X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:24

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik ja nie robię. Mój lekarz na USG genetycznym bada wszystko. I można wyłapać wady jeśli takie sa.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Jupik ja nie robię. Mój lekarz na USG genetycznym bada wszystko. I można wyłapać wady jeśli takie sa.

Czekaj, dla mnie USG genetyczne to to samo co USG prenatalne ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo jak coś ja pisałam o USG. A nie o USG+Pappa.

Kookosowa lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • _nova Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży dostałam skierowanie na badanie genetyczne. Teraz skorzystam z programu dla mam że Śląska i też będę miała darmowe. Gdybym nawet musiała za nie płacić, to na 100% bym się zdecydowała. To naprawdę ważne badanie i może wykryć wiele chorób, a co za tym idzie, wdrożyć leczenie jeszcze w czasie ciąży, jeżeli jest taka możliwość. To badanie wykonuje lekarz, specjalista posiadający odpowiedni certyfikat, a nie pierwszy lepszy ginekolog. Do tego robi sie test krwi pappa. Jeżeli masz taką możliwość, to zachęcam do wykonania tego badania.

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik moj w ogole nie chce sie uczyc. Nie i kropka. Dost teraz w prezencie i mam nadzieje ze sie zmobilizuje. Jedzie na oboz sportowy a tam maja miec wycieczke rowerow. Jest dla chetnych ale Kapi o tym nie musi wiedziec :D

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię właśnie USG genetyczne prywatnie u specjalisty od USG genetycznego a nie zwykłego gin.w zwykłym gabinecie. Dla mnie jest to wystarczające. Już pisałam, że Pappa to dla mnie statystyka, która nic nie wnosi. Jeśli odpukac na usg genet.by coś było nie halo, wtedy ewent.rozwazylabym Nifty.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik to mówimy o tym samym. Mój lekarz chodzę prywatnie ma dobry sprzęt i na genetycznym USG to samo mi powie co inny na prywatnym prenatalnym USG. Bez żadnych dodatkowych testów.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny - wiecie moze jak wnioskowac o przekazanie osmiorniczki dla wczesniaka?

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam usg genetyczne i dopiero po tym lekarz ma ze mną ustalać czy robimy pappa. Myślę,że jak go nawet bym poprosiła to i tak da,ale zobaczymy :) z Polą dostałam, zrobiłam bo w sumie aż tak nie byłam uświadomiona :P

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja muszę mieć niestety oprócz usg genetycznego test pappa i wolną jednostkę HCG. Niby dobrze, ale ponoć często wychodzi wysokie prawdopodobieństwo i tylko straszą... Nie wiem, mus to mus :)

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nowa na dzielni Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam do Was pytanie odnośnie detektora. Kupiłam sobie (nie sądziłam, ze to zrobię :D) i niby znajduje w mniej wieciej tym samym miejscu stałe tętno tak ok 145-155, ale po dźwięku jest to raczej daje trochę wolniejsze nawalanie niż sprawdzałam na youtube. U Was na tym etapie detektor wykrywa tętno i faktycznie słyszycie to bardzo szybkie stukanie? U mnie to jest w okolicy własnej tętnicy wiec na 90% słyszę własne serce, może zagłusza? :D bo skąd ten wysoki puls

2019 początek - strata, 10 tc

Lato 2019 - druga ciąża, tym razem wszystko ok, synek z nami ❤️❤️

Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2019, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe Dziewczyny :)

W kwestii badan prenatalnych to mowa w głównej mierze o dokładnym usg ( podczas którego lekarz sprawdza obecność kości nosowej i przeziernosc karkowa). Mierzy i ogląda Malucha z każdej strony (ręce, nogi etc). Na podstawie dokładnego usg można wstepnie wykluczyć podstawowe wady genetyczne. To badanie może zrobić każdy dobry lekarz (ja robię u swojego, ale jeśli cos wzbudzi mój niepokój, to mam już upatrzonego jeszcze jednego specjaliste ;)
    Później można zrobić test podwójny Pappa z krwi, który mówi o statystykach i możliwości wystąpienia wad genetycznych (im mniejsze prawdopodobieństwo, tym oczywiście lepiej :)
    To badanie przysługuje bezpłatnie po 35 roku życia i/lub przy wcześniejszych niepowodzeniach (lub jeśli wasz lekarz ma wtyki, to może je załatwić;)) badanie jest kontrowersyjne, bo często wychodzi ryzyko np. 1:300, a okazuje się, ze Małuch zupełnie zdrowy!

