X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ;)
    Gratuluję wizyt ;) Japonka to mój Aleksander podobnie wagowo bo dzien póniej mial 370 g;)
    Ja jutro w koncu wizytuje 😍 a dzisiaj jedziemy na nowe zajecia pilatesu dla ciężarnych :)
    Milego dnia!

ammarylis, mia4444, sunshine03, Cabrera, Jupik lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się wczoraj trochę zdolowalam. Już nic nie pisałam ale nadal myślę o tym co usłyszałam. Wczoraj odezwala się do mnie moja najlepsza koleżanka z pracy, która urodziła bliźniaki w lutym. I po ich urodzeniu przestała totalnie się odzywać. Myslalam, że ma tyle pracy przy dzieciach a wczoraj napisała że jedno z bliźniąt ma trisomie 21 :( i że nie chciała mi mówić bo ja byłam na początkh ciąży przed badaniami genetycznym i ona wie, że to stresujące czas i nie chciała mi dodawać nerwów. I nie mogę przestać teraz myśleć o tym dzieciaczku i o niej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 08:34

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • mia4444 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kochane. Mój synuś oficjalnie już jest WINCENTY ;).

ManiaM, sunshine03, japonka, Cabrera, Jupik, adella1, Atyde, wiktoriaa, moni05, kasia1518, brunetka91, Kasiulina, Kookosowa, przedszkolanka:), Goemi lubią tę wiadomość

74diwn15bdy1nj9o.png ❤❤❤.
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Ja się wczoraj trochę zdolowalam. Już nic nie pisałam ale nadal myślę o tym co usłyszałam. Wczoraj odezwala się do mnie moja najlepsza koleżanka z pracy, która urodziła bliźniaki w lutym. I po ich urodzeniu przestała totalnie się odzywać. Myslalam, że ma tyle pracy przy dzieciach a wczoraj napisała że jedno z bliźniąt ma trisomie 21 :( i że nie chciała mi mówić bo ja byłam na początkh ciąży przed badaniami genetycznym i ona wie, że to stresujące czas i nie chciała mi dodawać nerwów. I nie mogę przestać teraz myśleć o tym dzieciaczku i o niej.
    o rany. Na genetycznych nie wyszło?

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:

Ojej to faktycznie dołująca historia. I faktycznie nie wpłynęło by to na Ciebie dobrze w tym okresie. A czy wyszło jej to na badaniach prenatalnych ?

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny. Kiepsko spałam dziś. Gorąco, wszystko mnie drażni, prześcieradło twarde jakieś, nie ma jak się ułożyć. Mąż po klimator pojechał dziś, może nam ulży trochę. A tu w pracy teraz tyle siedzieć i jeszcze popołudniu dentysta. Najwyżej się urwę wcześniej.
    Kiniorek, jak samopoczucie dziś? Rozumiem Twój żal i smutek :( chociaż u nas odwrotnie, bo to ja wyjechałam. Trzymaj się a mama musi sama decyzję podjąć co do powrotu, raczej zmusić się nikogo nie da do tak poważnych decyzji.
    Emikey, przykra sytuacja :( Postaraj się tym nie zadręczać. Możesz jedynie zaoferować wsparcie, no bo co więcej.
    Miłego dnia dziewczynki i udanych wizyt

• emikey Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    o rany. Na genetycznych nie wyszło?
    Było takie podejrzenie ale też mi nie powiedziała. Wysłali ja na amnio ale nie poszła bo w razie czego straciła by oboje. No i zawsze jest nadzieja ze nie jest się ta 1.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie ja nie wiem tak do końca jak się zachować. Staram się być normalna i pisać tak jak pisałam. Zapytałam tylko jak sobie z tym radzi bo wiele osób to przytłacza więc powiedziała, że przeplakala miesiąc.

Ale odrazu włącza się myślenie. Bo my chcemy jeszcze jedno dziecko za 2 lata i ja wtedy będę mieć 37 lata i człowiek zaraz się nakręca.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Ogólnie ja nie wiem tak do końca jak się zachować. Staram się być normalna i pisać tak jak pisałam. Zapytałam tylko jak sobie z tym radzi bo wiele osób to przytłacza więc powiedziała, że przeplakala miesiąc.

Ale odrazu włącza się myślenie. Bo my chcemy jeszcze jedno dziecko za 2 lata i ja wtedy będę mieć 37 lata i człowiek zaraz się nakręca.
    Wiek niczego nie przesądza, niestety jak wykryli u córki wadę serca to też było podejrzenie tej trisomi ( bo często ona wziąze się z wadą serca) wtedy żeby uniknąć poronienia przy amino zdecydowałam się na prywatny test nifty ( coś ala amino tylko płatny i pobierają co tylko próbke krwi w 100% bezpieczny) no i koszt to 2500 ale wyszło wszystko ok. Ale do czego zmierzam moja kuzynka była w ciąży razem ze mną, ona ma 38 lat pierwsze dziecko, ja z Jagódka miałam 26 pierwsze dziecko i co?? Ona urodziła dziecko zupełnie zdrowe, też dziewczynka, a ja urodziłam córkę z wadą serduszka. Także prawda jest ze wiek zwiększa pewne ryzyka ale nie jest to regułą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 09:24

