X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ;)
    Gratuluję wizyt ;) Japonka to mój Aleksander podobnie wagowo bo dzien póniej mial 370 g;)
    Ja jutro w koncu wizytuje 😍 a dzisiaj jedziemy na nowe zajecia pilatesu dla ciężarnych :)
    Milego dnia!

ammarylis, mia4444, sunshine03, Cabrera, Jupik lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się wczoraj trochę zdolowalam. Już nic nie pisałam ale nadal myślę o tym co usłyszałam. Wczoraj odezwala się do mnie moja najlepsza koleżanka z pracy, która urodziła bliźniaki w lutym. I po ich urodzeniu przestała totalnie się odzywać. Myslalam, że ma tyle pracy przy dzieciach a wczoraj napisała że jedno z bliźniąt ma trisomie 21 :( i że nie chciała mi mówić bo ja byłam na początkh ciąży przed badaniami genetycznym i ona wie, że to stresujące czas i nie chciała mi dodawać nerwów. I nie mogę przestać teraz myśleć o tym dzieciaczku i o niej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 08:34

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • mia4444 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kochane. Mój synuś oficjalnie już jest WINCENTY ;).

ManiaM, sunshine03, japonka, Cabrera, Jupik, adella1, Atyde, wiktoriaa, moni05, kasia1518, brunetka91, Kasiulina, Kookosowa, przedszkolanka:), Goemi lubią tę wiadomość

74diwn15bdy1nj9o.png ❤❤❤.
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Ja się wczoraj trochę zdolowalam. Już nic nie pisałam ale nadal myślę o tym co usłyszałam. Wczoraj odezwala się do mnie moja najlepsza koleżanka z pracy, która urodziła bliźniaki w lutym. I po ich urodzeniu przestała totalnie się odzywać. Myslalam, że ma tyle pracy przy dzieciach a wczoraj napisała że jedno z bliźniąt ma trisomie 21 :( i że nie chciała mi mówić bo ja byłam na początkh ciąży przed badaniami genetycznym i ona wie, że to stresujące czas i nie chciała mi dodawać nerwów. I nie mogę przestać teraz myśleć o tym dzieciaczku i o niej.
    o rany. Na genetycznych nie wyszło?

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:

Ojej to faktycznie dołująca historia. I faktycznie nie wpłynęło by to na Ciebie dobrze w tym okresie. A czy wyszło jej to na badaniach prenatalnych ?

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny. Kiepsko spałam dziś. Gorąco, wszystko mnie drażni, prześcieradło twarde jakieś, nie ma jak się ułożyć. Mąż po klimator pojechał dziś, może nam ulży trochę. A tu w pracy teraz tyle siedzieć i jeszcze popołudniu dentysta. Najwyżej się urwę wcześniej.
    Kiniorek, jak samopoczucie dziś? Rozumiem Twój żal i smutek :( chociaż u nas odwrotnie, bo to ja wyjechałam. Trzymaj się a mama musi sama decyzję podjąć co do powrotu, raczej zmusić się nikogo nie da do tak poważnych decyzji.
    Emikey, przykra sytuacja :( Postaraj się tym nie zadręczać. Możesz jedynie zaoferować wsparcie, no bo co więcej.
    Miłego dnia dziewczynki i udanych wizyt

• emikey Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    o rany. Na genetycznych nie wyszło?
    Było takie podejrzenie ale też mi nie powiedziała. Wysłali ja na amnio ale nie poszła bo w razie czego straciła by oboje. No i zawsze jest nadzieja ze nie jest się ta 1.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie ja nie wiem tak do końca jak się zachować. Staram się być normalna i pisać tak jak pisałam. Zapytałam tylko jak sobie z tym radzi bo wiele osób to przytłacza więc powiedziała, że przeplakala miesiąc.

Ale odrazu włącza się myślenie. Bo my chcemy jeszcze jedno dziecko za 2 lata i ja wtedy będę mieć 37 lata i człowiek zaraz się nakręca.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Ogólnie ja nie wiem tak do końca jak się zachować. Staram się być normalna i pisać tak jak pisałam. Zapytałam tylko jak sobie z tym radzi bo wiele osób to przytłacza więc powiedziała, że przeplakala miesiąc.

Ale odrazu włącza się myślenie. Bo my chcemy jeszcze jedno dziecko za 2 lata i ja wtedy będę mieć 37 lata i człowiek zaraz się nakręca.
    Wiek niczego nie przesądza, niestety jak wykryli u córki wadę serca to też było podejrzenie tej trisomi ( bo często ona wziąze się z wadą serca) wtedy żeby uniknąć poronienia przy amino zdecydowałam się na prywatny test nifty ( coś ala amino tylko płatny i pobierają co tylko próbke krwi w 100% bezpieczny) no i koszt to 2500 ale wyszło wszystko ok. Ale do czego zmierzam moja kuzynka była w ciąży razem ze mną, ona ma 38 lat pierwsze dziecko, ja z Jagódka miałam 26 pierwsze dziecko i co?? Ona urodziła dziecko zupełnie zdrowe, też dziewczynka, a ja urodziłam córkę z wadą serduszka. Także prawda jest ze wiek zwiększa pewne ryzyka ale nie jest to regułą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 09:24

