X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Kiniorek! :)

Jeżeli chodzi o te pomyłki to też słyszałam o sytuacji, że dziewczyna do samego porodu była zapewniana, że będzie dziewczynka, a urodził się chłopak. Dziewczyna popadła w depresje i pierwszy tydzień nie chciała brać dziecka na ręce bo uważała, że je podmienili w szpitalu bo przecież miała urodzić dziewczynkę. Dlatego wiadomo, że zawsze trzeba podchodzić z lekkim dystansem, ale z drugiej strony jak widać nigdy nie można być do końca pewnym. Choć takich historii słyszałam masę to tak naprawdę nie znam nikogo osobiście komu lekarz źle określił płeć dzidziusia :)

Więc jak nam na prenatalnych się uda dowiedzieć jaka płeć to też nie będę miała problemu się tym dzielić z bliskimi, a będzie co ma być :)

• CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekajcie, czekajcie to tętno dziecka określa płeć? A na ile to ma podstawy naukowe?

Awaria_90 lubi tę wiadomość

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2019, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CodziennoscM wrote:
    Czekajcie, czekajcie to tętno dziecka określa płeć? A na ile to ma podstawy naukowe?
    nie ma żadnych podstaw naukowych ;)
    to teoria z życia wzięta, jak i wszystkie inne ;)

• rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz w 16 TC źle określił plec. Miał być chłopak, jest dziewczyna. Bardzo przepraszał, mówił, że zgubiła go rutyna i już żadnej pacjentce tak wcześnie płci nie poda. A świetny lekarz, specjalista od USG. Na kolejnej wizycie już się poprawił, ale niesmak pozostał. Nie dziwię się osobom, które wpadają w depresję jak urodzą dziecko nie tej płci, której się spodziewały. Ja przez kilka tygodni się nastawiłam i potem miałam wrażenie, jakby mi ktoś coś zabrał, a co dopiero ja miałoby to trwać parę miesięcy.

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2019, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine03 - doskonale! Chyba dopiszę to do innych znakomitych teorii ciążowych z cyklu nie noś nic na szyi i nie podnoś rąk do góry :)

Awaria_90 lubi tę wiadomość

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Co do określania płci- koleżanka w październiku miała niezłą niespodziankę. Całą ciążę usg pokazywalo, że będzie córka. I to nie jedno usg u jednego lekarza, żeby nie było. Pod koniec października urodził im się synek.
    U siebie obstawiam syna, mąż mówi że jak będzie kolejna córka, to on z nami nie wytrzyma, hahaha.

• Jupik Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo ludzie za dużą wagę przywiązują do płci generalnie. Jak mi się ktoś pyta co wolę mówię, że mi obojętnie, najważniejsze żeby było zdrowe. I naprawdę tak myślę. Pamiętam jak w poprzedniej ciąży, na którymś usg robionym u innego lekarza niż zawsze, on nam mówi, że nie miałam się co stresować bo wszystko ok, i czy ma mówić płeć (to był ok.18 tydz). Ja mówię, że tak, choć już wiemy, że dziewczyna i żeby lepiej jeszcze raz sprawdził czy wszystko ok a nie czy dziewczyna ;-) a on do mnie, że niedawno miał rodziców dokładnie odwrotnych, których nie interesowało czy wszystko ok tylko 10 razy pytali o płeć, a notabene nie było ok i on próbuje im to sprzedać, a oni dalej czy to na pewno chłopak..ech.
    Tak więc nawet jak pod koniec ciąży by mi się okazało, że to jednak coś innego to ja bym nie była rozczarowana. Za dużo się nastaralam o pierwsze dziecko i dla mnie to za duży cud, żeby przejmować się czymś tak błahym.

meerici lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik, nie wiesz jak byś zareagowała gdyby u Ciebie zaszła taka pomyłka. Oczywiście, że najważniejsze, żeby dziecko było zdrowe, ale jak ktoś przez pół ciąży mówi do dziecka po imieniu, wyobraża sobie jakoś to dziecko a później okazuje się, że jednak płeć jest inna, to można się zszokować.

