WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • emikey Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zapomniałam dodać, że lubię ciuszki z Lidla i l biedronki :) w Polsce w Lidlu często są (w poniedziałek będą ciuszki niemowlęce) i zawsze mamę wysyłam bo Lidla ma pod blokiem :P w UK rzadko kiedy sa ciuszki w Lidlu bo ludzie nie kupują. I nawet jak rzuca jakieś to leżą z tydzień jak nie więcej,az do zmiany asortymentu.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, co do tych rozstępów to ja nigdy w ciąży nie byłam, zawsze szczupła , waga między 46-50 I co? Od lat mam rozstępy na pupie i udach... więc pewnie po ciazy będę wyglądała jeszcze gorzej niż teraz. Łudzę się że jak się co drugi dzień natłuszcze to może więcej nie będzie. Ale brzuch mnie swędzi, skóra napięta więc okaże się po porodzie ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2019, 09:03

oar843r8hxms7jm7.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    dziewczyny, które mają już pierwsze smyki. Napiszcie kiedy zaczęłyście lub zaczniecie odpieluchowywanie? mój skończył rok i sobie tak myślę, że moze kupie mu nocnik? i dam mojej mamie. Ona ma ogródek i mały jak będzie ciepło moze latac bez pieluszki w majteczkach samych. I jak się uda to może trafi do nocnika:)
    Mamy nocnik z Ikea. Też podwójny. Polecam. Narazie służy jako zabawka. Moj potrafi usiąść obok i zrobić swoje. A jak go posadzie bez pieluchy to zawieje i nasika pod drzwiami... Zaczynamy od sierpnia. Zmieniamy mieszkanie na dom z ogródkiem i będzie latac w majtkach. Teraz mamy wykładzinę i zapierabie tego ciągle to masakra. Więc odpuściłam.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisa moja Pola miała w uchu i teź nie mam pojęcia skąd..

Sarrra czytalam,że przed 2 rokiem zycia nie ma sensu w ogóle dziecka siadać, roczniak to jeszcze maleństwo ;)
    Moja Pola po 2 urodzinach zaczęła,nauczyla się w lecie 2 lata i 4 miesiące miala 😊

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! 😁
    U mnie na szczęście dobry humor 😉
    Co do krwi pępowinowej to w sumie byłam za, jakoś szczególnie nie wglebialam się w ten temat. A powiedzcie jak wygląda to cenowo,jeśli ktoś się orientuje? Bo słyszałam,że ceny są niemale ... 🤔

Ja smaruje się oliwka w żelu, ale też nie codziennie. W poprzedniej ciąży też tak robiłam i w sumie nie miałam rozstępów, 2 male zrobiły mi się podczas porodu. Ale smarowałam się nią też co jakiś czas " na dole" bo czytałam,że pomaga podczas porodu 😉 i myślę,że mi pomogło, nie byłam nacinana - mam nadzieję,że o tym razem się uda.

Co do nocnika to ja z kolei bardzo polecam takiemu rocznikowi kupić nocniczek 😉 nie żeby zaraz go odpieluchowac, a po to, żeby się z nim zapoznał i oswoił. Ja Jasia sądziłam zawsze po spaniu tak na początek 😉 odpieluchowal się jak miał 20 miesięcy 😉

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Kotecki Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emikey te ceny tak się różnią bo w uk jest zerowy VAT na dziecięce

07c53323878e7dd225406f978b2fcede.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fd0a6d99aef5.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/02d520655d2d.jpg

Dzień dobry dziewczyny 😊 Witam się gigantyczna 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2019, 10:23

moni05, wiktoriaa, przedszkolanka:), ManiaM, brunetka91, Kookosowa, japonka, Karooo93, Jupik, kasia1518, Kasiulina, mia4444 lubią tę wiadomość

• Jupik Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi siostra mieszkająca w UK już dawno temu (jeszcze zanim u nas weszło chociażby tanie Pepco) dała zakaz kupowania rzeczy dla jej dzieci w Polsce. Jechałam do niej i na miejscu coś kupowałam i zawsze taniej niż tu.

Sarrra, my już kupiliśmy nocnik, ale pierwsze próby przyzwyczajenia nie udane- zachowywala się tak, jakby ją nocnik miał pochłonąć żywcem ;-) żeby nie zrazić odstawiłam i w planie mam kolejne próby właśnie latem jak będziemy na działkę więcej jeździć. Niby się mówi, że przed 2 rokiem nie ma co zaczynać, s jednak są dzieci, które zaczęły wcześniej i kumają w czym rzecz. Pewmie zależy od dziecka.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ramach eksperymentu zrobiłam zamówienie u mamyginekolog i właśnie dotarł do mnie kocyk, ocieplany śpiworek i myjki tetrowe. Z tymi myjkami strzał w 10 jak dla mnie, młoda tez obmywałam pieluszka, a to jest sprytne. Śpiworek jest tak mięciutki, ze skuszę się chyba jeszcze na ubranka :) tzn jeden zestaw, na próbę.

