X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Olliii w lipcu czy sierpniu to może być w Chorwacji mega gorąco :( też myślałam o wyjeździe tam, ale raczej w maju, początek czerwca póki nie jest tak gorąco. Tak czy siak ze względu na to, że to taka długa podróż autem to raczej odpuścimy.

Szczególnie, że wróciłam od dziś do pracy i urlop w maju czy na początku czerwca nie do końca chyba mi pasuje :/
    No dokładnie o tym samym pomyślałam, na pewno będą tam duże upały i na dodatek tak długa jazda autem biorąc pod uwagę, że przyjmuje heparyne to nie jest dobry pomysł :( ale pewnie ile się naslucham, że ciąża to nie choroba i na pewno mogę jechać :/

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwielbiam morze :) rybkę też bym Zjadła. Taka jak kiedyś na tekturowej tacce prosto ze smazalni. mam do oceanu 2h to w lato pewnie kilka razy skoczymy. Teraz na Wielkanoc jedziemy na wycieczkę samochodowa objazdowa po Kornwalli :)

Cabrera lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Uwielbiam morze :) rybkę też bym Zjadła. Taka jak kiedyś na tekturowej tacce prosto ze smazalni. mam do oceanu 2h to w lato pewnie kilka razy skoczymy. Teraz na Wielkanoc jedziemy na wycieczkę samochodowa objazdowa po Kornwalli :)

No o takiej rybce marzę + frytki, które chodzą za mną od 2 tygodni <3
    jak taką znajdę, to wyślę foto ;)

emikey lubi tę wiadomość

• emikey Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    No o takiej rybce marzę + frytki, które chodzą za mną od 2 tygodni <3
    jak taką znajdę, to wyślę foto ;)
    No ja tu nad morzem dostanę co najwyżej fish and chips z puree z groszku :P także zazdroszczę

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o loty samolotem to do 32 tc śmiało można. My co roku gdzieś we wrześniu więc w tym roku dopuszczamy. Za 3 tyg jadę do Holandii na ok tydz. A tak to jakaś działka nad jeziorem i to by było na tyle.
    Puls w ciazy 85 jest normalny ? Bo kiepsko się czuje , ciśnienie ok bo 104/65 Ale głowa mi pęka i wręcz czuje jak mi pulsuje głowa

oar843r8hxms7jm7.png
  • meerici Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem coś strasznego, ale ja nienawidzę lata... bardzo źle znoszę upały, nawet 25 stopni to juz dla mnie za dużo, słońce mnie razi, w lipcu i sierpniu jestem najbardziej marudną osobą w Polsce :P moje pory roku to wlasnie wiosna i jesień :) zazwyczaj wakacje robimy sobie w kwietniu i wrześniu, ale teraz póki co remont i święta, a wrzesień wiadomo, wiec na przełomie maja/czerwca zrobimy sobie jakis kilkudniowy wypad i tyle. Z reguły jeździmy na aktywne wypoczynki, zwiedzanie pełną parą, a teraz marzy mi się trochę luksusu, fajny hotel z basenem, dobre jedzenie, spacerki :) Też wolałabym nie latać, zawsze to jakieś ryzyko... niedługo kupujemy nowe auto więc będzie chrzest bojowy :)

Będziecie zgłaszać wyjazdy do ZUS?

Jupik lubi tę wiadomość

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> maj 2025 ?
  • emikey Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ciazy z Gaba latalam do 32tyg po 2-3 razy w miesiącu. Teraz też latam co miesiąc do Polski i zamierzam to robić do 32tyg. Od 28 tyg trzeba mieć zezwolenie od lekarza. Mi lekarz powiedział że lepszy jest 2h lot samolotem niż 4h podróż autem. Loty do 5h są bezpieczne w ciąży. Dłuższe mogą się wiązać z zakrzepica np.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meerici wrote:
    Powiem coś strasznego, ale ja nienawidzę lata... bardzo źle znoszę upały, nawet 25 stopni to juz dla mnie za dużo, słońce mnie razi, w lipcu i sierpniu jestem najbardziej marudną osobą w Polsce :P moje pory roku to wlasnie wiosna i jesień :) zazwyczaj wakacje robimy sobie w kwietniu i wrześniu, ale teraz póki co remont i święta, a wrzesień wiadomo, wiec na przełomie maja/czerwca zrobimy sobie jakis kilkudniowy wypad i tyle. Z reguły jeździmy na aktywne wypoczynki, zwiedzanie pełną parą, a teraz marzy mi się trochę luksusu, fajny hotel z basenem, dobre jedzenie, spacerki :) Też wolałabym nie latać, zawsze to jakieś ryzyko... niedługo kupujemy nowe auto więc będzie chrzest bojowy :)

Będziecie zgłaszać wyjazdy do ZUS?
    Ja też nie lubie lata. Wszystko ponad 25'c mnie męczy. Dlatego lubie być w UK w lato bo jednak chłodniej. Mój mąż za to lubi upał. Dlatego raz do roku zgadzalam się na podróż w ciepłe rejony dla niego. Grecja w lipcu np to najbardziej poroniony pomysł ever. Teraz pewnie też będziemy jeździć raz do roku bo chce, żeby moje dzieci raz do roku były nad ciepłym morzem.

