Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
moni05 wrote:Generalnie urodzonemu dziecku żeby sprawdzić czy ma toxo pobiera się normalnie krew z piętki razem z innymi badaniami, oznaczają wtedy poziom IgM. Tyle ja czytałam. Ale doczytam, bo mnie zaciekawilas.2017 #1
2019 #2
-
Dominika32 wrote:Mania to jak będziesz brała 3× dziennie po 470 no to konska dawka,może ja też swoj podwoje...
To wcale nie jest końska dawka bo trzeba liczyć 3x 48mg jonów magnezu niestety a nie 470
Dlatego w ciąży przy większym zapotrzebowaniu na magnez trzy tabletki to trochę mało.
-
Oliii z tego co wiem to nie musi dawać objawów w ogóle i ból brzucha też nie musi być objawem skracającej się..
Moni więc tak,koleżanka bardzo pochwala że jesteś leczona u lekarza zakaźnego. u niej pomieszanie było bo okazało się ,że prawdopodobnie przez ginekologa na darmo antybiotyk brała. U Ciebie jest inna sytuacja , ale jak jesteś pod opieką i kontrolą na zakaźnym to tego powinnaś się trzymać. Jeżeli wszystko jest dobrze to tego by się trzymała,bo aminopunkcja jednak jest inwazyjnym zabiegiem. A i ona z toxo przy drugiej ciąży była juz bez antybiotyku- dwójka zdrowa oczywiścietyle tylko mogę pomóc.
-
Dreamer wrote:To wcale nie jest końska dawka bo trzeba liczyć 3x 48mg jonów magnezu niestety a nie 470
Dlatego w ciąży przy większym zapotrzebowaniu na magnez trzy tabletki to trochę mało.
-
Olliiii wrote:Pytanie do dziewczyn, które znają temat. Czy przy skracajacej się szyjce zawsze występuje plamienie? Strasznie się tego obawiam i zastanawiam się czy bym to zauważyła biorąc pod uwagę, że mam ciągle te bóle okresowe.
Tez mnie to zastanawia bo ja mam z kolei kłucia( ja sobie wymyśliłam ze szyjki ale tak naprawdę to nie wiem). Natomiast któraś z dziewczyn kiedyś pisała ze w tym okresie szyjka się jeszcze nie skraca bo dziecko jest zamale i nie naciska na szyjkę. Nie wiem ile w tym prawdy ale chciałabym żeby tak było.
-
Dziewczyny, jestem po usg genetycznym, 12+4, na ten moment wszystko wygląda dobrze (6,15 cm, tętno 154, przezierność 1,3 i nosek na miejscu). Czekam na Pappa i Sanco 💕 Płeć nieznana ale dowiemy się z wyników z krwi
Mam rekomendację powtórzyć jeszcze usg w 16 tygodniu ale raczej powinno dalej być ok. Zdjęcie potem bo nie chce mi się teraz dodać
Już mam
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/508a8c2b539c.jpg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2019, 21:03
Dominika32, Kookosowa, mia4444, sunshine03, basia1987, ManiaM, Karooo93, Kasiulina, Matka30+, _nova, CodziennoscM, Spirit, brunetka91, Jupik, adella1, Cabrera lubią tę wiadomość
-
Spirit wrote:Ale chyba musi mieć konsolę neurologa okulisty itp? To chyba też już w szpitalu, tak jak np po cukrzycy jest kardiolog ? Nie wiem na pewno ale dopytaj może lekarza.
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
olala2910 wrote:Hej dziewczyny, byłam dziś u swojego gina na prenatalnych. Crl 7 ale nt 2,7. W zeszłym tyg u innego lekarza wyszło niby w normie. Czekam teraz na wyniki pappa, ale coś czuje ze za dobre nie będą. Pytanie do tych z Was które robiły Sanco/Nifty. Co w razie złej pappy zrobić? Na które wyniki się krócej czeka? W poprzedniej ciąży nt 2,0 a pappa 1:360 wiec słabo, ale córka zdrowa. Mam nadzieje ze taka uroda moich dzieci, ale strach tak czy siak jest. No i ma być u nas chłopak
-
Przedszkolanka, dziękuje
akurat ten zakaznik najmniej zrobił. Nie zlecił kontroli po 4 tygodniach, dał mi recepty i kartkę informacyjna dla lekarza prowadzącego i POZ. No i tez zrzucił aminopunkcje, bo napisał w tej karteczce ze do rozważenia. W sensie do lekarza mojego. A kontrola w zakaźnym w 23 tc, 11.04 a tydzień wcześniej badania krwi. Czyli se facto po wszystkim. I po ewentualnej aminopunkcji tez.
