X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • emikey Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze chciałam mieć 3 lata roznicy między dziećmi. Prwnie jakbyśmy byli w Polsce tak by było. Teraz i tak czekaliśmy do ostatniego momentu z ciaza. Gdyby nie ciazs musiałabym wracać do Polski z małym a meza zostawić tu. No i wolę rodzic w UK niz w Polsce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 12:10

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emikey to wszystko przez to ze moj maz musial "dorosnac" do bycia ojcem "swiadomie" a nie, tak jak bylo z mlodym, z zaskoczenia. 4lata trulam o drugim dziecku no i sie udalo, tak jak mowisz, lepiej pozniej niz wcale :)

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się cieszę, że moja ma już 7 lat, z jednej strony, właśnie idzie do szkoły, rodzeństwo życzyła sobie co roku na urodziny odkad skończyla 4 lata, wszystko bardzo rozumie, chce pomagac, czeka na siostre lub brata :)
    Fajnie tak, byle jej się nie odmienilo ;)

A tak poza tym czas się zacząć obkładać poduszkami w nocy, krzyż i żebra bolą mnie tak niesamowicie, że boli nawet głęboki wdech, nie mowiac o poruszaniu się :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 12:29

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni to widze ze sa nas dwie ze starszakamk :) Kasper tez stwierdzil ze bddzie pomagac, ale jak to wyjdzie zobaczymy, bedzie fajnym starszym bratem.
    Chce tez brata ale i tak sie ucieszy ze bedzie rodzenstwo. Ja czekam na poduszke jeszcze 1.5tyg. ma mi tata od bratowej przywiezc.

moni05 lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zawsze mówiłam że Judka skończy 3 lata i robimy drugie. A tu udało się 3 miesiące wcześniej ale zaplanowane. Ja i mąż mamy braci więc nie wyobrażam sobie żeby ona była sama. Zresztą mój mąż jest ode mnie dużo starszy ja nie chciałam rodzić po 30 dzieci więc nasz ostatni gwizdek żeby było drugie.

U mnie mdłości jak z córką przeszły w 9 tyg. Teraz mnie łapią jak głodna jestem albo jak zjem coś tłustego albo niezdrowego. I cieszę się tym że mogę normalnie funkcjonować. Wcale się tym nie martwię. Zresztą co ja mogę natura wie co robi. Nie wygram z nią na siłę nawet jakbym chciała.

Co do mycia to raz na wieczór i nie czuję potrzeby więcej. Jak pot mnie męczy w pracy to dezodorant i jakoś przetrwać. W domu zmieniam ciuchy bo po żłobku inaczej się nie da.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    To ja mam trochę inaczej. Ja nie mam czasu myśleć o ciąży zbytnio. Syn zapewnia mi zajęcie. Czuję się fatalnie więc wiem, że jestem W ciąży ale jest inaczej niż z Gaba. Wtedy myślałam co tam dzidzia robi, czy jak się schyle to będzie ok. Mąż się ostatnio pytał czy gadam do brzucha. No nie gadam. Bo gadam do syna. Nie myślę co będzie na usg. Będzie co będzie. Nic nie zmienię i tak. Czasem myślę, że może to krzywdzące dla tego nowego dziecka ale ono sobie tam świetnie daje rade a ja muszę ogarnąć wszystko w kolo. Może też inaczej do tego podchodzę bo nigdy nie straciłam ciąży i nigdy nie miałam problemu z zajściem w ciążę. Decyzja, szybka piłka i 2 kreski. Na dzień dzisiejszy jak myślę o porodzie to myślę, że będę musiała zostawić syna. On jeszcze nigdy nie był beze mnie. Nie wiem czy mamy ktore już mają dziecko, zwłaszcza malutkie tak mają, czy coś ze mną jest nie tak.

