X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:13

Kasiulina lubi tę wiadomość

• japonka Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    A to nie koniecznie. Ja mam 35 lat i po usg lekarz już powiedział że jest bardzo dobrze i nie spodziewa się niespodzianek. Ale, że to było prywatnie i pappa była w pakiecie to zrobiłam. I miał rację bo wyszła bardzo dobrze. Trisomia 21 1:4600. Niby wszędzie trabia, że im jest się starszym to gorsze wyniki a ja znam przynajmniej kilka koleżanek przed 30 które miały dużo gorsze wyniki ode mnie.
    No może i tak. Ja mam 38, według badań pewnie wezmą jak dla 37 bo robiliśmy transfer z mrożonych zarodków z procedury pod koniec 2018. A nawet nie wiem jakie miałam w poprzedniej ciąży bo USG wyszło źle, nie dalo się zrobić pomiarów więc nigdy nie dostałam wyników PAPPA... Za to Harmony wyszło 100% ok, tylko co z tego :(

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    czesc dziewczyny. 2 tyg we wt byłam na pretanalnych gdzie przeziernosc ok itd. 3 dni temu dzownił do mnie lekarz, że trisomia 21 (chyba ten numer) proporcje spadły do 1:700 po badaniach papa a lepiej, zeby było powyżej 1000. Owszem wskazał , że jest to średni wynik, że wynik słaby zaczyna się poniżej 1:300 a najlepiej , żeby było 1:1000. Będę za tydzien w czw rozmawiac z moja ginekolog o niftach bo nie wiem czy robić . Jestem dobrej myśli. Słyszałam, że warto zrobić jescze raz pappa, że wynik moze być różny bo mogły rożne czynniki na niego wpłynąć.

Sarrra, z tego co czytałam nie jest to najgorszy wynik, ale chyba wszystko zależy jak się Ty z nim czujesz. Jeśli jesteś spokojna, bo przezierność, kość nosowa i usg było ok, to chyba możesz odpuścić.
    Ja wiem, że ze swoim charakterem bym oszalała z nerwów (choć zapewne w większości przypadków byłyby one nieuzasadnione).
    Sama czekam na wynik Pappa i mimo, że na usg (dwukrotnym) wszystko wygląda dobrze, to jeśli wynik mnie zaniepokoi choć w najmniejszym stopniu, to na pewno zrobię Nifty/Sanco.

Tylko nie wiem, do którego tygodnia można je zrobić? Oficjalne wyniki mam 16.04. to będzie 14+6 i w razie czego, test mogę zrobić następnego dnia. Nie byłoby to zbyt późno?

Dziewczyny, kciuki za wizyty :) meldujcie się z dobrymi wieściami i pięknymi fotkami Maluchów <3

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    Sarrra, z tego co czytałam nie jest to najgorszy wynik, ale chyba wszystko zależy jak się Ty z nim czujesz. Jeśli jesteś spokojna, bo przezierność, kość nosowa i usg było ok, to chyba możesz odpuścić.
    Ja wiem, że ze swoim charakterem bym oszalała z nerwów (choć zapewne w większości przypadków byłyby one nieuzasadnione).
    Sama czekam na wynik Pappa i mimo, że na usg (dwukrotnym) wszystko wygląda dobrze, to jeśli wynik mnie zaniepokoi choć w najmniejszym stopniu, to na pewno zrobię Nifty/Sanco.

Tylko nie wiem, do którego tygodnia można je zrobić? Oficjalne wyniki mam 16.04. to będzie 14+6 i w razie czego, test mogę zrobić następnego dnia. Nie byłoby to zbyt późno?

Dziewczyny, kciuki za wizyty :) meldujcie się z dobrymi wieściami i pięknymi fotkami Maluchów <3
    Tez właśnie mam ten dylemat. Jak będę miała wyniki pappy to będę już w 14+4 i nie wiem czy mogę w razie co zrobić jeszcze sanco. W ogóle tego nie przemysleli w tej przychodni z tymi wynikami :/

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Tez właśnie mam ten dylemat. Jak będę miała wyniki pappy to będę już w 14+4 i nie wiem czy mogę w razie co zrobić jeszcze sanco. W ogóle tego nie przemysleli w tej przychodni z tymi wynikami :/
    Lekarz mi powiedział że je się robi po 15 tyg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 11:00

Cabrera lubi tę wiadomość

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Lekarz mi powiedział że je się robi po 15 tyg
    Po czy do? Bo ja właśnie słyszałam, że do 15 tygodnia, ale teraz znalazłam na jakiejś stronie ze sanco się robi od 12 do 24 tygodnia. Czyli w razie co byłby czas.

