X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Kasiulina Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 12 kwietnia prenatalne,ale wątpię że mi coś powie bo on woli mówić później :)
    I też uważam że z ta uroda to zabobony,bo mi każdy mówił że za ładnie na dziewczynke wyglądam A tu hapss :D

l22nuay3rw9afu96.png
    2nn3s65g9yfjqtl3.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    A może tarta? Robi się rach ciach

A da się kupić ciasto na tartę ;-) ?
    I z czym ta tarta? W życiu nie robiłam, ale faktycznie może dobry pomysł.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek, dzięki. Pomyślę co z tego zrobić.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mia4444 wrote:
    A jak zrobiłaś, zdradz przepis;););)
    Wersja 1- Pokroilam ziemniaki w malakserze na cienkie plasterki (można też obieraczką albo po prostu nożem) i wrzucam do frytkownicy albo na rozgrzany głęboki tłuszcz.
    wersja 2 - gotuje ziemniaki, ale żeby nie były miękkie, kroje na plasterki, polewam oliwą i piekę w piekarniku :)
    wiadomo, że te z frytkownicy bardziej kruche.

mia4444 lubi tę wiadomość

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Dreamer ja sobie dzisiaj kupilam z babyderm mama z rossmana oliwke :) bardzo fajny sklad i na srokao polecany
    Też używam tej oliwki :)

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookoswa, tak wrzuć plis przepis na te pizzetki. Ja jestem kuchenna noga to raz, dwa- przez te mdłości itd.w kuchni od 3 mcy nie stałam :-/ no i co najważniejsze- pomysłów brakuje, dlatego pytam.
    Myślałam właśnie, że tort i jako kolacja parę przekąsek na ciepło, więc zbieram pomysły. Na pewno coś w cieście francuskim, te pizzetki (choć nigdy nie robiłam, ale mam nadzieję, że podołam), może też sałatka grecka z bagietką z masłem czosnkowym z pieca. No kombinuję..

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My juz po wizycie. Wszystko ok :) Mały spał i go chyba obudziliśmy.
    Sunshine proszę o wpisanie wizyty na 23.04 :*
    Znowu tyle czekać...
    Miłego wieczorku :)

CodziennoscM, japonka, Dominika32, brunetka91, Cabrera, Spirit, moni05, mia4444, kasia1518, nuśka91 lubią tę wiadomość

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agula ja mam nastepna po jutrEjszej dopiero na 9.05... chociaz zapytam czy do mojego jeszcze jakies terminy bede na kwieciem bo to dlugo jednak

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • XYZ89 Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj jest trochę inspiracji na przekąski: https://kulinarneprzeboje.pl/przepisy-na/przekaski-na-impreze/

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Dreamer ja tez używam babydream z rossmana, ma dobry skład, jest tania, ładnie pachnie. Mi nic więcej do szczęścia nie potrzeba ;)

Prawda jest taka, że żaden cudowny krem czy oliwka przed rozstępami Cię nie uchroni, odpowiada za to tylko i wyłącznie genetyka :(

Smaruję się głównie dlatego, że czuję, że skóra na brzuchu mnie swędzi i ciągnie. Tak to nienawidzę się smarować :(

Tez kupiłam babydream w promocji za 10 zł. ale coś mi się za tani wydaje. Lekarka mi powiedziała ze smarować trzeba i nie ma znaczenia czy to będzie nivea za 20 zł czy drogi krem za 200 zł. Ma natłuszczać i tyle. Ja tez nie lubię się smarować.

• XYZ89 Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z sałatek to uwielbiam tę: https://kulinarneprzeboje.pl/salatka-warstwowa-z-brokulem-i-kurczakiem/

Jupik lubi tę wiadomość

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Dziewczyny jak sobie radzicie z niezdrowymi zachciankami? Ja mam na chipsy i cole.. Powstrzymuje się bo wiem, że to nie zdrowe

Z ta cola najgorzej bo podobno po wypiciu szklanki organizm nie przyswaja magnezu przez najbliższe 24 godziny. A magnez teraz dla nas ważny.

• Karooo93 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei używam oliwki w żelu 😉

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • japonka Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na szczęście na słodkie (w tym colę) nie mam zachcianek bo też wiem że mi nie wolno, po chipsach itp boli mnie żołądek, nawet jeśli kupię jakieś zdrowsze warzywne a nie z ziemniaka... Ale w ostatnich tygodniach strasznie mnie naszło na KFC, hot dogi i podobne śmieciowe jedzenie, już sama sobie powiedziałam dość bo to wciąga jak narkotyki i chce się jeść tylko to ;) dzisiaj w miarę porządne jedzenie i przyjechały zakupy to trochę pogotuję na tym zwolnieniu :) dziś przespałam pół dnia ❤️

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    A da się kupić ciasto na tartę ;-) ?
    I z czym ta tarta? W życiu nie robiłam, ale faktycznie może dobry pomysł.
    No gotowego nie widzialam, ale to zwykle kruche ciasto na spod, a farsz to doslownie co lubisz. Chyba najpopularniejszy szpinak z feta lub losos z porami lub na slodko jabluszka

