X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Jolciaaa Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    A co jesz na kolacje 1?
    Na forum na fb wszyscy piszą że na cukry na czczo pracuje się cały dzień
    Mogłabyś wrzucić przykładowy jadłospis z dnia jakiegoś? Trzymasz sie zasady bilansowania posiłkow? Chodzisz do diabetologa? Ile razy cukier mierzysz? W ciagu dnia jest ok?.
    Moje sniadanie to kanapka chleb ciemny plus maslo.plus serek grani i full warzyw.
    2 sniadanie owoc plus jogurt grecki plus platki gorskie - tu weglowodany zlozone bilansuja posilek.
    Obiad miecho duzo.warzyw i ryz al dente
    Przekaska salatka z weglem.zlozonym
    Kolacja
    Kanapka znowu jakas i duzo.warzyw plus np parowka

Kolacja ostatnio zupa grochowa. Jakas kanapka juz. To.posilek ktory wpycham bo.nie mam.ochoty juz:-(

Ale ogolem jem.duzo. jak zle zbilansuje posilek to tez mi cukier spada. Juz to czuje bo glowa mnie boli i czuje oslabienie. Ucze sie caly czas:-)
    Do diabetologa umówiłam się dopiero na 19 kwietnia, ale mierze w domu cukier 4 razy dziennie. Poposilkowe cukry są w normie,ale na czczo ciągle podwyższone 95-102.
    Na śniadanie jem 2 małe kromki żytniego chleba z chuda wędlina i dużą ilością warzyw. Na drugie śniadanie np. jogurt naturalny z płatkami lub jakiś owoc, najczęściej jabłko. Na obiad np. pierś pieczona w rękawie z warzywami na patelnię lub brązowym ryżem, na kolację znów 2 małe kromki chleba(powtórka z pierwszego śniadania) i przed snem ok godziny 21-22 jedna kromkę chleba z warzywami (papryką,pomidorki małe,sałatą). I tyle...i na czczo jest podwyższony,gdzie w dzień jest super..

Jolciaaa
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A krzywą już robiłaś?
    Wysokie masz te cukry bo norma to 90.
    A nie masz możliwości umowienia się wcześniej? Ponoć weszły przepisy że ciężarne w ciągu tygodnia muszą zapisać na wizyte nfz.
    Przekroczenia masz sporadycznie czy codziennie? Zapisz się na forum cukrzyca ciążowa i cukrzyca ciążowa przepisy. Ja fb nie mam ale dla.tej grupy stworzyłam sobie takie fikcyjne konto.gdzie codziennie czytam posty. Bo to.wielka kopalnia wiedzy.

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jakie masz poposiłkowe? Mierzysz godzine po posiłku? Norma to 140 max.

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Z innej beczki : dziewczyny w 13 tyg miewacie bóle brzucha ? Jeśli tak jak byście je opisaly?
    czasem mam wrażenie,że to miesiączkowy, kłucie punktowe , wczoraj punktowo jakby w szyjce (mały kopie tam?), rozciąganie, ból więzadeł po bokach.

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:12

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Z innej beczki : dziewczyny w 13 tyg miewacie bóle brzucha ? Jeśli tak jak byście je opisaly?
    Czasami mam bóle miesiączkowe, często kłucie w miejscu gdzie jest dziecko, kłucie szyjki albo kłucie w pobliżu pępka. Dużo tych bóli :P

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Jolciaaa Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    A krzywą już robiłaś?
    Wysokie masz te cukry bo norma to 90.
    A nie masz możliwości umowienia się wcześniej? Ponoć weszły przepisy że ciężarne w ciągu tygodnia muszą zapisać na wizyte nfz.
    Przekroczenia masz sporadycznie czy codziennie? Zapisz się na forum cukrzyca ciążowa i cukrzyca ciążowa przepisy. Ja fb nie mam ale dla.tej grupy stworzyłam sobie takie fikcyjne konto.gdzie codziennie czytam posty. Bo to.wielka kopalnia wiedzy.
    Krzywa robiłam i po godzinie po glukozie miałam o 4 jednostki przekroczone. A wiem że powinni mnie przyjąć w ciągu tygodnia ale już miejsc nie mieli...a przekroczenia na czczo mam codziennie. Godzinę po posiłku mam 80-118

Jolciaaa

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Czasami mam bóle miesiączkowe, często kłucie w miejscu gdzie jest dziecko, kłucie szyjki albo kłucie w pobliżu pępka. Dużo tych bóli :P
    kłucie przy pępku chyba jeszcze na tym etapie może być od rozejścia mięśni prostych brzucha lub przepukliny ( ale tej nie jestem pewna), kiedyś trenerki o to pytałam bo miałam takie przed ciążą nawet..

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    A jeśli chodzi o cukry to jakie mogą być max wysokie? Na czczo mam 80-90, a 2 godz.po posiłku dzisiaj np.Mialam 114. Taki cukier po posiłku może być?
    Hej
    Norma przy krzywej to na czczo max 90
    Po godz 180
    I.po dwoch 150.

Przekroczenie nawet o 1 jednostke juz traktowane jest jako cukrzyca.

A z palca glukometrem to 92 na czczo.jesli dobrze pamiętam:-) więc twoje cukry są sliczne:-)
    Choc moje na czczo tez nie były złe. Po obciążeniu poszły troche w gore.