Cabrera lubi tę wiadomość

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    czesc dziewczyny. 2 tyg we wt byłam na pretanalnych gdzie przeziernosc ok itd. 3 dni temu dzownił do mnie lekarz, że trisomia 21 (chyba ten numer) proporcje spadły do 1:700 po badaniach papa a lepiej, zeby było powyżej 1000. Owszem wskazał , że jest to średni wynik, że wynik słaby zaczyna się poniżej 1:300 a najlepiej , żeby było 1:1000. Będę za tydzien w czw rozmawiac z moja ginekolog o niftach bo nie wiem czy robić . Jestem dobrej myśli. Słyszałam, że warto zrobić jescze raz pappa, że wynik moze być różny bo mogły rożne czynniki na niego wpłynąć.
    Sarra mi wyszło ryzyko 1:660 i sanco zrobiłam.
    USG, a miałam 2 wyszły ok, więc nie stresowałam się jakoś, szczególnie, że przeliczyłam sobie wynik na procenty i wyszło ryzyko naprawdę maluteńkie. Także u mnie było bez paniki, ale spać spokojnie pewnie aż do połówkowych bym nie mogła , więc zrobiłam sanco dla świętego spokoju.

U mnie akurat obniżone było białko pappa i lekarka powiedziała, że to może akurat wskazywać na inne rzeczy, że np. będzie problem z dalszym etapem ciąży, łożyskiem, preklampsją itd., więc zwiększyła mi dawkę acardu do 150mg.

Także najważniejsze to skonsultować ze swoim lekarzem, bo zalecenia są takie, żeby przy ryzyku większym niż 1:1000 rozważyć test wolnego płodowego dna.
    Wszystko też zależy od tego, jak Ty psychicznie do tego podchodzisz.

• mia4444 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mi lekarz nic nie mowil o tych badaniach pappa tylko o badaniach usg penetralnych... i nie wiem.co robić.
    Czy one są konieczne?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 12:31

74diwn15bdy1nj9o.png ❤❤❤.
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a slyszalyscie coś o tym, że duphaston falszuje trochę wyniki pappa? Gdzieś to ostatnio czytalam, ale nie pamiętam gdzie. Nie wiem jak miałoby to mieć wpływ na wyniki krwi. Ja akurat biorę duphaston, więc jestem ciekawa.

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie również zaczął już boleć kręgosłup:/ Trochę w lędzwiach ale najbardziej żebra. To chyba jednak od leżenia boli. Mięśnie osłabły. Nie wiem co teraz z tym robić bo jak siedze lub chodze to boli więc się kładę :p

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, planujecie jakieś wakacje w tym roku?

Zastanawiam się cały czas, co by tu zaplanować w tym roku, bo raz, że ciąża, dwa finansowo też raczej musimy się ograniczać. Przy czym urlop w Polsce nad Bałtykiem np. też wcale nie należy do najtańszych :D

Planujecie lecieć samolotem?

mia4444 lubi tę wiadomość

• mia4444 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raczej jezioro aby z tego względu że mamcia wezmie domek na 10 dni i się przyłączę;).

74diwn15bdy1nj9o.png ❤❤❤.
  • Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:

Zastanawiam się cały czas, co by tu zaplanować w tym roku, bo raz, że ciąża, dwa finansowo też raczej musimy się ograniczać. Przy czym urlop w Polsce nad Bałtykiem np. też wcale nie należy do najtańszych :D

My w tym roku dopuszczamy. Czeka nas sporo wydatków, do tego planuję totalny remont sypialni z wymianą mebli więc tego roku wakacje na wsi w domu :)

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mia4444 wrote:
    Dziewczyny mi lekarz nic nie mowil o tych badaniach pappa tylko o badaniach usg penetralnych... i nie wiem.co robić.
    Czy one są konieczne?
    Test pappa nie jest konieczny, ale zalecany u każdej kobiety w ciąży. Tylko że na nfz recundacja jest dopiero po 35 roku życia. Test pappa można zrobić pewnie w każdym laboratorium, np. w diagnostyce. Tylko że lekarz musi mieć certyfikat, żeby ten wynik Ci opracować razem z wynikami usg. Jeśli Twój lekarz nie ma certyfikatu fmf to może nie proponuje testu pappa, bo i tak nie ma oprogramowania, żeby te ryzyka wyliczyć

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie weszłam, żeby o to samo spytać :P my mieliśmy już zaplanowany wypad całą rodziną do Chorwacji zanim zaszlam w ciążę. I teraz domek zapłacony i dla każdego to oczywiste, że pojedziemy, a ja sobie nie wyobrażam w 28 tygodniu jechać 2000 km do Chorwacji gdzie jest mega gorąco. Spytam jeszcze lekarza co o tym myśli, ale ja jestem na nie.

sunshine03 lubi tę wiadomość

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy zarezerwowany pobyt w hotelu na sierpień. U jedziemy normalnie. Mieliśmy jechać do Pragi na jeden dzień ale z tego zrezygnowałam bo będzie już za późno.