I ja dołączam do klubu - widzę że nas sporo , ale chyba się tak nie da, szczególnie jak się ma małe dziecko które jeszcze nie powie o co mu chodzi . Do tego momentu to w pierwszej ciąży byłam już 3 razy na wizycie , był czas na przeżywanie wszystkiego, zresztą my się 1.5 roku o Zosie staraliśmy więc była wyczekana. Teraz zupełnie inaczej to się przeżywa, nawet mąż do mnie mówi że to już co innego. Zosia pochłania mój cały dzień, nie mam kiedy myśleć o ciąży- sama mi przypomina mdlosciami i wymiotami ☺ I stwierdziłam że nie będę kupować detektora- że mogę wpaść w paranoję na późniejszym etapie jak już się zaczną ruchy ( bo Zosia mi się zaczęła dusić i dlatego miałam CC w 32tc).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 13:00

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie chciałam dużej różnicy wieku. Mam 2 siostry- 5 i 7 lat starsze. Jako dziecko nie miałam z nimi za dużo kontaktu, może trochę się ze mną bawiły, ale tylko weszły w wiek dojrzewania ja poszłam w odstawkę. One sobie, ja sobie. Kontakt dobry złapalysmy już chyba po mojej 20. Mąż ma siostrę 12 lat młodszą, i rodzice zrobili go 2 tatą- odbierz z przedszkola, pobaw się, pomóż w lekcjach. Na dłuższą metę skutek taki, że zamiast spotkań z rówieśnikami, imprez czy czegokolwiek- tatusiowal, a potem zaczął sobie odbijać i ze mną do własnych dzieci w ogóle mu się nie spieszyło :-/ Więc oboje chcielismy, jeśli miałaby być dwójka, to z małą różnicą wieku, choć że będzie tylko półtora roku nam się nie śniło.. na pewno będzie trudno. Kinia będzie w trudnym okresie, jeszcze nie zrozumie do końca co i jak i dlaczego. Ale o tyle jestem spokojna, że właśnie ze swoim tatą ma świetny kontakt, więc liczę na to, że jak ja początkowo będę ogarniać noworodka od się zajmie Kingą i potem stopniowo ją przyzwyczaimy, że mama ma drugiego dzidziusia. Jakoś damy radę :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 13:12

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Tez nie wyobrażam sobie, żeby syn był jedynakiem. Robimy to dla niego, żeby nie był sam a nie dla własnego kaprysu. Ale jednak trochę mi go szkoda bo jest za mały żeby teraz zrozumiec co się dzieje. Mam nadzieję, że kiedyś doceni :P

Doceni :-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też chcieliśmy mała różnicę wieku, ja mam 3 rodzeństwa i każde równo co 4 lata - kontakt średni bo siostra szła na dyskotekę A mnie miała gdzieś... dopiero właśnie ok 20 roku życia te relacje się zaczęły budować. Wiem że to często życie weryfikuje bo można sobie chcieć mieć jedno za drugim A czasmi o to drugie człowiek musi się starać i starać, dlatego my zaczęliśmy działać 6mcy po urodzeniu Zosi ☺

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • .Aleksandra. Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoras z Was juz robila badania prenatalne i czy moge sama je zalatwic czy dopiero jak moj lekarz prowadzacy mi zaleci? Jestem w 9 tyg.

01589vvj37l1te20.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas rocznikowo 4 lata,wiekowo 5 prawie bo różnica 3 miesiące do Poli 5tych ;) chcialam max 3.5 roku,ale życie zweryfikowało ;)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Irka Przyjaciółka

