X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu, wspaniałe wiadomości! To już kawał dzidziusia z Filipka ❤️ Współczuję tego leżenia w szpitalu ale może nie będzie tak źle, może zgodzą się na wyjście i częste kontrole. Trzymam kciuki!
    U mnie ostatnio podskoczyła waga na +6 ale to było parę dni temu więc może teraz być więcej ;) generalnie te boczki mi rosną i pupa i uda, strasznie mi się to nie podoba :/ na buzi też taki pucek się zrobiłam, dobrze że fryzurę mam na buzię i nie widać tego :p
    Dostałam odpowiedź w sprawie sali. Nie ma możliwości dopłacić za pojedynczy pokój. Są one tylko dla pacjentów prywatnych. Jeśli chciałabym mieć pojedynczą salę, musiałabym opłacić calutki poród czyli minimum 4,5tys euro a w przypadku cesarki 6,5. Czyli będę leżeć w czwórce :(

• emikey Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy tu mnie dolujcie waga. Ja mam już 10kg na plusie a z 1 synem byłam jeszcze na 0 o tej porze. W ogóle jakieś czary mary się dzieją że mną w Polsce. Jestem w Polsce 3 dzien I dziennie waga leci ok 1kg w górę. Toć to nonsens. Jedząc minimun w sumie. Wczoraj np talerz krupniku, 2 morele i trochę fasolki szparagowej. Do tego 6km spaceru. Dziś 0,9kg na plusie od wczoraj. Bardzo dolujace to jest. Tu jest mi za gorąco. Mam nadziej, że to woda i wróci do normy jak wrócę do UK.

Do tego chyba od gorąca i potu poczewienialy mi rozstępy które mam po synu. I pięka.

Za godzinę idę podejrzeć Daniela. Zawsze mam usg 3d to może w końcu pokarze twarz a nie tylko siusiaka :P

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu super wiadomość 😊
    Co do sal jednoosobowych to bym chyba zwariowała w takiej 🙂 z Jasiem byłam w trójce i było super, fajnie się gadało i ten czas jednak inaczej leciał 😉
    U mnie na plusie 3kg.

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu super wiadomość 😊
    Co do sal jednoosobowych to bym chyba zwariowała w takiej 🙂 z Jasiem byłam w trójce i było super, fajnie się gadało i ten czas jednak inaczej leciał 😉
    U mnie na plusie 3kg.

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja lezalam trochę w 1 a potem przewiezli mnie do 4. Tyle że kotary były i każdy siedział osobno z nikim się nie gadalo. Lipa była w nocy tylko bo po porodzie nie dało się odpocząć bo zawsze któreś dziecko płakało. Ale w UK trzymają z reguły 1 dzień tylko więc nie narzekam.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Ja bym to sprawdziła, może ktoś zapisał nie patrząc w kalendarz. Byłoby nie miło jakbyś pocałowała klamkę w przychodni
    Ja mam wizytę prywatnie :) później mój lekarz jedzie na urlop, więc pewnie chce zerknąć jeszcze na swoje wszystkie ciężarne :)

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeśli chodzi o wagę ja mam na plusie że tak powiem - 1 kg :) także nie narzekam

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • _nova Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emikey - piona. U mnie też już pewnie dycha na plus wskoczyła :/ na poprzedniej wizycie było +8. U mnie to wina zdecydowanie zbyt wielu imprez rodzinnych w ostatnim czasie. Muszę wziąć się w garść.

Kiniorek91 dlaczego byś nie rodziła na bonifratrów? Brałam też ten szpital pod uwagę ostatnim razem i słyszałam raczej dobre opinie, ale nigdy z pierwszej ręki.
    Ja tym razem chce rodzić gdziekolwiek, byle blisko domu. Mąż będzie musiał rozdzielić czas między mnie, a synka i nie chce, żeby spędzał godzinę w trasie. Szczególnie, że teraz Katowice są z każdej strony rozkopane.

Który szpital w Gliwicach tak chwalicie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2019, 12:06

• meerici Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nova wrote:

Który szpital w Gliwicach tak chwalicie?

Ja mówię o Wielospecjalistycznym na Kościuszki.

