X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mia4444 wrote:
    Nuska.... zapisała mi calcium c raz dziennie. Cerutin 3x1 .i 6x1 do ssania chlorchinaldin. To można w ciazy ;)

Dzięki :* ja chyba i tak się jutro wybiorę do lekarza, bo zaczyna się u mnie gorączka :(

• nuśka91 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer mi lekarz powiedział, że prenatalne są najważniejsze a późniejsze już nawet można odpuścić jak na usg wszystko ok. Ale ja i tak nie odpuszczę ;)

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    A więc.. Jestem po skorzystaniu z detektora. Niby znalazłam na środku na dole, pokazywało 141 (więc to na pewno nie moje tylko dzieciatka),ale nie było jeszcze słychać. Jak przylozylam do swojego serducha to usłyszałam. To możliwe że jeszcze bym tylko widziała jak szybko bije, ale nie słyszała?
    Po drugie jak przykładam tą sondę do brzucha to halasuje. Wasze też halasuja podczas przyłożenia?
    Prawdopodobnie ten wynik to efekt tego hałasu. Prawidłowo pokaze jak bedziesz słyszała bicie malucha ;)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:12

• mia4444 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuska... leć jutro ;)

74diwn15bdy1nj9o.png ❤❤❤.
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    japonka wrote:
    Uwemhe, jak mogę o coś spytać - dostałam krótkie zwolnienie, na 6 dni roboczych bo miałam plamienie i ono jest z kodem ciąża, mój szef ogólnie też wie że jestem, ale nie składałam żadnego zaświadczenia od lekarza w firmie (mam wystawione 2 tygodnie temu na wszelki wypadek ale nie planowałam tak wcześnie składać). Czy za ten czas firma normalnie wypłaci 100% wynagrodzenia czy będą prosili o ten dokument bo inaczej 80%? W ogóle kwestia składania zaświadczeń o ciąży jest dla mnie jakaś średnio jasna bo to chyba nie jest obowiązek?

Hej
    Sorki w pracy sajgon mamy wiec nawet nie miałam jak zarzeć.
    Zaświadczenie nie jest wymagana. Głownie chodzi o to by wiedzieli że w ciąży jesteś i np nie mogli zwolnić albo odsunęli od zajęc nie wskazanych dla ciężarnych
    Liczy się kod na zwolnieniu.

japonka lubi tę wiadomość

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolciaaa wrote:
    A przed snem jesz coś?jakie miałaś cukry?
    Hej,
    Jem teraz tez o 21 kolację i to przeważnie ciemny chleb kanapka z czymś bez warzyw.
    I cukier ok. Ostatnio pieķlam bulki i cukry po nich wspaniałe.
    Z mąki 1850 z lidla polecam bo szybko się robią:-)

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Kiniorek, przykra sprawa. Na pewno spytam, ale jakoś mi się nie chce w to wierzyć :) bo antybiotyk będzie krążył w tej mojej krwi nadal...

Uwemhe, ja mam pytanie. Skąd różnice w postrzeganiu przez ZUS dwóch różnych zwolnień? Od października jestem na L4 z powodu nowotworu, tak się złożyło, że zaszłam w ciążę w pierwszym możliwym cyklu i musialam zmienić zwolnienie (kod B od lutego). No i teraz niestety kadrowa mnie powiadomiła, że moje 270 dni L4 na kodzie B liczą od października... Czyli w trzecim trymestrze będę się kulać po komisjach żeby przyznali mi rehabilitacyjny. Zabraknie mi czasu :) gdzie sens?

Hej
    Kurcze ale słabo wyszło. Pomimo tego że miałaś inny kod choroby ponieważ nie miałaś żadnej przerwy w zwolnieniach zus traktuje je jako ciągłośc. Faktycznie będziesz musiała się ubiegać o świadczenie rehabilitacyjne. W ciąży wyjątkowo też płatne 100 procent ale bedziesz musiała stanAac przed komisja. A ile bylas na zwolnieniu przed ciaza?.duzo ci zeszlo z tych 270 dni?

