X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny! U mas jak zwykle weekend aktywny towarzysko, do drugiej w nocy ma mieście, byliśmy na festiwalu Shalom, każdy weekend tak spędzam że siedzę do pozna na mieście ze znajomymi. Mam nadzieje że to nie jest męczące dla młodego jeśli ja się dobrze czuje. Tylko wtedy trochę mniej śpię bo się budzę dosyć rano. Taki mamy tryb życia, że w weekendu od rana do nocy łazimy po mieście i po znajomych, a teraz to mam poczucie ze to ostatki takiego życia, idzie nowe :)

Dziewczyny jesteście nieocenione, dzięki za wszystkie opinie o butelkach i skoczkach, czuje się przygotowana do zakupu!

Wczoraj miałam pierwszy raz skurcz łydki. Czy to tak już jest w ciąży czy to niepokojące i mam brać więcej magnezu?

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaP wrote:
    Cześć dziewczyny! Ja wózek będę mieć po koleżance, nawet specjalnie nie wiem jaki to model, ale prowadziłam go i mi się bardzo podobał. Podobno spacerówka też kiepska, ale to chyba jak wszędzie w wózkach 2w1 nie za miliony monet. Fotelik kupiłam Maxi Cosi Cabriofix na pasy, ale teraz mąż zaczął się coś pultać że widział jakieś testy zderzeniowe Maxi Cosi i były słabe, więc nie wiem czy nie oddamy i nie kupimy czegoś innego. Zobaczymy. Szkoda że jak mu wysyłałam linka czy mam brać to nawet nie raczył zajrzeć do środka i zobaczyć co tam jest, chyba tylko się zgodził na odczepnego :/
    A był już temat przewijaków? Zastanawiam się, czy komoda z przewijakiem ma w ogóle sens? Czy lepiej zwykła komodę na ciuszki a przewijak np. na stelażu z wanienką? Bo taki na łóżeczko chyba nie wchodzi u nas w grę, bo będziemy mieć dostawkę na te pierwsze miesiące? Sama nie wiem, doradzicie coś?
    Jupik super rada z tą butelką raz dziennie. Sama bym o tym pewnie nie pomyślała, bo planuję pierś i tyle się naczytałam że zaburza ssanie i bla bla bla. Ale przemawia do mnie Twoje podejście :)
    Miłego dnia wszystkim

Kasia, ja z wózkiem tak samo, nawet nie wiem co to za model, widziałam go kilka razy i zupełnie nie pamietam nawet jak wyglada.

Jaka dostawkę będziesz miała? My tez planujemy dostawkę, chyba chicco ale nie wiem jeszcze. A czy na dostawke nie można kłaść przewijaka? Nawet jeszcze nie oglądałam tych łóżeczek wiec nie wiem na ile się do tego nadają ale skoro maja tak łatwo odpinany bok łóżeczka to chyba się do tego nie nadają? Ja myślałam żeby kupić tylko przewijak bez stojaka i używać go gdziekolwiek trzeba, np na łóżku ale chyba to jednak zły pomysł. Jak myślicie? Czytałam opinie ze przewijak jest w ogóle zbędny ale jakoś mi się to wydaje bardziej higieniczne.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Ale upał ! Dzisiaj to już będzie apogeum tej gorączki mam wrażenie. Co do butelek to u nas Avent, a smoczki Nuk ale mojemu synowi wszystko pasowało nawet jak z innej firmy coś awaryjnie kupiłam.Wszystko zależy od dziecka bo koleżanka wypróbowała chyba z 10 firm butekek i mała nigdy ani łyka nie piła. Podobno ważne jest żeby w kilku pierwszych dniach życia dziecko dostało choć raz butelkę może być nawet z wodą.Na laktacje to raczej nie wpłynie a potem jest możliwość wyjścia z domu. Co do przewijaka to miałam na łóżeczku taki usztywniany, a obok komoda z kosmetykami i pieluchami, a jak już mały się obracał to przewijak kładłam na łóżku naszym żeby nie spadł. Ale bez przewijaka sobie nie wyobrażam. Ile razy coś wyleci z pieluchy albo dziecko się posika w trakcie przebierania więc dla mnie musi być coś co łatwo umyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2019, 09:12

aga_ni lubi tę wiadomość

• moni05 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, jak będziesz używać przewijaka wszędzie to nie będziesz nigdzie, serio. Jeśli na łóżku to starczy podkład lub pieluszka. Ja wcale chyba nie będę kupowała przewijaka. Ale to kwestia indywidualna tez...