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> maj 2025 ?
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Ja tez się zastanawiam czy z moja szyjka wszystko ok. Jak aplikowałam globulke wczoraj to wyczułam jakby była otwarta. Ale może ona jest zamknięta jakoś głębiej dopiero. Nie wiem ale zaniepokoiło mnie to.

Jeszcze mały chyba siedzi przy tej szyjce i tak wali ze czuje go dosłownie w pochwie.
    Dremer pilnuj tej szyjki bo to walenie jest najgorsze; u mnie Zosia od początku ułożona była główka do dolu- bardzo mnie to cieszyło że udcrszu taka pozycja do SN, ale za to walenie głową w szyjke było non stop - nawet na jednym usg lekarz mi pokazał jak stuka i się próbuje przebic- no i potem to z dnia na dzień mi zaczęła lecieć ta szyjka- także Kochana kontroluj i trzymaj rękę na pulsie.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 18 czerwca 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu super wiadomości!dobrze że Filipek nadrabia🙂oby tak dalej!

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia super wieści- waga ekstra, mi się wcale taki mały ten Twój Filip nie wydaje. U nas w 21tc miała 388g A tydzień wcześniej 333g- także przez tydzień 55g przyszło.

Kochana szpital męczący ale masz cały czas opiekę specjalistyczną przy sobie i wiesz że nic złego się nie stanie- po co Ci stres i nerwy w domu czy wszystko jest ok. Także jest tu też pozytyw. Trzymam kciuki niech mały rośnie ☺

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Dremer pilnuj tej szyjki bo to walenie jest najgorsze; u mnie Zosia od początku ułożona była główka do dolu- bardzo mnie to cieszyło że udcrszu taka pozycja do SN, ale za to walenie głową w szyjke było non stop - nawet na jednym usg lekarz mi pokazał jak stuka i się próbuje przebic- no i potem to z dnia na dzień mi zaczęła lecieć ta szyjka- także Kochana kontroluj i trzymaj rękę na pulsie.

No ale nie wiem jak często mam w związku z tym do lekarza chodzić. Byłam tydzień temu i dzisiaj się już martwię. Lekarka mówi co miesiąc. Jak szybko się może coś z szyjka podziać ? Tydzień temu miałam długa ale miękka.

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pijecie kefir ? Bo zdania podzielone...

• Aaga Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu pozytywne wieści!! Dalej będziemy trzymać kciuki :)

Cześć wszystkim nowym forumowiczkom :)

U mnie waga ok. +5kg... przeraża mnie to, ale najgorsze w tym wszystkim jest to, że mam straszny apetyt:/ Tak jak przed ciążą praktycznie nie tykałam słodkiego, tak teraz muszę codziennie coś słodkiego zjeść. Obawiam się tego przyrostu i muszę się ogarnąć :/

Co do szpitala ja rozważałam Zabrze, ale moja lekara mi odradziła powiedziała, że opieka w porządku, ale zero empatii, dużo porodów mało kadry i raczej tak z ignorancją traktują i poleciła mi właśnie Gliwice. Powiedziała, że tam poczuję się naprawdę zaopiekowana i bardzo dobra kadra lekarsko-położnicza. Mam namiary na jedną położną tam i wybierzemy się zobaczyć oddział.

Jeżeli chodzi o nowy oddział na Ligocie to bardzo dobre opinie, szpital póki co jeszcze dość pusty i czysty. Położne i pielęgniarki bardzo miłe. Na patologii ciąży jest klima :D Tyle wiem bo znajoma właśnie tam teraz leży w 35 tygodniu ciąży.

Natomiast w Chorzowie w kwietniu rodziła znajoma i chwaliła sobie, ale dla mnie za daleko więc nie biorę pod uwagę.

Na ten moment rozważam właśnie Ligotę i Gliwice.

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tydzień temu na wizycie było 1.5kg na plusie, ale długo waga stała w miejscu przez wymioty.

Ale wiem że będzie tak że w tydzień nie wiadomo skąd może się wziąć dodatkowe 3kg - tak miałam z Zosia ☺ a jak jadę do mamy na prawie 3tyg to już w ogóle. I tak czuje w kościach że w dodatkowych 10kg się nie zamieszczę ☺

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    No ale nie wiem jak często mam w związku z tym do lekarza chodzić. Byłam tydzień temu i dzisiaj się już martwię. Lekarka mówi co miesiąc. Jak szybko się może coś z szyjka podziać ? Tydzień temu miałam długa ale miękka.

