X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 23:44

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 23:44

Kookosowa, moni05, KasiaP, ammarylis, Karooo93, mia4444, Neroli, Kasiulina lubią tę wiadomość

• Liliaczerwcowa Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!Ja co prawda mam termin na początek listopada ale podczytuje Was często:)atmosfera u Was miła:)Mam pytanie czy u którejs z Was potwierdziła się płeć z badań prenatalnych 13-14tydzien?dziękuję z góry za odpowiedź.

mia4444 lubi tę wiadomość

klz99vvjpbtggrf6.png
    3jvzclb14qr40z6d.png
    3jvzzbmhucm4qdvi.png
    p19uyx8d68ddm54u.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 13 maja 2019, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Kiniorek91, ja mam ten sam problem co Ty. Chrzestnego mamy, gorzej z chrzestna.. Wzielabym siostrę, ale mamy obecnie taka sytuacje, że pewnie by mi odmówiła (a tego się nie odmawia), albo powiedziałby tak, a za tydzień zmieniła zdanie.. Siostra męża nie może, bo ma ślub cywilny, inne kuzynki też odpadają.. Jedyna możliwość to moja dalsza kuzynka, ale nie mam z nią takiego kontaktu.. I nie wiem, jeszcze jest trochę czasu, ale nie wiem co wymyślimy 🤦‍♀️☹️
    Brunetka, jest coś takiego jak świadek chrztu. Musi się tylko zgodzić na to proboszcz parafii, w której jest chrzest. Wszystko jest jak z chrzestnymi, ale w przypadku braku sakramentów mozna byc swiadkiem.

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 13 maja 2019, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liliaczerwcowa wrote:
    Cześć dziewczyny!Ja co prawda mam termin na początek listopada ale podczytuje Was często:)atmosfera u Was miła:)Mam pytanie czy u którejs z Was potwierdziła się płeć z badań prenatalnych 13-14tydzien?dziękuję z góry za odpowiedź.
    Mi się potwierdziła. Dziewczyna na 200%, bo mieliśmy genetyczne badania i liczyli chromosomy :)

Liliaczerwcowa, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

h44ehqvkxg5mefqn.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Pytanie. Macie wybranych chrzestnych? Kiedy się informuje wybrane osoby? Tak się luźno zastanawiam, bo chrzestnego mamy ale z chrzestna problem bo malo kobiety w rodzinie...

My ostatecznie na Chrzestnych Kini zdecydowaliśmy się.. jakieś półtora mca przed Chrztem ;-) mieliśmy problem z Chrzestnym, więc dopóki go nie rozwiązaliśmy nie chcieliśmy też informować Chrzestnej. Generalnie ze strony męża w ogóle problem, no nie ma ani kandydatów na Chrzestną ani Chrzestnego, a jednak nie chciałam się upierać, żeby oboje byli z mojej rodziny. No więc nad Chrzestnymi Kacpra nawet nie myślę, bo znów będzie to droga przez mękę.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Upolowałam dzisiaj ostatnie i jedynie leginsy rozm. S i pakę pieluch tetrowych. Ogólnie pustki, flanelowe masakra a jak zobaczyłam jakość minky(zbocznie zawodowe;p) to porazka totalna ,nawet tej ceny nie warte.

Ale w lidlu właśnie odkrylam ze są i tam wskocze ;)

Gratuluje wizyt!

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CodziennoscM wrote:
    Brunetka, jest coś takiego jak świadek chrztu. Musi się tylko zgodzić na to proboszcz parafii, w której jest chrzest. Wszystko jest jak z chrzestnymi, ale w przypadku braku sakramentów mozna byc swiadkiem.

Doprecyzuje. Tylko jedna osoba może być Chrzestnym wpisanym do księgi parafii, posiadać sakramenty, kwitki, że praktykuje i była u spowiedzi i cokolwiek tam chcą. Druga osoba nie musi, a też w Chrzcie może uczestniczyć- no tylko że nie jest wpisana do księgi. Ważne jednak, żeby 1 osoba była wpisana.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u mnie w parafii to chyba mamy jakaś wolna amerykanke. My po cywilnym, chrzestna Judki jest panna ( kuzynka od męża) a chrzestnym mój brat ( wtedy kawaler jeszcze). Żadne z nas ani spowiedzi ani żadnych zaświadczeń nie dawało. Było spotkanie z jakąś babka i tyle.
    Teraz mój brat chrzci też u mnie w kościele. Chrzestna będzie po ślubie w ciąży a chrzestnym mój mąż nadal po cywilnym.

