Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Niestety dalej mamy dysproporcje między główką a brzuszkiem 2 tyg co lekarke niepokoi. Do tego lekka niedomykalność zastawek ale tym mówiła żeby się nie martwić. Jutro amniopunkcja, za dwa tygodnie wszystko się wyjaśni...
13 cs szczęśliwy ❤
25.01 beta 197
28.01 beta 599
31.01 beta 1636 -
japonka wrote:Wydaje mi się, że ciąża i macierzyństwo po stracie jest w ogóle inne, zwłaszcza jak czekasz na to latami...
pamiętam ile nas kosztowało psychicznie odwoływanie zamówień na meble, próby zwrotów niektórych zamówionych lub kupionych już rzeczy w pierwszej ciąży. Jak nawet minął ten feralny dzień to wcale się nie rzuciłam od razu w wir zakupów. "Odblokowała" mnie moja przyjaciółka, która kupiła dosłownie jednego bodziaka z napisem "I love mum" i powiedziała, że teraz już nie będę mogła powiedzieć, że nic nie mam dla Borysa, więc śmiało mogę zacząć kompletować wyprawkę. Pamiętam, że poryczałam się okrutnie ze wzruszenia i całe dnie zaczęłam spędzać na wertowaniu internetu i wybieraniu rzeczy dla Borysa
ManiaM lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Cabrera wrote:Basia, bądźmy dobrej myśli....jutrzejsze badanie powie wam coś więcej.
A nie myślałaś, żeby skonsultować się jeszcze z innym lekarzem przed amniopunkcją??
13 cs szczęśliwy ❤
25.01 beta 197
28.01 beta 599
31.01 beta 1636 -
sunshine03 wrote:Miala ktoras z was bialko w moczu? A pozostale wyniki prawidlowe? Nie wiem czy schizowac czy nieWrzesień 2019, urodził się synuś 💙
Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
4xIUI,3x transfer
,1x crio
,1x transfer -biochemiczna
, 1x crio
, drugi crio
-
nuśka91 wrote:Rany ja chciałam kupić mojemu ubranka z logiem Batmana i czapkę z uszkami
a moja mama oczywiście nie, bo czarne
i tak je sobie znajdę w necie i kupię :p
"takie czarne mu ubierzesz?!" ale i tak kupiłam jak byłam ostatnio sama w H&M
nuśka91 lubi tę wiadomość
Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
4xIUI,3x transfer
,1x crio
,1x transfer -biochemiczna
, 1x crio
, drugi crio
-
nick nieaktualnybasia1987 wrote:Ja już nie wiem co myśleć. Lekarka zapewniła mnie że to bezpieczne i żebym się nie martwiła że coś pojdzie nietak... mówi ze to dla mojego dobra bo zamartwianie sie od usg do usg niczego dobrego mi nie przyniesie.. czekam jeszcze na tel od mojej lekarki i zobaczę co ona mi powie....
Kochana, jeśli amnio trzeba zrobić, to trzeba. Rzeczywiście nie ma sensu, żebyś się zamartwiała. No i dobrze sprawdzić, czy wszystko jest w porządku i skąd ta różnica pomiędzy główką a brzuszkiem wynika.
Ja skonsultowałabym się jeszcze z innym lekarzem w kwestii takiej, skąd taka dysproporcja może wynikać? I co powodować. Bo inny lekarz może nadać trochę inne światło an sytuację... -
basia1987 wrote:Ja już nie wiem co myśleć. Lekarka zapewniła mnie że to bezpieczne i żebym się nie martwiła że coś pojdzie nietak... mówi ze to dla mojego dobra bo zamartwianie sie od usg do usg niczego dobrego mi nie przyniesie.. czekam jeszcze na tel od mojej lekarki i zobaczę co ona mi powie....
Czytałam forum z podobnym przypadkiem, różnica wynosiłą 4tyg różnicy między główką a brzuszkiem a maluszek urodził się cały i zdrowy. Wypowiadało się tam sporo dziewczyn, które miały podobne przypadki i wszystkie kończyły się dobrze. Dzieci rodziły się zdrowe. Ale znając mnie i moje panikarstwo to bym pewnie też próbowała wykonać wszystkie badania żeby się tylko odrobinę uspokoić. -
Ja pod koniec ciąży miałam różnice ponad 3 tygodni pomiędzy bruszkiem a głowa. Mam zdrowego syna. Po prostu taka jego „uroda”. Może warto skonsultować ske jeszcze z innym lekarzem. U nas były rozbieżności pomiędzy głowa, noga a brzuszkiem. Nigdy nie były w tym samym tygodniu.
