X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Ja mam tyle dobrze, że nie mam problemów z zębami. Silna kość bo jakoś przesadnie o nie nie dbam. Ani plomby ani wyrwanego zęba. Jedyne co to ukruszylam 5 na pestce i mam kawałek dosztukowany.

Jak bylam mala to leki troche mialy wplyw na organizm. I mowili ze przez to mam zeby kruche. Plus pierwsza ciaza. A teraz tez widze ze sie krusza mimo witamin... Az mi glupio serio. Bo ide do dentysty i tlumacze ze myje po 3 razy dziennie a wyglada jakbym nie dbala bo sie krusza...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Dawno mnie nie było :)

Przede wszystkim gratuluję wszystkich wizyt. Super, że u wszystkich jest dobrze :)

Ja mam prenatalne 26 marca, ale mam jakieś takie obawy, że dzidziuś będzie jeszcze za mały. Niby to będzie 12+4, ale na ostatnim usg okazał się młodszy o ok 4 dni. Jak liczę, że rośnie ok 1mm na dzień (tak się chyba liczy średnio nie?) to nie wychodzi mu jeszcze 4,5cm od ostatniej wizyty.

Poza tym u mnie ciągle nudności i wymioty. Mam wrażenie, że głodze dziecko przez to, że strasznie mało jem. Czy to możliwe? Wiem, że to może głupie pytanie, ale wolę znać Wasze zdanie. A nie jem, bo ciągle odrzut od jedzenia i od wszystkiego niedobrze...

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Odkryłam po czym mi najgorzej niedobrze. Sama siebie zaskoczyłam bo to takie zdrowe przecież ale na bank to to. Jabłko. Ile razy zjadłam jabłko 20-30 minut później mnie aż nosi z mdlosci.

Emikey mi jest niedobrze i mam zwroty po każdym owocu. Odstawiłam całkowicie. Jeszcze się zmuszałam ale teraz już wiem że cierpię jak zjem coś to wolę nie obciążać żołądka. Dogadzam sobie ogórkami i czekam na dobre pomidory. Teraz już bez mdłości za to rewolucja w drugą stronę się zaczęła. Jak już wejdę w drugi trymestr to mam nadzieję że wrócę do normalnej diety.

Nuska myślę że matka natura mądra babka. Dzidzia na początku żywi się z ciałka żółtego a potem czerpie z krwi wszystkie nasze skladniki. Ty będziesz miała niedobory ale dzidzia będzie odżywiona. Więc póki masz ciężki okres to czerpie z twoich magazynów a potem ty w drugim trymestrze nadrobisz dieta i witaminami.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuska, spokojnie, dzidzia dostaje to co trzeba. Miałam podobne obawy w 1 ciąży jak schudłam w 1 trym.7 kg, i niemal nic nie jadłam. Bałam się, że odbije się to na dziecku, bo przecież rozwój wszystkich narządów i w ogóle a ja mogłam przełknąć jedynie bułkę i biały ser i NIC więcej. A Kinia urodziła się zdrowa jak rydz :-) a teraz sobie odbija, bo pochłania ogromne ilości jedzenia ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 21 marca 2019, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Och, dziewczyny, zabrzmi to bardzo źle i pewnie spójrzcie na mnie krzywo, ale ponieważ jestem plus size walcząc z kilogramami aż pozazdrościlam tego chudnięciem w ciąży :) pilnuje się bardzo i kontroluje wagę non stop, ale czuję, że nieubłaganie zaraz przyjdzie moment przebrania na wadze. Nadal jednak liczę, że przytuję tyle ile zaleca się dla kobiet otyłych 7-10 kg, przy czym wolałabym to 7 :)

Kasiulina lubi tę wiadomość

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Chyba powoli wracam do świata żywych. Za to humory dają o sobie znać...
    Dziś o 17 wizyta, zobaczymy co tam u malucha słychać.

• Dominika32 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry,
    Kciuki za wizyty,i miłego dzionka:)

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moj 4 dzien walki z kaszlem :/ dusi i dusi, ciagle leze w lozku..nogi podkurczam zeby zlagodzic te wstrzasy. Lekarz dopiero w srode ale i tak wiem, ze nie zrobi mi usg. Chyba sie zastrzele... :( nie mam goraczki, mam nadzieje ze ten kaszel nie bedzie dla dzidzi niebezpieczny..