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Ale Wasze też tak halasuja? Czy mojemu coś odbija? Zobaczę jutro z rana, może będzie lepiej z uslyszeniem.. Myślałam, że te 141 to maluch..
    Tzn,jak rozmasowuje źel albo szumy sa w brzuchu to tak,ale jak słucham już bicia to nie ;)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:
    Cześć dziewczyny. Czytam co u Was, ale jestem rozłożona przez chorobę... Mam tantum verde na gardło i spray do nosa prenalen. Oprócz tego tylko herbata z cytryną, miodem i sokiem malinowym. Jak macie jakieś pomysły jak jeszcze walczyć z przeziębieniem to dawajcie :)

Ja dziś mam wolne. Wczoraj musiałam pracować, bo nie miał kto być za mnie i jutro już szef też chce żebym była :( chyba mu powiem, że mam gorączkę. Tak to jest pracować na czarno... Zazdroszczę Wam, że możecie mieć L4. A musiałam zrezygnować z umowy w grudniu, w styczniu dowiedziałam się, że jestem w ciąży... Tak się zastanawiam co by było gdybym jeszcze została przyjęta na etat, jakby wtedy wyglądała sprawa L4. Pewnie ZUS by się czepiał i zrobiłby kontrolę, ale może gra jest warta świeczki...
    Hej,

Ale chcesz zatrudnić się na etat u nich?
    Skoro u nich pracujesz to zus nie będzie mogl tego podwazyc bo to prawdziwe zatdudnienie.
    Liste obecnosci bedziesz miala jako dowod. Inni pracownicy poswiadcza ze chodzilas. Zagadaj z szefem. Popros moze nawet zaproponuj ze zwrocisz mu za te 33 chorobowego poki nie przrejmie cie zus. Tobie i tak bedzie sie to oplacac. Bo zwolnienie a potem macierzynski i rodzicielski. Trzymam kciuki.

• moni05 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    Hej
    Kurcze ale słabo wyszło. Pomimo tego że miałaś inny kod choroby ponieważ nie miałaś żadnej przerwy w zwolnieniach zus traktuje je jako ciągłośc. Faktycznie będziesz musiała się ubiegać o świadczenie rehabilitacyjne. W ciąży wyjątkowo też płatne 100 procent ale bedziesz musiała stanAac przed komisja. A ile bylas na zwolnieniu przed ciaza?.duzo ci zeszlo z tych 270 dni?

Od października, w październiku miałam pierwszą operację.
    Wiem, że tak jest, ale nie rozumiem po prostu, gdzie tu sens :)

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    ManiaM ja też się witam w grupie alergików. Ja mam mocne uczulenie na trawy (czyli przełom maja i czerwca). Na lekach jest ciężko, a tych leków w ciąży nie można zażywać...Już się boję, co to będzie jak przyjdzie ten czas. No ale będzie trzeba o jakoś przetrwać...najwyżej zamknę się w domu na cztery spusty ;)

Uwemhe to żeś sobie teraz narobiła...będzie sto pytań do ;)
    A tak serio, to jeszcze jedno pytanie: zakładając, że przepracuję teraz trzy miesiące bez L4 (czyli kwiecień, maj i czerwiec),to idąc od 01.07.2019 na zwolnienie będę miała liczoną średnią lipiec 2018 - czerwiec 2019?

Hej:-)
    Spoko:-) służe pomocą:-)
    Tak od czerwca czyli pełne 12 miesięcy ale nie pamiętam.kiedy mialas zwolnienie. Wiec musza byv pelne 3 miesiace kalendarzowe:-)

Cabrera lubi tę wiadomość

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    To ja miałbym pytanie jeśli mogę ☺ w ciągu roku zmieniam pracę i po 6mc zachodzą w ciążę - liczy mi się do średniej tylko pensja u obecnego pracodawcy czy z 12mcy czyli też 6mcy poprzedniego pracodawcy ?
    Hej:-)

Tylko u obecnego pracodawcy. Nawet gdybyś miesiac pracowała. Pamietaj tylko że nie wszystkie składniki wymagrodzenia wchodzą do podstawy chorobowego. Premie uznaniowe itd czasami nie wchodzą. Zależy co w regulamonie macie wpisane.

kasia1518 lubi tę wiadomość

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Właśnie nie mam pojęcia, zawsze myślałam, ze jak daja kod B to liczą od nowa 270 dni jako ciążę... Bo czemu 270 od października, gdzie nie byłam jeszcze w ciąży? Nie rozumiem tego po prostu :)

Wlaśnie szkoda że nie miałaś zadnej przerwy miedzy zwolnieniami.
    Bo teraz zus traktuje to jako całośc pomimo tego że inny kod choroby:-(.
    To jest wyjątkowa sytuacja.