Wiem, ze Was mecze, ale jeszcze kilka fajnych fragmentów, które odwodzą mnie od amino:
„Ryzyko transmisji wertykalnej wzrasta wraz z wiekiem ciążowym i wynosi 15% w 13. Hbd, 44% w 26. Hbd, 71% w 36. Hbd, osiągając 90% w ostatnich tygodniach ciąży.” (Czyli jak od 7tc biorę antybiotyk to ryzyko w ogóle jest chyba małe, skoro w 13tc to 15%...)
„Dla kontrastu jednak, nasilenie objawów choroby u płodu koreluje odwrotnie z czasem trwania ciąży, a więc ciężkie objawy choroby związane są z infekcją, do której dochodzi we wczesnej ciąży, a przebieg subkliniczny typowy jest dla noworodków, których matki zaraziły się pod koniec ciąży.”
(Czyli u mnie gdyby doszło do zakażenia to NAJPRAWDOPODOBNIEJ doszłoby do poronienia lub ciężkich wad fizycznych widzialnych normalnie na usg.)
„Wrodzona toksoplazmoza jest chorobą o bardzo podstępnym przebiegu. Większość, bo około 85% zarażonych noworodków nie ma żadnych objawów bezpośrednio po porodzie. Wrodzona toksoplazmoza jednak może ujawnić się w pierwszych miesiącach życia lub dopiero w późniejszym dzieciństwie czy nawet w wieku dojrzałym, dając objawy w postaci zaburzeń widzenia, niedosłuchu, opóźnienia w rozwoju psychoruchowym czy napadów drgawkowych (5). Ponad 2/3 klinicznych manifestacji toksoplazmozy wrodzonej dotyczy układu nerwowego i oczu.
Klasyczna triada objawów (tzw. triada Sabina-Pinkertona), czyli wodogłowie, zapalenie siatkówki i zwapnienia wewnątrzczaszkowe, należą obecnie do rzadkości.”
(Czyli znów - NAJPRAWDOPODOBNIEJ amniopunkcja w moim przypadku, czyli z prawidłowym usg i pappa, jest mi potrzebna żeby „wiedzieć”).
Aleeee...
„Po potwierdzeniu w I trymestrze ciąży pierwotnej infekcji u matki, należy jak najszybciej włączyć spiramycynę, a następnie prowadzić obserwacje płodu w badaniach ultrasonograficznych (co 2 tygodnie) w celu wykrycia ewentualnych zmian świadczących o zarażeniu płodu.
Kolejnym krokiem jest ocena materiału genetycznego Toxoplasma gondii z użyciem PCR w płynie owodniowym. Amniopunkcję diagnostyczną należy przeprowadzić między 15. a 18. tygodniem ciąży. U pacjentek z potwierdzoną infekcją pierwotną w czasie ciąży, u których stwierdzono zarażenie u płodu, należy stosować połączenie dwóch leków: Pirymetaminę z Sulfadiazyną.
W zapobieganiu zarażenia toksoplazmozą płodu najważniejszą rolę odgrywa wczesna diagnostyka i szybkie włączenie leczenia.”
(Czyli generalnie są niby ZA amniopunkcją).
Wiem, tasiemiec. Pochodzi to z „Postępów Nauk Medycznych” z 2016 r.
Wklejam tylko po to, żeby za jakiś czas (ale oby wcale), inna zagubiona dziewczyna na forum mogła w tej lupce coś znaleźć.
Zostawiam ślady po sobieGrudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Olliiii wrote:Pytanie do dziewczyn, które znają temat. Czy przy skracajacej się szyjce zawsze występuje plamienie? Strasznie się tego obawiam i zastanawiam się czy bym to zauważyła biorąc pod uwagę, że mam ciągle te bóle okresowe.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2019, 21:30
-
kkkaaarrr wrote:Zdecydowanie nie, plamienie ze skracajaca szyjka sie nie lacza. Szyjka moze skracac sie dwojako. Albo robi sie lejek od wewnatrz i skraca sie ten kanal wewnetrzny, co jest dosc podstepne bo wychodzi tylko na usg i po badaniu na foteku uslyszysz, ze szyjka dluga i ok. Albo moze skracac sie ta czesc pochwowa. Pierwsze dzieje się zazwyczaj od skurczy, twardnien brzucha, nacisku dziecka. Samo skracanie nie boli, niepokojacy zazwyczaj jest twardy brzuch (co nie oznacza, ze szyjka musi sie skracac gdy brzuch twardnieje). To drugie skracanie szyjki prawde mowiac nie jestem pewna od czego się robi, moze infekcje sprzyjaja.. tu troche zgaduje. Podsumowujac, jedynie usg prawde ci powie. Moze byc absolutny brak objawow, nawet skurcze niewyczuwalne, a szyjka moze poleciec. A moze byc i tak, ze non stop kuje, brzuch jak kamien, a szyjka do 40tc 4cm
Dzięki za wyczerpującą odpowiedźusg miałam tydzień temu i szyjka była Oki, ale się naczytalam, że może się zacząć skracac z dnia na dzień i każdy ból brzucha czy szyjki już mnie stawia na baczność.