Kaktusia lubi tę wiadomość

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolciaaa wrote:
    Krzywa robiłam i po godzinie po glukozie miałam o 4 jednostki przekroczone. A wiem że powinni mnie przyjąć w ciągu tygodnia ale już miejsc nie mieli...a przekroczenia na czczo mam codziennie. Godzinę po posiłku mam 80-118

Hmmm może taka twoja uroda.
    Ja też miałam po godz o 8 jednostek a po 2 o 3 przekroczone jakoś.
    Mam nadzieję że uda ci się zawalczyć z cukrem bez insuliny. A wiesz sprobuj o 24 cos zjesc. Bo moze ci wybija z glodu?. O ktorej wstajesz?.najlepiej wstan raz kolo 4 albo 5 i zmierz cukier a potem.normalnie na czczo byś wiedziała czy on np nie idzie w dol np kolo.5 i z glodu już tylko.rośnie. bo tak działa organizm ze wątroba przy głodzie coś produkuje i cukier w dol idzie. Ja bym tal.sprobowala.

• Jolciaaa Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    Hmmm może taka twoja uroda.
    Ja też miałam po godz o 8 jednostek a po 2 o 3 przekroczone jakoś.
    Mam nadzieję że uda ci się zawalczyć z cukrem bez insuliny. A wiesz sprobuj o 24 cos zjesc. Bo moze ci wybija z glodu?. O ktorej wstajesz?.najlepiej wstan raz kolo 4 albo 5 i zmierz cukier a potem.normalnie na czczo byś wiedziała czy on np nie idzie w dol np kolo.5 i z glodu już tylko.rośnie. bo tak działa organizm ze wątroba przy głodzie coś produkuje i cukier w dol idzie. Ja bym tal.sprobowala.
    Dziękuję za rady😄 będę kombinowała 😃

Jolciaaa
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    Działania zusu nie mają sensu:-(. Tak sobie myśle gdyby przerwac zwolnienie urlopem np miesiecznym czy zus nie wrzucilby nowego okresu zasilkowego po uzasadnieniu. Ale chcialo by ci sie w to bawic? To zawsze miesiac urlopu czyli o miesiąc krocej z dzieckiem w domu. No i musiałabym doczytać czy zus się do takich sytuacji przychyla. Daj znać czy mam zgłebić temat przerwy przez urlop.

Bo wtedy byś znowu miała wynagrodzenie chorobowe 33 dni a potem dopiero zasiłek chorobowy już płatny przez zus.

Tak, tylko wtedy nikt by mi nie dał zdolnosci do pracy, miedzy operacja a ciążą. Teraz też jej nie dostanę.
    Ale w tym III trymestrze juz bedzie w miarę bezpiecznie, wiec zamiast na rehabilitacyjny ZUS może kazac mi wrocic do pracy?

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    Hej:-)

Tylko u obecnego pracodawcy. Nawet gdybyś miesiac pracowała. Pamietaj tylko że nie wszystkie składniki wymagrodzenia wchodzą do podstawy chorobowego. Premie uznaniowe itd czasami nie wchodzą. Zależy co w regulamonie macie wpisane.

Dziękuję ☺ to informacje dla siostry no wychodzi w lipcu za mąż i zmienia wtedy pracę, a chciałby od razu po ślubie zacząć starać się o dziecko.

Ja od 5lat niezmiennie zasilam szeregi korpo ☺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2019, 20:38

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:12

• ManiaM Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    kłucie przy pępku chyba jeszcze na tym etapie może być od rozejścia mięśni prostych brzucha lub przepukliny ( ale tej nie jestem pewna), kiedyś trenerki o to pytałam bo miałam takie przed ciążą nawet..
    No mnie jakoś tak dziwnie boli , na wysokości pępka po bokach, nie miałam tak i ogólnie może faktycznie tam się wszystko zaczyna rozciągać i szybciej rosnąć.

oar843r8hxms7jm7.png
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Tak, tylko wtedy nikt by mi nie dał zdolnosci do pracy, miedzy operacja a ciążą. Teraz też jej nie dostanę.
    Ale w tym III trymestrze juz bedzie w miarę bezpiecznie, wiec zamiast na rehabilitacyjny ZUS może kazac mi wrocic do pracy?

Nie ma takiej opcji:-) decyzja będzie pozytywna. Zaawansowana ciaza i nikt nie podważy opini ginekologa.
    Tylko że może minąć troche czasu zanim ci dadzą decyzję i zapłacą.

• moni05 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    Nie ma takiej opcji:-) decyzja będzie pozytywna. Zaawansowana ciaza i nikt nie podważy opini ginekologa.
    Tylko że może minąć troche czasu zanim ci dadzą decyzję i zapłacą.
    Z tego, co wiem płacic mi będzie dalej pracodawca, bez żadnej obsuwy. Tak twierdzi kadrowa :)

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    No mnie jakoś tak dziwnie boli , na wysokości pępka po bokach, nie miałam tak i ogólnie może faktycznie tam się wszystko zaczyna rozciągać i szybciej rosnąć.
    być może. Ale to jest cholerstwo i głównie przez to brzuch np. po ciąży jest obwisły czy posiada taką jakby dziurę w mięśniach. Są na to specjalne ćwiczenia,fizjoterapia ale do zrobienia :)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe, jeszcze jedno. Już co prawda czytałam, ale skoro takie cyrki to się upewnie... Na ciążowym L4 mogę wziać ślub i nikt mi nic nie zarzuci, prawda?

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie bierz ślub:-) hehehe. A kiedy planujecie? Fajowo. Co do wypłaty To my swiadczenia bez decyzji nie wyplacamy. Dajemy nieobecnosc usprawiedliwona niepłatną i grzecznke czekamy.Wiec jesli twoja firma taką ma praktykę to jeszcze lepiej:-)

‹‹ 343 344 345 346 347 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