• Jolciaaa Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    Hej,
    Jem teraz tez o 21 kolację i to przeważnie ciemny chleb kanapka z czymś bez warzyw.
    I cukier ok. Ostatnio pieķlam bulki i cukry po nich wspaniałe.
    Z mąki 1850 z lidla polecam bo szybko się robią:-)
    A myślisz że te warzywa na kanapkę na noc mogą podnieść cukier na czczo??

moni05 lubi tę wiadomość

Jolciaaa
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Od października, w październiku miałam pierwszą operację.
    Wiem, że tak jest, ale nie rozumiem po prostu, gdzie tu sens :)

Działania zusu nie mają sensu:-(. Tak sobie myśle gdyby przerwac zwolnienie urlopem np miesiecznym czy zus nie wrzucilby nowego okresu zasilkowego po uzasadnieniu. Ale chcialo by ci sie w to bawic? To zawsze miesiac urlopu czyli o miesiąc krocej z dzieckiem w domu. No i musiałabym doczytać czy zus się do takich sytuacji przychyla. Daj znać czy mam zgłebić temat przerwy przez urlop.

Bo wtedy byś znowu miała wynagrodzenie chorobowe 33 dni a potem dopiero zasiłek chorobowy już płatny przez zus.

• Jupik Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi jeszcze mdłości całkowicie nie przeszły. Niewątpliwie jest lepiej niż było, ale i tak miewam uczucie ciężkości na żołądku, jedzenia w gardle itd., wieczorem zdarza mi się mieć takie odruchy jak do wymiotów, choć już parę dni nie wymiotowałam.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolciaaa wrote:
    A myślisz że te warzywa na kanapkę na noc mogą podnieść cukier na czczo??

A co jesz na kolacje 1?
    Na forum na fb wszyscy piszą że na cukry na czczo pracuje się cały dzień
    Mogłabyś wrzucić przykładowy jadłospis z dnia jakiegoś? Trzymasz sie zasady bilansowania posiłkow? Chodzisz do diabetologa? Ile razy cukier mierzysz? W ciagu dnia jest ok?.
    Moje sniadanie to kanapka chleb ciemny plus maslo.plus serek grani i full warzyw.
    2 sniadanie owoc plus jogurt grecki plus platki gorskie - tu weglowodany zlozone bilansuja posilek.
    Obiad miecho duzo.warzyw i ryz al dente
    Przekaska salatka z weglem.zlozonym
    Kolacja
    Kanapka znowu jakas i duzo.warzyw plus np parowka

Kolacja ostatnio zupa grochowa. Jakas kanapka juz. To.posilek ktory wpycham bo.nie mam.ochoty juz:-(

Ale ogolem jem.duzo. jak zle zbilansuje posilek to tez mi cukier spada. Juz to czuje bo glowa mnie boli i czuje oslabienie. Ucze sie caly czas:-)

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie tego które badanie ważniejsze to ja po usg genetycznym odetchnelam z ulgą, że jest wszystko Oki, a potem przeczytałam artykuł u mamy ginekolog, że to polowkowe są najważniejsze, bo właśnie wtedy można wykryć różne wady. Trochę mnie to zestresowalo, bo byłam pewna, że jeśli na tym pierwszym usg jest wszystko Oki to tak już zostanie..

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z innej beczki : dziewczyny w 13 tyg miewacie bóle brzucha ? Jeśli tak jak byście je opisaly?

oar843r8hxms7jm7.png
‹‹ 342 343 344 345 346 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