Ja się boje. Bo młoda mogłam karmić ledwo 3 miesiące i musiałam wrócić do leków a teraz bym chciała minimum rok... chociaż pół... ale jak to będzie? Ja jestem zielona w temacie. Młoda wypijają mi dwa cycki a nie tak jak wszędzie mówią lewa i prawa pierś na zmianę, pamiętaj z której karmisz itd... jak sobie pomyśle tez, ze czasem nadmiar lądował w zlewie to mnie serce boli... :( tego się boje najbardziej chyba - karmienia właśnie.

aga_ni lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciepło ciepło, nawet do kościoła nie poszłam bo strasznie duszno jest w środku.

Dziewczyny a ma któraś może samochód w którym jest już baza isofix?? Bo jak kupiłam to mi o tym wspominali w salonie, ale jak nic o tym zapomniałam a nie chce całych siedzeń rozbierać żeby zobaczyć, a instrukcja też mnie za bardzo nie kusi :) a tak wg mnie to nic takiego tam nie ma, a moze mówił że lepiej się montuje a ja se usłyszałam co chciałam haha :)

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Swoją drogą to też świetna rada- im szybciej faceta wciągniecie w opiekę tym lepiej dla wszystkich. Rodzi się wtedy też szczególna więź między tatą a dzieckiem. U nas córa ma taką relację, że się śmieję, że bardziej przeżywa jak tata wychodzi do pracy niż jak ja gdzieś jej zniknę ;-)
    Dokładnie dlatego mój już wstawal na 3 dzień rano do małego.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atyde wrote:
    Ciepło ciepło, nawet do kościoła nie poszłam bo strasznie duszno jest w środku.

Dziewczyny a ma któraś może samochód w którym jest już baza isofix?? Bo jak kupiłam to mi o tym wspominali w salonie, ale jak nic o tym zapomniałam a nie chce całych siedzeń rozbierać żeby zobaczyć, a instrukcja też mnie za bardzo nie kusi :) a tak wg mnie to nic takiego tam nie ma, a moze mówił że lepiej się montuje a ja se usłyszałam co chciałam haha :)
    Atyde w aucie masz jedynie zaczep do isofix. Bazę do fotelika trzeba kupić osobno. Są różne bazy do różnych fotelików, nie ma bazy uniwersalnej ;)

Atyde lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was robiła baby shower w poprzedniej ciąży albo planuje w tej ciąży? :D

zastanawiam się nad zrobieniem takiej imprezki :D

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Mi robiły koleżanki:-)
    Bo to chyba tak jest że baby shower ktoś nam.organizuje i przychodzimy na gotowe. Na paru takich bylam. Ale to glownie kolezanki z koscioła mają i mamy taką tradycję że się spotykamy wszystkie przed porodem. Wreczamy prezenty, jemy i smiejemy sie, doradzamy i na koncu modlimy o mamę i dziecko.

• Olala Koleżanka

Wysłany: 30 czerwca 2019, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/c3a31301154f0.jpg.html
    https://zapodaj.net/fa3d97d08d478.jpg.html
    https://zapodaj.net/fa3d97d08d478.jpg.html
    https://zapodaj.net/be00f78ca51a0.jpg.html
    https://zapodaj.net/9951795f2cb87.jpg.html
    https://zapodaj.net/9951795f2cb87.jpg.html
    https://zapodaj.net/8b4fb0a4017d1.jpg.html

Obiecane fotki, sorki za plamy 🤭 rzeczy typu nawilżacz czy detektor nie są niezbędne...

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się szybko melduje.

Kasper na obozie. Wczoraj pojechał o 23 pociągiem. A ja jak długo się uśmiechałam, tak jak wsiadłam do auta tak mnie ogarnela panika. Że woda. Że się podtopi. Że nikt nie zauważy.
    Musiałam to odespać bo zasnęłam o 2...
    Zaczęliśmy przygotowywanie pokoiku. Łóżko stare sprzedane. Nowa sofa kupiona. Kupione komody ;) Tera tylko muszą przyjść :)

A teraz idę coś ogarnąć bo jedziemy z K się schłodzić na basen :)

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine, baby shower to impreza organizowana przez kogoś dla Ciebie. Koleżanki lub siostrę (u mnie tak będzie chyba 😋), bo wśród ludzi organizowanie baby shower samej to faux pas, ze względu na prezenty właśnie, ze się je dostaje🤷🏻‍♀️ Głupie ale tak jest.

sunshine03 lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra dziś pierwszy raz musiałam pobierać ziemniaki na siedząca bo mnie plecy bolały i nie byłam w stanie stać! Ahhh to chyba się zaczyna :)