ManiaM lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Olala Koleżanka

Wysłany: 30 maja 2019, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    W ramach eksperymentu zrobiłam zamówienie u mamyginekolog i właśnie dotarł do mnie kocyk, ocieplany śpiworek i myjki tetrowe. Z tymi myjkami strzał w 10 jak dla mnie, młoda tez obmywałam pieluszka, a to jest sprytne. Śpiworek jest tak mięciutki, ze skuszę się chyba jeszcze na ubranka :) tzn jeden zestaw, na próbę.

Też czekam na myjki i śpiworek , zamówiłam też rożek 😊

moni05 lubi tę wiadomość

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Temat już poruszany wielokrotnie. Skoro masz już zdanie na ten temat to nie wiem, po co pytasz :) Firma reklamująca bankowanie uważa, że jest cała długa lista zastosowań, natomiast w rzeczywistości jest to nieprawda. Wystarczy spytać lekarza pediatry. Nikt dziecku z białaczka nie przeszczepi krwi pępowinowej, która może doprowadzić do wznowy choroby, bo nie wiadomo, czy tam już nie ma komórek nowotworowych. Inne choroby wymienione przez tą firmę to ich fantazja jedynie, bo prowadzone są badania naukowe na ten temat, ale dowodów póki co brak, że to coś wyleczy :P polecam jak już i będzie dostępne bankowanie dla ogółu, za darmo, a wtedy mooooze kiedyś się komuś to na coś przyda :)
    To ja dorzucę jeszcze kilka słów od onkologa Borysa. Pytałam, go czy w naszym przypadku bankowanie miałoby sens, bo tak sobie wymyśliłam, że to by było od rodzeństwa, więc 'zdrowe komórki' itd. Jego odpowiedź była nie pozostawiająca wątpliwości - nie warto. Jeśli nawet tfutfu w przyszłości Borys zachorowałby na białaczkę (a jest w grupie wyższego ryzyka ze względu na pierwszy nowotwór i radioterapię) to i tak terapią z wyboru jest farmakologia, potem przeszczep szpiku od dawcy, potem megachemia i autoprzeszczep. W ramach jakichkolwiek procedur NFZ w szpitalach państwowych nie ma stosuje się przeszczepów z krwi pępowinowej, nie podważał, że są przypadki, w których taka terapia może być skuteczna, ale w praktyce w naszych warunkach przynajmniej obecnie ciężko o medyczne zastosowanie. Dodatkowo, ilość tej krwi, zazwyczaj jest na tyle mała, że wystarcza dla max kilkulatka. No i na deser, o czym w ogóle się nie mówi, nie rzadko okazuje się, że bankowana krew w ogóle jest bezużyteczna, bo została źle pobrana (zanieczyszczona itp.)

moni05, pOla34, pOla34, Jupik, Kookosowa, kasia1518 lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    dziewczyny, które mają już pierwsze smyki. Napiszcie kiedy zaczęłyście lub zaczniecie odpieluchowywanie? mój skończył rok i sobie tak myślę, że moze kupie mu nocnik? i dam mojej mamie. Ona ma ogródek i mały jak będzie ciepło moze latac bez pieluszki w majteczkach samych. I jak się uda to może trafi do nocnika:)
    Rok to mega wcześnie, odłożyłabym to na przyszłe lato. W ogóle ja jestem zwolenniczką teorii, że dziecko samo da znac kiedy jest gotowe. W naszym przypadku się sprawdziło. Miałam w planie poczekać do ciepłej wiosny ze zdejmowaniem pieluchy, ale Borys jakoś w styczniu czy w lutym sam postanowił, że chce siku do nocnika. Przez złą porę roku chodził długo bez pieluszki tylko w domu, ale od kiedy zrobiło się cieplej to wychodzimy na dwór też bez i zakładamy tylko na noc do spania.

ammarylis, pOla34 lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim. Ja dziś byłam upuścić trochę krwi do badań, a z racji tego że pada dziś od rana okropnie to prosto po pobraniu wybrałam się do cukierni na gofra. Myślałam że będzie zwykły bita śmietana i owoce. To co mi Pani podała (gofr bąbelkowy z owocami, Nutella i bitą śmietaną) przeszło moje oczekiwania i apetyt - nie pokonałam tej porcji ;)
    Miłego dnia i powodzenia na wizytach !
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e8b33cc7c0da.jpg

moni05, pOla34, KasiaP, Aguuula;2525, sunshine03, brunetka91, Kookosowa, kasia1518, Kasiulina, mia4444 lubią tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziś wieczorem jedziemy z mężem na warsztaty bezpieczny maluch :)

Aguuula;2525 lubi tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisa88 wrote:
    Dzien dobry dziewczyny
    Kciuki za wizyty:)

Ja tak z pytaniami poza tematami

Tez macie bol w pachwinie? Mam takowy w prawej jak wstaje. Wczoraj juz i dzis bardziej dokuczliwy przy chodzeniu na poczatku czy obracaniu sie w nocy..
    Podobno to normalne w 2 i 3 trymestrze ale jest to coraz bardziej dokuczajace. Czuje sie jak kaleka:(