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • emikey Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem jak jest z badaniem krwi matki pod kątem genetyki jak ma się bliźniaki. Jak realne wychodzą wtedy te wyniki. Bo przecież chyba nie da się oddzielic wyników dla jednego i drugie dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 09:27

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie dobrze sypiam i nie przeszkadza mi upał 😉
    Lubię jak jest ciepło, w końcu lato ma być latem 😁

Kiniorek rozumiem tęsknotę, ale tak jak dziewczyny piszą raczej nie da się zmusić mamy do powroty. Trzymam kciuki,żeby się ułoży relacje!
    Emikey - rzeczywiście smutna historia...
    Japonka - ja też miałam z Jasiem echo serca, bo Piotrek ma niedomykalność zastawki aortalnej, a podobno może to być dziedziczne. Na kolejnej wizycie muszę zapytać lekarkę o to.

japonka lubi tę wiadomość

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Ja nie wiem jak jest z badaniem krwi matki pod kątem genetyki jak ma się bliźniaki. Jak realne wychodzą wtedy te wyniki. Bo przecież chyba nie da się oddzielic wyników dla jednego i drugie dziecka.
    Oj powiem ci tego to nie wiem, wiem że w moim przypadku pobrali próbke krwi i wyodrębnili z tego dna jagodki i miałam z tego informacje na temat wszystkich chorób genetycznych i nawet płeć

I szczerze nie dziwię się twojej koleżance że zrezygnowała z tego badania, ja też bym nie ryzykowala

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 09:46

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dużo pijecie w te upały ? Ja staram się więcej ale widzę ze mocz koloru mocno pomarańczowego. Wiec chyba zdecydowanie za mało. Chyba ze organizm wszystko wypaca i dlatego tak jest ?

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja staram sie pić 3 butelki 1.5 litra dziennie w takie upały, jak normalna pogoda to dwie

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Jak dużo pijecie w te upały ? Ja staram się więcej ale widzę ze mocz koloru mocno pomarańczowego. Wiec chyba zdecydowanie za mało. Chyba ze organizm wszystko wypaca i dlatego tak jest ?
    Ja właśnie za dużo nie pije, a mocz mam koloru bardzo jasnego żółtego, więc nie wojen czy to ma jakieś znaczenie, nawet wczoraj się wystraszylam jak oddawalam mocz do badania że taki jasny. ja gdzieś tak z dwa litry, ale nie tylko wody bo pije też soki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 10:52

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja około 2 litrów. Mocz ma zawsze ( przynajmniej przy badaniu ) kolor slomkowy - A ciężar 1026-1028 ( norma do 1030) więc te 2 litry to mało bo dość ciężki jest ( ale w normie ☺)

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po usg połowkowym - potwierdzona dziewczynka przez moja gin ☺ mała waży 388g ( więc przez tydzień przybrała 55g) , serduszko 151/ min. Wszystkie wymiary ( glowka, brzuszek) zbliżone do siebie ( Max 2 dni różnicy) no i kość udowa długa ( wybiega kilka dni do przodu ). Ogólnie badanie trwało długo ok 40min - wszystkie przepływy ( tętniczy, żylny, pępowonowy ) są ok. Dr w niektórych momentach np. Przy sprawdzaniu komór mózgowych czy serduszka robiła to po kilka razy bo mówi że zawsze musi u niej być jej ulubione ujęcie żeby miała pewność że jest ok - ale mała ładnie współpracowała i wszystko udało się sprawdzić - jestem szczęśliwa ☺

Wszystkim wizytujacym dziś- powodzenia- trzymam kciuki ☺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 11:54

moni05, Karooo93, wiktoriaa, _nova, ammarylis, ammarylis, ammarylis, Kasiulina, adella1, ManiaM, Kookosowa, KasiaP, przedszkolanka:), Cabrera, sunshine03, Jupik, Goemi, japonka, mia4444, brunetka91 lubią tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak Wasze nogi? moje zaczęły puchnąć i masakra. Nie wiem jak w pracy wytrzymam. Nie mam butów:( za tydzień mam wesele i nie mam wygodnych butów. Mam ładne sandałki na obcasie 5 cm ale moje nogi i w nich cierpią.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emikey współczuję koleżance. Jedynie co można teraz zrobić to mocno wspierać.

Dreamer ja piję dużo. Ok 2 litrów wody, kilka szklanek czegoś gazowane jak mam ochotę i wyjadam wszystkie okoliczne arbuzy. Przed ciążą też dużo piłam. Mocz mam zawsze bardzo jasny i za lekki. Ale na kolor ma wpływ też co jesz i ma prawo zmieniać barwę po różnych pokarmach tych barwiących.

Mi przeszkadza upał, jest gorąco. Ale śpię jak suseł i nie puchne. Więc są plusy. co do klimy to nie lubię. Nawet w aucie mam rozwalone okna, w domu nie mam wiatraka. nie służy mi to. Jak pracowałam w hotelu to po klimie miałam ciągle zawalony i wysuszony nos.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • emikey Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam dalej 9'c :D chodzimy w kurtkach :D

EnhBp1.png
    Zdbo.png
‹‹ 633 634 635 636 637 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