Dzięki sunshine :) myślałam że zaoszczędze, a tu dupa. Jeśli chodzi o baby shower ja nie robiłam w pierwszej ciąży, ani w tej nie będę robiła. Znajomej zorganizowały i zrobiły koleżanki ze studiów, ale spotkałam się już z tym, że przyszła mama sama sobie zorganizowała. Myślę że nie ma w tym nic złego, a suma sumarum nikogo nie zmusza sz żeby Ci prezent kupil :) może przyjść bez. Ewentualnie powiedz komuś z rodziny bliskiemu, że takie coś ci się marzy, a wtedy na pewno coś zorganizują :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2019, 11:08

moni05, sunshine03 lubią tę wiadomość

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Sunshine, baby shower to impreza organizowana przez kogoś dla Ciebie. Koleżanki lub siostrę (u mnie tak będzie chyba 😋), bo wśród ludzi organizowanie baby shower samej to faux pas, ze względu na prezenty właśnie, ze się je dostaje🤷🏻‍♀️ Głupie ale tak jest.
    właśnie nie wiedziałam, czy to nie będzie faux pas, jak sama sproszę koleżanki :D najwyżej zagadam z koleżanką i po cichu razem zorganizujemy :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2019, 11:50

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2019, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wklejam moją listę suchą, bez komentarza :D Wszelkie uwagi od bardziej doświadczonych mam mile widziane :)

Wyprawka kosmetyczno-apteczna dla bobasa:
    - pieluchy – 1 i 2 po 1 paczce
    - chusteczki nawilżane
    - waciki
    - gaziki jałowe 5x5cm i niejałowe
    - podkłady jednorazowe (40x60cm lub 60xx60cm)
    - maść do pupy
    - nożyczki do paznokci
    - szczotka do włosów
    - krem na mróz
    - krem uv (jeśli w październiku nadal będzie słonecznie ;))
    - płyn do kąpieli
    - sól fizjologiczna w kapsułkach
    - aspirator do nosa
    - wit. D3
    - paracetamol
    - Octenisept
    - termometr (do gorączki)
    - patyczki do uszu z ogranicznikiem (dla niemowląt)
    - woreczki na zużyte pieluchy

Opcjonalnie/ze znakiem zapytania:
    - puder do pupy
    - butelka
    - smoczek
    - mleko modyfik.
    - worki na pokarm
    - laktator
    - płyn do mycia butelek dziecięcych

Wyprawka kosmetyczno-apteczna dla mamy:
    - podkłady poporodowe – 2 paczki
    - majtki siatkowe wielorazowe (ponoć lepsze niż te jednorazowe)
    - krem z lanoliną
    - wkładki laktacyjne
    - Tantum Rosa
    - podkłady jednorazowe (40x60cm lub 60xx60cm) – takie jak dla bobasa

Opcjonalnie:
    - muszle (breast shells) – jakby taka ochronka, żeby się goiło
    - okłady termiczne na piersi ( do lodówki)

a tu lista z moim komentarzem

Wyprawka kosmetyczno-apteczna dla bobasa:
    - pieluchy – 1 i 2 – wezmę po 1 paczce z dwóch firm – u mnie pampers premium care i dada extra care
    - chusteczki nawilżane – waterwipes / babydream extra sensitive
    - waciki – wzięłam babydream na promce
    - gaziki jałowe 5x5cm i niejałowe
    - podkłady jednorazowe (40x60cm lub 60xx60cm)
    - maść do pupy – zielony Linomag
    - nożyczki do paznokci
    - szczotka do włosów
    - krem na mróz – Nivea baby na każdą pogodę
    - krem uv (jeśli w październiku nadal będzie słonecznie ;)) – derma eco baby
    - płyn do kąpieli – na początku planuję używać tylko wody czystej, potem Babydream lub derma eco baby
    - sól fizjologiczna w kapsułkach – w gemini najtaniej ;)
    - aspirator do nosa – ja planuję katarek plus
    - wit. D3 – wybrałam bobik wit.d3+dha, kwasy dha mega ważne!
    - paracetamol
    - Octenisept
    - termometr (do gorączki) – wybrałam do uszka, konsultowałam z dwojgiem znajomych pediatrów. Nie polecają tych bez dotykowych
    - patyczki do uszu z ogranicznikiem (dla niemowląt) – dada z biedry ;)
    - woreczki na zużyte pieluchy - rossmann

Opcjonalnie:
    - puder do pupy
    - butelka
    - smoczek
    - mleko modyfik.
    - worki na pokarm
    - laktator
    - płyn do mycia butelek dziecięcych
    - nebulizator

Z rzeczy opcjonalnych planuję kupić butelkę i smoczek na wszelki wypadek (chyba że dostanę w szkole rodzenia oraz ze 2-3 saszetki mleka modyfikowanego z rossmana, takie na 1x). Planuję kp, ale przy niedzielach niehandlowych wolę się ubezpieczyć na wypadek kryzysu, a nie biegać na gwałt po aptekach dyżurnych za mm :P
    Nebulizator też na pewno kupię, ale pewnie już po porodzie ;)