U mnie na początku mówili ze dopóki jest 2-2 tygodnie to jest Ok.
Czy jesteś już zdecydowana na amniopunkcję? -
Basia nie martw się. Ja bym się skonsultowala z innym lekarzem. A co na tą rozbieżność twoja prowadzącą? Jak dziewczyny piszą różnice mogą wystąpić i dzieci rodzą się zdrowe. Ja już nie pamiętam ale chyba nie miałam mierzenia brzuszka w tak wczesnej ciąży. Cały bobas i głowa ogólnie.
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Basiu przykro mi, że dalej musisz się denerwować... Ale tak jak dziewczyny radzą, zapytaj jeszcze innego lekarza, albo nawet dwóch innych zanim pójdziesz na amnio. Jakaś taka pochopna wydaje mi się ta decyzja. Moni też musiała podjąć tą decyzję, może Ci coś poradzi...
-
Nuśka, amino to jest niestety bardzo dobre i rzetelne badanie. Daje wynik praktycznie 100%. Tylko, ze w przypadku wad genetycznych. I jeśli byłyby jakieś nieprawidłowości na moim usg to ja bym pewnie ja zrobiła.
Z toksoplazmoza jest inaczej, amino nic nie wnosi, bo tak jak mi powiedziała p. Docent - wynik może wyjść negatywny, a do transferu pasożytów dojdzie pod koniec ciąży i co? Totalnie bez sensu. Wg niej tez się ja robi wtedy, kiedy są jakieś nieprawidłowości wyników lub usg żeby np wykluczyć, ze przyczyna wad jest toksoplazmoza.
Bo właśnie jeśli chodzi o badanie wolnego dna płodu z wód to to jest ponoć geniusz medycyny, ta amniopunkcja. W przypadku toxo to właśnie niepotrzebne ryzyko. Ale tylko w tym, niestety.
Ale to nie zmienia faktu, ze skonsultowalabym się z innym lekarzem bo:
a) głowa nadal powinna stanowić 1/3 wielkości dziecka i to jest normalne, nadal wg mnie nie bierze się pod uwagę proporcji wymiar=tydzień ciąży, ja tez mam np nogi maluszka większe o 2 tygodnie od tułowia i żaden lekarz nie powiedział mi ze to złe, tak generuje aparat usg, ale nikt o tym nie mówił, nigdy
b) czy ta lekarka ma certyfikat FM? bo z tego, co czytałam to jeśli wielkość jest rozbierana a nie ma innych niepokojących rzeczy typu narosla, obrzęki etc to trzeba to zostawić w spokoju. Nikt nie jest proporcjonalny. Dziecko powinno rosnąć w jednostajnym tempie z reszta tylko przez pierwsze 9tc a potem to już mały indywidualista... z długimi nogami, kaczymi nóżkami, mała lub duża głowajak my wszyscy. Ważne czy są niepokojące rzeczy w budowie tej główki.
Dopiero jak kolejny lekarz by mi powiedział, ze to odchylenie, które może spowodować jakieś wady (niech poda jakie! Błądzenie po omacku to tylko stres), to bym zrobiła badanie inwazyjne.
Po to mój przypadek poznał już czwarty lekarz.
Kotecki, Kookosowa lubią tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Już sama nie wiem co robić. Gadałam teraz moją ginka i ona nie jest przekonana do amino. Mówi że badanie i tak nie da nam 100% pewności ze dziecko jest zdrowe a zawsze niesie za sobą ryzyko... no ale jak to lekarz mówi że ostateczna decyzja należy do nas... Boże ja nie wiem co robić...
13 cs szczęśliwy ❤
25.01 beta 197
28.01 beta 599
31.01 beta 1636 -
nick nieaktualnyBasia ja bym na Twoim miejscu poszła na jeszcze jedno usg do najlepszego speca od usg w mieście i dopiero wtedy podjęła decyzję o amniopunkcji.
Obecnie amniopunkcja to jest minimalne ryzyko, ale stres czekania na nią i potem na wynik pewnie jest ogromny.
Trzymam kciuki, pewnie maluszek urodzi się zdrowy tylko taka jego uroda