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mia4444 wrote:
    Ooo dużo osób to bierze.. A z jakiego powodu wcześniej urodzilas jeśli można pytać? ;)

Trafiłam do szpitala na patologie ciąży bo szyjka mi się szybko skracała ( moja wina bo myłam okna co 2 tyg - także dziewczyny nie tykajcie się okien ), na ktg okazało się że mam skurcze których nie czuje- dostałam kroplowki na 48h na zatrzymanie skurczy i zostawili mnie na weekend żeby poobserwowac czy skurcze ustały, oczywiście w między czasie podali sterydy na rozwój płuc i tak jakoś w sobotę ok g. 22 zaczął mnie boleć brzuch i robić się twardy- położna stwierdziła że podepnie mnie na chwilę jeszcze pod ktg i okazało się że Zosia się dusi , więc była bardzo szybka akcja że robimy CC, to co przeżyłam to coś strasznego na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Dobrze że zostałam na weekend bo na początku miałam iść w piątek do domu.

mia4444 lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Kookosowa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pizzerinki:
    W misce mieszasz 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju.
    W pół szklanki ciepłego mleka rozpuszczasz 25 g świeżych drożdży. Dodajesz do suchych składników.
    Ugniatasz ciasto i dzielisz na 6-8 części. Każda z części rozgniatamy albo wałkujemy.
    Smarujemy koncentratem ( lub sosem pomidorowym), posypujemy strata mozzarella ( jedna kulka starczy na wszystkie) dodajemy dodatki ( u mnie salami i cebulą)
    Pieczemy ok 10 minut w 210 stopniach.

Ślimaki:
    Rozwijamy ciasto francuskie, smarujemy sosem ( koncentrat pomidorowy) dajemy bazylie, oregano ( według upodobań). Układamy ser, salami albo boczek ( oliwki, papryka, co kto lubi) i zwijany ciasto ciasno ( długością do długość boku ciasta). Kroimy na 5 cm kółka.
    Układamy na papierze i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.

Sałatka meksykańska:
    Układamy warstwami
    - sałata lodowa
    - 4-5 pomidorów pokrojonych w kostkę
    - mięso ( na patelni smażymy mięso mielone, dodajemy 2 czerwone cebule, przyprawy : papryka czerwona, chili, pieprz cayenne, sól, 4-5 łyżek koncentratu)
    - pieczarki ( ok 500 g podsmażonych na masełku pokrojonych w poltalatki)
    - dwie puszki kukurydzy
    - dwie puszki czerwonej fasoli
    - sos ( ok 600 ml jogurtu naturalnego, 5-6 łyżek majonezu, pieprz i sól)
    - kostka startego żółtego sera
    - posypujemy pokruszonymi naczosami.

To u nas króluje od dawna :)

Jupik, mia4444 lubią tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Tez kupiłam babydream w promocji za 10 zł. ale coś mi się za tani wydaje. Lekarka mi powiedziała ze smarować trzeba i nie ma znaczenia czy to będzie nivea za 20 zł czy drogi krem za 200 zł. Ma natłuszczać i tyle. Ja tez nie lubię się smarować.
    Jest tani, bo jest z serii rossmannowej, a te kosmetyki są tańsze, bo nie są reklamowane w tv, mediach itd. natomiast składy mają lepsze niż wiele droższych kosmetyków.
    Cena z jakością często nie idą w parze :P

Dreamer lubi tę wiadomość

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XYZ89 wrote:
    A z sałatek to uwielbiam tę: https://kulinarneprzeboje.pl/salatka-warstwowa-z-brokulem-i-kurczakiem/
    Też ją lubię choć w ciąży coś mi brokuła odstawiło ale mam nadzieję że nie na długo

syy26iye928jhyb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko zamelduje, ze Maluch rośnie (ma już ponad 7 cm), ale jako ze wizyta była szpitalna, to usłyszałam tylko: „badanie usg nie wykazuje anomalii, ale wszystko może się zmienić po wynikach krwi”.
    Pani Doktor bardzo dokładna, ale małomówna.
    Wszystkie pomiary robiła dokładnie: zdarzyłam na monitorze tylko właśnie wymiar sprawdzić, przeziernosc wyszła 1,6 (wiec raczej Ok), piękny kręgosłup i chude girki (to po Tatusiu chyba ;)), serducho biło ładnie i mocno <3
    No ale nic więcej nie dało się z lekarki wycisnąć :/
    Teraz dluuuugie dwa tygodnie przede mną oczekiwania na wyniki krwi ...😏

Kookosowa, basia1987, Spirit, Aguuula;2525, moni05, mia4444, sunshine03, japonka, nuśka91, Dreamer, Kasiulina, Dominika32, brunetka91 lubią tę wiadomość

‹‹ 327 328 329 330 331 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