Wysłany: 14 marca 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też zależało na małej różnicy wieku, szkoda że ta sierpniowa ciąża nie wypaliła, bo już na Wielkanoc bym rodziła. Ale to tylko pół roku, mała nie będzie miała jeszcze trzech lat skończonych. No i może do października uporamy się z buntem dwulatka, bo teraz bywa różnie, a jakby jeszcze doszedł dzidziuś to nie wiem. Chociaż to mądra dziewczynka, to może jakoś podzieli się mamą :)

sce8joy.png
    di3k7n9.png
  • Paolka_25 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Wszystkim! Nie nadrobię Was nigdy w życiu... :-( Kiepsko ostatnio u mnie z czasem, mój pierworodny do pkola nie chodzi a jak siedzi w domu to wymaga 100% uwagi. Chyba przez pkole nie umie bawić się sam. Przeważnie jak on śpi to ja też śpię, w dzień też ucinam drzemki bo nie daję rady, mogłabym spać 20/24.
    Unie też wzmożone siku, w nocy wstaje średnio 3 razy a w dzień to już co godzinę.
    Poza tym wszystkim chyba w porządku ;-) czekam z niecierpliwością na wizytę i dzisiaj zaczynam 12 tc. Przytyć jeszcze nie przytyłam ale jak zakładam swoje dopasowane sukienki to uwydatnia mi się brzuszek ;-)

Paolka _25
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra zapytaj sie czy na nfz Ci zleci :) ja mam prenatalne w poniedzialek. Troche sie boje i troche doczekac nie moge

Zyskalam miano ujowej pani domu... Zmiskowalam kapuste z kubeczkiem do syropu... Dobrze ze przy 3garsci sie skapnelam to mialam malo do wybierania. A i tak cala mase z miesa przebralam 3 razy... :/

.Aleksandra. lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • .Aleksandra. Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2019, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Aleksandra zapytaj sie czy na nfz Ci zleci :) ja mam prenatalne w poniedzialek. Troche sie boje i troche doczekac nie moge

W pon mam wiz u mojego lekarza prowadzacego to zapytam bo to juz chyba ostatni dzwonek zeby sie zglosic na badanie.
    Cala ciaza to niestety strach o nasze dzieci ale musimy byc silne ;)

01589vvj37l1te20.png
  • APrzybylska Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Widzę, że 28.10 jeszcze macie pusty, więc proszę o wpisanie :D To mój termin z OM. Spodziewam się bliźniaków dwujajowych. Z USG mam dwa różne terminy: 1.11 i 4.11, bo pomiędzy maluszkami są 3 dni różnicy. Ale przy bliźniakach i tak do listopada nie dociągniemy ;) także jeżeli mogę to zostanę z Wami.

Ostatnie USG miałam 12.03 - były dwa serduszka. Następną wizytę mam 26.03.

przedszkolanka:), moni05, borsuk, nuśka91, Jupik, emikey, sunshine03, Kookosowa, brunetka91, Dominika32, kasia1518, Cabrera, Paolka_25 lubią tę wiadomość

14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • Kasiulina Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas będą 3 lata różnicy. I wydaje mi się,że to będzie dobra różnica. Wcześniej to choćby mi doplacali to bym drugiego dziecka nie chciała. Tak bam dała Ala popalić,że wyparalam pierwsze pół roku po jej urodzeniu. generalnie trafił nam się typowy Hnb. Nikomu nie życzę takiego dziecka. Choc już teraz jest super dziewczynką,początki były bardzo trudne. Teraz cieszę,się że wpadliśmy bo gdyby nie to,to nigdy nie zdecydowalibysmy się na drugie dziecko
    . Ciesze sie,że ktoś podjął decyzję za nas :)

l22nuay3rw9afu96.png
    2nn3s65g9yfjqtl3.png
  • Kasiulina Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie wczoraj mąż pocieszyl,że wyglądam jakby dementorzy wyssali ze mnie wszystkie siły i radość życia :)

l22nuay3rw9afu96.png
    2nn3s65g9yfjqtl3.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja od pielęgniarki i mamy słyszę,że schudlam i jestem blada o ;p

APrzybylska gratuluje!!! I to podwójnie ;) a jak się czujesz?

APrzybylska lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    APrzybylska, dobrze Cię tu widzieć <3

APrzybylska, ManiaM lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
‹‹ 217 218 219 220 221 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