-
Przegapiłam „najciekawsze”...
„Z dostępnego piśmiennictwa wiadomo, że ujemny wynik amniopunkcji nie wyklucza czynnego zakażenia toksoplazmozą, ponieważ badanie to wykazuje czułość na poziomie 62,5%”.Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Moni widzę przestudiowałas duzo artykułów, i wychodzi że amniopunkcja i tak nie daje sto procent pewności. Ale zaczęłaś przyjmować leki przed powstaniem łożyska i lekarz pewnie ma racje ze dziecko nie zdążylo sie zarazić. A teraz już jest bezpieczne. Zresztą jak mówiłaś w tak niskiej ciąży gdyby doszło do zarażenia to ciąża by się poronila. Dzidziolki do 6 tygodnia ciąży są bardzo wrażliwe na czynniki zewnętrzne i choroby. Często wczesne poronienie to naturalny sposób obrony przed chorobami i wadami.
moni05 lubi tę wiadomość
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
olala2910 wrote:Hej dziewczyny, byłam dziś u swojego gina na prenatalnych. Crl 7 ale nt 2,7. W zeszłym tyg u innego lekarza wyszło niby w normie. Czekam teraz na wyniki pappa, ale coś czuje ze za dobre nie będą. Pytanie do tych z Was które robiły Sanco/Nifty. Co w razie złej pappy zrobić? Na które wyniki się krócej czeka? W poprzedniej ciąży nt 2,0 a pappa 1:360 wiec słabo, ale córka zdrowa. Mam nadzieje ze taka uroda moich dzieci, ale strach tak czy siak jest. No i ma być u nas chłopak
Jutro idę do genetyka więc liczę że dowiem się na które się zdecydować.Insta: @CodziennoscM
-
moni05 wrote:Przegapiłam „najciekawsze”...
„Z dostępnego piśmiennictwa wiadomo, że ujemny wynik amniopunkcji nie wyklucza czynnego zakażenia toksoplazmozą, ponieważ badanie to wykazuje czułość na poziomie 62,5%”.2017 #1
2019 #2
-
Monia ja tak samo jak spirit... Też bym się nie decydowała. Bo nie masz i tak 100% pewności. Tego się dowiesz dopiero po narodzinach...
Jezu jak mnie te plecy i biodro bolą... Coś czuję że dzisiaj nie pospie... I zaczgna się przygoda ze zgaga... -
Tzn jeśli wyjdzie pozytywnie to wiadomo - na pewno choroba jest. Ale amino przy toksoplazmozie nie ma tak wysokiej czułości jak w przypadku wad chromosomalnych i to, ze jest negatyw niestety nie znaczy, ze na pewno jest.
Dziekuje Wam za wszystko :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2019, 22:30
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
moni05 wrote:Dziewczyny, wiec amniopunkcja ma tylko, lub aż, stwierdzić, czy dziecko jest zakażone toksoplazmoza. Czyli czy będzie miało toksoplazmozę wrodzona. Jedyne postępowanie jakie wtedy się wdraża to prócz rovamycyny inne leki - nie są już bezpieczne dla dziecka, a na mnie działają jak chemia, ponoć. Wyniszczające. I tu się zatrzymam, bo ja nawet nie wiem. Czym się objawia toksoplazmoza wrodzona, co ona powoduje? Czy widać te wady na usg? Przecież dwudziestotygodniowej ciąży i tak nie usune (przepraszam, wg mnie między innymi dlatego robi się prenetalne) ani nie przygotuje się bo nie wiem na co. Nikt nie powiedział mi o co w tym chodzi. DIecko po porodzie i tak będzie zbadane. A wcześniej? Co mu grozi? O co kaman? Nie mam pojęcia... nawet w internecie brak rzetelnej opinii.
Znalazłam tylko tyle, ze gdy do zakażenia dochodzi na początku czyli w pierwszym trymestrze to zazwyczaj płód po prostu obumiera. Moje żyje, rośnie i ma się dobrze. Obawiam się, ze raczej zrezygnuje z badania.
-
Agu1 wrote:Moja szwagierka miała toksoplazmoze dostawala antybiotyk coreczka urodzila sie zdrowa w 38 tc
Jakie badania robili dziecku jak się urodziło zeby wykluczyć toksoplazmozę wrodzona?
Robiła aminopunkcje?
Przepraszam za tyle pytań
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019