Mi było kompletnie wszystko jedno, a jednak trochę mnie taka pomyłka rozstroiła. I nie dlatego, że żałowałam, że jednak nie chłopak, zupełnie nie, po prostu zdążyłam już siebie zobaczyć jaki mamę chłopca. To jest kwestia emocjonalna, tu nie ma co z tym za bardzo dyskutować.

Być może są ludzie, dla których płeć to sprawa życia i śmierci, ale ja takich nie znam.

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Paolka_25 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka bardzo mi przykro :-(

Kiniorek gratuluję oby już został synek :-)

Unie dzisiaj mdłości i raz wymioty... Zazdroszczę Wam tych wizyt w tym tygodniu zwłaszcza tych prenatalnych ;-) no ale cóż moja kolej w przyszłym tygodniu ;-)

Paolka _25
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No rozumiem, że pomyłka może rozstroić, szczególnie jak ma się imię wybrane, ok. Ale jednak jest dużo osób, które nawet na początku są rozczarowane płcią, bo chciałyby przeciwną.. mi to wszystko jest obce, bo jak człowiek się stara 5 lat to przyjmie wszystko z dobrodziejstwem inwentarza, nawet jakby w dniu porodu miało się okazać, że to coś innego niż miało być :-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Notabebe te moje mdłości niby mniejsze, ale dalej męczą :-/

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • XYZ89 Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2019, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Hah wszystko w porzadku bedzie syn :D

Super! :)

ja już się stresuję przed jutrzejszą wizytą.. jednak przesunęła sie na wcześniejszą godzine, bo na 13:20 :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xyz89 fajnie, że wcześniej! :) Ja dopiero wieczorem jutro mam usg, więc jeszcze caly dzień czekania jutro... Oby tylko bobas był zdrowy i nic więcej mi do szczęścia nie potrzebne.
    Ale stresik już dzisiaj mam przed jutrem też...

• XYZ89 Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Xyz89 fajnie, że wcześniej! :) Ja dopiero wieczorem jutro mam usg, więc jeszcze caly dzień czekania jutro... Oby tylko bobas był zdrowy i nic więcej mi do szczęścia nie potrzebne.
    Ale stresik już dzisiaj mam przed jutrem też...

Noo, też się ucieszyłam, jak położna powiedziała, ze szybciej o całe 2 godziny :)
    Mam nadzieje,ze jutro tylko dobre wieści nas czekają :)

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xyz bedzie dobrze ;)
    No co ja moge jak u mnie wszyscy ze syn na bank :p ja sie ciesze bardzo. Nawet jak sie cos zmieni to bie bede psioczyc chyba ze bede miala wyprawke xD

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie wywalilo 🤦

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9f105a7e1a58.jpg dawno w spodniach obcislych nie bylam...

Kookosowa, Karooo93, Paolka_25, kasia1518, japonka lubią tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek noworodkowi wszystko jedno jakiego koloru albo czy ma kwiatki czy smoki na ubraniu. Byle ciepło i mleczko niedaleko :)

Dziś mnie strasznie rozbolała głowa. A u mnie zawsze razem z głową idzie żołądek. Więc wieczór ledwo leżę, umyłam się, zwrot poszedł i za chwilę spać.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Ale mnie wywalilo 🤦

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9f105a7e1a58.jpg dawno w spodniach obcislych nie bylam...

Kiniorek ale brzuszek.
    Mnie dziś też wywaliło ale jeszcze nie tak. Od soboty bolały mnie ścięgna macicy. A dziś rano wstałam i już wciągnąć nie da rady :)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa wiem :) byle mial wygodnie a czy niebieskie czy rozowe to tam malo wazne ;)

No a ktory Ty masz tydzien? U mnie skorygowalo na 12+2 ale juz suwaczek zostawiam tak jak jest :) i tak jeszcze sie zmieni cos znowu hehe
    A brzuszek tak mi troche wywalilo bo mam wzdecia i czuje powietrze u gory pod klatka ale od dolu sie zaokragla :)

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 19 marca 2019, 00:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też wywaliło. W pierwszej ciąży taki brzuszek jak teraz miałam gdzieś w 5 mcu.. w 3 mcu nic nie było widać, płasko, nie to co teraz..

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
‹‹ 239 240 241 242 243 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