Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Codzienność nie martw się. To są statystyki i przy nawet gorszych wynikach rodzą się zdrowe dzieci. Na USG było widać kość nosowa? Jeśli tak to napewno zdrowe. Spokojnie poczekaj na opinię lekarza. Nie denerwuj się bo szkodzisz sobie i dzidziolkowi.
No szkoda tej katedry. Jak zobaczyłam info pobiegłam przełączyć mężowi mecz to aż był w szoku. Najważniejsze że nikt nie zginął. Szkoda tyle lat historii i relikwii.
Ja w ciąży korzystam ile mogę. Sprząta mąż, moja mama prasuje, okna myje. Przed chwilą umyłam naczynia i zrobiłam mężowi kanapki i tak się zmęczyłam staniem. Brzuch jak kamień. On też nie lubi jak sprzątam.
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Kookosowa wrote:Codzienność nie martw się. To są statystyki i przy nawet gorszych wynikach rodzą się zdrowe dzieci. Na USG było widać kość nosowa? Jeśli tak to napewno zdrowe. Spokojnie poczekaj na opinię lekarza. Nie denerwuj się bo szkodzisz sobie i dzidziolkowi.
No szkoda tej katedry. Jak zobaczyłam info pobiegłam przełączyć mężowi mecz to aż był w szoku. Najważniejsze że nikt nie zginął. Szkoda tyle lat historii i relikwii.
Ja w ciąży korzystam ile mogę. Sprząta mąż, moja mama prasuje, okna myje. Przed chwilą umyłam naczynia i zrobiłam mężowi kanapki i tak się zmęczyłam staniem. Brzuch jak kamień. On też nie lubi jak sprzątam.Insta: @CodziennoscM
-
Wstrzymaj się z amniopunkcja do wyników sanco. I tak dopiero od 16tc można ja robić. Będzie zbędna, zobaczyszGrudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Dreamer wrote:Tak to właśnie jest z ta pappą. Zamiast uspokoić to najczęściej zdenerwuje zwłaszcza jak jest wiek powyżej 35 to wtedy wynik gorszy. Ale nie martw się. Jak usg było ok to napewno wszystko będzie dobrze. Pappa to tylko statystyka.
-
nick nieaktualnyNa wiek to myślę, że nie ma co zwalać. Ja mam 28 lat, a u mnie wynik skorygowanego ryzyka był taki sobie.
U mnie niby usg było ok, ale nt było w górnej granicy, więc nie poprawiło wyników ryzyka. Wynik z krwi tragiczny nie był, ale lekarka mi zaleciła branie większej dawki leków przeciwzakrzepowych, bo gorszy wynik z krwi może świadczyć o innych problemach niż zespół downa. U mnie akurat obniżone było białko pappa, czyli jest ryzyko hipotrofii itd.
W zespol downa bhcg jest powyżej 2 momów, a pappa poniżej 0,5moma.
U Ciebie jeden z wyników jest prawidłowy. Czytałam artykuł o tym, że zwiększone bhcg w teście pappa, bez obniżonego pappa może wskazywać, że jest większe ryzyko nadciśnienia w dalszych etapach ciąży i przez to stanu przedrzucawkowego. Natomiast to są trochę gdybania naukowców, bo tak do końca to nie wiedzą czy tak jest i z jaką szansa to wystąpi.
Bądź spokojna na tyle, ile się da. Ten wynik w ogóle niczego nie przesądza, bo odwracając ten wynik ponad sto dzieci urodzi się całkowicie zdrowych u mam z takim wynikiemmoni05, CodziennoscM lubią tę wiadomość
-
A ja mam 34 lata i z premedytacją olalam Pappe. Co ma być to będzie. Usg wyszło ok, więc co się będę stresować. Pisalyscie, że Pappa podnosi prawd.ze jest dobrze do 95%, no na moim wydruku z USG jest, że USG dokładność 70-80%, Pappa 85%-90%. Jakoś dla mnie różnica między jednym a drugim nie taka duża, a i tak nic nie daje gwarancji.
ManiaM lubi tę wiadomość
-
CodziennoscM wrote:I tak zrobię to badanie
kwestia gdzie (może lekarz ma jakieś zaufane miejsce) i ktore, bo tych badań z wolnego dna jest kilka. Ja myślę o sanco, ale może on coś innego poleci... A może od razu powiem żeby iść na amniopunkcję? Dwa dni i tak nie robi różnicy bo wynik będzie po świętach... Jak już robić to dobrze.
) http://www.genomed.pl/index.php/pl/test-sanco#maptop
-
Jupik wrote:A ja mam 34 lata i z premedytacją olalam Pappe. Co ma być to będzie. Usg wyszło ok, więc co się będę stresować. Pisalyscie, że Pappa podnosi prawd.ze jest dobrze do 95%, no na moim wydruku z USG jest, że USG dokładność 70-80%, Pappa 85%-90%. Jakoś dla mnie różnica między jednym a drugim nie taka duża, a i tak nic nie daje gwarancji.
Większość czyta mameginekolog a w jej artykule była informacja o tych 95%.
Mi lekarka jak onawiala wszystkie możliwe badania tez podała wartości: usg 70% a papa 85-90%.
Co lekarz to opinia.
-
Dzień dobry!
Ja pod gabinetem genetyka. Sama za siebie trzymam kciuki za to, by odeszli od aminopunkcji. Na dzisiaj awidnosc to 36%, wiec zakażenie mija, na początku było mniej niż 1%. Ma być narada, razem z lekarzem od usg genetycznego. Stracham.Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Dzień Dobry
Moni będzie dobrze,jesteśmy z Tobą
Kciuki za wizyty:)
Ja się biorę za porządki,mąż już mi okna pomyl,wszystki drzwi poszorowal(Tak że farba zeszla)
Syn ma ferie to w razie jakby coś do gwigania było,to mam pomoc
moni05, brunetka91 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMoni kciuki ogromne
Codzienność, trzymam kciuki, żeby na strachu się skończyło. Ostatnio nowa Koleżanka, która turaj się zameldowała (chyba o nicku „hurra” tez miała podobny wynik, a z sanco wyszła zdrowa dzidzia
Ja dziś jade odebrać wynik, ale z góry założyłam, ze jak będzie niepokojący, to jeszcze dziś robię fDna...
moni05 lubi tę wiadomość
-
Dzien dobry:)
Codziennosc, staraj sie myslec pozytywnie. USG wyszlo dobrze wiec musi tak byc:)
Aguula, wspolczuje. Trzymaj sie dzielnie:*
Dziewczyny czy ktoras z Was tez wstaje z rana z takimi bolami glowy?
Nigdy nie narzekalam na bole glowy a w tej ciazy to az checi wstac z lozka czasem nie mam.
Po jakims czasie bol ustępuje ale i tak to nie do zniesienia:(
Zaczynam delikatnie ruchy czuc:) o tydzien wczesniej niz w poprzednich ciazach:)
Spokojnego dnia Wam zycze:)Karolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
nick nieaktualnyMonalisa spróbuj pić więcej wody
bóle głowy mogą się pojawić, jeśli za mało pijesz.
W ciąży 2-3l wody trzeba pićnie jest to łatwe
Na warsztatach dietetyk też mówiła, że jeśli za rzadko się je to objawem hipoglikemii może być ból głowy, szum w uszach.
Odkąd jem wieczorem i piję więcej, bólu glowy nie mam