X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik, podłączam się do pytania o wózek. Tez sie właśnie nad tym zastanawiałam. Jak to rozwiązać, czy zwykła dostawka? Czy wózek rok po roku. Właśnie chcemy wymienić spacerówkę na lżejsza i nie wiem co robić. Bo 2 wózków na pewno nie kupie

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zimri wrote:
    Ja zdążyłam się wykurowac na dobre, a dziś telefon ze żłobka, aby odebrać córkę bo wymiotuję 😑 mam usg na 29 marca, zastanawiam czy na później się nie przepisać, bo nawet lekarz mówił że najlepszy czasy to 12,13 tydzień a u mnie będzie 11t4dz.
    Zimri mi lekarz mówił, że najlepiej iść, jak już 12ty tydzień będzie skończony i tak właśnie idę.
    Koleżanka poszła w 11+4 i musiała iść jeszcze raz tydzień później bo nie wszystko udało się dobrze zobaczyć

• CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zimri. Mi lekarz też wyliczył żeby iść w połowie 12 tygodnia. I też czytałam że w 11 tygodniu może być za wcześnie.

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • Zimri Autorytet

Wysłany: 19 marca 2019, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To się przepisuje 😊 dzięki.

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 19 marca 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm ja w takim razie mam jutro genetyczne i to bedzie 11+1, wiec ciekawe czy cos zmierzy, bo to ten na nfz i sprzet ma sredni. U mojego prywatnie mam wizyte na 3 kwietnia, wiec to bedzie 13+1 i ma bardzo dobry sprzet, wiec tam juz na pewno bede spokojna :) a wlasnie, sunshine jesli mozesz mi wpisac te dwie wizyty :)ek

Z wozkami nie pomoge, nasza corcia bedzie miala 2 lata i 9 miesiecy jak pojawi sie drugi dziudziutek, wiec raczej zainwestujemy w dostawke do wozka na dluzsze spacery, a takie codziennie to mam nadzieje, ze corka na biegowce obok bedzie jechala :D a ta dostawka na wypadek gdyby jednak pozazdroscila i tez chciala, zeby mamusia ja powozila :P PS. nie wiem jak u was finansowo, ale quinny wypuszcza w kwietniu swietny wozek dla dwojki dzieci. Mozna kupic jako 2w1 czyli gondola i spacerowka, a mozna wpiac i jedno i drugie naraz! Rozne konfiguracje, przodzem tylem- gdyby roznica wieku miedzy moimi dziecmi byla mniejsza na pewno bysmy go kupili. Koszt podawany na internecie to okolo 4200 zl, ale tak jak mowie premiera dopiero na wiosne i wtedy bedzie podana ostateczna cena ;)

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 19 marca 2019, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina099 wrote:
    Jupik, podłączam się do pytania o wózek. Tez sie właśnie nad tym zastanawiałam. Jak to rozwiązać, czy zwykła dostawka? Czy wózek rok po roku. Właśnie chcemy wymienić spacerówkę na lżejsza i nie wiem co robić. Bo 2 wózków na pewno nie kupie

No właśnie my mamy już wózek 2w1 i oprócz tego taka spacerówkę kanapkę wyjazdową (kupiliśmy jak lecieliśmy za granicę i potrzebowaliśmy coś lżejszego, mniejszego i takiego do podróży). A teraz nie wiem co zrobić, czy kolejny wózek kupować podwójny, czy przeczekać chwilę, biorąc pod uwagę, że to małe urodzi się przed zimą, więc może spacery będą tak, że małe w gondoli z babcią a ja ze starszym na sanki lub w drugim wózku.. (no ale tu muszą iść zawsze 2 osoby na spacer). A potem już tylko dostawka. Te wózki podwójne są drogie i wcale mi się nie uśmiecha wydawać kupę kasy na coś co w sumie jeszcze nie wiem jak w praktyce miałoby wyglądać..

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 19 marca 2019, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolka można pic pokrzywe,pytałam lekarza😊
    Mi brzuszek teź się powiększyl,ale zależy jeszcze ile zjem.
    Dzisiaj nadal glowa muli a za 2h mamy stype..

