Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Ja mam w planach iść na wychowawcze i szukać żłobka, jak coś znajdę to chce iść gdzieś na pół etatu. Ponieważ o powrocie do pracy lepiej zapomnieć, moja mama za granicą, z teściowa się nie kontaktujemy A po powrocie do banku po takiej przerwie cz3kaja mnie kilkutygodniowe szkolenia i powroty tylko na weekend. Tylko przeraża mnie wizja wychowawczego bo chyba jest tylko 400zl msc .
-
ammarylis wrote:Dziewczyny a do zamierzacie po macierzynskim?niania, babcia czy żłobek? Wiem że to jeszcze bardzo dużo czasu, ale sama się zastanawiam co zrobię...
chodziliśmy na dużo zajęć dla najmłodszych,z drugim będzie trudnej ale myślę że akurat jak będzie w wieku zajęciowym to starszy do przedszkola A młodszy za zajęcia ze mną na wychowawczym
2017 #1
2019 #2
-
brunetka91 wrote:A jak to jest z tym macierzyńskim? Jak idzie się na rok to jest 80% płatne czy 100%? Bo ja słyszałam, że jak na tok to jest 80%,a jak się idzie na pół roku to 100%. Jak to jest? Szkoda, że za wychowawcze nic nie płacą.. 😜
pOla34, brunetka91 lubią tę wiadomość
2017 #1
2019 #2
-
ManiaM wrote:Ja mam w planach iść na wychowawcze i szukać żłobka, jak coś znajdę to chce iść gdzieś na pół etatu. Ponieważ o powrocie do pracy lepiej zapomnieć, moja mama za granicą, z teściowa się nie kontaktujemy A po powrocie do banku po takiej przerwie cz3kaja mnie kilkutygodniowe szkolenia i powroty tylko na weekend. Tylko przeraża mnie wizja wychowawczego bo chyba jest tylko 400zl msc .2017 #1
2019 #2
-
nick nieaktualnyammarylis wrote:Dziewczyny a do zamierzacie po macierzynskim?niania, babcia czy żłobek? Wiem że to jeszcze bardzo dużo czasu, ale sama się zastanawiam co zrobię...
-
nick nieaktualnyMonalisa88 wrote:Ja mam w planach po macierzynskim i rodzocielskim zlozyc wypowiedzenie w firmie i bede z mala w domu do ukonczenia 3 lat az pojdzie do przedszkola. Wtedy sie rozejrze za nowa praca.
-
Dziewczyny, robiłam dziś badanie moczu i ciężar właściwy wyszedł mi za niski. Mój wynik to 1010 a norma zaczyna się od 1015. Przejmować się takim wynikiem czy to nieznaczny spadek?
-
sunshine03 wrote:to już lepiej po tym roku wziąć urlop wychowawczy, a nie się zwalniać z pracy
I tak chcialam szukac nowa prace bo moja za bardzo zatruwa mi zycie;)
Takze wychowawczy zbedny:) bo wracac tam nie mam zamiaru;)Karolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
nick nieaktualnyMonalisa88 wrote:I tak chcialam szukac nowa prace bo moja za bardzo zatruwa mi zycie;)
Takze wychowawczy zbedny:) bo wracac tam nie mam zamiaru;)a jak będziesz chciała iść do nowej pracy to wtedy się zwalniasz ze starej. Po prostu wcześniejsze zwolnienie się, jak planujesz zostać w domu się nie opłaca.
pOla34 lubi tę wiadomość
-
Olliiii wrote:Dziewczyny, robiłam dziś badanie moczu i ciężar właściwy wyszedł mi za niski. Mój wynik to 1010 a norma zaczyna się od 1015. Przejmować się takim wynikiem czy to nieznaczny spadek?
Nie przejmować. Ja od kiedy pamiętam zawsze mam za niski. Nie bardzo ale trochę.
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Kookosowa wrote:Nie przejmować. Ja od kiedy pamiętam zawsze mam za niski. Nie bardzo ale trochę.
-
Japonka a są jakieś nowości? rewelacje? nie chciałabys nam skrótowo opowiedzieć
?
Ja z pierwszym synkiem mialam nianie, na poczatku bylam super zadowolona, pozniej mniej, bo pani miala wizje jakiejs swojej super firmy i widać bylo, ze jej nie zalezy juz na robocie, wiec sie rozstalismy, 2-3 miesiace jakos kombinowalismy,a potem przedszkole. Z drugim myslalam, ze na pewno żłobek, jednak dzieci super sie rozwijają w grupie, ale skoro jest dwójka, to chyba bardziej bedzie mi sie oplacala niania, ktora w razie jakiegos katarku czy mniej powaznej infekcji bedzie mogla z nimi zostac. Mieszkam pod Poznaniem i w okolicy zadnego panstwowego zlobka a prywatny razy 2 to chyba tyle co niania wypada. Zobacze jeszcze, bo mam rozeznanie sprzed 3 lat.
Z synkiem wrocilam do pracy jak mial 15 miesiecy, urlop macierzynski, rodzicielski plus urlop zalegly. Wychowawczy nie i tym razem tez nie. Macierzynski i rodzicielski na pewno caly. Zobaczymy jak bedzie, moja mama mieszka dosc daleko, w zasadzie jest tam sama, zastanawia sie nad przeprowadzka w nasza okolice. Jesli by sie tak udalo, to moze z je pomoca, ew jakiejs dorywczej niani rozwazam prace raz- dwa razy w tygodniu na pare godzin na rodzicielskim, ale to zalezy jakie beda dzieci i jaka sytuacja.