Co do wakacji to też lubię aktywnie spędzać. Leżenie na plaży czy przy basenie nie dla mnie. Z mężem zwiedzamy od rana do wieczora zazwyczaj. Z Gabrielem jest trudniej ale też dajemy radę.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meerci, ja nie zgłaszam wyjazdów do ZUS, bo póki co pracuję i korzystam najzwyczajniej z urlopu ;)

• nuśka91 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś u lekarki. Wczoraj mąż mi kupił ten cerutin, calcium i chlorchinaldin o którym pisała Mia :) No i mówię, że jestem przeziębiona i mam ten prenalen syrop i spray do nosa i biorę chlorchinaldin na gardło. Ona mówi, że mam przy tym zostać, bo nic więcej nie może mi dać. Ewentualnie jakby była gorączka to apap. A pytam, czy witamina C i wapno coś pomaga, a ona żebym sobie odpusciła, bo to nic nie da xD

A my w maju jedziemy nad morze <3 też lubię zagraniczne wakacje, ale jakoś tak wolę być w kraju w razie czego. A poza tym do naszego morza mam ogromny sentyment :) bardziej się boję czterech dużych zleceń które mam do ogarnięcia w czerwcu.

• moni05 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meerci, piona. Cykam się tego lata zwłaszcza, trzeci trymestr - lipiec, sierpień, wrzesień... :o

Za pół godziny jadę po młodą i na Toruń :) jedzie ze mną do lekarza. Mam nadzieję, że usg zrobi przez brzuch i będzie mogła też obejrzeć rozdzeństwo ;)

mia4444 lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    Hej,

Ale chcesz zatrudnić się na etat u nich?
    Skoro u nich pracujesz to zus nie będzie mogl tego podwazyc bo to prawdziwe zatdudnienie.
    Liste obecnosci bedziesz miala jako dowod. Inni pracownicy poswiadcza ze chodzilas. Zagadaj z szefem. Popros moze nawet zaproponuj ze zwrocisz mu za te 33 chorobowego poki nie przrejmie cie zus. Tobie i tak bedzie sie to oplacac. Bo zwolnienie a potem macierzynski i rodzicielski. Trzymam kciuki.

Uwemhe zapomniałam Ci odpisać, ale mi się przypomniało :) sprawa wygląda tak, że pracowałam bardzo długo na umowę o pracę ale założyłam oprócz tego swoją firmę i musiałam rozwiązać umowę o pracę z tego względu, że musiałabym płacić duży zus a nie mały (otworzyłam firmę tej samej branży co pracodawca).

Z pracodawcą dogadałam się tak, że pracuje tak jak do tej pory tylko oprócz wypłaty będzie mi dawał to co musiał płacić na moje składki tak żebym ja mogła sobie za to opłacać zus z mojej firmy.

Wszystko byłoby ok tylko miesiąc po rozwiązaniu umowy dowiedziałam się o ciąży. Dodatkowo dowiedziałam się też że pracodawca nie zamierza mi w ogóle dać żadnego urlopu bo nie mam już umowy (myślałam że ze względu na naszą długoletnią współpracę pójdzie mi na rękę i będzie tak jakbym była zatrudniona, ale nie...)

A księgowa mi powiedziała, że gdybym poszła na L4 z mojej firmy to dostanę może 100 zł miesięcznie bo place małe składki i krótko mam firmę.

Myślę o tym czy pracodawca nie zatrudniłby mnie w drugiej firmie jego żony. I właśnie zwróciłabym mu za te 33 dni chorobowego, żeby tylko mieć coś z tego L4. Tylko jest jakiś czas ile muszę pracować przed L4? A tą firmę żony na razie ma zawieszoną ale niedługo znowu uruchomi.

Problem będzie z potwierdzeniem przez innych pracowników, że chodzę do pracy, bo pracuje sama.

