Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Uwemhe wrote:A co jesz na kolacje 1?
Na forum na fb wszyscy piszą że na cukry na czczo pracuje się cały dzień
Mogłabyś wrzucić przykładowy jadłospis z dnia jakiegoś? Trzymasz sie zasady bilansowania posiłkow? Chodzisz do diabetologa? Ile razy cukier mierzysz? W ciagu dnia jest ok?.
Moje sniadanie to kanapka chleb ciemny plus maslo.plus serek grani i full warzyw.
2 sniadanie owoc plus jogurt grecki plus platki gorskie - tu weglowodany zlozone bilansuja posilek.
Obiad miecho duzo.warzyw i ryz al dente
Przekaska salatka z weglem.zlozonym
Kolacja
Kanapka znowu jakas i duzo.warzyw plus np parowka
Kolacja ostatnio zupa grochowa. Jakas kanapka juz. To.posilek ktory wpycham bo.nie mam.ochoty juz:-(
Ale ogolem jem.duzo. jak zle zbilansuje posilek to tez mi cukier spada. Juz to czuje bo glowa mnie boli i czuje oslabienie. Ucze sie caly czas:-)
Na śniadanie jem 2 małe kromki żytniego chleba z chuda wędlina i dużą ilością warzyw. Na drugie śniadanie np. jogurt naturalny z płatkami lub jakiś owoc, najczęściej jabłko. Na obiad np. pierś pieczona w rękawie z warzywami na patelnię lub brązowym ryżem, na kolację znów 2 małe kromki chleba(powtórka z pierwszego śniadania) i przed snem ok godziny 21-22 jedna kromkę chleba z warzywami (papryką,pomidorki małe,sałatą). I tyle...i na czczo jest podwyższony,gdzie w dzień jest super..Jolciaaa -
A krzywą już robiłaś?
Wysokie masz te cukry bo norma to 90.
A nie masz możliwości umowienia się wcześniej? Ponoć weszły przepisy że ciężarne w ciągu tygodnia muszą zapisać na wizyte nfz.
Przekroczenia masz sporadycznie czy codziennie? Zapisz się na forum cukrzyca ciążowa i cukrzyca ciążowa przepisy. Ja fb nie mam ale dla.tej grupy stworzyłam sobie takie fikcyjne konto.gdzie codziennie czytam posty. Bo to.wielka kopalnia wiedzy. -
ManiaM wrote:Z innej beczki : dziewczyny w 13 tyg miewacie bóle brzucha ? Jeśli tak jak byście je opisaly?
-
nick nieaktualny
-
ManiaM wrote:Z innej beczki : dziewczyny w 13 tyg miewacie bóle brzucha ? Jeśli tak jak byście je opisaly?
-
Uwemhe wrote:A krzywą już robiłaś?
Wysokie masz te cukry bo norma to 90.
A nie masz możliwości umowienia się wcześniej? Ponoć weszły przepisy że ciężarne w ciągu tygodnia muszą zapisać na wizyte nfz.
Przekroczenia masz sporadycznie czy codziennie? Zapisz się na forum cukrzyca ciążowa i cukrzyca ciążowa przepisy. Ja fb nie mam ale dla.tej grupy stworzyłam sobie takie fikcyjne konto.gdzie codziennie czytam posty. Bo to.wielka kopalnia wiedzy.Jolciaaa -
Olliiii wrote:Czasami mam bóle miesiączkowe, często kłucie w miejscu gdzie jest dziecko, kłucie szyjki albo kłucie w pobliżu pępka. Dużo tych bóli
-
brunetka91 wrote:A jeśli chodzi o cukry to jakie mogą być max wysokie? Na czczo mam 80-90, a 2 godz.po posiłku dzisiaj np.Mialam 114. Taki cukier po posiłku może być?
Norma przy krzywej to na czczo max 90
Po godz 180
I.po dwoch 150.
Przekroczenie nawet o 1 jednostke juz traktowane jest jako cukrzyca.
A z palca glukometrem to 92 na czczo.jesli dobrze pamiętam:-) więc twoje cukry są sliczne:-)
Choc moje na czczo tez nie były złe. Po obciążeniu poszły troche w gore.Kaktusia lubi tę wiadomość
-
Jolciaaa wrote:Krzywa robiłam i po godzinie po glukozie miałam o 4 jednostki przekroczone. A wiem że powinni mnie przyjąć w ciągu tygodnia ale już miejsc nie mieli...a przekroczenia na czczo mam codziennie. Godzinę po posiłku mam 80-118
Hmmm może taka twoja uroda.