Moim zdaniem warto zrobić dobre usg + Pappe (jak ktoś ma za darmo) i dopiero jeśli cos będzie nie tak, to zrobić badanie wolnego dna płodu (czyli np. Panorama czy Nifty), to badanie krwi (nieinwazyjne) które wyklucza większość chorób genetycznych. Nie jest niestety refundowane (w żadnym przypadku), kosztuje Ok 2000-2500, próbki wysyłane są np. do USA lub Hiszpanii na badanie.

To się rozpisałam i pomadrzylam (ale ostatnio intensywnie o tym myśle), ale pomyślałam, ze komuś może się przydać ta wiedza :)

_nova, Awaria_90, ManiaM, Aguuula;2525 lubią tę wiadomość

• Dominika32 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowa na dzielni wrote:
    Ja mam do Was pytanie odnośnie detektora. Kupiłam sobie (nie sądziłam, ze to zrobię :D) i niby znajduje w mniej wieciej tym samym miejscu stałe tętno tak ok 145-155, ale po dźwięku jest to raczej daje trochę wolniejsze nawalanie niż sprawdzałam na youtube. U Was na tym etapie detektor wykrywa tętno i faktycznie słyszycie to bardzo szybkie stukanie? U mnie to jest w okolicy własnej tętnicy wiec na 90% słyszę własne serce, może zagłusza? :D bo skąd ten wysoki puls

Jakiej firmy detektor kupiłaś?
    Ja mam dokladnie ten sam problem,między innymi bo jeszcze się okazalo że zdarza mu się mierzyc tetno w powietrzu.

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2019, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w kwestii detektora: do mnie tez dotarł Angel Sounds i wczoraj wieczorem usłyszałam bardzo szybkie tętno mojego Bąbla <3

Tylko za cholerę nie mogę połączyć tego urządzenia z telefonem (iphone7), kabel nie pasuje, pozostaje bluetooth (a nie chce mi znaleźć urządzenia).
    Czy któraś łączy się przez bluetooth i to działa??

nowa na dzielni lubi tę wiadomość

Wysłany: 16 marca 2019, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W powietrzu nie mierzy, na brzuchu eMka tez bo porównywaliśmy :D (tzn tez mu czasami skoczy do jakiegoś 150 jak mu się w kiszkach przewróci :D ale u niego nie ma opcji na stałe tętno. Ja mam strasznie blisko skory tętnice i czasami aż mi brzuch podskakuje tak malarza, teraz nie wiem czy maluch siedzi właśnie tam gdzie najgłośniej słychać moje serce :D i mierzy mu tętni ale słychać moje, czy na razie w ogóle go nie znajduje

Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań

Wysłany: 16 marca 2019, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jakiś taki tani AngelSounds model JPD-100s mini, za 100 zł jakoś

Wysłany: 16 marca 2019, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    A w kwestii detektora: do mnie tez dotarł Angel Sounds i wczoraj wieczorem usłyszałam bardzo szybkie tętno mojego Bąbla <3

Tylko za cholerę nie mogę połączyć tego urządzenia z telefonem (iphone7), kabel nie pasuje, pozostaje bluetooth (a nie chce mi znaleźć urządzenia).
    Czy któraś łączy się przez bluetooth i to działa??

A jaki masz Cabrerka model i na jakiej wysokości znajdujesz? :) ja mam iPhona 6 z jeszcze tym normalnym wejściem wiec przez kabel łącze

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2019, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam wersje smart nigdy oryginalna (z ich strony) za Ok 150 pln.

A serducho słyszę dokładnie na lini pępek-spojenie, mniej więcej w 1/3 patrząc od dołu (stosunkowo nisko).

Mi w sumie sam dźwięk przez słuchawki wystarcza (jest boski :)), ale wkurza mnie jak cos nie działa tak jak powinno ;)

No nic, wstaje i jade do sklepu po chyba pierwszy zakup ciążowy (szok!) - wygodne i eleganckie spodnie do pracy. W rajstopach brzuch mnie gniecie, wygodne są tylko dresy i luźne jeansy, a w nich do pracy raczej nie pójdę ;)
    Męczyłam się cały tydzień siedząc za biurkiem w uwierajacych ciuchach.

Wysłany: 16 marca 2019, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, widzę teraz ze mój to jakaś chyba podróba, bez tego serduszka, jak zwykle się pośpieszyłam z zakupem z Allegro :P

‹‹ 227 228 229 230 231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