Kolejna sprawa - kleszcz. Jak w zyciu nie mialam tak wczoraj nie wiem skad sie wzial. Bym nie wiedziala ze mam ale kapiac sie z boku brzucha zaczelo mnie swedziec jak od ukaszenia komara. Patrze a tu czerwone i maly gad siedzi. Bardzo maly. Od razu meza prosilam by wyciagnac i chyba wyszedl caly. Ale znow pewnosci nie mam tak byl malutki a pozniej krewki polecialo i poki strupek mam nie zobaczymy. Musze cos z tym robic czy czekac na ewentualne objawy odkleszczowe?
    Normalnie mam jakoegos pecha w tej ciazy😥
    Monalisa za około 4 tygodnie powinnaś zrobić badanie z krwi na obecność przeciwciał w klasie IgM w kierunku Borellia i obserwować czy nie wystąpi rumien wędrujący.

• moni05 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam tak samo jak Kkkaaarrr :) z tym, że moja córka dopiero w wieku trzech lat zrezygnowała z pieluchy, ale od razu w 100%, w sensie ani w nocy, ani za dnia jej nie zakładałam, bo nie chciała. Każda wcześniejsza próba kończyła się zle. Namówiona przez babcie itd na próby odpieluchowania latem tez spotkałam się z porażka. Latała obsikany non stop, musiałam ja przebierać po 5-7 razy na godzinę, bo sikała jeszcze więcej niż z pielucha. Nie wiem, może robiłam coś zle. Teraz zobaczymy :)

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w wieku tych 3 lat to był impuls „mamusiu, ja nie mogę iść z pluchą do ćkola” ;)

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Z synem zaczęłam od drugiego roku życia, tak żeby dziecko umialo już same zakomunikować swoje potrzeby i rozumiało że pieluchy już nie będziemy nosić. Szwagierka zaczęła córkę swoją sadzac jak miała 10 miesięcy i efekt jest taki że mała we wrześniu ma 3 lata i nadal chodzi z pieluchą.Od początku ją uczyli ze na nocnik to się robi po obudzeniu albo jak się uda a tak to cały czas pieluchę jej zakładają wiec dla mnie to jest bez sensu.

• pOla34 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry, a ja mam jakis spadek formy. A niby w koncu slonce, wiec powinno byc lepiej.
    Monalisa, skoro juz masz doswiadczenie z kleszczami to wiesz, ze musisz obserwowac, rumien wedrujacy zaykle 7 dni od uklucia, ale moze byc rownie dobze do miesiaca, rzadko do 3 miesiecy. Wiem, ze stres bo ciaza, ale narazie ze spokojem, skoro byl maly i szybko wyciagniety... a mieszkasz na terenie endemicznym Boreliozy ? Dla spokojej glowy mozesz sobie zrobic przeciwciala za 4-6 tyg IgM, ale nie jest to konieczne, bo same dodatnie przeciwciala bez objawow nie sa wskazaniem do antybiotyku.
    Krew pepowinowa- jestem na nie, zgadzam sie z sunshine, tzn publiczny bank jak najbardziej, ale te prywatne banki i to co oni tam opowidaja/ wypisuja narazie ma malo wspolnego z rzeczywistoscia, po prostu dobry biznes.
    Nocnik hmmmm... nie pamietam kiedy kupilismy, ale tez polecam ten bialo-zielony z ikei. Kupic mozna, zeby dziecko sie oswoilo, jakie sksiazeczki o tej tematyce jak najbardziej tez, ale rok to moim zdaniem za malo. 1,5 roku to chyba min, ja zaczynalam tak na powaznie okolo 2 lat , wczesniej na zasadzie zabawy/ proby bez efektu. Nawet jak mial te 2 lata bylo trudno, wydawalo sie ze lapie, ale potem byl jakis bunt, jkaby go nocnik parzyl doslownie, wyginal sie, prezyl nie chcial usiasc, teraz sie zastanawiam, czy niania nie chciala za bardzo i to go nie zniechecilo. Wtedy znowu odpuscilam, i tak co jakis czas probowalam. Zalezy od dziecka, jedne sa szybciej gotowe, drugie pozniej, nic na sile, jednym zajmuje to 3 dni innym dluzej. Tak z obserwacji wlasnych to najczesciej udaje sie to zrobic z powodzeniem 2,5-3 lata, uklad nerwowy musi dojrzec. Ja na poczatku sie spinalam, potem wyluzowalam i w sumie stalo sie jakos "samo". Takze za jakis czas bym probowala, ale bez napinki ;).
    Sarra, Jupik, i chyba Ania ( bedziecie mialy mala roznice wieku)- myslicie o podwojnym wozku?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2019, 11:21

• Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ammarylis wrote:
    Monalisa za około 4 tygodnie powinnaś zrobić badanie z krwi na obecność przeciwciał w klasie IgM w kierunku Borellia i obserwować czy nie wystąpi rumien wędrujący.

10.06 jade do lekarki po zwolnienie to wspomne o tym kleszczu i zobaczymy co powie.. :)

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

‹‹ 588 589 590 591 592 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