Wyprawka kosmetyczno-apteczna dla mamy:
    - podkłady poporodowe – 2 paczki
    - majtki siatkowe wielorazowe (ponoć lepsze niż te jednorazowe)
    - krem z lanoliną - ziajka
    - wkładki laktacyjne
    - Tantum Rosa
    - podkłady jednorazowe (40x60cm lub 60xx60cm) – takie jak dla bobasa

Opcjonalnie:
    - muszle (breast shells) – jakby taka ochronka, żeby się goiło
    - okłady termiczne na piersi ( do lodówki)

Ja obie rzeczy kupię (na wszelki wypadek) ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2019, 11:45

Karooo93, aga_ni, meerici, marchev lubią tę wiadomość

• ManiaM Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.olx.pl/oferta/wozek-3w1-anex-cross-cybex-platinum-CID88-IDAoUpK.html

Do negocjacji, myślę że nie jest to aż tak duże cena, a gondola naprawdę duża.
    Co myślicie? Jestem zdezorientowany. Kompletnie nie mam pojęcia jak wybrać wózek, help.
    Rozwazalam jeszcze maxi cosi adorra 2w1. Przyjmę każda uwagę i propozycje

oar843r8hxms7jm7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM fotelik, jeśli kupować to jednak nowy, bo nie wiesz, czy nie uczestniczył w wypadku/stłuczce, jeśli kupisz od kogoś obcego.
    Natomiast od zaufanych znajomych czy rodziny to używany fotelik można brać ;)

A wózki jedź pooglądać w sklepie, potem poczytaj opinie w necie.
    Mieszkasz na wsi, w mieście, masz w planach spacery po chodnikach czy raczej spacery w terenie?

Tak, jak pisałam moje koleżanki te anexy mocno odradzały. Chyba, że nastawiasz się tylko na korzystanie z gondoli

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Dostałam wyniki i hemoglobine nadrobiłam arbuzem. Za to w moczu wyszło że nie jem mięsa więc muszę codziennie coś podjesc. Do lekarze we wtorek idę bez krzywej. Nie mam jak zrobić teraz w poniedziałek. Więc zrobię dopiero w przyszłym tygodniu.

Ja jestem zadowolona z Camarelo Figaro i gondoli i spacerówki i cieszę się że do mnie wroci.
    Fotelik miałam po córce maxi Cosi pebble plus ale oddałam przyjaciółce a ona miała wypadek więc muszę kupić nowy. Kupimy identyczny nawet kolor poszukamy ten sam.

U nas dziś apogeum ciepła. Wysłałam męża z córką na plac zabaw o 9 rano. Potem pojechaliśmy po picie i teraz do wieczora chowamy się w domu.

Sunshain super lista. Minimalizm najlepszy.
    u mnie się sprawdzila maść do pupy z babydream ( okrągłe pudełko odkręcane)
    I nie stosowałam nic na piersi bo w szkole rodzenia doradzali własne mleczko. Jak kończysz karmienie to kropla mleka natrzeć sutki. Plus wietrzenie. Tak samo na szwy po porodzie. Wietrzenie plus podmywanie szarym mydłem.
    Co do pudru to nie radzę dla dziewczynki bo czasem może się pchać w miejsca intymne i potem infekcja niepotrzebna.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine, super prosta minimalna lista bez zbędnych rzeczy.
    Podkłady dla siebie polecam trochę większe.
    Widziałam komentarz ze z gemini sol. Mogę tez polecić z gemini waciki jałowe i niejałowa. I podkładu dla noworodka 30 sztuk.
    Nebulizator warto już teraz wybrać i zamówić nawet po porodzie. Ja z tym barfzo zwlekałam az w końcu wylądowałam z synem w szpitalu z zapaleniem krtani. W pierwszy Dzień Bożego Narodzenia. Na szczęście na drugi dzień nas wypuścili ale musiałam na szybko coś kupić.

• Atyde Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM bardzo ładny wózek i widać, że zadbany, może jeszcze zniżkę wynegociujesz jakąś :) jednakże fotelika używanego bym nie kupiła, bo nigdy nie wiesz co się z nim działo...

Ja mam tako junama madena (bardzo podobne do tego co chcesz) i maxicossi fotelik :) ja wzięłam junama bo jest dość solidny, a u nas na wsi różne drogi są ( fakt że jest dosyć duży) no i pierwsza córka miała wadę serca więc chciałam żeby był dobrze amortyzowany żeby nią tam nie trzepalo za bardzo po operacji, tam jeszcze inne rzeczy były ale już nie pamiętam dlaczego go brałam bo to jednak prawie dwa lata temu było :) także nie wiem jak z użytkowaniem bo nie zdążyliśmy go użytkować

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2019, 14:57

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
‹‹ 707 708 709 710 711 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