Kciuki za wizyty dzisiaj!

Paolka_25 lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2019, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalcia wrote:
    Hmm ja w takim razie mam jutro genetyczne i to bedzie 11+1, wiec ciekawe czy cos zmierzy, bo to ten na nfz i sprzet ma sredni. U mojego prywatnie mam wizyte na 3 kwietnia, wiec to bedzie 13+1 i ma bardzo dobry sprzet, wiec tam juz na pewno bede spokojna :) a wlasnie, sunshine jesli mozesz mi wpisac te dwie wizyty :)ek

Z wozkami nie pomoge, nasza corcia bedzie miala 2 lata i 9 miesiecy jak pojawi sie drugi dziudziutek, wiec raczej zainwestujemy w dostawke do wozka na dluzsze spacery, a takie codziennie to mam nadzieje, ze corka na biegowce obok bedzie jechala :D a ta dostawka na wypadek gdyby jednak pozazdroscila i tez chciala, zeby mamusia ja powozila :P PS. nie wiem jak u was finansowo, ale quinny wypuszcza w kwietniu swietny wozek dla dwojki dzieci. Mozna kupic jako 2w1 czyli gondola i spacerowka, a mozna wpiac i jedno i drugie naraz! Rozne konfiguracje, przodzem tylem- gdyby roznica wieku miedzy moimi dziecmi byla mniejsza na pewno bysmy go kupili. Koszt podawany na internecie to okolo 4200 zl, ale tak jak mowie premiera dopiero na wiosne i wtedy bedzie podana ostateczna cena ;)
    kalcia to trochę zależy też, jak lekarz to usg ocenia, itd. Ja idę do lekarza z certyfikatami fmf i ptg, bo tylko oni opisują usg bardzo dokładnie i mierzą różne parametry. Zwykły ginekolog nie mierzy za wiele na tym usg genetycznym tylko takie ogólne rzeczy sprawdza czy jest dobrze i tyle.
    Do takiego dokładnego usg może być to 11tyg. za mało, ale jak lekarz robi tylko tak ogólnie to usg to mu pewnie ten 11 tydzień nie przeszkodzi

a no i ważne jest czy ciąża nie jest młodsza :) bo wtedy może się okazać, że 11.tydzień jest jeszcze 10tym i jest za wcześnie, bo bobas za mały

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2019, 14:15

• CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2019, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bez względu na umiejętności lekarza i certyfikat, żeby badanie można dobrze odczytać bobas musi mieć pomiędzy 45 a 85 mm i stąd te zalecenia co do terminu.

sunshine03 lubi tę wiadomość

h44ehqvkxg5mefqn.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 19 marca 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do usg genetycznego chyba najwazniejsze jest jakie jest CRL. Nie pamietam dokladnie dolnej granicy, le cos mi chodzi po glowie, ze 4.5cm. Ten wymiar statystycznie odpowiada 11tc, stad mowi się, ze genetyczne jest miedzy 11 a 14tc. Ale, tak jak dziewczyny pisza, jesli ciaza onpare dni mlodsza, to moze sue okazac, ze dzidzia bedzie za mala.

Edit: CodziennoscM, przeczytalam twoj post po wyslaniu swojego, ale piszemy dokladnie o tym samym :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2019, 14:28

CodziennoscM lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • emikey Autorytet

Wysłany: 19 marca 2019, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie wiem co zrobie z wózkiem. Byle jaka dostawka z opadciem nawet nie do pół pleców koszt 300 zł. Dobra dostawka z pasami i oparciem ponad 600-700. Wozek dla 2 greko 900. Także nie wiem. Czy dostawka sie opłaca. Mamy wózek 2w1 plus taki guzikiem zamykany w kostkę na lotnisko. Jest mi już ciężko z nim latac bo to 8kg więc Gaba dostanie za miesiąc dwa najprostsza parasolke. Nie wiem gdzie te wszystkie wózki trzymać.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2019, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, @mamaginekolog kupiła teraz jakiś składany wózek z dostawką i była zachwycona. Zerknijcie do niej na insta. Może używany można kupić.
    Ja pierwszego wózka nie kupuję, bo dostaje gondolę od przyjaciółki. Biorąc pod uwagę ceny na rynku będę się z niego bardzo cieszyć :)

h44ehqvkxg5mefqn.png
  • _nova Autorytet

Wysłany: 19 marca 2019, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My póki co nie kupujemy wózka rok po roku. Jeżeli będzie taka potrzeba, to wtedy będziemy szukać. Nie sądzę, żebym sama zimą wybierała się z dwójką na jakieś długie spacery :p wiosną mój Mały będzie miał już dwa lata, więc pewnie będzie popylał na rowerku biegowym :)