Ja też mam co miesiąc i cały czas luteina dopochwowo. W pierwszej ciąży do 24tyg miałam super 3.5 cm. Mieliśmy wesele w kościele stoję i dostaje mocnych skurczy co chwilę mnie lapaly i puszczaly- oczywiście zwalilam że to pewnie przez obcasy że ciężar ciala się przeniósł i dlatego macica się stawia. Wzięłam 4 nospy i było ok - nie chciałam jechać na IP bo na poniedziałek miałam wizytę. Idę do lekarza ( to byl 28tc) A ona mi mówi ze szyjka 16mm ale twarda i zamknięta i wtedy dała luteine i wizyty co 2tyg no i leżeć nic więcej. Poszłam w 30 tc na usg do luxmedu i lekarz mi mówi że 28mm - ucieszyłam się i na luzie w 31tc poszłam do mojej gin ... A ta mi mówi że 9mm i miękka ale zamknięta no i wtedy trafiłam na patologie- zapowiedziała mi żebym się przygotowała że już sama nie wyjdę ze szpitala ( czyli że będę leżeć do końca ciąży) no ale CC była w 32tc 3d bo mała dostała sterydy i jakieś 2 dni po nich zaczęła się dusić na ktg. Także u mnie szyjka już jak już zaczęła lecieć to z tygodnia na tydzień. A pessara mi nie chcieli zakładać bo stwierdzili że na tym etapie już nie ma takiej potrzeby.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2019, 12:58

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 18 czerwca 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Pijecie kefir ? Bo zdania podzielone...
    Ja piję bo lubię🙂i ostatnio położna powiedziała że w 3trynestrze powinnyśmy pić 4szklanki mleka albo jogurty naturalny albo kefrir.Mi się wydaje że 4 to dużo ale codziennie staram się trochę nabiału zjeść,podobno set żółty też dobry.Prawda taką że jak nie dostarczymy dzidzi tyle co potrzebuje to pobierze sobie z naszych kości🙃a nam niestety ostoporoza grozi.

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer ja robię koktajle z kefirem. Właśnie chyba kefir ma najwięcej tych żywych kultur bakterii i wapnia. Nawet wczoraj sobie wyczytałam specjalnie i znalazłam fajny artykul. Dzisiaj mam kefir, jogurt grecki i kilo truskawek zmiksowane :D sama nie wypije chociaż kusi w lodówce :D Kasper już wypił szklankę..ja też. Kolega młodego dostal. I poszli na boisko ;)

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Ja też mam co miesiąc i cały czas luteina dopochwowo. W pierwszej ciąży do 24tyg miałam super 3.5 cm. Mieliśmy wesele w kościele stoję i dostaje mocnych skurczy co chwilę mnie lapaly i puszczaly- oczywiście zwalilam że to pewnie przez obcasy że ciężar ciala się przeniósł i dlatego macica się stawia. Wzięłam 4 nospy i było ok - nie chciałam jechać na IP bo na poniedziałek miałam wizytę. Idę do lekarza ( to byl 28tc) A ona mi mówi ze szyjka 16mm ale twarda i zamknięta i wtedy dała luteine i wizyty co 2tyg no i leżeć nic więcej. Poszłam w 30 tc na usg do luxmedu i lekarz mi mówi że 28mm - ucieszyłam się i na luzie w 31tc poszłam do mojej gin ... A ta mi mówi że 9mm i miękka ale zamknięta no i wtedy trafiłam na patologie- zapowiedziała mi żebym się przygotowała że już sama nie wyjdę ze szpitala ( czyli że będę leżeć do końca ciąży) no ale CC była w 32tc 3d bo mała dostała sterydy i jakieś 2 dni po nich zaczęła się dusić na ktg. Także u mnie szyjka już jak już zaczęła lecieć to z tygodnia na tydzień. A pessara mi nie chcieli zakładać bo stwierdzili że na tym etapie już nie ma takiej potrzeby.

Kasia długo byliście potem w szpitalu? Moja znajoma też właśnie leży z praktycznie brakiem szyjki i mało wód płodowych ale to już 35 tyd. Dostała też zastrzyk na rozwój płuc.

‹‹ 656 657 658 659 660 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