A orientuje sie ktos ( bo ja narazie zielona, ale kiedys zglebie temat)... bedac na rodzicielskim, zatrudniona na umowe o prace u jednego pracodawcy, w jakiej formie moge sie zatrudnic u innego pracodawcy? tylko umowa zlecenie? czy moge w tym czasie zalozyc juz dzialalnosc gospodarcza i w ten sposob sie zatrudniac ? czy to dopiero po rodzicielskim? Troche zaplatalalam, ale rozumiecie o co mi chodzi?
-
sunshine03 wrote:ale będziesz mieć ubezpieczenie zdrowotne i opłacane składki, a jak się zwolnisz to już nie
a jak będziesz chciała iść do nowej pracy to wtedy się zwalniasz ze starej. Po prostu wcześniejsze zwolnienie się, jak planujesz zostać w domu się nie opłaca.
Przemysle ta opcje jeszcze:) narazie az tak daleko planami szczegolowymi nie siegam:) i prawde mowiac nie orientuje sie jakoe sa zalety wychowawczego bezplatnego i jakie sa roznice jesli np bym sie chciala zwolnic a nie byc na takowym wychowawczym;) zielona jestem w tym temacieKarolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
Olliiii wrote:Dziewczyny, robiłam dziś badanie moczu i ciężar właściwy wyszedł mi za niski. Mój wynik to 1010 a norma zaczyna się od 1015. Przejmować się takim wynikiem czy to nieznaczny spadek?
a ile pijesz ? Dużo?
Jak sie martwisz o nerki (mysle, ze niepotrzebnie) mozesz przy okazji nastepnych badan oznaczyc kreatynine, i elekroltity - wylacznie dla swojego spokoju, glukoze na czczo tez mozesz oznaczycWiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2019, 13:47
-
Olii raczej nie,być moze sporo pijesz?
U mnie mały spal 2 dni,ale od wczoraj wieczorem znowu wrócil na dobre tory w końcu!
Przyszła mi dzisiaj paczka z gemini , wszystko podstawowe co bedzie potrzebne juz jest,pózniej bede dokupowac ewentualnie jak coś mi sie przypomni😊
Co do dziecka to ja na pewno zostaje w domu. Pola pojdzie do zerówki akurat a przy roczniaku zawsze coś tam popracuje na dzialalnosci tylko przeraza mnie duzy zus. Ale na pewno do żlobka nie oddam -
nick nieaktualnypOla34 wrote:Japonka a są jakieś nowości? rewelacje? nie chciałabys nam skrótowo opowiedzieć
?
Ja z pierwszym synkiem mialam nianie, na poczatku bylam super zadowolona, pozniej mniej, bo pani miala wizje jakiejs swojej super firmy i widać bylo, ze jej nie zalezy juz na robocie, wiec sie rozstalismy, 2-3 miesiace jakos kombinowalismy,a potem przedszkole. Z drugim myslalam, ze na pewno żłobek, jednak dzieci super sie rozwijają w grupie, ale skoro jest dwójka, to chyba bardziej bedzie mi sie oplacala niania, ktora w razie jakiegos katarku czy mniej powaznej infekcji bedzie mogla z nimi zostac. Mieszkam pod Poznaniem i w okolicy zadnego panstwowego zlobka a prywatny razy 2 to chyba tyle co niania wypada. Zobacze jeszcze, bo mam rozeznanie sprzed 3 lat.
Z synkiem wrocilam do pracy jak mial 15 miesiecy, urlop macierzynski, rodzicielski plus urlop zalegly. Wychowawczy nie i tym razem tez nie. Macierzynski i rodzicielski na pewno caly. Zobaczymy jak bedzie, moja mama mieszka dosc daleko, w zasadzie jest tam sama, zastanawia sie nad przeprowadzka w nasza okolice. Jesli by sie tak udalo, to moze z je pomoca, ew jakiejs dorywczej niani rozwazam prace raz- dwa razy w tygodniu na pare godzin na rodzicielskim, ale to zalezy jakie beda dzieci i jaka sytuacja.
A orientuje sie ktos ( bo ja narazie zielona, ale kiedys zglebie temat)... bedac na rodzicielskim, zatrudniona na umowe o prace u jednego pracodawcy, w jakiej formie moge sie zatrudnic u innego pracodawcy? tylko umowa zlecenie? czy moge w tym czasie zalozyc juz dzialalnosc gospodarcza i w ten sposob sie zatrudniac ? czy to dopiero po rodzicielskim? Troche zaplatalalam, ale rozumiecie o co mi chodzi?
na wychowawczym też można, o ile jak to ujmują w przepisach nie przeszkodzi Ci to w opiece nad dzieckiem -
-
pOla34 wrote:nie przejmowac.... rozumiem, ze nie oddajesz jakichs niesamowicie duzych ilosci moczu/dobe?- wiem, ze w naszej sytuacji na pewno korzystasz z toalety czesto, ale chodzi o czesto i duzo.
a ile pijesz ? Dużo?
Jak sie martwisz o nerki (mysle, ze niepotrzebnie) mozesz przy okazji nastepnych badan oznaczyc kreatynine, i elekroltity - wylacznie dla swojego spokoju, glukoze na czczo tez mozesz oznaczyc