Ale wyszedł elaborat :D mam nadzieję, że napisałam w miarę zrozumiale. Jeśli masz chwilkę napisz mi proszę co radzisz w takiej sytuacji :*

• nuśka91 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni kciuki za wizytę! :*

moni05 lubi tę wiadomość

• emikey Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Meerci, piona. Cykam się tego lata zwłaszcza, trzeci trymestr - lipiec, sierpień, wrzesień... :o

Za pół godziny jadę po młodą i na Toruń :) jedzie ze mną do lekarza. Mam nadzieję, że usg zrobi przez brzuch i będzie mogła też obejrzeć rozdzeństwo ;)
    Końcówka ciąży w lato może nie jest idealna ale ja się cieszę, że będę mogła nosić japonki i balerinki i cienkie sukienki. W ciąży z synem musiałam chodzić w zimowej kurtce swetrach i kozakach. Nie ma niż gorszego jak music się tak ubierać ciężarnej. I te buty. Zapinanie butów w zimę tragedia.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • japonka Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Dziewczyny, planujecie jakieś wakacje w tym roku?

Zastanawiam się cały czas, co by tu zaplanować w tym roku, bo raz, że ciąża, dwa finansowo też raczej musimy się ograniczać. Przy czym urlop w Polsce nad Bałtykiem np. też wcale nie należy do najtańszych :D

Planujecie lecieć samolotem?
    Ja pierwszy raz nic. A wyobrażałam sobie siebie z brzuszkiem na plaży... Ale nie chcę ryzykować, za długo na to czekamy. Chociaż moja koleżanka w 20 tygodniu właśnie poleciała do Stanów, a mój chrześniak jeszcze w brzuchu był w Tajlandii :)

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • japonka Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Jeśli chodzi o loty samolotem to do 32 tc śmiało można. My co roku gdzieś we wrześniu więc w tym roku dopuszczamy. Za 3 tyg jadę do Holandii na ok tydz. A tak to jakaś działka nad jeziorem i to by było na tyle.
    Puls w ciazy 85 jest normalny ? Bo kiepsko się czuje , ciśnienie ok bo 104/65 Ale głowa mi pęka i wręcz czuje jak mi pulsuje głowa
    Ogólnie w ciąży o jakieś 30% przyspiesza krążenie więc tak, ja mam tak od 85 do 105, też przy niskim ciśnieniu, najgorzej wieczorem jak się kładę spać. Łykam sobie magnez od tygodnia i chyba trochę lepiej bo nie mam wrażenia że mi serce wyskoczy :)

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • basia1987 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/9115628edf51.jpg.html

My już po wizycie. USG robione przez brzuszek. Maleństwo urosło prawie 2cm w te 10 dni od ostatniego USG. Mimo wszystko że tylko przez brzuch troszkę go pomierzyła. Jej wyszła różnica między brzuszkiem a główką tydzień (na prenatalnym było prawie 2 tyg.) Ogólnie dziecko całe jest na 13 tydzień tylko główka tak jak z OM na 14. Troszkę mi lepiej cieszę się że dysproporcja się nie zwiększyła więc trochę mi ulżyło. Mam nadzieję że z czasem jeszcze się wyrówna :) tak naprawdę więcej się dowiem na usg w 16 tyg. Wizyta po świętach 24.04 ale wcześniej jeszcze u mojej ginki 17.04 :)

Spirit, japonka, Kotecki, Kookosowa, mia4444, nuśka91, brunetka91, Dominika32, kasia1518, wiktoriaa, Cabrera, sunshine03, Goemi, Jupik lubią tę wiadomość

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • basia1987 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i powiedziała że ma swoje przypuszczenia co do płci. Nie chciała mi mówić bo pewna nie jest ale myśli że będzie chłopiec :) zobaczymy czy ma rację...

Kookosowa, mia4444, Dominika32, Cabrera, Kasiulina lubią tę wiadomość

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O widzę,że temat wakacji. My mieliśmy w planach właśnie Chorwację z tym,
    Że na początku września ... I teraz stoi wszystko jakby pod znakiem zapytania
    🙄 Zobaczymy ... Jeśli nie będzie przeciwskazan to ja chętnie, ale mąż się
    Trochę obawia ..

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia bardzo się cieszę, że u Ciebie wszystko idzie ku dobremu :)

japonka ja też mam tak z pracą serca, wyraźnie czuje że idzie na dużo wyższych obrotach nawet bez mierzenia.

A ja się tam nie mogę doczekać lata w ciąży :) jestem ciepłolubem, a poza tym będzie super nosić sobie lekkie sukienki i klapki zamiast pięciu warstw ubrań jak w zimie. Nienawidzę zimy.

basia1987, japonka lubią tę wiadomość

‹‹ 347 348 349 350 351 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