Co do drugich chrzestnych to nie mam pojęcie. Z Judka było ustalone miesiąc przed porodem. I oni było gotowi że odrazu chrzciny po urodzeniu. Teraz już mi brakuje rodziny. Moze moja przyjaciółka i kolega męża, albo moja bratowa i kolega męża.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2019, 19:46

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Doprecyzuje. Tylko jedna osoba może być Chrzestnym wpisanym do księgi parafii, posiadać sakramenty, kwitki, że praktykuje i była u spowiedzi i cokolwiek tam chcą. Druga osoba nie musi, a też w Chrzcie może uczestniczyć- no tylko że nie jest wpisana do księgi. Ważne jednak, żeby 1 osoba była wpisana.
    U mnie tak jest u Wojtka. Chrzestna jest siostra męża a mój brat jako Ewangelik nie mógł zostać chrzestnym a więc był świadkiem chrztu. Teraz chrzestny będzie brat męża a świadkiem chrztu żona mojego brata też ewangeliczka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2019, 19:51

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 13 maja 2019, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Pytanie. Macie wybranych chrzestnych? Kiedy się informuje wybrane osoby? Tak się luźno zastanawiam, bo chrzestnego mamy ale z chrzestna problem bo malo kobiety w rodzinie...
    Ja to w ogóle mam problem, bo mój maz nie za bardzo chce w ogóle chrzcić. Ja juz wybrałam chrzestnych, a on się buntuje. Nie jesteśmy zbyt religijni i do tego po rozwodach i po ślubie cywilnym, ale ja dla samej tradycji nadania dziecku opiekunów. To moj maz wymyślił że umówimy notariusza i zrobimy "chrzest" cywilny. Ech...

h44ehqvkxg5mefqn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Kiniorek, rozumiem :)
    Ja biorąc kwas przed ciąża miałam sporo ponad normę... mój lekarz kazał mi na początku łykać co dwa dni i tylko kwas. Bo ponoć zbyt wysoki poziom szkodzi. Teraz już biorę normalnie, w witaminach. Stad moje pytanie 😊

Ja miałam poziom kwasu w normie, a lekarz zalecił kwas 5 mg (na receptę), powołując się na badania, ze nadmiar jest wydalany bez szkody.
    Witamin nie zalecał (przy zróżnicowanej diecie i wynikach Ok), ale nie zabraniał (po konsultacji wybrałam Omegamed optima forte), choć właśnie mi się skończyły i muszę zamowic ;)

Przy czym raz w miesiącu badam krew i mocz i jak tylko hemoglobina troszke spadła, to dostalam Tardyferon :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2019, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje dobrych wieści z wizyt, duże już te maluchy nasze ❤️

sunshine03 lubi tę wiadomość

• Kotecki Ekspertka

Wysłany: 13 maja 2019, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może być tylko jeden chrzestny i bez świadka, tzn np tylko matka chrzestna?

07c53323878e7dd225406f978b2fcede.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotecki wrote:
    Moze

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CodziennoscM wrote:
    Ja to w ogóle mam problem, bo mój maz nie za bardzo chce w ogóle chrzcić. Ja juz wybrałam chrzestnych, a on się buntuje. Nie jesteśmy zbyt religijni i do tego po rozwodach i po ślubie cywilnym, ale ja dla samej tradycji nadania dziecku opiekunów. To moj maz wymyślił że umówimy notariusza i zrobimy "chrzest" cywilny. Ech...
    Tyle że podczas chrztu chrzestni składają przysięgę że będą uczestniczyć w chowaniu dziecka w wierze katolickiej. Jeśli mąż nie jest wiwrzacy lub praktykujących to chrzest mija się z celem.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotecki wrote:
    Tak, do ważności chrztu jest wymagany jeden chrzestny. Dużo osób robi że jak druga osoba ma jakieś przeciwwskazania, których kościół nie dopuszcza, to ta os jest świadkiem, ale w kościele stoi przy roszicach i dziecku - nie jest wpisana w dokumentację

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2019, 20:38

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Kotecki Ekspertka

Wysłany: 13 maja 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedź, właśnie zastanawiam czy nie ograniczyć się do samej matki chrzestnej bo u nas o chłopa cieżko w rodzinie a znajomych nie chce. A tez nigdy nie widziałam takiego chrztu zeby jedno było tylko dlatego myślałam że moze nie robi sie tak wcale.

07c53323878e7dd225406f978b2fcede.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie młodszych dzieci, czy któraś z Was używa chusty? Jak to się sprawdza? Może możecie polecić jakaś konkretną chustę? 😊

Cabrera, mi poleciało żelazo do 50 i hemoglobina tez. Ale nie dostałam nawet żelaza takiego „na receptę”, lekarz stwierdził, ze jeszcze nie, ze spadki są normalne a „sztuczne rozwiązania zostawimy na później”. Ale moja w tym wina, femibion dopiero kupiłam, a poprzednie witaminy żelaza nie miały.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7130692d289d.jpg
    Mój piesełek wije sobie gniazdo w moim ciążowym rogalu. Notorycznie. Bardzo troskliwy jest, jak widać 😋

brunetka91, mia4444, Cabrera, KasiaP, Aguuula;2525, przedszkolanka:), nuśka91, Kookosowa, Jupik, Neroli, Kasiulina lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
‹‹ 519 520 521 522 523 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