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • emikey Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem jak jest z badaniem krwi matki pod kątem genetyki jak ma się bliźniaki. Jak realne wychodzą wtedy te wyniki. Bo przecież chyba nie da się oddzielic wyników dla jednego i drugie dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 09:27

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie dobrze sypiam i nie przeszkadza mi upał 😉
    Lubię jak jest ciepło, w końcu lato ma być latem 😁

Kiniorek rozumiem tęsknotę, ale tak jak dziewczyny piszą raczej nie da się zmusić mamy do powroty. Trzymam kciuki,żeby się ułoży relacje!
    Emikey - rzeczywiście smutna historia...
    Japonka - ja też miałam z Jasiem echo serca, bo Piotrek ma niedomykalność zastawki aortalnej, a podobno może to być dziedziczne. Na kolejnej wizycie muszę zapytać lekarkę o to.

japonka lubi tę wiadomość

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Ja nie wiem jak jest z badaniem krwi matki pod kątem genetyki jak ma się bliźniaki. Jak realne wychodzą wtedy te wyniki. Bo przecież chyba nie da się oddzielic wyników dla jednego i drugie dziecka.
    Oj powiem ci tego to nie wiem, wiem że w moim przypadku pobrali próbke krwi i wyodrębnili z tego dna jagodki i miałam z tego informacje na temat wszystkich chorób genetycznych i nawet płeć

I szczerze nie dziwię się twojej koleżance że zrezygnowała z tego badania, ja też bym nie ryzykowala

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 09:46

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dużo pijecie w te upały ? Ja staram się więcej ale widzę ze mocz koloru mocno pomarańczowego. Wiec chyba zdecydowanie za mało. Chyba ze organizm wszystko wypaca i dlatego tak jest ?

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja staram sie pić 3 butelki 1.5 litra dziennie w takie upały, jak normalna pogoda to dwie

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Jak dużo pijecie w te upały ? Ja staram się więcej ale widzę ze mocz koloru mocno pomarańczowego. Wiec chyba zdecydowanie za mało. Chyba ze organizm wszystko wypaca i dlatego tak jest ?
    Ja właśnie za dużo nie pije, a mocz mam koloru bardzo jasnego żółtego, więc nie wojen czy to ma jakieś znaczenie, nawet wczoraj się wystraszylam jak oddawalam mocz do badania że taki jasny. ja gdzieś tak z dwa litry, ale nie tylko wody bo pije też soki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 10:52

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja około 2 litrów. Mocz ma zawsze ( przynajmniej przy badaniu ) kolor slomkowy - A ciężar 1026-1028 ( norma do 1030) więc te 2 litry to mało bo dość ciężki jest ( ale w normie ☺)

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po usg połowkowym - potwierdzona dziewczynka przez moja gin ☺ mała waży 388g ( więc przez tydzień przybrała 55g) , serduszko 151/ min. Wszystkie wymiary ( glowka, brzuszek) zbliżone do siebie ( Max 2 dni różnicy) no i kość udowa długa ( wybiega kilka dni do przodu ). Ogólnie badanie trwało długo ok 40min - wszystkie przepływy ( tętniczy, żylny, pępowonowy ) są ok. Dr w niektórych momentach np. Przy sprawdzaniu komór mózgowych czy serduszka robiła to po kilka razy bo mówi że zawsze musi u niej być jej ulubione ujęcie żeby miała pewność że jest ok - ale mała ładnie współpracowała i wszystko udało się sprawdzić - jestem szczęśliwa ☺

Wszystkim wizytujacym dziś- powodzenia- trzymam kciuki ☺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 11:54

moni05, Karooo93, wiktoriaa, _nova, ammarylis, ammarylis, ammarylis, Kasiulina, adella1, ManiaM, Kookosowa, KasiaP, przedszkolanka:), Cabrera, sunshine03, Jupik, Goemi, japonka, mia4444, brunetka91 lubią tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak Wasze nogi? moje zaczęły puchnąć i masakra. Nie wiem jak w pracy wytrzymam. Nie mam butów:( za tydzień mam wesele i nie mam wygodnych butów. Mam ładne sandałki na obcasie 5 cm ale moje nogi i w nich cierpią.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emikey współczuję koleżance. Jedynie co można teraz zrobić to mocno wspierać.

Dreamer ja piję dużo. Ok 2 litrów wody, kilka szklanek czegoś gazowane jak mam ochotę i wyjadam wszystkie okoliczne arbuzy. Przed ciążą też dużo piłam. Mocz mam zawsze bardzo jasny i za lekki. Ale na kolor ma wpływ też co jesz i ma prawo zmieniać barwę po różnych pokarmach tych barwiących.

Mi przeszkadza upał, jest gorąco. Ale śpię jak suseł i nie puchne. Więc są plusy. co do klimy to nie lubię. Nawet w aucie mam rozwalone okna, w domu nie mam wiatraka. nie służy mi to. Jak pracowałam w hotelu to po klimie miałam ciągle zawalony i wysuszony nos.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • emikey Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam dalej 9'c :D chodzimy w kurtkach :D

EnhBp1.png
    Zdbo.png
‹‹ 633 634 635 636 637 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