Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
mia4444 wrote:A jak zrobiłaś, zdradz przepis;)
wersja 2 - gotuje ziemniaki, ale żeby nie były miękkie, kroje na plasterki, polewam oliwą i piekę w piekarniku
wiadomo, że te z frytkownicy bardziej kruche.mia4444 lubi tę wiadomość
Insta: @CodziennoscM
-
Kookoswa, tak wrzuć plis przepis na te pizzetki. Ja jestem kuchenna noga to raz, dwa- przez te mdłości itd.w kuchni od 3 mcy nie stałam
no i co najważniejsze- pomysłów brakuje, dlatego pytam.
Myślałam właśnie, że tort i jako kolacja parę przekąsek na ciepło, więc zbieram pomysły. Na pewno coś w cieście francuskim, te pizzetki (choć nigdy nie robiłam, ale mam nadzieję, że podołam), może też sałatka grecka z bagietką z masłem czosnkowym z pieca. No kombinuję.. -
My juz po wizycie. Wszystko ok
Mały spał i go chyba obudziliśmy.
Sunshine proszę o wpisanie wizyty na 23.04 :*
Znowu tyle czekać...
Miłego wieczorkuCodziennoscM, japonka, Dominika32, brunetka91, Cabrera, Spirit, moni05, mia4444, kasia1518, nuśka91 lubią tę wiadomość
Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
4xIUI,3x transfer
,1x crio
,1x transfer -biochemiczna
, 1x crio
, drugi crio
-
sunshine03 wrote:Dreamer ja tez używam babydream z rossmana, ma dobry skład, jest tania, ładnie pachnie. Mi nic więcej do szczęścia nie potrzeba
Prawda jest taka, że żaden cudowny krem czy oliwka przed rozstępami Cię nie uchroni, odpowiada za to tylko i wyłącznie genetyka
Smaruję się głównie dlatego, że czuję, że skóra na brzuchu mnie swędzi i ciągnie. Tak to nienawidzę się smarować
Tez kupiłam babydream w promocji za 10 zł. ale coś mi się za tani wydaje. Lekarka mi powiedziała ze smarować trzeba i nie ma znaczenia czy to będzie nivea za 20 zł czy drogi krem za 200 zł. Ma natłuszczać i tyle. Ja tez nie lubię się smarować.
-
paulina2811 wrote:Dziewczyny jak sobie radzicie z niezdrowymi zachciankami? Ja mam na chipsy i cole.. Powstrzymuje się bo wiem, że to nie zdrowe
Z ta cola najgorzej bo podobno po wypiciu szklanki organizm nie przyswaja magnezu przez najbliższe 24 godziny. A magnez teraz dla nas ważny.
-
Ja na szczęście na słodkie (w tym colę) nie mam zachcianek bo też wiem że mi nie wolno, po chipsach itp boli mnie żołądek, nawet jeśli kupię jakieś zdrowsze warzywne a nie z ziemniaka... Ale w ostatnich tygodniach strasznie mnie naszło na KFC, hot dogi i podobne śmieciowe jedzenie, już sama sobie powiedziałam dość bo to wciąga jak narkotyki i chce się jeść tylko to
dzisiaj w miarę porządne jedzenie i przyjechały zakupy to trochę pogotuję na tym zwolnieniu
dziś przespałam pół dnia ❤️
-
Jupik wrote:A da się kupić ciasto na tartę
?
I z czym ta tarta? W życiu nie robiłam, ale faktycznie może dobry pomysł. -
mia4444 wrote:Ooo dużo osób to bierze.. A z jakiego powodu wcześniej urodzilas jeśli można pytać?
Trafiłam do szpitala na patologie ciąży bo szyjka mi się szybko skracała ( moja wina bo myłam okna co 2 tyg - także dziewczyny nie tykajcie się okien ), na ktg okazało się że mam skurcze których nie czuje- dostałam kroplowki na 48h na zatrzymanie skurczy i zostawili mnie na weekend żeby poobserwowac czy skurcze ustały, oczywiście w między czasie podali sterydy na rozwój płuc i tak jakoś w sobotę ok g. 22 zaczął mnie boleć brzuch i robić się twardy- położna stwierdziła że podepnie mnie na chwilę jeszcze pod ktg i okazało się że Zosia się dusi , więc była bardzo szybka akcja że robimy CC, to co przeżyłam to coś strasznego na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Dobrze że zostałam na weekend bo na początku miałam iść w piątek do domu.mia4444 lubi tę wiadomość
kasia1518
-
Pizzerinki:
W misce mieszasz 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju.
W pół szklanki ciepłego mleka rozpuszczasz 25 g świeżych drożdży. Dodajesz do suchych składników.
Ugniatasz ciasto i dzielisz na 6-8 części. Każda z części rozgniatamy albo wałkujemy.
Smarujemy koncentratem ( lub sosem pomidorowym), posypujemy strata mozzarella ( jedna kulka starczy na wszystkie) dodajemy dodatki ( u mnie salami i cebulą)
Pieczemy ok 10 minut w 210 stopniach.
Ślimaki:
Rozwijamy ciasto francuskie, smarujemy sosem ( koncentrat pomidorowy) dajemy bazylie, oregano ( według upodobań). Układamy ser, salami albo boczek ( oliwki, papryka, co kto lubi) i zwijany ciasto ciasno ( długością do długość boku ciasta). Kroimy na 5 cm kółka.
Układamy na papierze i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.
Sałatka meksykańska:
Układamy warstwami
- sałata lodowa
- 4-5 pomidorów pokrojonych w kostkę
- mięso ( na patelni smażymy mięso mielone, dodajemy 2 czerwone cebule, przyprawy : papryka czerwona, chili, pieprz cayenne, sól, 4-5 łyżek koncentratu)
- pieczarki ( ok 500 g podsmażonych na masełku pokrojonych w poltalatki)
- dwie puszki kukurydzy
- dwie puszki czerwonej fasoli
- sos ( ok 600 ml jogurtu naturalnego, 5-6 łyżek majonezu, pieprz i sól)
- kostka startego żółtego sera
- posypujemy pokruszonymi naczosami.
To u nas króluje od dawnaJupik, mia4444 lubią tę wiadomość
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
nick nieaktualnyDreamer wrote:Tez kupiłam babydream w promocji za 10 zł. ale coś mi się za tani wydaje. Lekarka mi powiedziała ze smarować trzeba i nie ma znaczenia czy to będzie nivea za 20 zł czy drogi krem za 200 zł. Ma natłuszczać i tyle. Ja tez nie lubię się smarować.
Cena z jakością często nie idą w parzeDreamer lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa tylko zamelduje, ze Maluch rośnie (ma już ponad 7 cm), ale jako ze wizyta była szpitalna, to usłyszałam tylko: „badanie usg nie wykazuje anomalii, ale wszystko może się zmienić po wynikach krwi”.
Pani Doktor bardzo dokładna, ale małomówna.
Wszystkie pomiary robiła dokładnie: zdarzyłam na monitorze tylko właśnie wymiar sprawdzić, przeziernosc wyszła 1,6 (wiec raczej Ok), piękny kręgosłup i chude girki (to po Tatusiu chyba), serducho biło ładnie i mocno
No ale nic więcej nie dało się z lekarki wycisnąć
Teraz dluuuugie dwa tygodnie przede mną oczekiwania na wyniki krwi ...😏Kookosowa, basia1987, Spirit, Aguuula;2525, moni05, mia4444, sunshine03, japonka, nuśka91, Dreamer, Kasiulina, Dominika32, brunetka91 lubią tę wiadomość