CodziennoscM lubi tę wiadomość

• kalcia Autorytet

Wysłany: 19 marca 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    kalcia to trochę zależy też, jak lekarz to usg ocenia, itd. Ja idę do lekarza z certyfikatami fmf i ptg, bo tylko oni opisują usg bardzo dokładnie i mierzą różne parametry. Zwykły ginekolog nie mierzy za wiele na tym usg genetycznym tylko takie ogólne rzeczy sprawdza czy jest dobrze i tyle.
    Do takiego dokładnego usg może być to 11tyg. za mało, ale jak lekarz robi tylko tak ogólnie to usg to mu pewnie ten 11 tydzień nie przeszkodzi

a no i ważne jest czy ciąża nie jest młodsza :) bo wtedy może się okazać, że 11.tydzień jest jeszcze 10tym i jest za wcześnie, bo bobas za mały

U mnie akurat na kazdym usg pokazuje 3 dni starszego bobasa, ale tez myslalam o tym, zeby znalezc lekarza z tymi certyfikatami chociazby na to jedno usg. Tylko jak tego szukac? Jest jakas strona z lista lekarzy?

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CodziennoscM mamaginekolog kupila wózek baby zen yoyo :) to dosyć drogi wózek, ale może komuś taki się przyda/spodoba

Ja oglądam póki co w necie wózki, bo musimy kupić. Ani w rodzinie, ani wśród znajomych nie ma za bardzo dzieci, a na olxie tych wózków, co mi się podobają w ogóle nie ma, nikt nie wystawia, więc raczej kupimy nowy. Choć ceny nowych wózków potrafią przyprawić o ból głowy :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2019, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalcia wrote:
    U mnie akurat na kazdym usg pokazuje 3 dni starszego bobasa, ale tez myslalam o tym, zeby znalezc lekarza z tymi certyfikatami chociazby na to jedno usg. Tylko jak tego szukac? Jest jakas strona z lista lekarzy?
    https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT

tu masz listę lekarzy z certyfikatem fmf do badań genetycznych 1. trymestru :)

kalcia, Jupik, Cabrera lubią tę wiadomość

• kalcia Autorytet

Wysłany: 19 marca 2019, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT

tu masz listę lekarzy z certyfikatem fmf do badań genetycznych 1. trymestru :)
    O super, dziekuje :D ty zawsze pomocna w kazdej dziedzinie :D hehe

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 19 marca 2019, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku ale ze mnie sierota :D hahahaha weszlam na ta liste i pierwsze nazwisko jakie mi sie rzucilo w oczy to nazwisko mojego lekarza prywatnego, do ktorego chodze :D hehe zamiast spojrzec najpierw na jego strone to ja juz tu chcialam go zdradzac z innymi :D ale sie ciesze. W sumie jak teraz sobie przypominam to z corka jak u niego bylam to to jedno usg bylo duzo dluzsze i faktycznie dokladnie wszystko opisane ;)

sunshine03 lubi tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2019, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wyprawkę też mamy w sumie, dokupienia tylko
    Kilka potrzebnych rzeczy typu chusta na pewno!
    Nad podstawka się zastanawiam, ale raczej nie
    Będziemy kupować 😉

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 19 marca 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze chodzę w normalnych spodniach. Tyle że brzuch lekko uciska.

Wózek kupujemy nowy. Miałam camarelo Figaro z córką. Oddałam bratu. A teraz podoba mi się espiro next Manhattan.
    Reszta jest tylko ciuszki.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
‹‹ 242 243 244 245 246 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