Ja też miałam po godz o 8 jednostek a po 2 o 3 przekroczone jakoś.
Mam nadzieję że uda ci się zawalczyć z cukrem bez insuliny. A wiesz sprobuj o 24 cos zjesc. Bo moze ci wybija z glodu?. O ktorej wstajesz?.najlepiej wstan raz kolo 4 albo 5 i zmierz cukier a potem.normalnie na czczo byś wiedziała czy on np nie idzie w dol np kolo.5 i z glodu już tylko.rośnie. bo tak działa organizm ze wątroba przy głodzie coś produkuje i cukier w dol idzie. Ja bym tal.sprobowala. -
Uwemhe wrote:Hmmm może taka twoja uroda.
Ja też miałam po godz o 8 jednostek a po 2 o 3 przekroczone jakoś.
Mam nadzieję że uda ci się zawalczyć z cukrem bez insuliny. A wiesz sprobuj o 24 cos zjesc. Bo moze ci wybija z glodu?. O ktorej wstajesz?.najlepiej wstan raz kolo 4 albo 5 i zmierz cukier a potem.normalnie na czczo byś wiedziała czy on np nie idzie w dol np kolo.5 i z glodu już tylko.rośnie. bo tak działa organizm ze wątroba przy głodzie coś produkuje i cukier w dol idzie. Ja bym tal.sprobowala.Jolciaaa -
Uwemhe wrote:Działania zusu nie mają sensu:-(. Tak sobie myśle gdyby przerwac zwolnienie urlopem np miesiecznym czy zus nie wrzucilby nowego okresu zasilkowego po uzasadnieniu. Ale chcialo by ci sie w to bawic? To zawsze miesiac urlopu czyli o miesiąc krocej z dzieckiem w domu. No i musiałabym doczytać czy zus się do takich sytuacji przychyla. Daj znać czy mam zgłebić temat przerwy przez urlop.
Bo wtedy byś znowu miała wynagrodzenie chorobowe 33 dni a potem dopiero zasiłek chorobowy już płatny przez zus.
Tak, tylko wtedy nikt by mi nie dał zdolnosci do pracy, miedzy operacja a ciążą. Teraz też jej nie dostanę.
Ale w tym III trymestrze juz bedzie w miarę bezpiecznie, wiec zamiast na rehabilitacyjny ZUS może kazac mi wrocic do pracy?
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Uwemhe wrote:Hej:-)
Tylko u obecnego pracodawcy. Nawet gdybyś miesiac pracowała. Pamietaj tylko że nie wszystkie składniki wymagrodzenia wchodzą do podstawy chorobowego. Premie uznaniowe itd czasami nie wchodzą. Zależy co w regulamonie macie wpisane.
Dziękuję ☺ to informacje dla siostry no wychodzi w lipcu za mąż i zmienia wtedy pracę, a chciałby od razu po ślubie zacząć starać się o dziecko.
Ja od 5lat niezmiennie zasilam szeregi korpo ☺Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2019, 20:38
kasia1518
-
nick nieaktualny
-
przedszkolanka:) wrote:kłucie przy pępku chyba jeszcze na tym etapie może być od rozejścia mięśni prostych brzucha lub przepukliny ( ale tej nie jestem pewna), kiedyś trenerki o to pytałam bo miałam takie przed ciążą nawet..
-
moni05 wrote:Tak, tylko wtedy nikt by mi nie dał zdolnosci do pracy, miedzy operacja a ciążą. Teraz też jej nie dostanę.
Ale w tym III trymestrze juz bedzie w miarę bezpiecznie, wiec zamiast na rehabilitacyjny ZUS może kazac mi wrocic do pracy?
Nie ma takiej opcji:-) decyzja będzie pozytywna. Zaawansowana ciaza i nikt nie podważy opini ginekologa.
Tylko że może minąć troche czasu zanim ci dadzą decyzję i zapłacą.
-
Uwemhe wrote:Nie ma takiej opcji:-) decyzja będzie pozytywna. Zaawansowana ciaza i nikt nie podważy opini ginekologa.
Tylko że może minąć troche czasu zanim ci dadzą decyzję i zapłacą.Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
ManiaM wrote:No mnie jakoś tak dziwnie boli , na wysokości pępka po bokach, nie miałam tak i ogólnie może faktycznie tam się wszystko zaczyna rozciągać i szybciej rosnąć.
-
Uwemhe, jeszcze jedno. Już co prawda czytałam, ale skoro takie cyrki to się upewnie... Na ciążowym L4 mogę wziać ślub i nikt mi nic nie zarzuci, prawda?Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019