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. A mnie moje zaparcia wykończą. Wczoraj wieczorem po kolejnej próbie podejścia do wc na papierze pojawiła mi się kropka gęstego śluzu takiego kawa z mlekiem. Myślałam,że zawału dostanę. Chodziłam, sprawdzałam czysto do tej pory. Nie wiem może było to spowodowane parciem? Sorki ale miała kiedyś któraś coś takiego?

syy26iye928jhyb7.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 21 marca 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neroli wrote:
    To moj 4 dzien walki z kaszlem :/ dusi i dusi, ciagle leze w lozku..nogi podkurczam zeby zlagodzic te wstrzasy. Lekarz dopiero w srode ale i tak wiem, ze nie zrobi mi usg. Chyba sie zastrzele... :( nie mam goraczki, mam nadzieje ze ten kaszel nie bedzie dla dzidzi niebezpieczny..
    Ja na początku ciazy bardzo się przeziębiona i dwa tygodnie męczył mnie straszny kaszel, ale ponieważ oskrzela i plus a były czyste dostałam syrop z prawoślazu i kazał grzać się, ale leżeć w pozycji siedzącej. Na nawilżenie gardła możesz brać tabletki isla - są bezpieczne dla kobiet w ciąży. Długo mnie trzymało, ale w końcu przeszło.

Neroli lubi tę wiadomość

h44ehqvkxg5mefqn.png
  • Dominika32 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Cześć dziewczyny. A mnie moje zaparcia wykończą. Wczoraj wieczorem po kolejnej próbie podejścia do wc na papierze pojawiła mi się kropka gęstego śluzu takiego kawa z mlekiem. Myślałam,że zawału dostanę. Chodziłam, sprawdzałam czysto do tej pory. Nie wiem może było to spowodowane parciem? Sorki ale miała kiedyś któraś coś takiego?

Dziewczyny tutaj polecaly jakiś syrop na zaparcia,chyba dupolac.
    Ja jak zaczynam mieć problemy to serwuje sobie taki kompot,zalewam gorącą wodą kilka suszonych śliwek zostawiam na noc rano wypijam i zjadamy śliwki,przeczyszczenie murowane.

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    Ja jak zaczynam mieć problemy to serwuje sobie taki kompot,zalewam gorącą wodą kilka suszonych śliwek zostawiam na noc rano wypijam i zjadamy śliwki,przeczyszczenie murowane.
    Dziękuję, spróbuje każdego sposobu :)

syy26iye928jhyb7.png
  • Kasiulina Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CodziennoscM wrote:
    Och, dziewczyny, zabrzmi to bardzo źle i pewnie spójrzcie na mnie krzywo, ale ponieważ jestem plus size walcząc z kilogramami aż pozazdrościlam tego chudnięciem w ciąży :) pilnuje się bardzo i kontroluje wagę non stop, ale czuję, że nieubłaganie zaraz przyjdzie moment przebrania na wadze. Nadal jednak liczę, że przytuję tyle ile zaleca się dla kobiet otyłych 7-10 kg, przy czym wolałabym to 7 :)
    Ja też z tych większych. W poprzedniej ciąży przytylam tylko 7kg. Teraz już jest 3 na minusie,więc może też nie będzie tak źle.
    Miłego dnia wszystkim :) u mnie dziś w planach ognisko,a jutro wizyta .. stres jak nie wiem

l22nuay3rw9afu96.png
    2nn3s65g9yfjqtl3.png
  • adella1 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:

Jest taki syrop, lactulosum bodajże, tylko że brać go można od 4 miesiąca ciąży.
    U mnie przeczyszczenie murowane po soku pomarańczowym lub pomarańczy.

• Karooo93 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a bierzecie jakieś witaminy dla ciężarnych,
    Czy tylko kwas foliowy?

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    Ja mam ten syrop. Duphalac. Jest bezpieczny w ciąży. Polecam. Piję 15 ml na wieczór i rano jest ok.
    Nie działało na mnie kompletnie nic. Jeszcze wczesniej jadłam błonnik, tez pomagał, mieszałam go z jogurtem ale po czasie nie mogłam juz na nie patrzeć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 09:10

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez z tych puszystych ;) u mnie 1+kg
    Ale mam stresa przed tym dentysta

Karooo ja mam kwas foliowy 800 i biore vitaminer pregna plus dha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 09:09

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    Czy tylko kwas foliowy?
    Ja biorę już od kilku lat zestaw witamin. Wczesniej dla starających się, teraz dla ciążówek. Kwas foliowy+witaminy.

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • emikey Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o 9:50 (czasu UK) mam usg i stresuje się ale nie usg. Stresuje się czy mąż będzie na czas żeby przejąć małego bo z dziećmi nie wolno wchodzić. A facetowi nie wiara. I jakoś jestem prawie że się spóźni.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 21 marca 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    Czy tylko kwas foliowy?
    Ja biorę femibion - dla każdego trymestru jest inny skład i ma wszystko odpowiedniej proporcji do mojej wagi.

h44ehqvkxg5mefqn.png
‹‹ 250 251 252 253 254 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