczucie że będzie dziewczynka bo raczej ciągnie do słodkiego niż kwaśnego.
-
Ja staram się unikać tych popularnych imion. Mam bratanice Magdalenę. 10 lat temu bardzo było to imię popularne. I dzięki temu Madzia ma 3 inne w klasie. 4 Magdy. Nie jest zbyt szczęśliwa z tego powodu. Może powód blachy ale ja zawsze się cieszyłam, że jako jedyna mam imię Emilia w klasie (baaa w szkole) bo w latach 80 nie było bardzo popularne. Teraz co 3 to Maria albo Aleksandra. I też za 7 lat pójdą do szkoły i będą mieć po 3 inne w klasie.
-
emikey wrote:Ja staram się unikać tych popularnych imion. Mam bratanice Magdalenę. 10 lat temu bardzo było to imię popularne. I dzięki temu Madzia ma 3 inne w klasie. 4 Magdy. Nie jest zbyt szczęśliwa z tego powodu. Może powód blachy ale ja zawsze się cieszyłam, że jako jedyna mam imię Emilia w klasie (baaa w szkole) bo w latach 80 nie było bardzo popularne. Teraz co 3 to Maria albo Aleksandra. I też za 7 lat pójdą do szkoły i będą mieć po 3 inne w klasie.
Ja mam na imię Ania i zawsze było nas pełno. Ktoś w szkole na korytarzu krzykną Anka a obróciło się pół korytarza.
Dlatego też nigdy z pierwszych na liście najpopularniejszych.
Maniam Franek to zdrobnienie. Myślę że możecie mieć problem w urzędzie. Dowód dowodem a mówcie sobie jak chcecie. Nie będzie Franciszkiem na codzien bo każdy powie Franek.emikey lubi tę wiadomość
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Kiniorek, bo to bardzo ładne imię
podoba mi się jeszcze Hubert, Grześ, w sumie sporo mi się podoba
ManiaM, może i przejdzie, bo teraz nie ma tak sztywnych zasad. Ale wyobraź sobie faceta 30+ w kontaktach biznesowych "Dzień dobry, nazywam się Franek...", bo niestety w naszej kulturze to funkcjonuje jako zdrobnieniei tak by było pewnie odbierane
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
moni05 wrote:Kiniorek, bo to bardzo ładne imię
podoba mi się jeszcze Hubert, Grześ, w sumie sporo mi się podoba
ManiaM, może i przejdzie, bo teraz nie ma tak sztywnych zasad. Ale wyobraź sobie faceta 30+ w kontaktach biznesowych "Dzień dobry, nazywam się Franek...", bo niestety w naszej kulturze to funkcjonuje jako zdrobnieniei tak by było pewnie odbierane
moni05 lubi tę wiadomość
-
Ja też jestem Ania - i też w żadnej z klas, do której chodziłam, nie byłam sama
z tego też powodu unikam popularnych imion. Moni05, Hubert też mi się podoba, tylko mam problem ze zdrabnianiem tego imienia. Bo jak mówić do takiego małego Hubcia (?), Hubercika (?), Bercika (brr). Mój cihcy typ, to póki co Cezary, ale nie mogę tego głośno powiedzieć przed moim mężem, bo zaś coś wymyśli na "nie"
-
_nova wrote:Ja też jestem Ania - i też w żadnej z klas, do której chodziłam, nie byłam sama
z tego też powodu unikam popularnych imion. Moni05, Hubert też mi się podoba, tylko mam problem ze zdrabnianiem tego imienia. Bo jak mówić do takiego małego Hubcia (?), Hubercika (?), Bercika (brr). Mój cihcy typ, to póki co Cezary, ale nie mogę tego głośno powiedzieć przed moim mężem, bo zaś coś wymyśli na "nie"
-
_nova wrote:Ja też jestem Ania - i też w żadnej z klas, do której chodziłam, nie byłam sama
Moja córka to Alicja a i tak mówię na nią Kluseczko, żabko, myszkona znajomego mówili Hubi. Ale Hubert nie jest takie jak Stanisław czy Franciszek żeby było głupio użyć formy podstawowej do dziecka, wg mnie
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Moni mialam miec Huberta... Ale nie umiem przejsc niestety obojetnie bez bolu obok tego imienia. Czuje ze gdybym donosila to w kwietniu bylby Hubert...
Aleksandra ja mialam dzisiaj dwa razy i zbiera.mi sie na trzeci... Po 3 dniach ciszy, pewnie przez przeziebienie czuje ze bede nadrabiac...
Edit: 3...Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 22:22
.Aleksandra. lubi tę wiadomość