Co do czucia bobasa to nie nie był to skurcz macicy. Było to ewidentnie przepływanie rybki. Łaskotania. Rano na płasko jak leżę to cała macica mi się odznacza i dziś też była górka z jednej strony która po jakimś czasie zmalała.
    W dzień nie czuje jak chodzę czy jak się najem. To nie widać tak macicy jak rano u na wieczór

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Właśnie weszłam, żeby o to samo spytać :P my mieliśmy już zaplanowany wypad całą rodziną do Chorwacji zanim zaszlam w ciążę. I teraz domek zapłacony i dla każdego to oczywiste, że pojedziemy, a ja sobie nie wyobrażam w 28 tygodniu jechać 2000 km do Chorwacji gdzie jest mega gorąco. Spytam jeszcze lekarza co o tym myśli, ale ja jestem na nie.
    Olliii w lipcu czy sierpniu to może być w Chorwacji mega gorąco :( też myślałam o wyjeździe tam, ale raczej w maju, początek czerwca póki nie jest tak gorąco. Tak czy siak ze względu na to, że to taka długa podróż autem to raczej odpuścimy.

Szczególnie, że wróciłam od dziś do pracy i urlop w maju czy na początku czerwca nie do końca chyba mi pasuje :/

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli nam pozwoli doktorek Borysa wsiąść do samolotu to wybierzemy się w maju na tydzien na jakies all inclusive. Tydzien sielanki. W maju nie bedzie jeszcze za goraco i tlumow takich jak w sezonie nie powinno byc. W przyszlym tygodniu bede rozmawiac z lekarzem co on na to. Z ciążą na razie odpukać wszystko w porządku, więc mam nadzieję, że i mój doktorek nie będzie miał nic przeciwko, tym bardziej, że to będzie akurat 5msc czyli najbardziej rekomendowany okres na urlopowanie się w ciąży.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • emikey Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:

Oczywiście, że jedziemy na wakacje. Do Portugalii bądź na Majorke. Samolotem a tam wypożyczamy auto. My z mężem kiedyś dużo podrozowalisny. Co miesiąc gdzieś. Jak zaszlam w ciążę z a Gaba też. Test ciążowy robiłam w Barcelonie. Poleciałam bez dziecka a wróciłam z :P Babymoon mieliśmy w lipcu w Chorwacji ale to był dopiero 4m. Jeśli jechać na wakacje to teraz bo potem z dzieckiem nie jest już tak słodko. Przynajmniej z takim małym. Byliśmy w 2018 z Gaba w Bułgarii i ogólnie ciężko było. Teraz będzie miał już półtora roku to mam nadzieję, że będzie lepiej. A potem znów będę uziemiona. Także na pewno polecimy.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny...wakacje...już się rozmarzyłam :)
    My odpuszczamy w tym roku samolotowe wojaże (mimo, że wiem, że lot w II trymestrze jest dozwolony, to ja jeśli mogę, to odpuszczam nawet najmniejsze ryzyko ;) do tego dochodzi też ryzyko zakrzepowe u mnie - już mi starczy codzienne kłucie heparyną).
    Ale na pewno coś zaplanujemy...nawet jutro po pracy śmigamy nad morze na rybkę (a mamy tam jakieś 300 km ;)), ja zostanę sobie nawet do środy <3
    Z reguły latem jeździmy na kilka weekendów na Hel (eM. uwielbia Kite'a ;)) + zawsze tez jesteśmy w górach.

Dodatkowo w tym roku planuje w końcu zagospodarować ogród i taras (od dwóch lat wygląda jak pobojowisko), mam już upatrzone meble ogrodowe i zamierzam od lipca leniuchować na ogrodzie w hamaku z lemoniada w ręku i szykować wyprawkę dla Malucha <3

Ps. jeśli potrzebujecie porad dotyczących wakacji, to to z kolei moja branża :) od ponad 10 lat pracuję w turystyce, więc śmiało piszcie :)

‹‹ 346 347 348 349 350 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: