X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Codzienność nie martw się. To są statystyki i przy nawet gorszych wynikach rodzą się zdrowe dzieci. Na USG było widać kość nosowa? Jeśli tak to napewno zdrowe. Spokojnie poczekaj na opinię lekarza. Nie denerwuj się bo szkodzisz sobie i dzidziolkowi.

No szkoda tej katedry. Jak zobaczyłam info pobiegłam przełączyć mężowi mecz to aż był w szoku. Najważniejsze że nikt nie zginął. Szkoda tyle lat historii i relikwii.

Ja w ciąży korzystam ile mogę. Sprząta mąż, moja mama prasuje, okna myje. Przed chwilą umyłam naczynia i zrobiłam mężowi kanapki i tak się zmęczyłam staniem. Brzuch jak kamień. On też nie lubi jak sprzątam.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Codzienność nie martw się. To są statystyki i przy nawet gorszych wynikach rodzą się zdrowe dzieci. Na USG było widać kość nosowa? Jeśli tak to napewno zdrowe. Spokojnie poczekaj na opinię lekarza. Nie denerwuj się bo szkodzisz sobie i dzidziolkowi.

No szkoda tej katedry. Jak zobaczyłam info pobiegłam przełączyć mężowi mecz to aż był w szoku. Najważniejsze że nikt nie zginął. Szkoda tyle lat historii i relikwii.

Ja w ciąży korzystam ile mogę. Sprząta mąż, moja mama prasuje, okna myje. Przed chwilą umyłam naczynia i zrobiłam mężowi kanapki i tak się zmęczyłam staniem. Brzuch jak kamień. On też nie lubi jak sprzątam.
    Na USG było wszystko cacy. Kość nosowa piękna, przezierność karku niska, wszystkie części ciała i inne parametry które na tym etapie się bada prawidłowe.

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Codziennosc mam nadzieję,ze to kwestia wieku tylko. Usg było dobre to i maleństwo musi byc zdrowe ;)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wstrzymaj się z amniopunkcja do wyników sanco. I tak dopiero od 16tc można ja robić. Będzie zbędna, zobaczysz :)

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • emikey Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Tak to właśnie jest z ta pappą. Zamiast uspokoić to najczęściej zdenerwuje zwłaszcza jak jest wiek powyżej 35 to wtedy wynik gorszy. Ale nie martw się. Jak usg było ok to napewno wszystko będzie dobrze. Pappa to tylko statystyka.
    Ja po 35 mam lepszy wynik niż przed hmmm i to jakieś 4 razy lepszy więc tak na wiek zawsze zwalac nie można.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wiek to myślę, że nie ma co zwalać. Ja mam 28 lat, a u mnie wynik skorygowanego ryzyka był taki sobie.

U mnie niby usg było ok, ale nt było w górnej granicy, więc nie poprawiło wyników ryzyka. Wynik z krwi tragiczny nie był, ale lekarka mi zaleciła branie większej dawki leków przeciwzakrzepowych, bo gorszy wynik z krwi może świadczyć o innych problemach niż zespół downa. U mnie akurat obniżone było białko pappa, czyli jest ryzyko hipotrofii itd.

W zespol downa bhcg jest powyżej 2 momów, a pappa poniżej 0,5moma.
    U Ciebie jeden z wyników jest prawidłowy. Czytałam artykuł o tym, że zwiększone bhcg w teście pappa, bez obniżonego pappa może wskazywać, że jest większe ryzyko nadciśnienia w dalszych etapach ciąży i przez to stanu przedrzucawkowego. Natomiast to są trochę gdybania naukowców, bo tak do końca to nie wiedzą czy tak jest i z jaką szansa to wystąpi.

Bądź spokojna na tyle, ile się da. Ten wynik w ogóle niczego nie przesądza, bo odwracając ten wynik ponad sto dzieci urodzi się całkowicie zdrowych u mam z takim wynikiem :)

moni05, CodziennoscM lubią tę wiadomość

• Jupik Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam 34 lata i z premedytacją olalam Pappe. Co ma być to będzie. Usg wyszło ok, więc co się będę stresować. Pisalyscie, że Pappa podnosi prawd.ze jest dobrze do 95%, no na moim wydruku z USG jest, że USG dokładność 70-80%, Pappa 85%-90%. Jakoś dla mnie różnica między jednym a drugim nie taka duża, a i tak nic nie daje gwarancji.

ManiaM lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • japonka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CodziennoscM wrote:
    I tak zrobię to badanie :) kwestia gdzie (może lekarz ma jakieś zaufane miejsce) i ktore, bo tych badań z wolnego dna jest kilka. Ja myślę o sanco, ale może on coś innego poleci... A może od razu powiem żeby iść na amniopunkcję? Dwa dni i tak nie robi różnicy bo wynik będzie po świętach... Jak już robić to dobrze.
    Sanco będzie w max 6 dni roboczych, placówki gdzie można zrobić masz tu (moja klinika sobie dla pośrednictwo dodała 200 zł :/) http://www.genomed.pl/index.php/pl/test-sanco#maptop

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    A ja mam 34 lata i z premedytacją olalam Pappe. Co ma być to będzie. Usg wyszło ok, więc co się będę stresować. Pisalyscie, że Pappa podnosi prawd.ze jest dobrze do 95%, no na moim wydruku z USG jest, że USG dokładność 70-80%, Pappa 85%-90%. Jakoś dla mnie różnica między jednym a drugim nie taka duża, a i tak nic nie daje gwarancji.

Większość czyta mameginekolog a w jej artykule była informacja o tych 95%.
    Mi lekarka jak onawiala wszystkie możliwe badania tez podała wartości: usg 70% a papa 85-90%.
    Co lekarz to opinia.

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry .
    Witam się po słabej nocy. Jadę niedługo na badania,mam nadzieje,że tsh jest ładne.
    Miłego dnia 😊

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry🙂 Tak na przekór, bo wczoraj mama zepsuła mi humor.
    Udanych wizyt i miłego dnia dziewczyny!🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2019, 07:37

• moni05 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!
    Ja pod gabinetem genetyka. Sama za siebie trzymam kciuki za to, by odeszli od aminopunkcji. Na dzisiaj awidnosc to 36%, wiec zakażenie mija, na początku było mniej niż 1%. Ma być narada, razem z lekarzem od usg genetycznego. Stracham.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni będzie dobrze. Trzymam kciuki

moni05 lubi tę wiadomość

• Paulina099 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni trzymam kciuki.
    U nas nocka dzisiaj dość dobra.
    Czy wiecie ile się czeka na wyniki posiew moczu? Przy założeniu ze jest Ok

moni05 lubi tę wiadomość

• Dominika32 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry
    Moni będzie dobrze,jesteśmy z Tobą:)
    Kciuki za wizyty:)
    Ja się biorę za porządki,mąż już mi okna pomyl,wszystki drzwi poszorowal(Tak że farba zeszla)
    Syn ma ferie to w razie jakby coś do gwigania było,to mam pomoc

moni05, brunetka91 lubią tę wiadomość

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrzucę tez mój bandzioszek.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9b4a4f5cd99e.jpg

Japonka powodzenia na genetycznym:) czekamy na dobre informacje.

moni05, brunetka91, Karooo93, Kasiulina, japonka, Kookosowa, ManiaM, mia4444 lubią tę wiadomość

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, ktróe zaszły do roku od porodu. Jakie są Wasze brzuchy? bo ja mimo, ze mam rozmiar M to mój brzuch jest wieeelki na maska w porównaniu do tamtej ciąży. W tamtej ciaży nic nie było jeszcze widac do 20 tygodnia .

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni kciuki ogromne <3

Codzienność, trzymam kciuki, żeby na strachu się skończyło. Ostatnio nowa Koleżanka, która turaj się zameldowała (chyba o nicku „hurra” tez miała podobny wynik, a z sanco wyszła zdrowa dzidzia :)
    Ja dziś jade odebrać wynik, ale z góry założyłam, ze jak będzie niepokojący, to jeszcze dziś robię fDna...

moni05 lubi tę wiadomość

• Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry:)
    Codziennosc, staraj sie myslec pozytywnie. USG wyszlo dobrze wiec musi tak byc:)
    Aguula, wspolczuje. Trzymaj sie dzielnie:*

Dziewczyny czy ktoras z Was tez wstaje z rana z takimi bolami glowy?
    Nigdy nie narzekalam na bole glowy a w tej ciazy to az checi wstac z lozka czasem nie mam.:(
    Po jakims czasie bol ustępuje ale i tak to nie do zniesienia:(

Zaczynam delikatnie ruchy czuc:) o tydzien wczesniej niz w poprzednich ciazach:)

Spokojnego dnia Wam zycze:)

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisa spróbuj pić więcej wody :) bóle głowy mogą się pojawić, jeśli za mało pijesz.
    W ciąży 2-3l wody trzeba pić :) nie jest to łatwe :D

Na warsztatach dietetyk też mówiła, że jeśli za rzadko się je to objawem hipoglikemii może być ból głowy, szum w uszach.

Odkąd jem wieczorem i piję więcej, bólu glowy nie mam :)

‹‹ 403 404 405 406 407 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